Copy
Hallo daar!
Waar ben jij als je dit leest?


Ben je nog volop thuis aan het werk? Of ga je al op gezette tijden naar kantoor? In deze zomermailing gaan we dieper in op onze werkplek. Veel organisaties zijn er al mee bezig: wordt het hybride werken, volledig op kantoor of toch remote? Maar nog belangrijker is dat jij hier zelf over gaat nadenken. Want waar en wanneer ben jíj het meest effectief? Hoe behoud je de flexibiliteit en de autonomie die je met thuiswerken hebt opgebouwd?

Hieronder lees je meer! En bekijk vooral het filmpje met ervaringen en tips van LTP-adviseurs Lotte Dolfing en Madelief Falkmann.


Een nieuwe fase

We lijken in een nieuwe fase te komen. Na een periode van bezorgdheid, overleven en heruitvinden, zijn veel organisaties volop aan het herstarten. Daarbij merken we dat er definitief iets is veranderd, maar het nieuwe normaal – een geruststellende woordkeuze die in het begin van de crisis vaak werd gehanteerd – blijkt in de praktijk best wel complex.

Na een jaar lang zelfstandig op afstand werken en flexibiliteit in werktijden, blijkt dat het merendeel van de medewerkers geen behoefte heeft om weer terug te gaan naar de pre-coronasituatie. Het merendeel van de organisaties bereidt zich dan ook voor op een hybride vorm van werken, met nieuwe kansen en uitdagingen op het vlak van samenwerken, leidinggeven en betrokkenheid.
Waar en wanneer ben jij het meest effectief?

Leuk natuurlijk dat organisaties aan het nadenken zijn. Maar nog belangrijker is dat jij hier zelf over gaat nadenken. Mensen verschillen namelijk nogal in waar en wanneer zij het meest effectief zijn. Sommigen zijn vroege vogels, anderen komen later op stoom. De een vindt thuis werken heerlijk, de ander mist het rumoer en ‘even snel overleggen met collega’s’.

Denk hier eens over na:

Uit wat voor taken bestaat jouw werk eigenlijk? Voor welke onderdelen is overleg noodzakelijk? Wat kun je prima zelfstandig? Op welk tijdstip van de dag ben jij het meest effectief? Wanneer bel je het liefst met bijvoorbeeld (potentiële) klanten? Wanneer wil je gefocust werken en dus niet gestoord worden? Heb je genoeg contact met collega’s of zou je dit vaker willen? En zo ja, op welke momenten dan? Voel je je voldoende verbonden met de organisatie? Is er genoeg heldere communicatie over de missie, strategie en de stand van zaken van de organisatie? Heb jij misschien behoefte aan meer informatie of in een andere vorm? Beschik je over de juiste middelen om thuis en op kantoor goed te kunnen werken? En niet te vergeten: hoe heb je de vrijheid en flexibiliteit van het thuiswerken ervaren? Hoe ga je dat vasthouden?
Ervaringen en tips van twee LTP-adviseurs
In dit filmpje hebben LTP-adviseurs Lotte Dolfing en Madelief Falkmann het over de uitdagingen en voordelen van hybride werken. Plus tips!
Hoe word jij een betere digitale collega?
En hoe profileer je jezelf op een goede manier?

Merk je op dat jij of anderen te weinig aan bod komen tijdens een online meeting? Experimenteer dan eens met een andere opzet. Een maximale spreektijd zodat iedereen aan bod komt, een korte plenaire introductie en daarna in kleinere groepjes verder, wisselend voorzitterschap van een meeting (wat ook betekent dat diegene de agenda maakt en van tevoren deelt), etc.
Zoek na een pittige meeting nog even contact op met een collega. Op kantoor loop je samen de meeting uit en kun je nog iets nabespreken, topics verder toelichten of juist advies geven aan de ander. Online gebeurt dat vaak niet. Jammer, want het maakt de samenwerking een stuk prettiger en effectiever. Lees meer in deze blog >
Loopt de samenwerking stroef met een collega? Denk eens terug aan situaties waarin dit naar voren kwam. Pak je Persona.fit rollen erbij en bedenk ook welke rollen de ander vooral oppakt. Wat zijn jullie kenmerken en irritaties? Door je hiervan bewust te worden, kun je een beetje rekening houden met elkaar. Pas  je communicatie aan, licht toe en doorbreek vastgeroeste patronen.
Probeer wat vaker contact te zoeken met collega's met wie je niet veel samenwerkt. Plan het in, zodat je echt een stok achter de deur hebt. Hoe gaat het met ze? Waar zijn zij mee bezig in hun werk (en privé)? Wat zijn hun struggles en overwinningen? Fijn voor jezelf om weer meer persoonlijk contact te hebben én je laat jezelf ook weer meer zien en horen. Dan denkt iemand vast sneller aan jou bij het oprichten van een nieuw projectteam.
Wij horen ook graag jouw persoonlijke tips (via een reactie op deze mail). De afgelopen periode heeft het belang laten zien van verbinding en samenwerken. Laten we dat vasthouden! Deel je frustraties, maar ook zeker je successen.

In de volgende zomermailing:
Meer over werkplezier! De focus ligt in deze zomermailing op jouw functie of rol en jouw werk. Een moment voor reflectie en tips om jouw werk nét een beetje leuker te maken.

Tot volgende week!
Team LTP
* Je nieuwsbrief voorkeuren aanpassen? Wijzig je gegevens of meld je af
 Afmelden voor alle LTP mails en uitnodigingen? Klik hier


© 2023 LTP Business Psychologists