Copy
Nieuwsbrief AlkmaarEnergie - 2015
View this email in your browser
Hierbij ontvangt u onze nieuwe nieuwsbrief waarin u kunt lezen over de laatste ontwikkelingen van AlkmaarEnergie.

AlkmaarEnergie is een Alkmaars bewonersinitiatief, opgericht op 10 oktober 2013 (dag van de duurzaamheid).  We zijn een energiecoöperatie die samen met bewoners van Alkmaar, Schermer en Graft-de Rijp lokaal zoveel mogelijk duurzame energie gaat opwekken en besparen. 
Door zelf in onze duurzame energie behoefte te voorzien, versterken we de lokale economie, zijn we niet afhankelijk van grote buitenlandse energiereuzen en beperken we CO2 uitstoot. Beter voor ons en beter voor het milieu!
André Kuipers op de foto met .... AlkmaarEnergie!

Gedeputeerde Ralph de Vries van de provincie Noord
-Holland gaat de komende tijd aan de slag met het opzetten van een duurzaamheids/duurzame energie-agenda. De provincie Noord-Holland wil innovaties op het gebied van duurzame energie aanjagen en stimuleren. Daartoe had de geldgeputeerde op vrijdag 21 augustus j.l., tijdens SAIL 2015, partijen bijeengebracht die hiervoor het initiatief kunnen en willen nemen. De lokale energie coöperaties werden vertegenwoordigd door ons AlkmaarEnergie en het Castricumse Calori.
 
Om ons te inspireren had de gedeputeerde astronaut André Kuipers gevraagd zijn visie op duurzaamheid en het behoud van de planeet. Zijn betoog over het behoud van de aarde, die hij als één van een zéér selecte groep vanuit de ruimte heeft mogen aanschouwen, was zeer indrukwekkend. Daarna brachten we een bezoek De Ecolution. Wubbo Ockels bouwde dit schip. Het schip van de vorig jaar overleden ruimtevaarder werd onlangs vanuit Curaçao naar het Groningse Lauwersoog gevaren, waar de boot een plek krijgt bij een nieuw duurzaamheidscentrum genaamd Wadduurzaam. Deze hele bijzondere avond heeft ons hernieuwde energie opgeleverd om om samen met lokale en regionale partijen verder te werken aan een duurzame regio Alkmaar.
Grip op je energierekening

Duurzaamheid is hip! En dat is maar goed ook, want dan is het makkelijk aandacht vragen voor belangrijke onderwerpen! Bijvoorbeeld voor het onze huidige en toekomstige energievoorziening. Energie is een eerste levensbehoefte en onze welvaart hebben we te danken aan de enorme hoeveelheid fossiele bronnen. Maar daaraan zit een nadeel: ooit (en misschien sneller dan we hopen) is het op. En dan? Hoe verwarmen we dan het huis en hoe zorgen we ervoor dat we niet elke avond in het donker zitten?
AlkmaarEnergie werkt daarom op 23 september a.s. mee aan een bijeenkomst waar je antwoord krijgt op vragen over bijvoorbeeld de Energie-Nul-Woningen. Daarnaast wordt iedereen uitgenodigd zijn energierekening mee te nemen, om zo te achterhalen hoe groen hun ‘eigen’ groene energie echt is en wat je het beste kunt doen om zo groen mogelijk te kopen. Grip op je energierekening wordt georganiseerd door Duurzaam Doen en vindt plaats in Bibliotheek Kennemerwaard, locatie Alkmaar Centrum. Iedereen is van harte welkom vanaf 19.30 uur. Het programma begint om 19.45 uur en wordt om 21.45 uur afgesloten. Meer info en reserveren is mogelijk via www.bibliotheekkennemerwaard.nl
AlkmaarEnergie op GROEN Alkmaar

Wat doen we in Alkmaar allemaal om GROEN te zijn en GROENER te worden?
En dan hebben we het niet alleen over het groen in de vorm van bomen, struiken en andere planten. We hebben het over AL het GROEN!
Op zondag 27 september wordt het GROEN op en rond het Canadaplein in Alkmaar!
Van 12.00 tot 17.00 uur kom je van alles te weten over groen vervoer, groene planten, groene daken, groen afval, groen geld, groen eten en nog veel meer.
Heel belangrijk groen voor AlkmaarEnergie is onze eigen groene energie. De vrijwilligers van AlkmaarEnergie zijn er ook bij! We laten alle bezoekers van GROEN Alkmaar kennis maken met de coöperatie en onze plannen voor een duurzamer en groener Alkmaar. Voor informatie ook op de FB van GROEN Alkmaar
Jan van der Schaaf (bouwtechnisch ingenieur) stelt zich voor

In 2008 ben ik met mijn gezin verhuisd naar de Kotterstraat in Alkmaar, ook wel bekend als de ‘Houten Huizen Buurt’. Het is een mooie wijk met drie verschillende type woningen. Zo op het eerste gezicht lijken de woningen allemaal op elkaar, maar als je goed kijkt dan zie je dat  geen woning het zelfde is. In combinatie met het vele groen is een duurzame wijk ontstaan en ik wens iedere bewoner van Alkmaar toe in een duurzame woning en duurzame wijk te kunnen wonen, net als ik met mijn gezin. Nu én in de toekomst.
 
In mijn dagelijks werk zoek ik naar duurzame oplossingen voor ver- en nieuwbouwprojecten. Daarbij vind ik het belangrijk dat er een goed evenwicht is tussen ecologische, economische en sociale belangen. Een hele leuke en interessante taak omdat niet alleen woningen verschillend zijn maar ook de bewoners verschillen in hun woonwensen en gebruiken. Door samen aan de slag te gaan en alle mogelijkheden en wensen goed op elkaar afstemmen, komen we vanzelf tot de ideale duurzame woning, wijk en stad. Mijn kennis en expertise op dit gebied kan ik goed gebruiken voor mijn werkzaamheden bij Alkmaar Energie. Want bij Alkmaar Energie zijn we samen het avontuur van verduurzamen aangegaan!  Eén van de dingen die Alkmaar daar binnenkort van gaat merken is onze deelname aan informatieavonden zoals die in Bibliotheek Kennemerwaard. Alkmaarders krijgen hier de mogelijkheid om hun duurzame (woon)wensen met ons te delen zodat we samen op zoek kunnen naar de juiste oplossing.
Samen naar een duurzame stad, daar krijg ik energie van.
Zacht water beter voor je energierekening?

Vanaf 1 juni komt er in Noord-Holland zacht water uit de kraan. Een lagere waterhardheid zorgt ervoor dat huishoudelijke apparaten als de wasmachine en de vaatwasser langer meegaan. Bovendien wordt de werking van zeep verbeterd als het water zachter is.
Maar ook het energieverbruik van de apparaten gaat door zachter water omlaag! In de Calgon reclame zien we altijd een wasmachinemonteur die een verwarmingselement uit een wasmachine haalt: helemaal verkalkt! Dat verwarmingselement verwarmen (!) het water en als er zo’n dikke laag kalksteen omheen zit, heb je meer energie nodig om het water op dezelfde temperatuur te krijgen. Zacht water is dus niet alleen handig voor de huishoudportemonnee, want minder waspoeder doet dezelfde was. Ook is het besparen geblazen op de energierekening. Met dank aan drinkwaterbedrijf PWN en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.
Share
Tweet
Forward
AlkmaarEnergie is een energiecoöperatie voor en door Alkmaarders. Het doel van AlkmaarEnergie is om in onze eigen gemeente zelf zo veel mogelijk duurzame energie op te wekken. Als je bij wit dragen aan een duurzamer Alkmaar, kun kunt lid worden van Alkmaar. Niet alleen door te doneren, maar je kunt je ook met ons actief inzetten om de doelstellingen van AlkmaarEnergie te behalen. Kijk op onze website voor meer informatie over en sluit je aan! 
Ja, ik word lid!
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Copyright © *2015* *AlkmaarEnergie*, All rights reserved.

Our mailing address is:
info@alkmaar-energie.nl

unsubscribe from this list    update subscription preferences