Copy

Nieuwsbrief 3 november 2020

Goedemorgen. In deze nieuwsbrief kijken we vooruit naar ons digitaal kennisfestival ter gelegenheid van Werelddag van de Digitale Duurzaamheid (donderdag 5 november). Centraal in het programma staat de digitaal archivaris. Verder vind je in onze nieuwsflash actuele berichten uit het erfgoedveld. Veel leesplezier!

Digitaal kennisfestival op
Werelddag van de Digitale Duurzaamheid

Een alledaagse dag bij Stadsarchief Rotterdam

Het kennisfestival trapt op 5 november af met een paneldiscussie: welke rol heeft de digitaal archivaris? Panellid én digitaal archivaris Mies Langelaar laat alvast zien hoe haar werkdag eruitziet. 

Op komst: eerste hulp bij oude floppy’s uitlezen

Vanaf 2021 kunnen erfgoedinstellingen oude informatiedragers in het HomeComputerMuseum uitlezen. Bekijk op het kennisfestival onze vlog over dit initiatief. Bart van den Akker geeft een voorproefje.

Zo werkt sociale media-archivering bij Stadsarchief Amsterdam

Benieuwd hoe Stadsarchief Amsterdam tweets en facebookberichten archiveert? Je hoort er alles over op het kennisfestival. In een interview licht Mirjam Schaap een tipje van de sluier

Welke workshop ga jij volgen?

Naast lezingen en vlogs kun je op ons kennisfestival ook gratis online workshops volgen. Schrijf je snel in, want het aantal deelnemers per workshop is beperkt.

Workshop Erfgoed voor onderwijs op een duurzame manier

Workshop Zelfscan Digitaal Erfgoed

* Workshop Verzamelen en archiveren van sociale media (Engelstalig)

Workshop Persistent Identifiers

Uit het veld

Oorlogsbronnen.nl krijgt hulp van algoritmes

Oorlogsbronnen.nl heeft een complete make-over gekregen, op cosmetisch en technisch vlak. 
Programmadirecteur Puck Huitsing vertelt over de veranderingen. Plus: de nieuwe plannen. 

3 redenen om het Termennetwerk te gebruiken (en 1 waarom niet)

Het Termennetwerk is een nieuwe dienst die in het Netwerk Digitaal Erfgoed ontwikkeld wordt. Collectiebeheerders vinden hierin termen om hun erfgoed mee te beschrijven. Het Termennetwerk draagt eraan bij om erfgoed beter online vindbaar te maken. 

Ook Erfgoed ’s-Hertogenbosch tekent manifest

Op 28 oktober klonk het startsein van de ‘Den Bosch Time Machine’. Deze tijdmachine brengt 800 jaar aan lokale geschiedenis digitaal tot leven. Dé perfecte gelegenheid voor Erfgoed 's-Hertogenbosch om het NDE-manifest te ondertekenen.

Challenge: wees een online Indiana Jones

WARCnet, een internationale onderzoeksgroep voor webarchivering, organiseert een internet challenge. Vind jij een bijzondere schat op het web en vertel je er een mooi verhaal over? 

Van Gogh Museum daagt leerlingen uit

Hoe laat je leerlingen zien dat er meer zit achter het werk van een schilder? Het Van Gogh Museum zet ze bijvoorbeeld aan... het rekenen! Inmiddels zijn er zo’n 100 digitale lessen over de wereldberoemde schilder beschikbaar. Educator Sarah Broekhoven vertelt waar je op kan letten.

Agenda

13 nov: HackaLOD online

HackaLOD, dé hackathon voor het erfgoedveld, gaat helaas niet door. In plaats daarvan treffen we elkaar online op 13 november. Ben je benieuwd wat we gaan doen tijdens de komende HackaLOD-editie, dan is dit de perfecte kennismaking! We gaan plannen, nieuws en data delen. Ben je er ook bij?

25 nov: Lancering Geheugen van Nederland

De online mediacampagne Geheugen van Nederland loopt nu zo’n drie maanden. Met succes. Dus is het de hoogste tijd om méér erfgoedinstellingen kennis te laten maken met deze campagne. En te laten zien hoe ze bij de campagne kunnen aanhaken. Meld je aan voor de feestelijke lancering.
 

Blijf op de hoogte

Twitter
YouTube
Website
LinkedIn
Copyright © 2020 Netwerk Digitaal Erfgoed, All rights reserved.