Copy


PANOPTICON

PRIVACY NIEUWSBRIEF 4/15


De duivel zit in het detail

Was de ontvangst van de nieuwe surveillance-en opsporingswet in Groot-Brittannië aanvankelijk nog gematigd positief (na alle horrorstories in de pers over de Snooper’s Charter viel het kennelijk mee), inmiddels zwelt de kritiek aan. Zoals vaak zit de duivel in het detail. De kritiek spitst zich toe op drie elementen:
  • Providers moeten de webbezoeken van hun klanten een jaar lang opslaan, en op verzoek delen met de opsporingsinstanties. Ook al gaat het niet om specifieke webpagina's (alleen het hoofddomein wordt opgeslagen), deze informatie kan erg privacy-gevoelig zijn (lees hier en hier). 
  • De politie en geheimdiensten mogen een verdachte volgen op internet, maar alleen na expliciete toestemming van de minister en na toetsing door een onafhankelijke rechter. Probleem: de rechter toetst niet inhoudelijk. 
  • De overheid behoudt zich het recht voor bedrijven te dwingen hun systemen zo in te richten dat ze gegevens van gebruikers kan inzien. Daarmee komt de eind-tot-eind-versleuteling van gegevens, die aanvankelijk veilig leek, toch onder druk te staan. Wat erger is: bedrijven mogen er met niemand over praten.
Een interessante discussie, en niet alleen voor de Britten. Overal in Europa proberen overheden hun opsporingswetgeving aan te passen aan nieuwe technologiëen en bedreigingen, met vaak vergaande gevolgen voor de privacy van hun burgers. 
 


It's magic! 

Nu alleen nog beschikbaar in Australië, maar binnenkort ook elders in de wereld: Photo Magic, een nieuwe feature voor Messenger, de chatapp van Facebook. Photo Magic scant de foto’s op je smartphone en herkent of er Facebook-vrienden opstaan. Is dat zo, dan krijg je een melding, én de suggestie om die foto's met hen te delen. Photo Magic werkt zodra je Messenger toegang geeft tot je foto’s. Gelukkig is er ook een opt-out.
 

Anonimiteit als wapen


Wat hebben Anonymous en de Ku Klux Klan gemeen? Beide groeperingen, hoe verschillend ook, gebruiken anonimiteit als wapen. Het is dan ook ironisch dat de KKK begin november het doelwit werd van een doxing-aanval door activisten van Anonymous. Ze publiceerden op Pastebin een bestand met de namen van 1000 Amerikanen die lid zouden zijn van de rechts-extremistische groepering. Anonymous onderstreept dat de actie niet gericht is tegen de ideeën van de KKK, maar tegen het “terroristische” gedrag van sommige KKK-aanhangers. Het gebruik van anonimiteit door Anonymous is niet onomstreden. De beweging zou zich zo onttrekken aan iedere vorm van verantwoording over haar methoden. Gabriella Coleman, Anonymous-expert, heeft hier mooie dingen over geschreven in haar boek Hacker, hoaxer, whistleblower, spy: the many faces of anonymous. Geïnteresseerd? Lees dan hier de epiloog.
 


Bloot op tv

Twee drama queens die krijsen over het leed dat ze zichzelf aandoen (zoals tv-recensent Hans Beerenkamp schreef in de NRC), of een interessant onderzoek naar de invloed van sociale media op ons privé-leven? Super Stream Me, het privacy-experiment van Tim den Besten en Nicolaas Veul, heeft al heel wat tongen losgemaakt. In dit interessante stuk in het Parool reflecteert Veul op zijn ervaringen. “Vaak wordt gedacht dat privacy gaat over gelekte naaktfoto's of bankrekeningnummers, maar privacy gaat niet per se over wat je allemaal te verbergen hebt. Het is bovenal een voorwaarde om een vrij en geborgen mens te zijn.” De komende weken is Super Stream Me elke donderdag te zien op NPO3. De eerste aflevering is hier terugkijken.
 


Wis je Twitter-spoor 

Een beetje uit de bocht gevlogen tijdens je laatste Twitter-fittie? Of wil je gewoon de hoeveelheid data die op het web over jou rondzwerft beperken? Dan is TweetDelete de oplossing. De online service verwijdert al je tweets ouder dan een bepaalde periode (die je zelf instelt). Wil je je tweets bewaren, download dan eerst je Twitter-archief.


De smartphone is lek


Dat het gebeurde, wisten we natuurlijk al, maar de schaal waarop is toch onthutsend. Uit onderzoek naar de 110 populairste mobiele apps blijkt dat de gemiddelde app in de Google Play Store gevoelige informatie deelt met maar liefst 3,1 ‘third parties’ (denk aan  Google, Apple of Facebook). Voor de apps uit de Apple Store is dat gemiddeld 2,6. Het gaat om namen, adressen en locatie, maar soms ook om heel gevoelige gezondheidsinformatie. En meestal zonder dat de gebruiker hierover wordt geinformeerd. De onderzoekers pleiten voor betere informatie aan gebruikers, en de mogelijkheid om het delen van data uit te zetten. Ook een goede  tip: valse informatie opgeven als een app vraagt om je gegevens. 
 


Facebook en NSA op de korrel

Twee belangrijke uitspraken deze week op het gebied van privacy:
  • In België legde de kortgedingrechter Facebook een dwangsom op van 250.000 euro als het Amerikaanse bedrijf niet stopt met het volgen van Belgen die geen Facebook-account hebben. Facebook gaat in hoger beroep. Het bedrijf beweert dat de cookies (zogenaamde Datr-cookies) juist zijn bedoeld om de veiligheid en privacy van Facebookgebruikers te beschermen. Bovendien zou de Belgische rechter geen recht hebben om uitspraken te doen over het in Ierland gevestigde bedrijf.
     
  • En in de VS oordeelde een rechter dat het systematisch verzamelen van metadata van telefoongesprekken “waarschijnlijk ongrondwettelijk” is. De uitspraak heeft weinig praktische gevolgen (onder druk van het Congres stopt de NSA eind deze maand met het verzamelen van telefonische metadata), maar is symbolisch van groot belang, omdat voor het eerst is vastgesteld dat deze praktijk zo goed als zeker in strijd is met het Vierde Amendement. Edward Snowden, die als eerste deze praktijken aan het licht bracht, reageerde dan ook opgetogen op de uitspraak. 


Google bovenaan privacy-lijst

Google is niet populair bij privacy-activisten, om het zacht uit te drukken. Maar kennelijk doet het bedrijf ook iets goed. In de ranglijst van Ranking Digital Rights, die dit jaar voor het eerst wordt gepubliceerd, staat Google bovenaan. Zowel op het gebied van privacy en vrijheid van meningsuiting laat het concurrenten als Facebook en Microsoft achter zich. Google krijgt complimenten voor zijn transparantie over overheidsverzoeken om informatie van gebruikers. Geheimzinniger is het bedrijf als het gaat om gebruikersinformatie die het uitwisselt met derden. Ook trekt Google zich niets aan van de DoNotTrack-instellingen van gebruikers. Dat kan stukken beter, vindt Ranking Digital Rights. Dat geldt zeker ook voor de andere onderzochte internet- en telecombedrijven: slechts 6 van 16 halen meer dan 50 procent. 
 


Het sociale krediet van de Chinees

De Volkskrant bericht over de plannen van de Chinese overheid om elke burger een sociaal-krediet-score te geven. Er lopen al verschillende pilots, die gebruik maken van de gigantische data-stromen die worden gegenereerd door de populaire webshops. Een sociaal-krediet-score lijkt op de kredietscore die we kennen in het Westen, maar gaat in principe veel verder. Ook je uitingen op sociale media, je rijgedrag, en de punten die je krijgt van je studenten, zouden in de toekomst kunnen meetellen. Zover is het echter nog niet. Vooralsnog worden de scores, zoals Sesame Credit, vooral gebruikt door banken en andere financiële instellingen. Die kunnen zo beoordelen of je in aanmerking komt voor een lening. Daaraan is in China grote behoefte, omdat vooral arme mensen zonder onderpand vaak geen krediet krijgen. Jammer genoeg gaat het Volkskrant-artikel niet in op dit aspect. Een evenwichtiger verhaal is hier te lezen. Voor een meer kritische blik, lees dit stuk van Rick Falkinge.
 


Pi-lab met Joe Cannataci

Op vrijdag 11 december vindt in Utrecht het jaarlijkse PI.lab-congres plaats. Het thema van dit jaar is Privacy as Opportunity. Een van de keynote-speakers is Joe Cannataci, de eerste speciale VN-rapporteur voor privacy. Opgeven kan door een e-mail te sturen naar info@pilab.nl.
 
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Henk van Appeven
Alle rechten voorbehouden.


 Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld voor de Panopticon Privacy Nieuwsbrief. Je kunt je abonnement op elk gewenst moment beëindigen.

Pas je voorkeuren aan of Meld je af voor deze nieuwsbrief 

Vragen of suggesties? Mail mij op info(at)henkvanappeven.nl

Email Marketing Powered by Mailchimp