Copy
Extra Nieuwsbrief vrijwilligerswerk Reinier van Arkel jaargang 6 nr 2, 2020
View this email in your browser
Welkom bij de extra nieuwsbrief van Vrijwilligerswerk van Renier van Arkel. In deze bijzondere periode waarin we enerzijds gebonden zijn aan huis, staan er ook mooie nieuwe initiatieven op om wat te kunnen betekenen in deze voor veel mensen moeilijke periode.
In deze nieuwsbrief willen we je laten zien wat er wel mogelijk is, om aan deel te nemen als vrijwilliger of natuurlijk ook als ontvanger van hulp.
Klik op dit adres vrijwilligerswerk@reiniervanarkel.nl als je tips hebt of iets wilt vertellen wat in de nieuwsbrief zou moeten verschijnen.

In deze nieuwsbrief


- We praten je graag even bij!
- Landelijke informatie en hulplijnen
- Corona en criminaliteit
- Gratis online aanbod
- Kaartenactie Reinier van Arkel
- Vught voor Elkaar Helpt
- 18 tips tegen verveling
 
We praten je graag even bij!
We praten je graag even bij, want verbinding maken, helpen en ondersteunen mogelijk maken, dat is wat we graag doen.

 

Al een paar weken is de hele maatschappij  in de ban van Corona. Nauwelijks mensen op straat, een paar medewerkers nog aan het werk waaronder de helden van de zorgteams op de afdelingen natuurlijk.
In ieder geval nog tot en met 28 april sociaal contact zoveel mogelijk vermijden, het valt niet mee om op de jouw vertrouwde plaatsen niet te mogen komen, je familie en vrienden niet te kunnen zien of dat maatje niet te kunnen bezoeken. De digitale mogelijkheden zijn niet bij iedereen bekend. Hoe is het bij jullie? Lukt het om er een weg in te vinden?
Meer dan ooit realiseren we ons wat de waarde is van verbondenheid en dat we die met elkaar op allerlei manieren bewerkstelligen en vormgeven. Vooral ook het mét elkaar je verbonden voelen, dat word gemist maar zal ongetwijfeld weer gaan komen. En misschien nog wel sterker dan ooit, nu we aan den lijve hebben gevoeld hoe belangrijk het gemeenschappelijke is. Hoe goed het voelt iets voor elkaar te kunnen doen, bij elkaar te zijn en het leven te vieren.

In deze nieuwsbrief allerlei tips en weetjes, misschien al bekend, misschien nog niet. De creativiteit in allerlei acties is geweldig, initiatieven zijn er volop en er komen er iedere dag nieuwe bij.
Wij sluiten ons aan bij de nieuwe overkoepelende initiatieven van Galant en Welzijn Vught. Meld je daar aan als je wat aan te bieden of te vragen hebt. Geef het door aan je buren, bekenden, familie en je maatje als je daar in deze periode telefonisch contact mee hebt. Vanuit Reinier van Arkel wordt uiteraard met iedere cliënt contact gehouden, als vrijwilliger ben jij de extra aandacht. Blijf betrokken waar mogelijk.
 
Zorg goed voor je zelf en voor de mensen in je omgeving, wij blijven bereikbaar en betrokken en houden je naast alle andere opties die je hebt gekregen, op de hoogte. In deze bijzondere tijd vinden we het belangrijk dat we met iedere vrijwilliger contact onderhouden, vandaar dat we je al gesproken hebben of nog bellen om te horen hoe het gaat. 
 

Bij vragen of onduidelijkheden kun je ook bellen met de coördinatoren vrijwilligerswerk of je vraag stellen per mail aan: corona@reiniervanarkel.nl
 
Landelijke informatie en hulplijnen
Misschien overbodig, maar we willen in deze nieuwsbrief ook nog de belangrijke landelijke nummers onder de aandacht brengen. 

https://www.nlvoorelkaar.nl/corona-informatie


Landelijke publieksinformatienummer van het RIVM via 0800-1351. Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur. 

Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kun je contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn via 070-4455888. Dit nummer is van maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 9:00 – 21:00 uur en op zaterdag tussen 10:00-16:00 uur.

De Luisterlijn staat klaar voor mensen die zich eenzaam voelen en graag een praatje willen maken en hun verhaal willen delen. Voor een luisterend oor zijn zij 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer 0900-0767. Daarnaast is het ook mogelijk om ze via de chat of e-mail te bereiken. 

Wil jij graag met iemand praten omdat je misschien bang of verdrietig bent of omdat er iets anders aan de hand is? Bel met de Kindertelefoon op telefoonnummer 0800 - 0432 of chat met iemand via de website. 

MIND Korrelatie staat klaar voor hulp bij psychische en sociale problemen. Deze organisatie werkt met professionele hulpverleners, zoals maatschappelijk werkers, psychologen en pedagogen. Deze hulpverleners zijn te bereiken van maandag tot en met vrijdag 09:00 tot 18.00 uur op telefoonnummer 0900-1450 en via de chatfunctie op de site, Whatsapp en e-mail. 

Voor mensen uit niet-Nederlandse culturen die in Nederland wonen en vragen hebben over zorg is de Mikado Helpdesk bereikbaar via de website. http://www.mikadohelpdesk.nl/

De Mantelzorglijn is beschikbaar voor informatie over mantelzorg en het coronavirus via de website en op telefoonnummer 030–7606055.
 
Corona en criminaliteit
De cijfers met betrekking tot woninginbraak en zakkenrollen dalen in deze tijd dat de meeste mensen in en rond huis zijn. Echter, in het nieuws komen met regelmaat nieuwe vormen van criminaliteit naar voren en dus helaas ook in deze tijd. De volgende link verwijst naar een artikel van de nieuwswebsite nu.nl over de nieuwe vormen van criminaliteit in coronatijd:
https://www.nu.nl/coronavirus/6040682/europol-criminelen-maken-slim-gebruik-van-coronacrisis.html
Gratis online aanbod
We maken je expliciet attent op het onderstaande aanbod van cursussen, trainingen en lezingen, die voor vrijwilligers toegankelijk zijn.
Maak vooral gebruik hiervan en schrijf je in.  
Vrijwilligersacademie

Voor het aanbod van de vrijwilligersacademie kun je op de onderstaande link klikken.
https://www.farent.nl/media/v32ickse/vrijwilligersacademie073-e-learning-voor-vrijwilligers.pdf

 
Kaartenactie Reinier van Arkel
Eerder hebben we een oproepje gedaan met de vraag of vrijwilligers een kaart kunnen sturen om zo de eenzaamheid bij onze bewoners en ambulante cliënten te verminderen. Hoe leuk is het om een berichtje te krijgen van iemand die aan je denkt. Wat nog leuker is, is de uitnodiging waarin je vraagt wat terug te sturen!

We hebben al mooie kaarten met leuke en hartverwarmende teksten mogen ontvangen, maar we hebben nog heel veel cliënten die graag wat ontvangen (of nog een keer wat willen ontvangen). 

Dus schrijf een leuke kaart, vraag je kinderen of kleinkinderen om een mooie tekening te maken of wat dan nog al niet meer. Stuur dit naar Receptie Reinier van Arkel, t.a.v. Vrijwilligerswerk, antwoordnummer 10029, 5260 VB te Vught (een postzegel is niet nodig!).

Wanneer je iemand vraag terug te schrijven, zet dan je voor en achternaam goed in de brief/ kaart, dan sturen wij hem vanuit vrijwilligerswerk naar je toe, zodat je adres niet bekend wordt.
Vught voor Elkaar Helpt!
Vught voor Elkaar is een platform waar vraag en aanbod qua vrijwilligerswerk binnen Vught aan elkaar gekoppeld worden. Vught voor Elkaar heeft nu de rol op zich genomen om de coördinatie van acties die opgezet zijn door eenieder te coördineren. In dit blok worden onderdelen uit de nieuwsbrief gepubliceerd. Mocht je mee willen doen, meldt je dan bij Vught voor Elkaar (natuurlijk is je inzet ook van harte welkom als je in een andere plaats woont).

 
ONLINE PUBQUIZ
Avulo heeft een quiz bedacht. Niet te ingewikkeld of moeilijk. Gewoon leuk om aan mee te doen. De onderwerpen zijn heel herkenbaar en gaan deels over Vught. Vanaf vrijdagavond 19.00 uur tot en met maandagmiddag wordt Avulo's pubquiz op vaste tijden uitgezonden.
https://www.avulo.nl/quiz-dit-weekend-mee-met-avulos-pubquiz-3


MONDKAPJES
Vught voor Elkaar Helpt! heeft meerdere malen het aanbod gekregen van vrijwilligers om mondkapjes zelf te gaan maken voor een ieder die het nodig heeft. Het Rode Kruis geeft aan dat de organisatie die dit landelijk regelt, overbelast is.
Het advies was dan ook goed te kijken naar initiatieven die in de buurt van je woonplaats al zijn gestart en waar al afspraken zijn gemaakt met de afnemers van de mondkapjes.
Let op! De mondkapjes die thuis zijn gemaakt, worden niet door ziekenhuizen gebruikt maar wel voor praktijkondersteuners, thuiszorg e.a. en daarnaast voor particulieren die ziek zijn of een zieke in huis hebben.
Vught voor Elkaar Helpt! heeft contact gezocht met stichting VEADS (voor elkaar aan de slag).
Wat moet je weten als je mondkapjes wil maken?
1. Meld je aan via de hulplijn van Vught voor Elkaar Helpt!, tussen 10:00-15:00 uur op nummer: 06-518 666 60
2. De vrijwilliger van de telefoondienst noteert je gegevens en schrijft daarbij mondkapjes maken op.
3. Je wordt teruggebeld bij wie je de materialen en het patroontje kunt ophalen. Ook ontvang je de instructies en de hygiëne voorschriften.
4. Als de mondkapjes klaar zijn dan lever je die in bij de vrijwilligster waar de materialen hebt opgehaald.
Wil je meer weten over stichting VEADS dan kun je naar de website: https://www.voorelkaaraandeslag.nl/help-hier/rnondkapjes-maken/ 

Wij zijn ons bewust van de discussie die er momenteel plaats vindt over het wel of niet dragen van een mondkapje.


BERENJACHT
Iedereen die het leuk vindt, kan een beer of andere knuffel voor het raam zetten.
Kinderen die tijdens de corona-crisis een frisse neus willen halen, kunnen daar vervolgens een spelletje van maken door beren te spotten. Ook in Vught zijn al diverse beren en andere knuffels gespot.
Wilt u hier aan meewerken? Zet dan een knuffelbeer voor het raam.


EIERMUTSJES MET EEN BOODSCHAP VOOR PASEN
Helpt u mee met het haken of breien van een eiermutsje?
Over ruim een week is het Pasen en kunnen we niet met met zijn alle rondom de tafel voor het paasontbijt of brunch. Ook in de vele zorgcentra in Vught zullen vele mensen Pasen alleen vieren dit jaar. Om het toch wat gezelliger voor ze te maken zijn we op het idee gekomen om  
eiermutsjes te gaan maken voor alle zorgcentra in Vught. We zouden het superleuk vinden als u een boodschap aan het mutsje vast maakt.     
Dit mag van alles zijn, een positieve tekst waarbij u iemand een hart onder de riem steekt!
 
Hier is een linkje hoe u makkelijk een eiermutsje kunt maken, maar wees vooral creatief! https://www.happyhandmadeliving.nl/2018/03/eiermutsjes-breien/

De eiermutsjes kunnen ingeleverd worden van 2 t/m 9 april
Daarna zullen ze verspreid worden onder de zorgcentra. Inleveradressen: 
- Albert Heijn Marktveldpassage Vught
- Albert Heijn Stationsstraat Vught
- Cafetaria Jimmy's (Moleneindplein 4) Vught


MUZIKANTEN (GROEPJES)
Ken jij of ben jij iemand die graag muziek maakt?
Dan zijn wij op zoek naar jou!
Zou jij het leuk vinden om bij zorginstellingen op de binnenplaats of voor de deur met jou groepje of alleen muziek te komen spelen?
De mensen uit deze zorginstellingen zien en horen dit vanuit hun kamer. Meld je dan aan Vught voor Elkaar op telefoonnummer: 06-51866660, u kunt zich aanmelden tussen 10.00 en 15.00 uur.


MINI BIBLIOTHEEK
In onze contacten horen we dat mensen de tijd graag doorbrengen met het lezen van boeken.
In deze bijzondere periode kan de bibliotheek niet openen.
Op diverse locaties in Vught en Cromvoirt staat een minibieb: kastjes bij mensen buiten met daarin boeken om te ruilen.
We willen graag een inventarisatie maken van locaties.
Daarom deze oproep: weet u er een staan graag even aan: frankmulkens@welzijnvught.n1
We plaatsen deze op onze facebookpagina en website.
Wellicht kunt u tijdens een ommetje een boek uitzoeken?
Heeft u nog andere ideeën voor ons voor het uitruilen van boeken, meldt dit bij ons!
Er is vraag naar. Onze vrijwilligers kunnen ook een helpende hand bieden bij het bezorgen van een boek.

LEESBOEKEN DIGITAAL TIP:
 
Op: https://www.babeldenbosch.nl/tips-voor-thuisblijvers-volwassenen.html 
Hier kan je digitale boeken vinden zodat je je in deze bizarre tijd niet hoeft te vervelen.
Al deze bovenstaande items komen uit de nieuwsbrief Vught voor Elkaar Helpt!, mocht je deel willen nemen dan kun je contact opnemen met nummer: 06-51866660
 
18 tips tegen verveling
18 gezonde activiteiten tegen verveling


Thuisblijven. Hoe zorg je binnenshuis voor gezond plezier en voorkom je dat de muren op je afkomen? Vanuit alle lijstjes die er op de verschillende kanalen ontstaan met activiteiten willen we je 18 tips tegen verveling geven.

1. Verbeter je kookkwaliteiten
Blijf je thuis vanwege het coronavirus, dan heb je alle tijd om een heerlijk baksel te maken. Scroll door Pinterest, zoek een nieuw recept en daag jezelf uit. Je dag is om voordat je het weet en je hebt daarna ook nog iets lekkers.

2. Start de ochtend met yoga
Werk je vanuit huis? Het voordeel daarvan is dat je je reistijd kunt gebruiken voor iets anders. Wat dacht je van een half uurtje yoga? Rol je mat uit en zoek op YouTube naar een yogales die jij fijn vindt. Stel doelen met jezelf voor meer uitdaging. De app Headspace biedt nu tijdelijk extra gratis meditaties aan onder de noemer ‘Weathering the storm’. Zo is er een loopmeditatie; heel fijn als je liever niet zittend wilt mediteren. Volg je liever een yogales, dan vind je in de app Yoga met Evy tijdelijk gratis lessen.

3. Schrijf je hoofd leeg
In deze onzekere tijd maakt ons brein overuren. Gedachten en vragen denderen voorbij. Het kan veel energie kosten om alles in je hoofd te bewaren. Maak je hoofd leeg door al je gedachtes op papier te zetten. Zo kun je ook makkelijker relativeren en het overzicht terugvinden.

4. Speel een spelletje
De kans is groot dat je niet alleen bent in huis, dus haal iedereen van zijn kamer en speel gezellig een bordspel. Je kunt ook zelf een bordspel maken. Typ op Pinterest in ‘Bordspel maken’ en je vindt genoeg inspiratie. Helemaal leuk als je kinderen hebt! Wanneer je wel alleen ben, denk dan aan een spelletje Wordfeud wat je toch op afstand samen kunt doen. 

5. Maak foto’s
Pak je fotocamera of telefoon er maar bij. Wie zegt dat je alleen buiten mooie foto’s kunt maken? Wees creatief en maak interessante fotoreportages. Denk aan macrofotografie of foodfotografie. Dit is ook het moment om eindelijk te leren een waterdruppel te fotograferen.

6. Luister naar een verhaal
Wilde je naar de bibliotheek, maar gooide het coronavirus dit plan overhoop? Geen zorgen. Er is namelijk ook een online versie van de bibliotheek: De Online Bibliotheek. Via de app kun je gratis tientallen boeken beluisteren, zelfs als je geen lid bent van de bibliotheek.

7. Stuur kaartjes
Een kaartje in de brievenbus vinden, is al een feestje op zich. Zeker in deze tijd. Schrijf een persoonlijke boodschap, knutsel een leuke foto of illustratie in elkaar en maak een ander blij. Van je oma tot die vriendin die te ver weg woont om nu te bezoeken.

8. Kijk een mooie film
Zit je binnen vanwege het coronavirus en heb je geen idee wat je kunt doen? Plof op de bank en bekijk een mooie film. Heb je geen Netflix of Videoland, dan kun je nu via Cinetree tot en met 6 april gratis films kijken. Dit filmplatform biedt maandelijks een selectie van films en documentaires met maatschappelijke thema’s. Het is opgezet vanuit de gedachte dat films meer zijn dan entertainment.

9. Doe even helemaal niets
Tegen verveling kun je een boek gaan lezen, film kijken of een van de andere tips opvolgen die wij je geven. Wat je ook kunt doen: even helemaal niets. Doe jij weleens helemaal niets? Een beetje lanterfanten? Voor je uit staren? Je lichaam en geest hebben dit soort momenten nodig om tot rust te komen.

10. Volg een online cursus
Het coronavirus kun je ook gebruiken om jezelf te ontwikkelen of iets nieuws te leren. StudyTube lanceert de Online Academy ‘Learn Together’ waarin je tot eind april gratis terecht kunt voor allerlei online trainingen en microlearnings. Bijvoorbeeld over stress en geluk.

11. Ga op tekenles
Geen zin in een informatieve cursus? Je kunt ook een nieuwe vaardigheid leren en je creativiteit aanwakkeren. Zoek bijvoorbeeld op YouTube naar DIY-ideeën om zelf kaarsen te maken, kussenhoezen te naaien of een eigen tafel te maken. Je kunt ook Duolingo downloaden om een nieuwe taal te leren. Twee leuke tips voor als je wilt leren tekenen: illustratoren Marloes de Vries en Anne Jorinde Kuiper geven vaak workshops via Instagram. Of doe mee aan de Nationale Tekenchallenge.

12. Doe vrijwilligerswerk
Tijdens het coronavirus poppen er allerlei initiatieven op om anderen te helpen. Van boodschappen doen voor kwetsbare groepen tot de was opvouwen in het ziekenhuis. Je kunt je onder andere aanmelden bij Vught Voor Elkaar en NL Voor Elkaar.

13. Start een kruidentuin
De afgelopen jaren geen tijd gehad voor een moestuin? Misschien dat het je nu wel lukt. Hoe klein of hoe groot je vensterbank, balkon of tuin ook is – moestuinieren kan iedereen!

14. Volg thuis een concert
Iedereen zit thuis, en singer-songwriter Peter van Vleuten dus ook. Hij lanceerde een platform waarop hij zoveel mogelijk livestreams van muzikanten verzamelt. Deze artiesten geven dus een live-concert zonder publiek via social media. ‘Muziek geeft plezier, hoop en een gevoel van ‘samen’ – en dat hebben we juist nu nodig’, is op de website te lezen.

15. Houd een spa-dag
Bijkomen in een kuuroord is ontspannend, maar thuis kun je dat prima nabootsen. Heerlijk stomen, smeren en je hoofd leegmaken. Hoe ga je aan de slag? Vier tips:

Start met een meditatiemoment om meteen in de relaxmodus te komen
Maak een voetenbadje met kamille of lavendel
Zet een schaaltje met fruit, komkommer en een kop thee naast je. Hydrateren!
Verwen je gezicht met een zelfgemaakt masker
Je kunt ook een zone in huis creëren die helemaal in het teken staat van rust en wellness. Denk aan een meditatiehoek in je slaapkamer met wat kaarsen en kussens.

16. Bezoek een virtueel museum
Vanwege het coronavirus, zijn de deuren van musea tijdelijk gesloten. Maar niet getreurd: een aantal (inter)nationale musea is ook virtueel te ’bezoeken’.

17.Bestel iets bij een lokale ondernemer
Ga vandaag eens niet naar de leeggehamsterde supermarkt, maar bestel je ontbijt, lunch, snack of diner online bij een lokale ondernemer. Zij proberen het hoofd boven water te houden en met wat steun help je ze overeind te blijven. Bel dus jouw favoriete eettent op of check via social media of ze het aanbieden om online te bestellen.

18. Leer hoe je een film schrijft
Scenarist Willem Bosch plaatst korte videolessen online, zodat je zelf kunt leren een film te schrijven. Hij schreef zelf onder andere mee aan Van God Los en Penoza. Als jij denkt dat je het in je hebt om een waanzinnige film te schrijven, ga dan aan de slag met Willem Bosch en talloze andere creatievelingen om iets moois te maken.
Copyright © 2018 Reinier van Arkel|, All rights reserved.
U ontvangt deze e-mail omdat u vrijwilliger bent bij Reinier van Arkel of heeft aangegeven deze nieuwsbrief te willen ontvangen|.

Ons adres is:
Reinier van Arkel
Bethaniestraat 2
5211LJ 's Hertogenbosch
Nederland

Niet meer deze mails ontvangen?
Klik hier om u voorkeur te veranderen update your preferences 
Of klik hier om uit te schrijven unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp