Copy
29-12-17
Bekijk dit bericht in uw browser
Deel
Tweet
Deel
Stuur door

Oud en Nieuw:
Kijk om, en vier ook de pogingen tot succes...

Steeds proberend bij te blijven in de hulpmogelijkheden voor een beter leven voor mezelf en mijn klanten en patiënten stuitte ik op de app SAM. SAM is een sympathieke app voor persoonlijke ontwikkeling met tips en opdrachten. Een van die opdrachten daagde me uit om niet alleen mijn successen te vieren, maar ook mijn faalmomenten, de pogingen die mislukt zijn. Met de vraag: 'Wat hebben ze je gebracht?'
Dat was heel inspirerend. Mijn werkzaamheden voor sociale benadering voor dementie schoot met stip omhoog en podcast Bob werd de leukste bijdrage.

Voor nu dank ik jullie allen voor belangstelling voor mij en mijn Ouderenpraktijk en ik wens jullie een inspirerende omkijkbeurt naar je werk en levenswaardigheden.

Zoeken naar Bob

Het allerleukste...

Via het Breincollectief kwam ik in contact met een audiocollectief dat bezig was met een podcast over de herinnering van een oudere vrouw met dementie. Een zesdelige podcast waar op dat moment al 2 afleveringen van op het web stonden.
Een roadmovie, detective maar dan geheel anders ....
Apetrots ben ik op het feit dat ik mee mocht doen en op mijn eigen bijdrage in deel 6.
Voor wie zonder beeldscherm een serie wil met cliffhangers.
luister naar de teaser

Andere successen en pogingen daartoe...

Vooral veel beweging

Bij Familysupporters komen er bijna wekelijks verwijzingen voor thuisconsulten binnen. Op verzoek van de huisarts een geriatrisch assessment of meedenken over ingewikkelde situaties rond ziekte, functioneren en welzijn bij ouderen. Het opzetten van deze mogelijkheid vanuit Familysupporters, gesteund door collega's is een succes.  Ook de ouderen GGZ vanuit Familysupporters met diagnose en behandeling van stemming, gedrag en familie-problematiek is op gang gekomen en collega's zijn aangenomen om betere diensten te bieden.

In het jaar zijn veel plannen en ontwikkelingen besproken, maar voorlopig focus ik me op de uitvoering van alle diensten vanuit de dynamische schoot van familysupporters. Dus geen aparte BV voor samenwerking van Ouderenpraktijk en Familysupporters, maar gewoon in loondienst. Geen vliegende start van nieuwe cursussen of specifieke diensten. Wel ben ik met ik met de collega's van FS en de hulpverleners er omheen voortdurend in gesprek over positieve gezondheid, re-ablement en een houding als hulpverlener waarbij je minder reddert en oplost, maar meer ondersteunt en ouderen en hun netwerk zelf aan het werk zet. Meer denken vanuit wat wil deze familie ipv hoe los ik het probleem voor mijn patiënt op. Dit is spannend en ik krijg voortdurend een tik op mijn paternalistische hulpverlener-vingers.

In 2018 wil ik voor mijzelf en voor anderen meer duidelijkheid geven waarin de aanpak vanuit Familysupporters verschilt met het gangbare aanbod en wat dat oplevert.

Zelfstandige Specialisten Ouderengeneeskunde

Ons vak is volop in ontwikkeling en vanuit onze vak-vereniging wordt hard gewerkt de positie van Specialisten Ouderengeneeskunde (SO's) te versterken zodat onze kennis en kunde beter benut kan worden. Want een SO kijkt als arts meer vanuit perspectief van leven en sterven, vanuit methodisch werken (doel-actie-evaluatie) en vanuit samenhang van verschillende domeinen (somatisch, functioneel, sociaal en psychisch en communicatie).

Dit jaar verscheen een mooie gids met inspiratie en advies voor zelfstandige praktijkvoering waaraan ik mocht bijdragen:
Formats voor behandeling, SO 2020, klik hier voor de pdf.

Friesland

In 2017 was ik ook actief in Friesland.
Consulten Dementie voor mensen in Leeuwarden vanuit Kwadrant.
Het werd een kennismaking en ik had niet de uren om een goede continuïteit te bieden, maar het was een leerzame ervaring. In Friesland merkte ik minder stress en profileringsdrang. Gewoon je werk doen. 

Het was ook heerlijk ontbijten of lunchen bij mijn ouders, even een kop koffie tussen het werk door, rijden door de wijken uit mijn jeugd en huisbezoeken bij Fries sprekende ouderen. En een zalig midweekje werken vanuit een hooiberg-kamer bij Bartlehiem.
Wie weet kom ik hier terug ...
Annetje Bootsma
Arts Ouderengeneeskunde

“De ouderenzorg is een oerwoud. Ik onderzoek wat voor uw situatie nodig is en help u een stap verder voor een goede kwaliteit van leven. Die extra stap is juist zo waardevol.”

Lezingen Annetje Bootsma Ouderenpraktijk

Lezingen

In 2017 was de spannendste lezing ongetwijfeld die voor Alzheimercafe Amstelveen over seks en intimiteit bij dementie. Onder het mom "je moet het probleem bij de penis pakken' spraken wij met elkaar over verschil in verlangen, ontremming, frustratie en grenzen stellen, rouw, verlies en de behoefte aan contact.

In Den Haag gaf ik in november de presentatie “Het brein en goed ouder worden” voor vrijwilligers en medewerkers van het Haags Ontmoeten. 

Voor de Master Vitality and Ageing en voor de Rotary mocht ik praten over de bureaucratie in de 1e lijn. Een mooi onderwerp om met jonge studenten en intellectuele gepensioneerden over te spreken. Er zit veel Kafka in de zorg. 

Ik heb vooral veel plezier in klinische lessen en lezingen voor verpleegkundigen, huisartsen en verzorgenden en welzijnsmedewerkers. In enthousiasmeren en verbinding zoeken. In 2018 ga ik bij verpleeghuis Overduin in Katwijk lesgeven.

Goed leven met dementie

Op 23 en 24 juni was het succesvolle symposium ‘Goed Leven met Dementie’. Tijdens het symposium werd ook een mooi boekje gepresenteerd, waaraan ik een bijdrage leverde. Hieronder een stukje daaruit...

Meneer de Bie geeft aan dat het een wonder is dat hij nog leeft. Hij overleefde een hartstilstand op straat. Hij heeft een mooi en actief sociaal leven en is verbaal zeer begaafd. Sinds twee jaar is hij bekend met de ziekte van Alzheimer. Lees meer...

Warme Verpleeghuiszorg in oud verzorgingshuis 

Voor Amsta heb ik in september een opdracht aangenomen om in een kernteam de zorg rond verpleeghuis-bewoners te verbeteren op een afdeling in Nellestein, die gaat sluiten in de zomer van 2018. Ik kan me niet herinneren dat ik in mijn tijd als verpleeghuisarts wekelijks zo vrolijk de afdeling op kom en met zoveel hoop weer vertrek.

Het ruikt er lekker, een diverse groep bewoners met elk hun geschiedenis en merkwaardigheden, hartelijke medewerkers, maar vooral mogelijkheden om tijd te nemen om de zorg en de situatie van bewoners te verbeteren.

Mijn rol als SO naast de psycholoog en de huisarts is voor mij vaak ingewikkeld. Ik heb veel taken die te maken hebben met dossiers bijhouden, behandelplannen en wilsbekwaamheid. Ik zucht bij 3-maandelijks goedkeuren van het medicatiebeleid of een bel-matje bij iemand met vergevorderde dementie en ik grom bij een nieuwe opname waarin ik op drie plekken medicatie moet invoeren. Toch heb ik plezier in het overwinnen van mijn eigen weerstand tegen electronisch papierwerk door de samenwerking en het enthousiasme van anderen.  

Verpleeghuiszorg kan je niet in je eentje geven, dat doe je als team. Familie, verzorgenden, managers en behandelaars. En als dat lukt geeft dat een heel warm gevoel...
Stichting Anna Elizabeth hebben we feestelijk opgeheven. Het beetje geld dat we hadden is verdeeld aan mensen met een goed idee om levenskwaliteit voor mensen met dementie te verbeteren.
Dit jaar ben ik toegetreden tot het bestuur van Bavostichting Heemstede. We beheren een fonds waarvan het rendement wordt besteedt aan projecten die het welzijn van ouderen verbeteren. 
vraag een consult aan
Copyright © 2017 Ouderenpraktijk, Alle rechten voorbehouden.


instellingen veranderen // uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp