Copy
“No man [woman] is an island”

De Engelse dichter John Donne zei het al in 1624. We werken allemaal samen, steeds vaker in (zelforganiserende) teams. En we weten ook allemaal hoe ingewikkeld dat kan zijn. Vooral in teams met mensen die van elkaar verschillen; qua persoonlijkheid, stijl, en achtergrond.

In zomermailing #4 gaan we verder in op jouw rol in 'het team' en waarom het in de samenwerking soms juist moet 'knetteren en schuren'. Je vindt een leestip, een filmfragment en een reflectieopdracht over
jouw rol in het team.

Diverse teams presteren beter
 

Inmiddels is in onderzoek herhaaldelijk bewezen dat diverse teams beter presteren en dat ze een platform bieden voor medewerkers om van elkaar te leren. In dit artikel van Harvard Business Review is te lezen dat een team van gelijkgestemden het voor de teamleden eigenlijk te gemakkelijk maakt, en hen onvoldoende uitdaagt om uit de comfortzone te komen. Juist door de complexiteit van een divers team komen de teamleden tot betere prestaties.

We kunnen daarom maar beter accepteren dat het soms knettert en schuurt, en dat we als teamleden allemaal onze verantwoordelijkheid hebben om voor een goede dynamiek in het team te zorgen.

Het is menselijk om je te ergeren aan de ander
 

Natuurlijk is het menselijk om je enorm te ergeren aan anderen in het team, je daaraan over te geven en het ook te laten merken, bewust of onbewust. Een voorbeeld hiervan zie je in de film 'A late quartet'. Hierin komt een strijkkwartet, dat al decennialang harmonieus samenspeelt, onder druk te staan door verschuiving van de onderlinge artistieke verhoudingen.

In dit filmfragment botst het hevig tussen de tweede violist Robert, een nogal woeste creatieveling (gespeeld door Seymour Hoffman) en de eerste violist Daniel, een voorzichtige ‘controlfreak’ (gespeeld door Mark Ivanir). Zoals je kunt zien, laat Robert zich helemaal gaan.

In sommige gevallen kan dit ook effectief zijn, bijvoorbeeld als een situatie muurvast zit. Dan kan het enorm opluchten. Maar meestal wordt het team er niet beter van.

Het is daarom enorm belangrijk dat teamleden hun verantwoordelijkheid nemen en de moeite willen nemen om naar de ander én naar zichzelf te kijken.
Daarom nodigen we je uit om kort te reflecteren op jouw rol in het team
 

Aan de hand van jouw voorkeursrollen (teamrollen uit de Persona.fit app) heb je eerder al ontdekt wat jouw kwaliteiten, valkuilen en irritaties zijn. Het is zinvol om daar nog eens naar te kijken. Dit ‘pakket’ bepaalt namelijk een aantal van jouw vaste reacties in de samenwerking met anderen. Reacties die als vanzelf bij je opkomen, zonder dat je dat altijd in de gaten hebt.

En zo hebben andere teamleden dat natuurlijk ook. Hierdoor ontstaan er vaak vaste, voorspelbare dynamieken in het team die veel energie kosten.

Simpele voorbeelden: een teamlid dat heel sociaal en vriendelijk is en wil investeren in de relatie (groen), wordt afgekapt door een collega die vooral snel en taakgericht aan de slag wil (rood). Of een teamlid dat het project volgens de afspraken wil afronden (blauw), ergert zich aan de improvisaties en nieuwe ideeën van een collega die denkt dat het op een andere manier beter kan (geel).
Alle facetten - een goede werkrelatie, resultaatgerichtheid, planmatigheid en vernieuwing - zijn noodzakelijk. Maar het is menselijk dat iedereen, meestal vanuit de beste intenties, direct reageert vanuit het eigen perspectief. De ergernis die je ervaart, is vooral een uiting en interpretatie van wat je zelf bent, en ligt dus vaak meer bij jezelf dan bij de ander.

Door hier bewust mee om te gaan, en te beginnen met de acceptatie dat de andere perspectieven onmisbaar zijn, wordt het gemakkelijker om even adem te halen en niet meteen te reageren.

Ken jezelf en ken de ander, dat is het simpele begin
 

Verdiep je in de ander. Respecteer dat de ander nodig is, juist omdat hij of zij anders is dan jij. Spreek dit naar elkaar uit als er spanning ontstaat. Zo bouw je met elkaar aan een team dat wendbaar is, waarin de teamleden elkaar aanvullen als het erop aankomt en waarin onderlinge ergernissen bewust worden benoemd en opgevangen.

Een groot voordeel is ook, dat als je elkaar beter kent, je niet zo bang hoeft te zijn voor conflicten. Een team dat elkaar weet te waarderen, kan wel tegen een stootje! Sterker nog: dat helpt juist om met elkaar sneller te groeien.

Kost het je veel moeite en kun je wat hulp gebruiken?
Merk je nu, dat als je dit hebt geprobeerd, het je nog steeds veel moeite kost om met effectieve afstand naar jezelf en de ander te kijken? Dan is het te overwegen om wat dieper te gaan. We hebben allemaal soms last van ‘rode knoppen’, die ons erg raken als mensen daar als het ware op drukken. Als die in het werk in de weg gaan zitten, dan kan het zinvol zijn om een keer met een coach te praten of een ontwikkelassessment te doen.

Met Robert en Daniel in de film is het overigens uiteindelijk weer helemaal in orde gekomen...

In de volgende zomermailing lees je meer over het team als geheel en de hardnekkige teamdynamieken die ongemerkt kunnen ontstaan.

Hartelijke groet en tot volgende week!

Marian de Joode, innovatiemanager LTP

M.deJoode@ltp.nl

* Je nieuwsbrief voorkeuren aanpassen? Wijzig je gegevens of meld je af
 Afmelden voor alle LTP mails en uitnodigingen? Klik hier


© 2023 LTP Business Psychologists