Copy
Goedemorgen!

Dit is alweer de laatste LTP Zomermailing. Echt zomerweer is het de laatste weken helaas niet geweest, maar er komen volgens het weerbericht nog een paar mooie nazomerdagen aan. Geniet ervan!

We eindigen de reeks met iets ontzettend belangrijks: werkgeluk! Hieronder lees je meer. Wat speelt er bijvoorbeeld allemaal mee bij onze mate van werkgeluk? Wat kun je doen om jouw werk nét een beetje leuker te maken? En bekijk vooral het filmpje met LTP-coach Nadi Hoogkamer.


Waar kunnen ze jou 's nachts voor wakker maken?
In dit filmpje zoomt LTP-coach Nadi Hoogkamer in op 'werkgeluk'. Ze geeft een voorbeeld uit de praktijk en vertelt je over de 'wakker-maak-oefening'. Ga jij ook aan de slag (samen met collega's of vrienden)?
De 5 pijlers van werkgeluk

Meet en bevorder jouw werkgeluk met het 5-pijlers model van sociaal psycholoog en geluksexpert Michiel Hobbelt! Op basis van de Self-Determination Theory en theorieën van intrinsieke motivatie heeft hij een model ontwikkeld bestaande uit vijf pijlers, die samen het ervaren van werkgeluk bepalen.

Als je kijkt naar deze 5 pijlers: op welk vlak zit jij goed en waar zit nog ruimte voor verbetering? Wat voor acties kun je bedenken om dit op te pakken?


Relaties
Relaties maken mensen gelukkig én gelukkige mensen hebben meer relaties. Ze zijn belangrijk voor ons werk en zelfs het belangrijkste voor ons werkgeluk.

Autonomie
Handelen naar je eigen keuze. Kies zelf wat je doet, in hoeveel tijd, hoe en met wie. Dit verhoogt de intrinsieke motivatie.

Persoonlijke groei
Wel eens ‘in the flow’ geweest? Waarbij de tijd lijkt te verdwijnen en alles vanzelf gaat? Dát is de beste fase voor persoonlijke groei. Zo’n omgeving is te creëren, bijvoorbeeld wanneer je zelf jouw ontwikkeldoelen kunt bepalen en de ruimte krijgt om deze te verwezenlijken. Dit verhoogt je productiviteit en voldoening.

Zingeving
Streef een hoger doel na: dit werkt motiverend en stimulerend. Het geeft betekenis aan je activiteiten en maakt problemen tot hobbeltjes op de weg. Je bent dan een stuk productiever en gelukkiger dan wanneer je niet goed matcht met de purpose van jouw werkgever.

Vitaliteit
Dit zorgt voor energie en veerkracht. Vooral mentale veerkracht is van belang in veranderende situaties. Je bent minder snel uit het veld geslagen en voelt je over het algemeen gelukkiger.

Wat doe ik nu? Wat wil ik gaan doen?

Meer autonomie in je werk draagt bij aan meer werkgeluk. Maar dan moeten jouw werkzaamheden ook aansluiten bij wat je wilt. Breng voor jezelf in kaart waar jij energie van krijgt! Bijvoorbeeld met de 'wakker-maak-oefening' van LTP-coach Nadi (zie filmpje). Of ontdek andere reflectieoefeningen via deze link:

Aan de slag! Hier vind je nog meer reflectieoefeningen. >>
Heb je iets gemist in de LTP Zomermailings? Laat ons weten via een reply op deze e-mail! Je ontvangt binnenkort nog een laatste, samenvattende Zomermailing met de belangrijkste lessons learned en tips.

Een fijne dag toegewenst, met veel werkgeluk!
Team LTP
* Je nieuwsbrief voorkeuren aanpassen? Wijzig je gegevens of meld je af
 Afmelden voor alle LTP mails en uitnodigingen? Klik hier


© 2023 LTP Business Psychologists