Copy

Nieuwsbrief mei 2020

Nieuws uit het netwerk

In deze editie onder andere: nieuwe tool maakt het makkelijker om auteursrechtenstatus van erfgoedmateriaal te bepalen, waarom we als erfgoedveld software moeten archiveren, tips van experts voor een goede themaportal en onderzoek ICT-implementatie

Nieuwe auteursrechtentool op komst

Heb je als erfgoedorganisatie moeite met het bepalen van de auteursrechtenstatus van materiaal? Dan hebben we goed nieuws: de werkgroep Auteursrecht Erfgoedinstellingen ontwikkelt een eenvoudige tool.

Software archiveren? Gewoon doen!

Zijn er al erfgoedinstellingen die software archiveren? En waarom zou je dat doen? Een nieuw rapport geeft antwoord op die vragen. Projectleider Jesse de Vos geeft alvast vier redenen om ermee aan de slag te gaan.

Spoorboekje digitalisering straks interactief

Dit najaar verschijnt er een nieuwe editie van het Spoorboekje Digitalisering Erfgoedcollecties. Deze handleiding wordt interactief en geeft de gebruiker nog meer informatie om erfgoed zichtbaar te maken en duurzaam te bewaren. Een update.

Zo maak je een fijne themaportal

Van Modemuze, Delfts Aardewerk tot Brabants Erfgoed. Themaportals zijn niet meer weg te denken in erfgoedland. Maar wat is het succesrecept? 5 experts geven tips.

Yes! 2 ondertekenaars van NDE-manifest erbij

Het Stedelijk Museum in Schiedam heeft als eerste erfgoedinstelling sinds de coronalockdown het manifest van het Netwerk Digitaal Erfgoed ondertekend. En niet veel later zette ook het Street Art Museum Amsterdam zijn handtekening.

Digitaal-erfgoed-coaches zichtbaar in coronatijd

Elke provincie heeft sinds 2019 een digitaal-erfgoed-coach waar erfgoedinstellingen terecht kunnen met al hun vragen. Maar in deze coronatijd kunnen de coaches niet meer zomaar bij een instelling langsgaan. Zo blijven ze zichtbaar: van meeleefmail tot Skype-spreekuur. 

3 tips voor sociale media-archivering

Het Netwerk Digitaal Erfgoed en het IISG organiseren een wekelijks online vragenuur over sociale media-archivering. Onlangs kwamen juridische en ethische aspecten aan bod. Dat leverde drie praktische tips op.

Project in progress: Gestandaardiseerde termen

Het project Gestandaardiseerde termen in het netwerk werkt aan oplossingen om digitaal erfgoed zo goed mogelijk vindbaar te maken. Projectleider Sjors de Valk geeft de laatste stand van zaken.

Volg in juni deze drie webinars 

Doe onder andere een crash course webarchivering, maak kennis met tools om sociale media te harvesten en leer hoe onderzoekers deze archieven kunnen gebruiken. Geef je snel op.

Duurzaam digitaal: The Big Picture

Het duurzaam toegankelijk houden van digitale collecties vraagt om goed onderbouwde strategische beslissingen. Een handig hulpmiddel hierbij is het Big Picture-model voor duurzame digitale toegankelijkheid.

Uit het veld

Doe je mee aan cultureel erfgoed-onderzoek?

Onderzoeksstagiaire Margriet Kim Nguyen voert twee onderzoeken uit op het gebied van digitaal erfgoed. Haar aandachtsgebieden: kostenontwikkeling en ICT-implementatie. Jij kan haar daarbij helpen. 

RHC Vecht en Venen begint coronacollectie

Adviseur digitale archieven Eva van den Hurk-van ’t Klooster deelt ervaringen met het opbouwen van een regionale coronacollectie: 'Omdat we snel wilden beginnen, kozen we voor de aanpak om al doende te leren.'

Agenda

Aan de slag met digitale toegankelijkheid

Hoe maak je de website van jouw erfgoedinstelling toegankelijk voor mensen met een (tijdelijke) fysieke, motorische of mentale beperking? DEN organiseert over dit onderwerp een online workshop. Schrijf je in voor de 2 sessies op 17/6 en 1/7!

18 juni: AVA_Net online inspiratiemiddag

Sluit aan bij deze middag die als thema 'het veiligstellen en het (her)gebruik van audiovisueel erfgoed' heeft. Met aandacht voor onder andere de nieuwe Filmbank Groningen, digitale coronacollecties en MediaScape (Beeld en Geluid).

Blijf op de hoogte:

Twitter
YouTube
Website
LinkedIn
Copyright © 2020 Netwerk Digitaal Erfgoed, All rights reserved.