Copy
Newsletter RNDR
View this email in your browser
                                   
CUPRINS
 
  START LA PROIECTE!
 
A fost emisă prima autorizație de funcționare a Grupurilor de Acțiune Locală!

Pentru perioada 2014-2020, GAL-urile dispun de un total de peste 563 de milioane de euro pentru dezvoltarea microregiunilor din România.

În urma evaluării și selecției, au fost selectate pentru finanțare 239 strategii de dezvoltare locală (SDL).
INFORMAȚII UTILE

ORDINUL 877 DIN 2 AUGUST 2016 PRIVIND APROBAREA SCHEMEI DE AJUTOR DE STAT „SPRIJIN ACORDAT ÎNTREPRINDERILOR PENTRU INVESTIŢII NECESARE DEZVOLTĂRII, MODERNIZĂRII SAU ADAPTĂRII INFRASTRUCTURII SILVICE" poate fi consultat pe site-ul MADR.
Link aici: http://goo.gl/GH6vrM 
 
REGISTRUL NAȚIONAL AL PRODUSELOR TRADIȚIONALE A FOST ACTUALIZAT
Registrul este disponibil pe site-ul MADR. Link aici: http://goo.gl/fPa5fM
 
Comisia Europeană pune la dispoziție un serviciu online, transparent, gratuit și actualizat în permanență cu date despre condițiile de import din peste 100 de țări - Market Access Database,  pentru facilitarea accesului întreprinderilor la piețe și valorificarea oportunităților de afaceri.
Accesând http://europa.eu/!YJ74gq veți găsi informații despre tarifele aplicabile, formalitățile de import, documentele de completat etc.
 
MINISTERUL AGRICULTURII a publicat Proiectul de LEGE privind unele MĂSURI DE REORGANIZARE a sistemului de CERCETARE-DEZVOLTARE din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare.
Link aici: http://goo.gl/P3v8ca
 
Proiectul de HOTĂRÂRE privind aprobarea schemei „Ajutor de MINIMIS pentru ACHIZIȚIONAREA de către producătorii agricoli de BERBECI/ȚAPI de reproducție din rase specializate” se află în dezbatere publică pe site-ul MADR.
Link aici: http://goo.gl/3i4k1G
 
Ghidurile Solicitantului FINALE pentru sM 4.2 - Procesare produse agricole - Schemele GBER și de minimis și sM 4.2a - Procesare produse pomicole - Schemele GBER și de minimis, au fost publicate pe site-ul AFIR.
Link sM 4.2: http://goo.gl/VHxwX2
Link sM 4.2a: http://goo.gl/yuT9LN
 
Începând cu 16 august și până pe 30 decembrie 2016 se desfășoară prima sesiune anuală continuă de depunere a cererilor de finanţare pentru Schema de ajutor de stat GBER şi de minimis aferentă submăsurii 4.2 şi pentru Schema de ajutor de stat GBER şi de minimis aferentă submăsurii 4.2a din PNDR 2014 - 2020.
Link aici: http://goo.gl/Q8AkU2

 
Astfel, până  la data de 30 decembrie 2016 - ora 16:00, solicitanții de fonduri europene nerambursabile au la dispoziție peste 45,67 milioane de euro pentru proiecte care se încadrează în aria de finanțare a Schemelor GBER și de minimis, aferente submăsurilor 4.2 (Procesarea produselor agricole) și 4.2a (Procesarea produselor din sectorul pomicol).
Dintre domeniile eligibile care pot face obiectul unei investiții finanțate prin Schema de ajutor de stat GBER – sM. 4.2 menționăm fabricarea înghețatei, a produselor de panificație sau patiserie, ciocolatei, condimentelor, suplimente alimentare, dar și a berii.

În ce privește domeniile eligibile care pot face obiectul unei investiții finanțate prin Schema de ajutor de stat GBER – sM. 4.2a menționăm fabricarea fructelor confiate, dar și a băuturilor alcoolice din fructe.
Atentie! DEPUNEREA CERERILOR DE FINANȚARE AFERENTE SCHEMEI DE MINIMIS, SE VA REALIZA NUMAI DUPĂ CONTRACTAREA PROIECTULUI AFERENT SCHEMEI DE AJUTOR DE STAT GBER.
 
Ghidul Solicitantului, în varianta consultativă, pentru submăsura 19.2 "Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul Strategiei de Dezvoltare Locală" poate fi consultat pe site-ul MADR, în cadrul secțiunii Dezvoltare Rurală, sub-secțiunea LEADER 2014-2020
Link aici: http://goo.gl/Qcmlvg
 
În perioada 05 - 26.08.2016 s-au aflat in consultare publică Ghidurile Solicitantului pentru zona ITI Delta Dunării, împreună cu Lista UAT aferentă acestora, pentru submăsurile 4.1, 4.1a, 4.2, 4.2a, 6.1, 6.2, 6.3 şi 6.4.
 
CLARIFICĂRI PENTRU MĂSURA 1
Lista întrebărilor, clarificărilor și răspunsurilor aferente Ghidului Solicitantului Măsurii 1 - Acţiuni pentru transferul de cunoştinţe şi acţiuni de informare, submăsura 1.1 - Sprijin pentru formarea profesională şi dobândirea de competențe poate fi consultată pe site-ul MADR.
Link aici: http://goo.gl/lMsSdY
EVENIMENTE INTERNAȚIONALE
 MINISTRUL AGRICULTURII, ACHIM IRIMESCU, A PARTICIPAT LA CEA DE-A 130-A EDIȚIE A EXPOZIȚIEI RURALE ARGENTINIENE

Expoziția s-a desfășurat în perioada 27-31 iulie și a marcat împlinirea a 150 de ani de existență a Societății Rurale Argentiniene (SRA), printr-un târg de înalt profil la nivelul continentului (peste 4500 de expozanți de animale, peste 500 de expozanți comerciali, din toate provinciile țării, pe o suprafață de 120.000 m2), promovând realizările sectorului pricipal al economiei argentiniene – inclusiv ultimele tendințe în materie de genetică, utilaje și dezvoltare tehnologică.

În cadrul vizitei, gazdele argentiniene au prezentat delegației române diferite tehnici și realizări în domeniul agricol, utliaje și animale (bovine rasele Hereford, Angus, Braford și Brangus, cai de polo, ovine, caprine, porcine).
Totodată, Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a discutat cu gazdele și invitații străini despre modele locale de producție, genetica animalelor, politici publice în domeniul dezvoltării durabile, în vederea ameliorării producției și protejării mediului înconjurător.
De asemenea, ministrul român a avut întâlniri și cu reprezentații Institului Național de Tehnologie Agrozootehnică din Argentina.
 
Discuțiile au vizat, în mare parte, transferul de tehnologie și schimbul de cunoștiințe privind acțiunile de cercetare și inovare tehnologică, cu scopul de îmbunătăți competitivitatea și dezvoltarea rurală durabilă.
 
PARTICIPAREA MADR LA TÂRGUL INTERNAȚIONAL AGRA 2016, SLOVENIA

În perioada 18-20 august 2016, delegaţia MADR condusă de Daniel Dumitru Botănoiu, secretar de stat, a participat la conferința și deschiderea târgului AGRA pentru agricultură și alimentație destinat sectorului agricol și industriei alimentare pentru statele membre ale Uniunii Europene dar și non UE, ediția 2016.

Târgul s-a desfășurat în intervalul 20-25 august și se adresează pieței europene, în special consumatorilor din Slovenia, Austria, Croația, Ungaria. În cadrul evenimentului au fost prezenți expozanți din 13 ţări: Austria, Belarus, Egipt, Ungaria, Italia, Germania, Polonia, România, Slovacia, Serbia, Croația, Elveția și Slovenia.

MADR a participat pentru a doua oară la acest eveniment, cu un stand de informare privind politicile și strategiile din domeniul de competență.
La standul MADR au fost expuse produse din lapte: caş de vacă, telemea de vacă, caşcaval afumat şi neafumat, brânzeturi frământate, cașcaval „Dalia”, cașcaval “Rucăr”, cașcaval afumat de Botuș, brânză „Ineul”, brânză „Romano” (specialitate din lapte de oaie) dar şi dulceţuri, siropuri din zmeură, afine dar şi alte siropuri diverse (muguri de brad, muguri de pin, pătlagină, cimbrișor de câmp), afinată ori pălincă de fructe.
Din zona montană a judeţului Bistriţa-Năsăud a fost expus cozonacul cu nucă și mac şi „Cozonacul Domniței” (cu miez de nucă). Acestea provin din localităţile din arealul montan al judeţului Suceava, din comunele Poiana Negri, Dorna Cândrenilor, Panaci, Coşna, Ciocăneşti, dar şi din judeţul Bistrița Năsăud, Comuna Lunca Ilvei.
Vizitatorii au avut ocazia să deguste vinuri românești şi să cunoască portul popular din diferite zone ale României, precum Maramureș, Muscel, făcând cunoștintă cu tradiţiile meşteşugăreşti de prelucrare a lemnului şi încondeierea ouălor.
EVENIMENTE NAȚIONALE
FESTIVALUL ALBA AFRODA, LA SÂNCEL
În perioada 6-7 august, în comuna Sâncel, jud. Alba, s-a desfășurat Festivalul Alba Afroda, cu participarea comunelor componente ale asociației Alba Afroda și al unor invitați din Franța.
 
În cadrul festivalului au fost promovate rețetele tradiționale specifice , creațiile meșterilor artizani locali, iar ansamblurile folclorice din comunele participante au susținut programe folclorice.
 
FESTIVALUL SĂPTĂMÂNA HAFERLAND

 


În perioada 10-15 august 2016 a avut loc Săptămâna Haferland (www.haferland.ro), cu activități desfășurate în mai multe sate săsești, printre care Fișer, Rupea, Viscri, Roadeș, Criț, Cloașterf și Meșendorf, Saschiz.

Festivalul și-a propus s-a adresat atât sașilor întorși acasă, cât și turiștilor care vor să descopere o zonă de poveste, fiind cel mai mare eveniment dedicat promovării culturii săsești din Transilvania.

Primele trei ediții ale festivalului Săptămâna Haferland au strâns peste 4000 participanți și s-au bucurat de prezența a zeci de personalități ale vieții culturale și sociale din România și Germania.

Mai mult, de la an la an, numărul activităților cuprinse în programul festivalului a crescut, acestea devenind din ce în ce mai diversificate: de la slujbe în bisericile fortificate, la proiecții de filme, baluri tradiționale săsești și expoziții de fotografie.
 
ÎNTÂLNIREA MINISTRULUI ACHIM IRIMESCU CU ORGANIZAŢIILE UTILIZATORILOR DE APĂ PENTRU IRIGAŢIIMiercuri, 17 august 2016, la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), ministrul Achim Irimescu, alături de secretarii de stat Daniel Botănoiu şi Daniela Giurcă au avut o întâlnire de lucru cu Organizaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) şi cu preşedintele Ligii OUAI-urilor, Viorel Nica.

La şedinţă au participat şi directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Eugen Popescu, directorul general al Autorităţii de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, Daniela Rebega, directorul general al Agenţiei Naţionale de Îmbunătățiri Funciare, Florin Ionuţ Barbu, alături de experţi  MADR.

Întâlnirea a avut ca scop stabilirea măsurilor necesare accelerării absorbției fondurilor europene puse la dispoziția organizațiilor de îmbunătățiri funciare, prin submăsura 4.3 - irigații (Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice - Componenta infrastructura de IRIGAȚII) din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

http://www.madr.ro/comunicare/3291-intalnirea-ministrului-achim-irimescu-cu-organizatiile-utilizatorilor-de-apa-pentru-irigatii.html

FESTIVALUL BRÂNZEI ȘI ȚUICII, LA RĂȘINARIPrimăria Comunei Rășinari și Asociația Turismul Sibian în parteneriat cu Asociația GAL Mărginimea Sibiului, Asociația Pensiunilor Agroturistice din Rășinari și Asociația Rășinari Confluențe Europene au organizat în perioada 27 – 28 august 2016, Festivalul Brânzei și Țuicii de la Rășinari,  ajuns la cea de-a XIII-a ediție.

Timp de două zile participanții au putut degusta produse tradiționale specifice Mărginimii Sibiului: brânzeturi, tocană de oaie la ceaun, sloi de oaie, bulz ciobănesc, pastramă și au vizitat muzeele deschise pe perioada evenimentului: Muzeul Etnografic, Muzeul Episcopie, cât și Biserica Sfânta Paraschiva.

Festivalul Brânzei și Țuicii, aflat pe Agenda Culturală a Primăriei Rășinari și a Consiliului Județean Sibiu, este organizat în fiecare an pentru a transmite și promova tradițiile din Rășinari, recunoscute și la nivel european prin câștigarea titlului „Mărginimea Sibiului destinație de excelență în turism și gastronomie locală” (2015).
 PROBLEME ACTUALE PRIVIND CERCETAREA AGRICOLĂ ROMÂNEASCĂ


Marţi, 9 august 2016, la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ministrul Achim IRIMESCU a prezidat dezbaterile referitoare la problemele actuale din cercetarea agricolă românească.
Au fost organizate două întâlniri de lucru, în cadrul primei întâlniri participând reprezentanţii staţiunilor de cercetare, iar în cea de-a doua fiind invitați și reprezentanţii producătorilor agricoli şi ai Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu – Siseşti” (ASAS).
 Ministrul Achim IRIMESCU a prezentat principalele probleme cu care se confruntă cercetarea agricolă, printre acestea numărându-se: lipsa de orientare a cercetării spre eficientizarea activităţii producătorilor agricoli din sectorul vegetal şi zootehnic, accesul restricţionat al unităţilor de cercetare-dezvoltare la competiţiile de programe şi proiecte de cercetare, insuficienţa fondurilor pentru plata personalului angajat, lipsa de motivare a specialiştilor pentru continuarea activităţii în cercetare, concomitent cu descurajarea tinerilor pentru a se angaja în sistem și lipsa activităţii de extensie.
 De asemenea, ministrul IRIMESCU a prezentat participanţilor soluţii de redresare ale sectorului cuprinse în proiectul de act normativ, după cum urmează: regândirea sectorului de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, eficientizarea activității şi optimizarea valorificării produselor cercetării-dezvoltării-inovării în mediul privat, asigurarea accesului la surse noi de finanțare, înfiinţarea unei agenții naționale de management pentru cercetare-dezvoltare agricolă, în subordinea MADR, auditarea situației fiecărei stațiuni de cercetare-dezvoltare/institut de ramură.
http://www.madr.ro/comunicare/3283-comunicat-de-presa.html

VIZITA ÎN ROMÂNIA A MINISTRULUI AGRICULTURII DIN REGATUL HAŞEMIT AL IORDANIEI, DR. RIDA A. SHIBLI

 
La invitaţia ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, în perioada 21 - 24 august 2016, ministrul Agriculturii din Regatul Haşemit al Iordaniei, dr. Rida A. Shibli, a efectuat o vizită de lucru în România alături de secretarul general pentru resurse zootehnice din Iordania, dr. Munther Al Refai.
Din delegaţia Iordaniei a făcut parte şi ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Regatului Haşemit al Iordaniei în România, E.S. Dl Saker Malkawi.
 Oficialii iordanieni împreună cu o delegaţie condusă de ministrul Achim Irimescu s-au deplasat în teritoriu la mai multe ferme de ovine din judeţele Tulcea şi Constanţa în localităţile Saraiu, Baia, Corbu şi Viişoara.
În cadrul vizitei, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu a declarat: „În sectorul creşterii ovinelor, la rasele de carne şi lapte, România a evoluat foarte bine în ultimii ani şi dispune de calitatea căutată de ţările arabe. Îmi doresc să reuşim să ducem la export cât mai mult, acesta fiind unul dintre obiectivele propuse pentru mandatul de ministru – deschiderea de noi pieţe.
Tocmai de aceea, sperăm prin vizita ministrului Agriculturii din Regatul Haşemit al Iordaniei să punem în contact direct producătorii şi importatorii, reuşind să creştem astfel eficienţa din punct de vedere al producătorului
”.
Mai multe informații găsiți aici: http://www.madr.ro/comunicare/3301-vizita-ministrului-agriculturii-din-regatul-hasemit-al-iordaniei-dr-rida-a-shibli-in-romania.html

VIZITA ÎN ROMÂNIA A MINISTRULUI LUCRĂRILOR PUBLICE, AGRICULTURII ȘI RELAȚIILOR CU PARLAMENTUL DIN KUWAIT


La invitaţia ministrului agriculturii, Achim Irimescu, o delegaţie din Kuwait condusă de ministrul Lucrărilor Publice, Agriculturii și Relațiilor cu Parlamentul, domnul dr. Ali Saleh Al Omair, s-a aflat în vizită oficială în România în perioada 23-27 august 2016.
Vizita delegației din Kuwait a fost de prospectare și informare asupra sectorului agricol din România și asupra oportunităților de investiții existente.
Din discuțiile și întâlnirile anterioare a reieșit interesul firmelor din Kuweit pentru mediul de afaceri din România în contextul relațiilor existente între cele două țări și în vederea dezvoltării relaţiilor comerciale cu produse agroalimentare, în special pentru creşterea exporturilor de produse româneşti către Kuwait.
http://www.madr.ro/comunicare/3303-vizita-ministrului-lucrarilor-publice-agriculturii-si-relatiilor-cu-parlamentul-din-kuwait-in-romania.html
SATELE UNITE ALE MARAMUREȘULUI

Asociația Interculturală de Tradiții, prin fondatorul acesteia, Peter Hurley, a organizat în acest an cea de-a șaptea ediție a proiectului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, în perioada 14 - 21 august 2016.
Festivalul a avut ca scop promovarea și susținerea satelor românești păstrătoare de tradiții, considerate adevărate comori vii.
Satele maramureșene au înțeles importanța acestui festival și au participat, prezentându-și fiecare specificul local, deschizând  o cale de comunicare, între România rurală și România urbană, pentru transmiterea unui mesaj național de solidaritate, în numele celor peste 12.000 de sate din România.

Ediția din acest an a cuprins 4 tipuri de evenimente: Festivalul Satelor, Școala de vară Moș Pupăză, Concerte - Sus pe Bradova și Reuniunea satelor - la Săpânța.
 
Festivalul Satelor

Toate cele 63 de sate din Țara Maramureșului au participat la festival, cu câte un microeveniment — fără microfon, fără stație de sonorizare, promovând evenimente autentice, despre oameni, obiceiuri și viața satului (cântece, o vizită cu căruța la o stână, un recital la biserică, o șezătoare, o vizită la un meșter popular etc.)

Școala de vară 'Moș Pupăză'


În perioada 14 — 20 august 2016 în cadrul unui proiect pedagogic de transmitere și prețuire a tradițiilor strămoșești, de explorare a aspectelor specifice vieții de zi cu zi din satul traditional, s-au derulat o serie de seminarii, conferințe și ateliere de punere în practică a tradițiilor vii — lemn, țesut, muzică, dans, munca în gospodăria țărănească.
În semn de omagiu, Școala de vară a purtat numele lui Moș Pupăză, maestru al artei cioplitului în lemn și  figură emblematică pentru meșteșugurile tradiționale, ridicate la rang de artă.
 
Sus pe Bradova


Într-un amfiteatru natural, Sus pe Bradova - în Bârsana, au avut loc patru  concerte pe scenă, cu o priveliște fabuloasă, pe iarba proaspăt cosită, sub lună plină!
 
Reuniunea satelor la Săpânța


În ultima zi a festivalului  pe 21 august, toate cele 63 de sate din Țara Maramureșului au fost invitate la Săpânța. Petrecerea s-a întins pe toate ulițele din jurul Cimitirului Vesel, un loc în care arta populară transmite o adevărată filosofie asupra vieții și a morții.
 
Peter Hurley, fondatorul Asociației Interculturale de Tradiții a exprimat câteva impresii despre ediția din acest an a festivalului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel,  pe care le redăm în continuare.
„Ediția din 2016 a festivalului a pornit de la o înmormântare. În ianuarie, la varsta de 81 de ani a murit Petru Godja, cunoscut ca “Moș Pupăză”. Am fost acolo, în Valea Stejarului, în curtea casei, cu familia și prietenii lui. Era un om deosebit, cu suflet mare. Atelierul său era mereu deschis pentru oricine dorea să-i treacă pragul. Prin moartea sa se închidea un ciclu; ceva din civilizația rurală a Europei se stingea în fața ochilor noștri.
Numai acțiuni concrete, concentrate și coerente puteau salva situația. Era clar că trebuia să facem mai mult dacă voiam să împiedicăm uitarea meșteșugurilor, să reușim. Să reușim? Cum?
Prin construirea unui pod, a unei legături. Sau a mai multor poduri. O legătură între orășeni și săteni, între străini și români. Și poate, cel mai important, un pod în fiecare sat - între generația tânără și cea vârstnică. Scopul?
În primul rând un transfer de energie, prietenie, bucurie și timp. Premiza: în satul viu, mințile creative se reîncarcă.
Șapte luni mai târziu, pe 1 august, am făcut primul pas și am lansat harta festivalului (online și tipărit în 12.000 de exemplare - 10.000 în limba română, 2.000 în limba engleză.
Harta a fost ghidul unui concept cu patru componente - denumit “Satele Unite ale Maramuresului”, care  s-a bucurat de un impact deosebit, micro-evenimentele fiind foarte bine primite de turiști și de localnici, unele având peste 100 de participanți.

În Valea Stejarului, la “Școala de Vară Moș Pupăză” s-a vorbit despre “o renaștere a satului”, cu peste 80 de participanți din România, Irlanda, Germania, Ucraina, Spania, Scoția, Anglia, Italia, Polonia.
Atelierul “Moș Pupăză” a găzduit în fiecare zi zeci de ucenici, dornici să învețe tainele meștesugului cu dalta. În Săpânța, atelierul Mariei Zapca era plin în fiecare zi, nu doar  cu turiști curioși, ci cu oameni care veneau zi de zi, confecționând propria creație populară din lână, din mărgele. Toți au promis că vor reveni cu prietenii anul următor.
Muzicanți tineri și bătrâni au cântat împreună cu orășeni și străini, chiar de la primele ore ale dimineții.
 
Concertele Sus pe Bradova au strâns aproximativ 4.000 de spectatori pe parcursul a 4 nopți.
La “Subcarpați sub lună plină” au fost peste 1.500 de fani. Luna plină a răsărit în spatele scenei și a urcat încet, pe un cer fără nori.
În ultima zi, la Săpânța străzile au fost închise traficului și s-a pornit o horă mare care a înconjurat Cimitirul Vesel.

Cuvântul cheie a fost: “Bucurie”! Linia dintre participant și performant a dispărut. Toți am devenit vedete. Schimbul de energie pozitivă a devenit viral, fiind apreciat de presă și nu numai. Canalele comerciale au transmis știri despre “Satele Unite ale Maramureșului”  și despre o vară în care toți s-au îndrăgostit în (și de) Maramureș.
Cum îl percepem după încheiere?
S-a creat un concept, a fost făurită o matriță. Contează numai dacă dorim să o multiplicăm. Dacă conceptul “Satele Unite ale Maramureșului” va avea relevanță (nu doar impact), va putea deveni “Satele Unite ale Carpaților”. Așadar, căutăm parteneri!
CALENDAR EVENIMENTE - SAVE THE DATE
2-4 septembrie 2016: Târgul Național de Turism Rural 2016, la Albac
9-11 septembrie 2016: TĂRGUL NAȚIONAL AL MIERII, Băneasa București
25 septembrie 2016: Sărbătoarea crescătorilor de ovine ȚURCANA – REGINA MUNTILOR  la Costești, comuna Orăștioara de sus, județul Hunedoara

Editat de AUTORITATEA DE MANAGMENT PENTRU PROGRAMUL NAȚIONAL DE DEZVOLTARE RURALĂ

Colectivul de redacție:
Simona NIMU (simona.nimu@madr.ro)
Cristina COMAN (cristina.coman@madr.ro)
Simona GÎDEA (simona.gadea@madr.ro)
Mihai GHIȚĂ (mihai.ghita@madr.ro)

Copyright © 2016, RNDR. All rights reserved.


Our mailing address is: usr.rndr@madr.ro

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by MailChimp