Copy


PANOPTICON

PRIVACY NIEUWSBRIEF 1/15


Dertien 'digischurken' op een rij

Wat hebben David Cameron, Telefonica en de Washington Post met elkaar gemeen? Zij hebben alle drie een ereplaats gekregen in de schurkengalerij van Access, een internationale organisatie voor digitale mensenrechten. Access heeft een lijst samengesteld van dertien bedrijven, personen of organisaties die in 2014 en 2015 de hand hebben gelicht met de digitale mensenrechten. Gelukkig heeft Access ook dertien digitale helden gevonden. Onder hen David Kaye, speciale rapporteur voor de VN-Raad voor de Mensenrechten, en Apple-topman Tim Cook. Op de lijst staan geen Nederlanders. Maar of dat is omdat er hier geen schurken of helden zijn? In ieder geval kun je nog tot 8 oktober jouw favoriete privacyschender nomineren voor de Big Brother Award 2015.
 


Design my privacy

Vanaf 29 september is in het MOTI in Breda de tentoonstelling Design my Privacy te zien. Hedendaagse kunstenaars en jonge designers hebben zich laten inspireren door thema's als online privacy en digital surveillance. Design my Privacy toont werk van o.a. Willem Popelier, Mark Shepard, Ruben Pater, FRONT404, Rosa Menkman, Maddy Varner for F.A.T., Heath Bunting, Joyce Overheul, Owen Mundy, Jeroen van Loon en Sander Veenhof. Meer info over de tentoonstelling is hier te vinden.
 
We kennen allemaal Chelsea Manning, Edward Snowden en Thomas Drake. Klokkenluiders die een hoge prijs hebben betaald voor het onthullen van de wanpraktijken van hun voormalige werkgever. Om andere potentiële klokkenluiders een hart onder de riem te steken en te helpen bij hun ‘exit’ zijn Duitse activisten een campagne begonnen. Met posters, een website en tips waar ze hulp kunnen krijgen, hoopt Intellexit geheim agenten met twijfels een ‘achterdeur’ te bieden waardoor ze kunnen ontsnappen aan hun werkgever. 
 


Zaak tegen Facebook nadert climax

De meeste mensen kennen Max Schrems vooral als de Oostenrijkse student die een paar jaar geleden Facebook toegang vroeg tot alle gegevens die het bedrijf over hem had verzameld. Het resultaat: een CD met 1200 pagina’s informatie. Inmiddels heeft Schrems zijn strijd tegen Facebook opgevoerd. Voor het Europese Hof dient op dit moment een zaak met mogelijk explosieve gevolgen. Inzet: het recht van Facebook om data van zijn gebruikers over te brengen naar servers buiten de EU (lees: de VS). Volgens de advocaat-generaal, wiens advies in dit soort zaken zwaar weegt, kan Europa de VS na de onthullingen van Snowden niet langer als een ‘veilige haven’ beschouwen. Of het hof het advies overneemt, weten we op 6 oktober. Op 23 oktober is Max Schrems een van de sprekers op het Amsterdam Privacy Conference
 


Het internet is stuk

In deze interessante documentaire van de Waag en Fast Moving Targets leggen elf deskundigen uit wat er mis is met het internet, en wat we kunnen doen om het weer 'heel' te maken. Een online documentaire over privacy, veiligheid en openheid.
 


Twitter gunt iedereen privacy, ook politici

Hebben politici net als gewone burgers (althans in de EU) het recht om vergeten te worden op het web? Volgens veel mensen niet. Ze voeren al weken actie om Twitter ervan te overtuigen dat het Politwoops, een tool die sinds 2013 inderhaast verwijderde gênante, foutieve of anderszins twijfelachtige tweets van politici archiveert en publiceert, weer toegang geeft tot zijn API. Twitter weigert dat sinds kort, naar eigen zeggen omdat het archiveren van verwijderde tweets tegen de gebruiksvoorwaarden ingaat. Die waarborgt de privacy van alle gebruikers, of dat nu anonieme gebruikers zijn of leden van het Congres. Politwoops is een initiatief van de Open State Foundation, die vindt dat alle uitingen van politici openbaar moeten zijn, ook al hebben ze er inmiddels spijt van. Vind je dat ook? Teken dan hier de petitie.
 
Tot 11 oktober staat het Noorderlicht-fotofestival in Groningen in het teken van data, privacy en surveillance. Internationale fotografen hebben zich gebogen over dit uitdagende thema. "Dataverkeer bepaalt alle aspecten van ons leven, maar tegelijk is de virtuele samenleving onzichtbaar voor het blote oog. Hoe fotografeer je iets dat nauwelijks fotografeerbaar is?", zegt curator Wim Melis. 


Maak je online enquêtes echt anoniem

Online-enquêteformulieren zoals SurveyMonkey zijn erg populair, niet alleen bij studenten, maar ook bij docenten. Maar hoe anoniem zijn die formulieren eigenlijk? Niet zo anoniem als we denken, zeggen Rafael Pass en Abhi Shelat van de Cornell-universiteit.  Om spam en het dubbel invullen van formulieren te voorkomen, moeten respondenten van onlinevragenlijsten zich vaak identificeren met hun e-mailadres. Deze adressen worden opgeslagen en kunnen in principe door een kwaadwillende hacker herleid worden naar de antwoorden. Niet zo veilig dus. Daar hebben Pass en Shelat, experts in cryptografie, iets op gevonden. Anonize, een gratis online dienst, versleutelt zowel de antwoorden als het e-mailadres. Meer over Anonize in Wired
 


Welcome to the Speakularity

Spraakherkenning wordt dankzij moderne technieken als deep learning steeds beter. In dit interessante artikel in Vanity Fair beschrijft James Somers de nakende komst van de Speakularity, wanneer alles wat we zeggen wordt geregistreerd, opgeslagen en doorzoekbaar gemaakt. "It will happen because it can. It will happen sooner than we think", aldus Somers, die zelf nogal laconiek is over de gevolgen. Bekijk deze aflevering van de dystopische tv-serie Black Mirror voor een zwartgalliger perspectief.
 


De noodzaak van transparante algoritmes

Algoritmen bepalen steeds meer ons leven. Niet alleen als we op Google iets opzoeken, of bij de posts die we zien in onze timeline op Facebook. In toenemende mate zijn algoritmen ook verantwoordelijk voor de premie die we betalen, de baan die we krijgen, en de partner die we ontmoeten. Volgens Frank Pasquale, hoogleraar rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Maryland en schrijver van het boek The Black Box Society (2015), wordt het hoog tijd dat de profielen die Big Data-bedrijven van ons maken, transparant worden. De grootste uitdaging daarbij is volgens hem niet technisch, maar politiek. We hebben wetten nodig die mensen in staat stellen algoritmen en de mensen die ze maken, ter verantwoording te roepen. Lees hier zijn interessante pleidooi. 
 
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Henk van Appeven
Alle rechten voorbehouden.


 Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld voor de Panopticon Privacy Nieuwsbrief. Je kunt je abonnement op elk gewenst moment beëindigen.

Pas je voorkeuren aan of Meld je af voor deze nieuwsbrief 

Vragen of suggesties? Mail mij op info(at)henkvanappeven.nl

Email Marketing Powered by Mailchimp