Copy


PANOPTICON

PRIVACY NIEUWSBRIEF 7/16


Hoe veilig is de cloud?

Veel mensen slaan hun documenten en foto’s op in de cloud. Handig, als je overal toegang toe wil hebben tot je gegevens. Bovendien heb je altijd een backup bij de hand, mocht je computer crashen. Maar hoe veilig is die cloudopslag eigenlijk? De website Alphr heeft het uitgezocht voor Dropbox, OneDrive, Google Drive en iCloud, de populairste clouddiensten. Veiligheid van je gegevens staat of valt met verleuteling. De veiligste cloudopslagdiensten versleutelen je data met AES-256-encryptie. Ook bieden ze je de mogelijkheid voor twee-staps-verificatie, zodat je naast je wachtwoord een extra code nodigt hebt om in te loggen. Alphr wijst er terecht op dat je data pas echt veilig zijn als je zelf de encryptiesleutels beheert. Niemand anders kan er dan bij. Hoe je zelf je gegevens kan versleutelen, lees je in dit artikel van Tweakers. 


Het reclamebord krijgt ogen

Dat we op het internet bij elke stap die we zetten, gevolgd worden door advertentiebedrijven, weten we inmiddels wel. Maar dat gebeurt ook steeds meer in de offline wereld. Neem de reclameborden van het ook in Nederland actieve Clear Channel Outdoor. Deze slimme billboards gebruiken gegevens van je mobiele telefoon om in kaart te brengen wie er allemaal langs komt. Adverteerders kunnen zo hun reclames beter afstemmen op hun publiek. De Democratische senator Shuck Shumer is er minder blij mee. Volgens hem is de privacy van de Amerikaanse consument in het geding. Hij heeft een klacht ingediend bij de Federal Trade Commission. Clear Channel Outdoor is zich van geen kwaad bewust. “We gebruiken alleen geaggregeerde en geanonimiseerde informatie van derde partijen”, aldus het bedrijf. Maar daar valt wel iets op af te dingen.


Prominente lifeloggers haken af

Lifelogging, het permanent vastleggen van je leven door middel van camera’s, sensoren en apps, werd lange tijd gezien als de heilige graal voor zelfkennis en gezondheid. Er is zelf een heuse gemeenschap rond onstaan, onder het motto The Quantified Self. Opvallend is dat recentelijk twee beroemde lifeloggers teleurgesteld zijn afgehaakt. Eerst liet Gordon Bell, voortrekker van het MyLifeBits-project, weten dat hij zijn camera, die jarenlang alles opnam wat hij deed, aan de wilgen heeft gehangen, omdat het hem te weinig opleverde. Vervolgens kondigde Chris Anderson, voormalig hoofdredacteur van Wire en jarenlang  actief lifelogger, in een tweet aan ermee te stoppen. Volgens Anderson leverde het lifeloggen hem slechts voor de hand liggende inzichten op, en leidde het amper tot ander (lees: beter) gedrag. Grootste probleem lijkt te zijn dat er gewoonweg te veel data worden verzameld, die vaak ook nog onnauwkeurig zijn. Ook de algoritmes die al die data moeten analyseren, schieten vaak te kort. De tijd zal leren of dit de definitieve doodsteek is voor lifelogging. Stephen Wolfram, een andere bekende lifelogger, denkt in ieder geval van niet. 
Er zijn vele definities van privacy in omloop, al naar gelang wie je het vraagt. De Tilburgse hoogleraar Bert-Jaap Koops heeft samen vijf collega’s geprobeerd orde aan te brengen in deze jungle. In plaats van privacy te reduceren tot één allesomvattend concept, hebben ze een typologie samengesteld op basis van een uitgebreide en systematische analyse van hoe privacy in negen landen wordt beschermd door de (grond-)wet. Het resultaat is een multidimensionaal model van negen soorten privacy, dat duidelijk maakt dat privacy over veel meer gaat dan (controle over) informatie. Een aanrader! 


Onthullingen Snowden leiden tot zelfcensuur

Een van de belangrijkste bezwaren van privacy-voorstanders tegen de surveillancepraktijken van de NSA is het zogeheten ‘chilling effect’: de zelfcensuur die mensen zichzelf opleggen als ze weten dat ze worden bespied. Dat hoeft overigens niet feitelijk zo te zijn: alleen de angst dat het gebeurt kan al voldoende zijn om mensen af te schrikken. Een onderzoek van Johathan Penney heeft nu overtuigend aangetoond dat zo’n ‘afkoeleffect’ bestaat. Hij analyseerde het bezoek aan bepaalde Wikipedia-pagina’s voor en na de onthullingen van Snowden in 2013. Hij zag dat pagina’s die gerelateerd waren aan terrorisme gemiddeld zo’n 20 percent minder werden bezocht. Het onderzoek bevestigt eerdere onderzoeken van Pew en MIT, die ook al lieten zien dat de Snowden-affaire een negatieve invloed had op de manier waarop mensen zich gedroegen op het web.


Design my privacy

Ben je ontwerper of maak je producten en diensten voor het internet of things, en wil je weten hoe je rekening kan houden met de privacy van je gebruikers? Lees dan de toegankelijke gids over Privacy by Design van Tijmen Schep (SETUP, HvA). Schep onderscheidt acht designprincipes voor privacy-vriendelijk ontwerpen:
  • Privacy first
  • Denk eens ondeugend
  • Verzamel zo min mogelijk data
  • Bescherm je data
  • Begrijp identiteit
  • Open de Black Box
  • Maak de gebruiker ontwerper
  • Technologie is niet neutraal 
De gids is hier gratis te downloaden onder een Creative Commons BY SA NC-licentie.


"Privacy wordt chefsache"

Twaalf jaar was Jacob Kohnstamm voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), tot voor kort het College Bescherming Persoonsgegevens. In die tijd heeft de privacy-toezichthouder zich ontwikkeld tot een waakhond met echte tanden. Sinds begin dit jaar mag de AP flinke boetes opleggen aan organisaties en bedrijven die zich niet houden aan de privacyregels. Daarmee is privacy een chefsache geworden, zegt Kohnstamm, die binnenkort afscheid neemt. In dit interview in het Financieel Dagblad blikt hij terug op zijn ambtstermijn. Hij ergert zich aan het defaitisme van sommigen, alsof de strijd om privacy in deze tijd van Big Data al is verloren. “Privacy is een grondrecht, het gaat om vertrouwen in elkaar en in instituties in de samenleving”. Tegelijk met het interview verscheen ook het laatste jaarverslag van de AP dat onder de verantwoordelijkheid van Kohnstamm tot stand is gekomen. 
Vertrouw je partner niet helemaal, en denk je dat hij of zij stiekem vreemdgaat? Dan is de Smarttress van de Spaanse matrassenfabrkant Durmet misschien de oplossing. De Smarttress is uitgerust met een Lover Detection System, dat ervoor zorgt dat je telefoon begint te trillen als hij “verdachte“ activiteiten registreert. De ‘slimme’ matras kost rond de 1500 euro. 


Klokkenluiden als daad van verzet

Wat doe je als een overheid zich, vanuit het idee dat ze niet zwak mag zijn tegenover terreur, steeds meer geheime bevoegdheden toeëigent om haar burgers te monitoren? Volgens Edward Snowden zijn de traditionele wegen om de ongebreidelde macht van de alziende staat in te perken in de VS al lang uitgeput. Sterker nog, zowel het Congres als de rechterlijke macht werkt actief mee om die bevoegdheden uit te breiden. Het enige dat dan nog rest is de klokkenluider. Niet omdat hij zo nodig wil lekken, maar als daad van politiek verzet, zo schrijft Snowden in dit interessante stuk. De vraag of en hoe Amerikanen zich kunnen verzetten tegen surveillance is ook het onderwerp van een nieuw paper van de privacydeskundige Ryan Calo. 


Vrijheid van de pers of voyeurisme?

Maya Vidon-White is een Franse oorlogsfotografe met een lange staat van dienst. Op 13 november vorig jaar zat ze samen met vrienden te eten in een Parijs restaurant, toen ze hoorde dat er een aanslag was gepleegd op het Bataclan-theater. Ze haastte zich ernaartoe om foto’s te maken, onder meer van een 30-jarige concertbezoeker die halfnaakt en zwaargewond op de stoep ligt. De schokkende foto, waarop de man duidelijk herkenbaar is, werd kort daarna gepubliceerd in VSD, een Franse glossy. Vidon-White vindt dat ze gewoon haar werk heeft gedaan, en beroept zich op de vrijheid van de pers. Maar daar denken de Franse autoriteiten anders over. Ze hebben de journaliste aangeklaagd omdat ze de “menselijke waardigheid” van het slachtoffer zou hebben aangetast. De advocaat van de familie van het slachtoffer verwijten Vidon-White en VSD “voyeurisme” en het “erotiseren” van terroristisch geweld. 
Copyright © 2016 Henk van Appeven
Alle rechten voorbehouden.


 Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld voor de Panopticon Privacy Nieuwsbrief. Je kunt je abonnement op elk gewenst moment beëindigen.

Pas je voorkeuren aan of Meld je af voor deze nieuwsbrief 

Vragen of suggesties? Mail mij op info(at)henkvanappeven.nl

Email Marketing Powered by MailChimp