Copy


PANOPTICON

PRIVACY NIEUWSBRIEF 3/15


Schrems zet privacydebat op scherp

Het is inmiddels wel duidelijk dat de Schrems-uitspraak van het EU-Hof van Justitie een grote impact heeft op het privacy-debat. Niet voor niks was Max Schrems eregast op de Amsterdam Privacy Conference afgelopen week. Ook op de IPC, de internationale conferentie van privacy-toezichthouders een paar dagen later, bleek dat Schrems de discussie over privacy tussen de VS en de EU op scherp heeft gezet. Terwijl de IPC juist van plan was om, heel pragmatisch, ’bruggen’ te bouwen tussen beide rechtspraktijken. Non-gouvernementele organisaties, waaronder Bits of Freedom, aarzelden niet om het IPC erop te wijzen dat ze in hun ogen achter de feiten aanlopen. In een scherpe verklaring hekelden ze het gemis aan substantiële wetsvoorstellen voor betere dataprotectie. Jacob Kohnstamm, voorzitter van het CBP, begrijpt de kritiek. Maar, zegt hij, "ik ben ervan overtuigd dat het gevecht voor betere wetgeving en het bouwen van pragmatische bruggen tegelijk kan plaatsvinden”.
 


Mobiele data zijn een goudmijn

Het is tegenwoordig niet gemakkelijk voor telecombedrijven om geld te verdienen, nu mensen massaal zijn overgestapt op ‘gratis’ chatprogramma’s als WhatsApp. Oplossing: steeds meer bedrijven proberen munt te slaan uit de enorme hoeveelheden mobiele data die ze verzamelen. Ze verkopen die gegevens aan retailbedrijven, die het aanbod in hun winkels zo nog beter kunnen afstemmen op hun klanten. Dit boeiende artikel op AdvertisingAge gaat in op deze booming markt. De mobiele data, zoals locatiegegevens,  worden gekoppeld aan andere gegevens die de telecombedrijven over je hebben, zoals je adres. Dit voltrekt zich veelal buiten medeweten van de eigenaar van de smartphone, laat staan dat hij of zij ermee heeft ingestemd. Wel worden de gegevens geanonimiseerd, zodat ze niet herleidbaar zijn tot individuen. Toch, dat zal duidelijk zijn, zijn privacy-waakhonden er niet blij mee. 
 
Waar liggen Amerikanen wakker van? Deze infographic van de Chapman University in Californië laat zien dat het monitoren van persoonlijke informatie, of dat nu is door de overheid of door bedrijven, erg hoog scoort in de angsten-toptien van de gemiddelde Amerikaan. Dat geldt trouwens ook voor terroristische aanslagen. Laat dat nou net de bedreiging zijn waarmee veel overheden hun surveillance-praktijken rechtvaardigen. Meer over het onderzoek vind je hier.

Nissenbaum over Big Data

In de privacy-wereld is filosofe Helen Nissenbaum, bedenker van de invloedrijke theorie over ‘contextuele integriteit’, een grote ster. Ze was dan ook een van de hoofdgasten op de Amsterdam Privacy Conference. Nissenbaum presenteerde er haar net gepubliceerde boek over 'obfuscatie' (aanrader!), en hield een druk bezochte en interessante keynote over Big Data. Ze beschreef daarin hoe traditionele strategieën om privacy te beschermen (toestemming van de bron en anonimiteit) steeds meer onder druk komen te staan door het gebruik van Big Data. De oplossing: beperk datastromen als die in strijd zijn met de normen en waarden van de oorspronkelijke context. Geïnteresseerd? Je kunt haar ideeën over Big Data teruglezen in dit uitgebreide stuk, dat ze schreef samen met Solon Barocas. Of bekijk op YouTube de toespraak die ze over hetzelfde onderwerp gaf aan de John Hopkins-universiteit.
 


Een veilig wachtwoord voor 2 dollar

Het onthouden van wachtwoorden is lastig, dat weet iedereen. Mira Modi, een meisje van 11 uit New York, heeft de oplossing. Voor 2 dollar kun je bij haar een sterk wachtwoord bestellen dat je gemakkelijk kan onthouden. Mira maakt daarbij gebruik van Diceware, een beproefde techniek om veilige wachtwoorden te genereren. De techniek behelst het gooien van een dobbelsteen. Elke reeks van vijf worpen genereert een getal. Dat getal correspondeert met een woord op de Diceware-woordenlijst. De maker van Diceware adviseert om tenminste zes woorden te genereren, en die aan elkaar te plakken. Dat is het veiligst. Je kunt dit natuurlijk ook zelf doen, mocht je je vervelen. Een Nederlandse woordenlijst vind je hier. Of laat deze wetenschappers een onkraakbaar wachtwoord in versvorm voor je maken. Ook gemakkelijk te onthouden.
 


Haystack trackt trackers

Wil je weten wat apps doen met privacy-gevoelige informatie op je smartphone, installeer dan Haystack. De app, ontwikkeld door computerwetenschappers van Berkeley, vertelt je precies welke apps jouw informatie lekken. De monitoringapp wil een eind maken aan de geheimzinnigheid rond het tracken van mobiele data voor advertentiedoeleinden. Hoe meer mensen de app gaan gebruiken, hoe meer we weten over de bedrijven die hierachter zitten. Haystack is voorlopig alleen beschikbaar voor Android. 
 
Hello Barbie is een pop met artificiële intelligentie en spraakherkenning. Als je haar iets vraagt, geeft ze antwoord. Je kan dus een echt gesprek met haar voeren, en het aantal antwoorden is groter dan je zou denken. Welk meisje (en jongen?) wil dat niet? Toch is Hello Barbie omstreden. Om slimme antwoorden te geven, moeten de vragen (net als bij Apple’s Siri) namelijk worden doorgestuurd naar een centrale server. Best wel eng, vindt de Amerikaanse Campaign for a Commercial-Free Childhood (CCFC). De actiegroep is een online petitie begonnen. Matell, de maker van Hello Barbie, ziet het probleem niet. Volgens het bedrijf is de privacy gegarandeerd.


Hoe veilig is het web in 2015?

Mooi hoor, dat steeds meer mensen in de wereld toegang hebben tot internet. Maar hoe veilig is het eigenlijk op het wereldwijde web? Freedom House heeft dat voor 65 landen uitgezocht. In het jaarlijkse Freedom on the Net-rapport brengt de organisatie verslag uit. Dit zijn de belangrijkste trends: 
  • Dankzij versleuteling en het toenemende gebruik van Tor en VPN wordt het voor regeringen steeds lastiger om onwelgevallige informatie op het web weg te houden van burgers.
  • Overheden krijgen almaar meer bevoegdheden om hun burgers op het web te monitoren. Tegelijkertijd maken ze het moeilijker om digitale informatie te versleutelen of te anonimiseren. 
  • Internetbedrijven worden steeds vaker onder druk gezet door overheden om bepaalde informatie te verwijderen, of vooraf te censureren.
Vreemd genoeg ontbreekt Nederland in het rapport, terwijl het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag er wel aan meebetaald heeft. Of zou dat de reden zijn?
 


Bescherm je privacy in Windows 10

Microsoft was een van de genomineerden voor de Big Brother-awards dit jaar. Het bedrijf zou in Windows 10 onnodig gevoelige informatie van gebruikers uploaden naar zijn servers. Wil je toch met Windows 10 werken, maar maak je je zorgen over je privacy? Pas dan de instellingen aan. De Consumentenbond en Ars Technica geven hiervoor handige tips. Of download deze of deze gratis tool om je te helpen. En wil je precies weten wat Microsoft met je data doet, hier vind je de privacy-verkaring. Microsoft is overigens niet het enige besturingsysteem dat informatie verzamelt over zijn gebruikers. Nu computers en smartphones steeds meer ‘connected’ worden en diensten bieden die zijn afgestemd zijn op de individuele gebruiker (denk aan Siri, of Google Now), zijn de gegevens van die gebruikers gewoon onmisbaar
 
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Henk van Appeven
Alle rechten voorbehouden.


 Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld voor de Panopticon Privacy Nieuwsbrief. Je kunt je abonnement op elk gewenst moment beëindigen.

Pas je voorkeuren aan of Meld je af voor deze nieuwsbrief 

Vragen of suggesties? Mail mij op info(at)henkvanappeven.nl

Email Marketing Powered by Mailchimp