Copy


PANOPTICON

PRIVACY NIEUWSBRIEF 1/16


Strijd om 'achterdeurtjes' nog niet beslecht

Na de aanslagen in Parijs is de strijd om het gebruik van versleutelde communicatie weer in alle hevigheid losgebarsten. Veel opsporings- en inlichtingendiensten vinden dat dit soort technieken terroristen in de kaart speelt, en eisen dat technologiebedrijven als Apple ’achterdeurtjes’ inbouwen in hun software. Opvallend genoeg zegt nu juist de directeur van de NSA, admiraal Mike Rogers, het hele debat “tijdverkwisting” te vinden. Volgens hem is een veilige toekomst zonder goede versleuteling ondenkbaar. Rogers neemt hiermee afstand van FBI-baas James Comey en politici als Diane Feinstein die pleiten voor verplichte ‘achterdeurtjes’. Overigens heeft de Amerikaanse regering gezegd daar voorlopig geen aanleiding toe te zien, net als onlangs de Nederlandse regering. Toch is het pleit nog niet beslecht. Dat blijkt wel uit het voorstel van de Californische parlementslid Jim Cooper, die Apple en andere bedrijven met hoge boetes dreigt als zij na dit jaar nog versleutelde telefoons verkopen. Om druk uit te oefenen is een groot aantal organisaties en bedrijven, onder wie het Nederlandse Bits of Freedom, nu een actie begonnen voor behoud van encryptie. Ben je het met hen eens? Teken dan de open brief. Twijfel je nog? Lees dan dit interessante maar omstreden voorstel van cryptograaf David Chaum, die denkt de oplossing te hebben gevonden om de twee kampen met elkaar te verzoenen. 


Mijn wachtwoord is 'wachtwoord'

Iedereen weet hoe belangrijk goede wachtwoorden zijn op het internet. Toch worstelen veel mensen daarmee, blijkt uit het jaarlijkse overzicht van meest gebruikte wachtwoorden. Net als vorig jaar staat ‘123456’ op plaats 1, gevolgd door ‘password’, ‘12345678’, ‘qwerty’, en ‘12345’. ’t Is duidelijk, veel variatie zit er niet in, en ze zijn ook nog ’ns gemakkelijk te raden voor kwaadwillenden die uit zijn op je waardevolle gegevens. Toch is er een sprankje hoop. Zo voegen steeds meer mensen extra tekens toe aan hun wachtwoord, in de hoop dat het minder gemakkelijk te kraken is. En het aantal wachtwoorden in de lijst wordt steeds groter, wat erop duidt dat mensen inventiever worden. Wil je weten hoe je een goed wachtwoord verzint? En hoe je zorgt dat je ze gemakkelijk onthoudt? Lees dan deze handleiding.
Sinds afgelopen week is op NPO3 de cyberthriller Mr. Robot te zien. In de hoofdrol Elliot Alderson, een morfineverslaafd computergenie die zich aansluit bij een activistisch hackerscollectief. De serie, in de VS een groot succes bij zowel publiek als pers, schetst een boeiend beeld van de wereld van hackers in een tijd dat onze privacy steeds meer onder druk staat door massasurveillance en datahongerige bedrijven. Elke woensdag op tv (met herhalingen op zaterdag en internet). 


De nieuwe Europese privacy-wet uitgelegd

Net voor de jaarwisseling werden de Europese instellingen het na lange onderhandelingen eens over een drastische hervorming van de Europese privacyregels. Nu het stof weer een beetje is neergedaald, wordt het tijd om ’ns te kijken wat die nieuwe verordening in de praktijk nu precies betekent. De IAPP, de internationale organisatie van privacyprofessionals, wijdt hier een speciale 10-delige serie aan. De jongste aflevering gaat over profilering, het automatisch aanleggen van (digitale) profielen van burgers, bijvoorbeeld om ze speciale producten of diensten aan te bieden.


De context van een tweet

De meeste mensen weten wel dat er een verschil is tussen Facebook en Twitter. Twitter is een publiek medium: je posts zijn in principe openbaar, tenzij je ze nadrukkelijk afschermt. De praktijk is vaak weerbarstiger, zo blijkt uit dit interessante stuk in de Guardian. David Maloney uit daarin forse kritiek op journalisten die zonder scrupules tweets citeren of ‘embedden’ in hun verhaal, zonder stil te staan bij de gevolgen die dat kan hebben voor degene die die tweet heeft geplaatst. De tweet was toch openbaar? Volgens Maloney vergeten ze daarbij dat het bereik van de meeste nieuwsmedia vele malen groter is dan Twitter. En daarmee ook de impact voor de betrokken individuen. Maloney eist dat journalisten twitteraars met hetzelfde respect behandelen als al hun andere bronnen. 


Privacy-tips voor je smartphone

Als je niet oppast, dan volgt je smartphone elke stap die je zet. Voor sommige apps is dat best handig, maar wil je echt dat je telefoon precies bijhoudt waar jij bent? Computertotaal heeft een aantal handige tips op een rijtje gezet waarmee je de privacy van je smartphone (Android of iOS) kan verbeteren. 
Steeds meer apparaten zijn verbonden met het internet, of dat nu je thermostaat is, je webcam of je auto. Dat heeft (soms) voordelen, maar het is ook riskant. Hoe riskant blijkt wel uit Shodan, een zoekmachine voor het Internet of Things. In de nieuwste versie kun je met één druk op de knop zoeken naar onbeveiligde webcams. Dat betekent dat je zonder probleem mee kan kijken in de slaapkamer van kinderen, woonkamers, tuinen, garages, winkels, bedrijven etc. Zelf proberen? Kijk dan hier. Meer over het probleem van onveilige webcams lees je hier. Ook de Correspondent wijdde onlangs een lezenswaardig verhaal aan het Internet der Dingen. 


De beperkte macht van algoritmen

Soms lijkt het wel of algoritmen langzaam ons leven aan het overnemen zijn. Neem het nieuwsoverzicht van Facebook, voor steeds meer mensen de belangrijkste informatiebron. De berichten die je daar ziet, zijn zorgvuldig geselecteerd door Facebook op basis van een complex en ondoorzichtig stelsel van algoritmen, dat denkt te weten wat jij interessant vindt. Hoe dit precies werkt, en waarom Facebook steeds vaker een beroep doet op zijn gebruikers (echte mensen!) om het nieuwsoverzicht te verbeteren, lees je in deze interessante longread van Slate. Een aanrader!


Mag de politie hacken?

Het wetsvoorstel computercriminaliteit III, ook wel bekend als de hackwet, heeft al heel wat stof doen opwaaien. Met de wet wil het kabinet de opsporingsdiensten beter uitrusten om internetcriminaliteit aan te pakken. Het meest omstreden is het voorstel om agenten en andere opsporingsambtenaren in staat te stellen in het geheim binnen te dringen in computers en andere met het internet verbonden apparaten, zoals smartphones. Ook zou de wet het mogelijk maken gegevens over te kunnen nemen, te kopiëren en te wissen. Dit zou nodig zijn omdat criminelen zich steeds vaker verschuilen achter versleutelde gegevens, draadloze netwerken en clouddiensten. Tweakers heeft een handige samenvatting van de nieuwe wet online gezet. Lees hier en hier de kritiek van Bits of Freedom en het College Bescherming Persoonsgegevens. 


Pornobaas krijgt spijt

Scott Breitenstein is geen gezellige man. De 45-jarige Amerikaan plaatst op zijn website ComplaintsBureau.com sexfilmpjes die hij krijgt van bezoekers die wraak willen nemen op hun ex. Sites met ‘revenge porn’ zijn lucratief (ze trekken immers veel bezoekers) en hebben de afgelopen jaren een grote vlucht genomen, met alle traumatische gevolgen vandien voor de slachtoffers. Gelukkig wordt er in de VS steeds harder tegen opgetreden. Breitenstein kon tot dusver echter gewoon zijn gang gaan, met een beroep op een artikel in de Amerikaanse wet dat beheerders van dit soort websites buiten schot laat. Hij weigerde ook steevast de beelden te verwijderen als de betrokken vrouwen daarom vroegen. Tot die ene dag dat een slachtoffer van ‘revenge porn’ hem een filmpje stuurde met daarin een persoonlijke boodschap. Lees hier hoe Breitenstein tot inkeer kwam. 
Copyright © 2016 Henk van Appeven
Alle rechten voorbehouden.


 Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld voor de Panopticon Privacy Nieuwsbrief. Je kunt je abonnement op elk gewenst moment beëindigen.

Pas je voorkeuren aan of Meld je af voor deze nieuwsbrief 

Vragen of suggesties? Mail mij op info(at)henkvanappeven.nl

Email Marketing Powered by Mailchimp