Copy
“No man [woman] is an island” (deel 2)

In de vorige zomermailing stipten we aan hoe belangrijk het is voor een team dat de teamleden zichzelf en elkaar goed kennen. En dat de leden van het team zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen voor een goede teamsamenwerking. Dat lukt helaas niet altijd.

Als LTP-adviseurs zien we dan teams waarin lastige patronen langzamerhand steeds sterker geworden zijn. Zonder dat men het gevoel heeft daar iets aan te kunnen doen. Dit ontstaat meestal onder druk: er groeit een zichzelf versterkende teamdynamiek, een ‘systeem’.

In deze zomermailing beschrijven we twee van dit soort teamdynamieken: een stagnerende en een positieve. Waarschijnlijk herken je ze wel!


Over een gezonde teamdynamiek en wanneer dit niet lukt

Teams worden effectiever wanneer de teamleden elkaar kennen en zij zich ook verantwoordelijk voelen voor het functioneren van het team. Dan weet je waar een ander teamlid jou kan aanvullen en andersom, met welke kwaliteiten je gezamenlijk het team verder kunt brengen en waar de risico’s op ergernissen en frictie liggen. Dat helpt enorm om de dynamiek in het team gezond te houden.

Maar dat lukt niet altijd. Je merkt dit bijvoorbeeld doordat de actiegerichtheid in het team naar beneden gaat. De samenwerking wordt steeds stroperiger, mensen hebben verschillende ideeën over de doelen van het team, vertrouwen elkaar niet meer en er zijn veel irritaties en misverstanden.

De neiging is dan om te gaan werken aan deze symptomen, terwijl de oorzaak – de onderliggende dynamiek – onderbelicht blijft. En dat is zonde, want met dat inzicht kunnen de problemen bij de kern worden opgelost. Bovendien helpt het om te ontschuldigen: het vermijden van de menselijke gewoonte om de ander – de leidinggevende of een collega - de ‘schuld’ te geven.


Een probleem of verslechterde samenwerking is vaak een samenspel van iedereen in het team. Onderzoek daarom samen wat de logica is geweest: waarom is het zó gegaan?
Hieronder vind je twee teamdynamieken
Herken je ze?
Dynamiek van de teleurstelling
Dynamiek van vertrouwen
Hier vind je een toelichting op de teamdynamieken. >>
Doorzien van teamdynamieken levert veel op!

Met deze inzichten lukt het vaak wél om negatieve patronen binnen het team te doorbreken en positieve patronen te koesteren.

Daarom nodigen we je uit:
Denk eens terug aan een situatie waarin het in jouw of in een ander team niet goed of juist geweldig liep. Was er misschien sprake van zichzelf versterkende dynamieken? Kun je die dynamieken (positief of negatief) uittekenen? Wat had jij (of jouw leidinggevende) kunnen doen om de dynamiek te doorbreken of de positiviteit verder te versterken?

Feit blijft dat het succesvol samenwerken in teams niet eenvoudig is. We hebben nu eenmaal te maken met verschillende karakters, belangen en verwachtingen. Als je hierbij advies kunt gebruiken of denkt aan preventief teamonderhoud, laat het ons weten. Onze adviseurs staan voor je klaar.
Je kunt je ook aanmelden voor het gratis webinar van LTP over teamdynamieken. >>

In de volgende zomermailing gaan we aan de slag met feedback. Via de Persona.fit app ontdek je hoe anderen jou zien. Een waardevolle aanvulling op de eerder verkregen inzichten: Wie ben ik? Wat ambieer ik?

Hartelijke groet en tot volgende week!

Marian de Joode, innovatiemanager LTP

M.deJoode@ltp.nl
* Je nieuwsbrief voorkeuren aanpassen? Wijzig je gegevens of meld je af
 Afmelden voor alle LTP mails en uitnodigingen? Klik hier


© 2023 LTP Business Psychologists