Copy

Nieuwsbrief 15 december 2020

Goedemorgen. In deze laatste nieuwsbrief van 2020 presenteren we het langverwachte Beslismodel Auteursrechten dat als bètaversie is gelanceerd. Ook in deze nieuwsflash: digitale klantreizen, inclusiever acquisitieproces én nieuwe tools om het erfgoedwerkers makkelijker te maken. Veel leesplezier!

Beslismodel Auteursrechten nu beschikbaar

Veel erfgoedinstellingen hebben een eigen methode om de rechten van digitaal materiaal uit te zoeken. Om dat werk te vergemakkelijken, is er nu het Beslismodel Auteursrechten dat als bètaversie te vinden is via regeljerechten.nl. Roosje Keijzer van Het Utrechts Archief praat ons bij.

Klantreis je mee als erfgoedinstelling? 

Het is iets wat elke erfgoedinstelling wil weten: waarom komen mensen naar hun site en wat doen ze er precies? Het project Klantinzicht heeft inmiddels gedrag en klantreis in kaart gebracht. Projectleider Maurits van der Graaf belicht de lessons learned.

Maak je acquisitieproces inclusiever

Özden Cosgun en Daniël Steinmeier schreven het artikel ‘Diversiteit, Inclusiviteit en de Designated Community‘. Het doel: het bewustwordingsproces op gang brengen. Als voorproefje beantwoorden de auteurs 6 vragen over wat een inclusiever acquisitieproces precies inhoudt.

LDWizard verandert csv-bestand in linked data 

Als een spin-off van de erfgoedhackathon HackaLOD 2019 is de LDWizard ontwikkeld. Erfgoedinstellingen kunnen met deze tool een csv-bestand met collectiegegevens eenvoudig omzetten in linked data. Een korte uitleg.

Terugkijken: Kennissessie Auteursrecht (2) 

Onze digitaal-erfgoed-coaches organiseerden op 12 november een tweede online kennissessie Auteursrecht voor kleine erfgoedorganisaties. Deze keer kwamen allerlei praktijkcases aan bod. Bekijk de opname op ons YouTube-kanaal en lees het verslag.

Weer 2 NDE-manifest-ondertekenaars erbij

Ook het Nederlands Openluchtmuseum en het Regionaal Archief Alkmaar hebben hun handtekening onder het NDE-manifest gezet. Daarmee geven ze aan hun online collecties nog  beter zichtbaar, bruikbaar en houdbaar te maken.

Keuzehulp collectieregistratiesysteem

Hoe maak je als erfgoedinstelling de juiste keuze voor een collectieregistratiesysteem? Om instellingen hierbij te ondersteunen ontwikkelden onze digitaal-erfgoed-coaches de Keuzehulp collectieregistratiesysteem.

Agenda

8 jan 2021: HackaLOD Online – thema GEO

In de aanloop naar de fysieke HackaLOD in 2021 komen erfgoedhackers om de veertien dagen online samen. De te behandelen thema’s hebben altijd een relatie tot linked open data en/of erfgoedinformatie. Praat je op vrijdagmiddag 8 januari mee over geocomponenten?

4 feb 2021: Heritage Lab digitaal dekoloniseren

Samen met partners uit het NDE organiseert het Heritage Lab van de Reinwardt Academie vanaf 4 februari een cursus digitaal dekoloniseren. Wil je ook aan de slag met de impact van dekolonisatie op collectiebeschrijvingen, perspectieven én registratiesystemen? Meld je nu aan.

20 april 2021: Leren Preserveren

Ook in 2021 kun je weer meedoen aan de groepscursus Leren Preserveren. Zet 20 april, 11 mei en 1 juni alvast in je agenda. In drie bijeenkomsten leer je de basis van het duurzaam opslaan, beheren en toegankelijk houden van digitaal erfgoed.

Blijf op de hoogte

Twitter
YouTube
Website
LinkedIn
Copyright © 2020 Netwerk Digitaal Erfgoed, All rights reserved.