Copy
Nieuwsbrief AlkmaarEnergie - maart 2016
View this email in your browser
AlkmaarEnergie is een Alkmaars bewonersinitiatief, opgericht op 10 oktober 2013 (dag van de duurzaamheid).  We zijn een energiecoöperatie die samen met bewoners van Alkmaar, Schermer en Graft-de Rijp lokaal zoveel mogelijk duurzame energie gaat opwekken en besparen. Waarom we dat doen?
Door zelf in onze duurzame energie behoefte te voorzien, versterken we de lokale economie, zijn we niet afhankelijk van grote buitenlandse energie reuzen en beperken we CO2 uitstoot. Beter voor ons en beter voor het milieu!
Wijkondernemingen hebben de toekomst

Een wijkonderneming die het heft in eigen hand neemt, die niet afwacht tot de overheid iets doet, maar zelf aan de slag gaat door z’n eigen buurtzorg of kinderopvang te regelen en in zee met de lokale energie coöperatie? Dát is werken aan een gezonde wijkeconomie!
Afgelopen 6 februari heeft de Rietschoot in samenwerking met AlkmaarEnergie, met het organiseren van de Energiemarkt, een belangrijke stap gezet om in 2016 Wijkonderneming de Rietschoot meer handen en voeten te geven en te werken aan een levenskrachtige wijkeconomie. 
Wijkonderneming de Rietschoot gaat volgens AlkmaarEnergie een hele belangrijkste rol spelen in de wijk. Ze wordt in 2016 steeds meer initiatiefnemer van sociaal maatschappelijke projecten en een plek waar kennis en kunde uitgewisseld kan worden zodat het een organisatie wordt die zijn eigen financiële broek kan ophouden.
Een gezonde wijkeconomie biedt namelijk aan alle inwoners van Koedijk enorm veel kansen! Samen met de wijkonderneming gaat AlkmaarEnergie daarom de komende tijd een aantal energieke plannen uitwerken die tot doel hebben om de economische positie van Koedijk te versterken en zo geldstromen om te buigen.
AlkmaarEnergie begint bij de geldstroom ‘Energie’. Op dit moment verdwijnt het geld dat wij maandelijks aan onze energieleveranciers betalen gewoon naar de grote jongens. (Inter)nationale bedrijven die werken voor de belangen van hun aandeelhouders. AlkmaarEnergie wil die geldstroom ‘Energie’ ombuigen van externe vervuilende energie opwekkers naar een groene gezonde lokale coöperatie, van grijze naar groene stroom, van (inter)nationaal naar lokale opwekkers , die ook nog eens kunnen concurreren met een energiereus als NUON.
 
Conferentie Zonnecentrales

Komende donderdagmiddag, 10 maart, is er in Bergen een interessante conferentie: “gaat u ook voor meer zonnestroom”, over lokale zonneparken, op daken en/of op de grond.
 
In Bergen zijn, door goede samenwerking tussen gemeente en Bergen Energie, de afgelopen periode twee zonneparken gerealiseerd. Eén op het dak van een agrariër (Van Oord) en één op de grond. Deze parken wekken duurzame energie op (met zonnepanelen) voor bewoners van Bergen. De bewoners hebben de investering bijeen gebracht en verdienen aan de opbrengst. Bergen Energie heeft ervoor gezorgd dat de bewoners meedoen en de gemeente heeft de ontwikkeling zo veel mogelijk gefaciliteerd.
 
Deze zonneparken zijn financieel haalbaar geworden door twee regelingen: de ene door de SDE-regeling (subsidie) en de andere door de postcoderoosregeling. Het was niet makkelijk om met deze vrij nieuwe regelingen daadwerkelijk parken te realiseren. Daarom deze conferentie: partijen delen graag hun lessons learned, zodat er snel meer parken gerealiseerd gaan worden. Nieuwe initiatiefnemers hoeven niet meer in dezelfde valkuilen te stappen.
De conferentie is georganiseerd in samenwerking tussen de gemeente Bergen, het servicepunt Duurzame Energie van de provincie Noord-Holland en de RUD-NHN.
 
Deelname is gratis, maar het is wel belangrijk dat je je aanmeldt via deze link. Je vindt hier ook alle praktische informatie over de conferentie. Aanvang is 13.30 uur.
 

AlkmaarEnergie naar de kick-off van Stadsambassade Alkmaar
 
Aanstaande donderdag 10 maart is AlkmaarEnergie aanwezig bij de kick-off van de Stadsambassade Alkmaar in Koel310, Koelmalaan 310 in Alkmaar.
Een Stadsambassade is een platform van alle inwoners van de stad - de stadmakers - en bedoeld om zichtbaar te maken welke sociale, duurzame, bijzondere, briljante initiatieven er zijn. Want er is in Alkmaar veel meer in beweging dan je misschien zou denken. De Stadsambassade is bedoeld om die initiatieven te verbinden en te stimuleren tot nieuwe stappen. Het ideaal? De krachten zó bundelen dat wij stadmakers Alkmaar verder kunnen bouwen tot een zelfvoorzienende en sociale stad. 
Hier lees je meer en kun je je nog aanmelden: https://www.facebook.com/events/207876469564600/
Share
Tweet
Forward
AlkmaarEnergie is een energiecoöperatie voor en door Alkmaarders. Het doel van AlkmaarEnergie is om in onze eigen gemeente zelf zo veel mogelijk duurzame energie op te wekken. Als je bij wilt dragen aan een duurzamer Alkmaar, kun via ons de groenste groene energie afnemen van DE Unie.
Kijk op onze website voor meer informatie en stap over!  
Ja, ik stap over op energie van DE Unie!
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Copyright © *2015* *AlkmaarEnergie*, All rights reserved.

Our mailing address is:
info@alkmaar-energie.nl

unsubscribe from this list    update subscription preferences