Copy

Nieuwsbrief 4 februari 2021

Goedemorgen. Het erfgoedveld verwelkomt maar liefst twee nieuwe netwerken: Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) en Podiumkunst.net. Wat zijn hun plannen? Verder in deze nieuwsbrief nieuwe tools, een nieuw rapport over softwarearchivering en een nieuwe ondertekenaar van het NDE-manifest. Veel leesplezier! 

Nieuws uit het netwerk

Podiumkunst.net bundelt digitaal erfgoed van theater, dans en muziek  

Het nieuwe netwerk Podiumkunst.net verbindt verschillende typen instellingen, van theatergroepen tot muziekarchieven. Ook wil het de relaties tussen hun collecties beter zichtbaar en vindbaar maken. Mede-initiatiefnemer Simon van den Berg belicht de plannen.

NADD werkt aan geheugen voor design en digitale cultuur  

Erfgoed op het gebied van design en digitale cultuur is versnipperd. En daardoor lastig te vinden door gebruikers. Het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) gaat hier verandering in brengen. Een interview met programmamanager Brigitte Jansen.

Deze factsheets wil je lezen

Erfgoedhuis Zuid-Holland heeft twee cursussen samengevat in handige stappenplannen voor erfgoedinstellingen. Met tips hoe je erfgoed beschrijft met de juiste termen én hoe je museale objecten fotografeert.

Terugkijken: HackaLOD Online over geocomponenten 

Veel datasets bevatten geocomponenten – van informatie over steden tot adressen. Onlangs verkenden erfgoedhackers tijdens HackaLOD Online drie ontwikkelingen op dit terrein. Bekijk de presentaties van Thomas Vermaut, Rombert Stapel en Joop Vanderheiden.

Nieuw rapport over websitearchivering 

Welke impact heeft het ontbreken van de juiste browser op het tonen van gearchiveerde websites? En hoe maakt het emuleren van oude browsers een authentieke weergave mogelijk? Lees het onderzoeksverslag vanuit het NDE-project Software-archivering. En sluit op 18 februari aan bij het NDE-vragenuur over dit onderzoek.

Weer twee manifest-ondertekenaars erbij

Ook Museumfabriek & Rijksmuseum Twenthe en het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) tekenden onlangs het NDE-manifest. 

Uitvindingen gezocht

De online campagne Geheugen van Nederland zoekt content! Heb je een idee voor het thema 'uitvindingen' en de gevolgen ervan voor onze samenleving? Laat het de redactie voor 18 februari weten.

Agenda

5 feb: HackaLOD Online over thema 'personen' 

Welke bronnen en tools zijn er voor het verbinden van historische persoonsinformatie? En hoe werkt dat? Acht experts geven uitleg. Zoom je mee?

11 feb: NDE-vragenuur: Van Gogh WorldWide

Op het digitale platform Van Gogh Worldwide vind je wetenschappelijk informatie over het werk van Vincent van Gogh. In dit NDE-vragenuur kijken we hoe dit platform ervoor heeft gezorgd dat het voldoet aan de  uitgangspunten van het NDE en Digitaal Erfgoed Referentie Architectuur.

18 feb: Webinar AVG en privacy-aspecten bij ontwikkeling digitaal lesaanbod 

Hoe zit het met de AVG en privacy-aspecten als je als culturele instelling digitaal lesaanbod ontwikkelt? Daarover organiseert Kennisnet vanuit het programma Digitaal Erfgoed voor het Onderwijs een webinar.

Blijf op de hoogte

Twitter
YouTube
Website
LinkedIn
Copyright © 2021 Netwerk Digitaal Erfgoed, All rights reserved.