Copy

Nieuwsbrief juli 2020

Nieuws uit het netwerk

Goedemorgen. In deze nieuwsbrief onder meer: digitaal erfgoed op cd's en dvd's dreigt verloren te gaan. Verder inventariseert een nieuw rapport de trends in tools om digitale collecties te verwerken. En start een project om kwetsende termen in collectiebeschrijvingen via kunstmatige intelligentie op te sporen. Veel leesplezier!

Alarmbellen over erfgoed op fysieke dragers

Bijna alle erfgoedinstellingen hebben ze: cd’s, dvd’s en floppy’s met daarop Nederlands erfgoed. Dit digitale materiaal dreigt bij zo’n 40% van de erfgoedinstellingen verloren te gaan, zo blijkt uit onderzoek. Gelukkig is er voor het Fries Poparchief een reddingsplan bedacht.

Filmpje: De kracht van linked data

Linked data is een standaard om informatie aan elkaar te koppelen en te delen met de rest van de wereld. Wat kun je er als erfgoedinstelling mee bereiken? Dat wordt uitgelegd in dit informatieve filmpje.

Trends in tools om collecties te verwerken

Steeds meer divers digitaal materiaal stroomt de archieven van erfgoedinstellingen binnen. Welke preserveringstools zetten de instellingen hierbij in? Het rapport The Use of Preservation Tools among Dutch Heritage Organizations zet ze op een rij.

Even voorstellen: 5x digitaal-erfgoed-coaches

Elke week stellen we een digitaal-erfgoed-coach voor. Lees wat de coaches motiveert en wat ze doen. Deze keer aan het woord: Nynke Kuipers, Reem Weda, Tim Stapel en Marianne de Rijke en Mieke Heurneman.

NDE-tools klaar voor gebruik

Het NDE gaat een nieuwe fase in. Verschillende tools, begrippenlijsten en kennisproducten zijn straks gereed en worden in beheer genomen door de erfgoed-instellingen. NDE-bestuursvoorzitter Arjan de Zeeuw vertelt hoe dat in z'n werk gaat.

Solid-voorstel voor erfgoedorganisaties krijgt subsidie

Historische verenigingen en andere kleine erfgoedorganisaties kunnen straks gebruik maken van Solid, een online opslagsysteem voor data. Tenminste, dat wordt nu in een project uitgezocht. In een Q&A licht Enno Meijers het project toe.

Terugkijken: onze kennissessies op YouTube

Heb je onze kennissessies van afgelopen maand gemist? Je kunt de 3 webinars over web- en sociale media-archivering nu terugkijken en de presentaties downloaden. Ook online staat de kennissessie Auteursrecht voor kleine erfgoedorganisaties, georganiseerd door de digitaal-erfgoed-coaches.

Uit het veld

Bias in collectiebeschrijvingen via AI opsporen

Erfgoedinstellingen hebben te maken met termen in hun collectiebeschrijvingen die we nu als kwetsend kunnen ervaren. Na de zomer start het project SABIO om dit soort termen, de zogeheten bias, via kunstmatige intelligentie naar boven te halen.

Hoera: een nieuwe ondertekenaar NDE-manifest

Het Waterlands Archief heeft zijn handtekening onder het manifest van het Netwerk Digitaal Erfgoed gezet. 'Ons einddoel is het presenteren van erfgoedinformatie in een rijke historische context.’ 

Feedback op het Spoorboekje gevraagd

De digitaal-erfgoed-coaches zijn bezig om het Spoorboekje digitalisering erfgoedcollecties te actualiseren en aan te vullen. Wat vind je van de huidige versie en heb je tips? Vul het lijstje met zeven vragen in.

Erfgoedlespakket speelt in op wensen leraren

Met het lespakket Expeditie Vrijheid ontdekken leerlingen van groep 7 en 8 hoe WOII zich afspeelde in hun regio: Overijssel. Het lespakket speelt in op behoeftes van leraren. Projectleider Willemijn Zwart vertelt hoe ze dit aanpakte en geeft tips.

Agenda

Welke cursus ga jij na de zomer volgen?

* Ontdek hoe het gesteld is met de digitale collectie binnen je erfgoedinstelling: doe op 15 september de Zelfscan Digitaal Erfgoed. 
* Aan de slag met het duurzaam toegankelijk houden van digitaal erfgoed? Geef je op voor de driedaagse cursus Leren Preserveren (start 22 september).
* De Nationale Strategie Digitaal Erfgoed biedt handvatten om als instelling een nieuwe fase met je digitaal erfgoed in te gaan. Onze online cursus inspireert om ermee aan de slag te gaan (start 23 september).

HackaLOD 2020: voorinschrijving gestart

Hackers opgelet: geef je alvast op voor de HackaLOD op 13-14 november. De deelnemers gaan deze keer aan de slag op locatie bij verschillende erfgoedinstellingen. Heb je ideeën of wensen over waar en met welke datasets je wilt werken? Laat het ons weten.
 

We miss iPRES

Op 22, 23 en 24 september komt er een alternatief voor de befaamde International Conference on Digital Preservation (iPRES). En dat alles onder de veelzeggende titel: ‘We Miss iPRES’!

En dan dit

 

* Communicatieadviseur Amine Roodnat en netwerkredacteur Ronald de Nijs zijn onze nieuwe collega’s bij het team van het Netwerk Digitaal Erfgoed.

* De Digital Preservation Awards komen er weer aan! Nomineer vóór 10 augustus het beste Nederlandse initiatief op het gebied van duurzame toegang.

* Noteer alvast in je agenda: 5 november is het Werelddag van de Digitale Duurzaamheid 2020 en vinden er allerlei online kennissessies plaats.

De eerstvolgende nieuwsbrief verschijnt op 15 september.

Blijf op de hoogte:

Twitter
YouTube
Website
LinkedIn
Copyright © 2020 Netwerk Digitaal Erfgoed, All rights reserved.