Copy
Nordisk Panorama Film Festival
160701 Pressmeddelande.
Presskontakt: PR & Communication Manager Daniel Eriksson +46 721 51 50 19
Nedladdningsbar pressbild för publicering: https://goo.gl/DwQCM5

Schack-underbarnet i öppningsfilm på Nordisk Panorama Filmfestival 2016
Från lovande underbarn till världens genom tiderna främsta schackspelare.
Nordisk Panorama Filmfestival 2016 presenterar en Sverigepremiär i årets öppningsfilm ”Magnus” – dokumentären om norske schackspelaren Magnus Carlsens trollbindande resa.


Många har sett honom bräcka självaste Bill Gates med några snabba drag på talkshowen Skavlan, men få har sett den blott 25-årige norrmannens förvandling på så nära håll förut.
Resan från underbarn till att slå sig in bland den internationella schack-eliten har nu blivit dokumentärfilmen ”Magnus” som alltså får äran att öppna årets Filmfestival. Det kunde inte bli mer passande med tanke på Filmfestivalens norska fokus 2016.

Med hjälp av stora mängder arkivmaterial och privata familjeinspelningar lyckas regissören Benjamin Ree briljant förtälja historien om Magnus nästintill omänskligt snabba och häpnadsväckande inträde i schackens finrum.

Maja Lindqvist, Festival Programme Manager, uttalar sig om valet av öppningsfilm:
”Man sugs in i denna unge mans historia och resa. Kanske framför allt för att det finns så mycket sårbarhet både i Magnus som person men även som schackspelare. Där flertalet rivaler förlitar sig på logik och matematik förefaller Magnus närmast känslostyrd i sitt schackspelande och detta gör historien intressant. Särskilt då han, som en sorts outsider, lyckas nå toppen.
Det är norskt, det är fascinerande och det är något jag tror uppskattas av en bred publik. En utmärkt öppningsfilm att kicka igång årets festival med, helt enkelt. Dessutom infaller både OS och VM i schack senare i år så räkna med schack-feber till hösten. Schack är det nya svarta!”


I Nordisk Panoramas bio-salonger får ”Magnus” Sverigepremiär som Filmfestivalens öppningsfilm den 16:e september på Slagthuset.

”Magnus” hade världspremiär på internationellt erkända Tribeca Filmfestivalen i april i år och får nu Sverigepremiär på Nordisk Panorama. Filmen har redan sålts till 38 länder över hela världen.
__________

Info:
Öppningsfilm Nordisk Panorama Filmfestival 2016
Slagthuset
16:e september 2016

Info Film:
”Magnus”
Regissör: Benjamin Ree
Produktionsår: 2016
Längd: 76 min
Land: Norge
__________

Nordisk Panorama Film Festival innebär fem dagar i Malmö med biografvisningar av berättelser från hela världen, seminarier, bransch-event samt festligheter för stora och små. Festivalen ses som en av de största filmfestivalerna, och skyltfönster ut mot världen, för Nordiska kort- och dokumentärfilmer. Nordisk Panorama kommer att göra allt för att Malmö i September bubblar av filmfestivalskänslor för alla som är nyfikna på och aktiva i skapande av kort- och dokumentärfilm. Spegeln, Panora, Slagthuset, Babel och flera andra Malmö-venues kommer fyllas med festivalinnehåll den 16-21 September.

Den årliga festivalen Nordisk Panorama Film Festival arrangeras av Malmö Stad, Film i Skåne och Nordisk Panorama. Sedan starten 1990 har festivalen turnerat mellan de fem nordiska länderna som turats om att vara värdstad. Sedan 2013 har festivalen haft sin fasta plats i Malmö, en stad som satsar på film och där det finns en stor publik för kort- och dokumentärfilm.

Festivalen erbjuder en unik möjlighet till att ta pulsen på den nordiska kort- och dokumentärfilmsscenen, nätverka med den nordiska filmbranschen, se film av erkända filmskapare och bli bland de första att upptäcka nya lovande talanger.
__________
 
Bild för publicering:
Nedladdningsbar pressbild för Tryck: https://goo.gl/DwQCM5

För ytterligare information samt bokning av intervjuer och/eller reportage, välkommen att kontakta PR & Communication Manager Daniel Eriksson, +46 721 51 50 19, press@nordiskpanorama.com.

 
Nordisk Panorama Film Festival
Friisgatan 15B · Malmö 214 21 · Sweden 
+46 - 40 344 853

http://nordiskpanorama.com/


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Nordisk Panorama Film Festival · Friisgatan 15 B · Malmö 214 21 · Sweden