Copy


PANOPTICON

PRIVACY NIEUWSBRIEF 2/15

De hypocrisie van Europa

De recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie in de zaak-Schrems (samenvattingvolledige tekstanalyse) maakt weer eens duidelijk hoezeer de EU en de VS verschillen als het gaat om privacy.  Nu het Veilige Haven-akkoord is geschrapt, verkeren duizenden bedrijven, die veel geld verdienen met de opslag en verwerking van data, in grote onzekerheid. Voorlopig lijkt het erop dat data van Europese burgers in Europa moeten blijven zolang de VS niets verandert aan zijn surveillancepraktijken. Dat roept de vraag op of die data hier wel zo veilig zijn.  Denk aan de dubieuze rol van de Britse veiligheidsdienst, en de net aangenomen surveillance-wet in Frankrijk. En dan is er nog de Microsoft-zaak, waarin Washington het recht opeist om data van Microsoft op Ierse (!) servers in te zien. Maar er zijn lichtpuntjes: volgens Daniel Solove hebben Amerikaanse bedrijven nu extra munitie in handen om Washington te dwingen iets te doen aan de vergaande surveillance van de NSA. En bedrijven in Europa worden nog meer uitgedaagd om met privacy-vriendelijke alternatieven te komen, meent Evgeny Morozov.
 


De cyclus van privacy-paniekZorgen over privacy, hoe terecht ook, kunnen een remmende invloed hebben op innovatie. ITIF, een invloedrijke pro-technologie-denktank in Washington, spreekt in een net uitgebracht rapport over de 'Privacy Panic Cycle'. Iedere keer als er een nieuwe technologie op de markt komt, is er paniek over de gevolgen voor de privacy. Maar na een gewenningsperiode trekken veel consumenten de conclusie dat hun aanvankelijke angsten ongefundeerd waren. Of ze passen hun gedrag aan om te voorkomen dat ze al te grote risico's lopen. ITIF adviseert politici daarom om vooral niet te veel de oren te laten hangen naar 'privacy-fundamentalisten'. 
 

In het geweer tegen prijsdiscriminatie

Wie een Canon Powershot-camera wil kopen op de site van DigitalRev, kan dat het beste doen vanuit Cambridge. Hoe ik dat weet? Een slimme browser-extensie helpt online shoppers bij het opsporen van prijsdiscriminatie. $herrif is een initiatief van Nikolaos Laoutaris, een onderzoeker die werkt voor Telefonica. Prijsdiscriminatie op basis van woonplaats, surfgedrag of koopgedrag is verboden, maar iedereen weet dat het gebeurt. Toch is het moeilijk er een vinger achter te krijgen. Daarom heeft Laoutaris de hulp ingeroepen van de internetgebruiker. Via crowdsourcing hoopt hij een beter beeld te krijgen van deze praktijk. Meer informatie over het onderzoek vind je hier en hier
 


Weerbaar op het web

Op het internet zijn veel handleidingen te vinden hoe je jezelf beter kan beschermen op het web (o.a. hier en hier). Maar weinige gaan zover als die van Elle Armageddon. Zij geeft in haar blog 17 tips voor wat zij noemt 'praktische operationele veiligheid'. De adviezen zijn bedoeld om de link tussen wat je zegt op het web (denk aan sociale media) en je privéleven zo veel mogelijk te doorbreken. Want, zegt Armageddon: "From stalkers to prosecutors, any public information that can be attached to our identities may be used to their advantage and our detriment." Paranoia of gerechtvaardigde achterdocht? Oordeel zelf.
 


Telefoons voor de echte privacy-freak


 
Er komen steeds meer telefoons op de markt die beweren volledig privacy- en security-proof te zijn. Voorbeelden zijn de Turing Phone, de Black Phone 2 en de Granite Phone. Alle drie draaien op een (aangepast) Android-systeem, dat volledige end-to-end versleuteling biedt van alle gegevens en communicatie. De Blackphone 2 biedt daarnaast maximale controle over de privacy-instellingen van individuele apps. Goedkoop zijn de apparaten niet: ze kosten allemaal rond de 800 dollar, en dat is best veel gezien de bescheiden specificaties. Vooralsnog lijken deze telefoons vooral interessant voor fanatieke privacy-freaks en zakenmensen op zoek naar een veilig alternatief voor de zieltogende Blackberry.
 


Apple op de bres voor privacy

Apple-baas Tim Cook zet helemaal in op privacy. Op die manier wil het bedrijf zich onderscheiden van bedrijven als Google, die hun geld verdienen met het exploiteren van data van gebruikers. Om Apple-fans te informeren over hun privacy-rechten heeft Apple een speciale website in het leven geroepen. Met daarin uitleg over encryptie (Apple versleutelt alle informatie op de iPhone, tot woede van de inlichtingendiensten), en tips hoe consumenten hun informatie beter kunnen beveiligen. Is het commercieel slim van Apple om zich te profileren als een privacy-vriendelijk bedrijf, het beperkt het technologiereus ook. Zo loopt Siri, de sprekende assistent van iOS, ver achter op gelijksoortige diensten als Google Now en Cortana, omdat er geen gebruikersdata worden uitgewisseld met de cloud. Gelukkig lijkt het bedrijf daar nu iets op gevonden te hebben.


Je locatie is nooit geheim


 
Iedere keer als je de site van TattleComputer bezoekt, zet de site automatisch je locatie op Twitter. Dit is die van mij. Gelukkig zit ik achter een 'veilige' VPN-server, die kennelijk ergens aan een Amsterdamse gracht staat. TattleComputer wil op deze manier zichtbaar maken hoezeer we worden gevolgd op het internet voor commercieel gewin.
 
 


Week van de privacy

In de laatste week van oktober staat Amsterdam helemaal in het teken van privacy. Op vrijdag 23 oktober begint de Amsterdam Privacy Conference, met lezingen door onder anderen Max Schrems en debatten. Twee evenementen zijn toegankelijk voor het publiek (hier en hier kun je je opgeven). Maandag 26 oktober gaat in de hoofdstad de Privacy Law Scholars Conference van start, en op dezelfde dag begint de International Privacy Commissioners Conference, de jaarlijkse bijeenkomst van privacy-toezichthouders. En alsof dat nog niet genoeg is: op woensdag 28 oktober worden in de Stadsschouwburg de jaarlijkse Big Brother Awards uitgereikt. 
 


Kijktip

"Privacy is dood", zei Mark Zuckerberg een paar geleden. Echt? Journalist en psycholoog Aleks Krotoski ging voor de Guardian op onderzoek uit. Volg haar ontdekkingstocht hier. Van harte aanbevolen, al was het maar vanwege de prachtige animaties.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Henk van Appeven
Alle rechten voorbehouden.


 Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld voor de Panopticon Privacy Nieuwsbrief. Je kunt je abonnement op elk gewenst moment beëindigen.

Pas je voorkeuren aan of Meld je af voor deze nieuwsbrief 

Vragen of suggesties? Mail mij op info(at)henkvanappeven.nl

Email Marketing Powered by Mailchimp