Copy
No.4-2016
Se våre nettsider
Nytt og inspirerende fra Ennea
Hjertesky
God sommer alle sammen
Har du og din partner samme
primær-behov?
Uavhengig av enneagramtype finns det 3 forskjellige primærbehov som vi alle sammen jobber instinktivt for å få dekket. Vi kaller det instinkter. Vanligvis er et av disse behov viktigere for oss enn de to andre. Noe som ofte er en kilde til diskusjon og uenighet i nære relasjoner.

La oss ta sommerferien som eksempel: Laila har lyst til at hun og Roger drar på ferie med et vennepar. Hun ser for seg en festlig og sosial ferie med mye kos og gode opplevelser. For Laila er felleskapet det viktigste. Roger der i mot holder fast på at de bør bli hjemme i år, for huset trenger en skikkelig oppgradering, noe som tar tid og koster penger. For ham er det viktig å ta vare på det man har, så man er sikret et godt hjem, og ikke kaste penger ut på dyre ferier og slikt. Lailas primære instinkt er «Navigatør» mens Rogers er «Redebygger» og her er det duket for diskusjoner og frustrasjoner.

La oss nå bytte ut Roger med Lars som har «1:1» som sitt primære instinkt. Lars ønsker, akkurat som Laila å dra på en spennende ferie i år, men uten venneparet. Han synes det er masete å skulle være tvunget til å være sammen med en annen familie så mange dager. Han foreslår for Laila at de reiser til et eksotisk sted langt borte fra familie og venner, så de kan være sammen, bare de to. Laila på sin side finner dette en anelse kjedelig og kanskje litt klaustrofobisk.
Vi snakker om 3 veldig forskjellige primærbehov med hver sin strategi for å overleve.
«Redebyggeren Roger» – har fokus på å sikre seg materielt. For å overleve er det viktig å ha et godt hjem, en trygg jobb, litt ekstra penger i banken og nok mat til å komme igjennom de neste par ukene.
«Navigatøren Laila» - har fokus på gruppen. For å overleve må man holde sammen, det er det som gjør oss sterke. Det er viktig å bevare gode og nære relasjoner. Holde vedlike vennepar og dyrke familien.
«1:1-eren Lars» - har fokus på den eneste ene. Deg og meg. For å overleve må vi formere oss. Her er ønsket om intense opplevelser og fordybelse sterkt, gjerne sammen med partneren eller en spesiell venn.  

Kanskje noe å ha i bakhodet, når ferieplanerne skal legges?
Vil du lese mer om dette, har danske Femina skrevet om instinktene i parforhold, i forbinnelse med et parforholdskurs Michael Groser har holdt i Danmark. Du finner den HER.

Har du spørsmål eller kommentarer til dette, så send meg en mail.
Om du er igang med å planlegge høstens bedriftsarrangenent og ønsker foredrag med faglig innhold, finner du gode forslag her:
ENNEA

Ta kontakt med oss for en uforpliktende snakk.
Mail: dorthe@ennea.no eller telefon: 93 28 20 00.
Vi skreddersyr både innhold og tidsbruk.
Hold deg oppdatert, følg oss på Facebook:
Ennea, ved Dorthe Lie.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ennea · Tiurveien 18 · Drammen, 3030 · Norway

Email Marketing Powered by MailChimp