Copy

Nieuwsbrief 1 april 2021

Goedemorgen. In deze nieuwsbrief aandacht voor een nieuwe functie in het erfgoedveld: de coördinator preservation watch. Plus nieuwe tools: drie wegwijzers over digitale duurzaamheid én een handleiding om je erfgoedsite nog gebruiksvriendelijker te maken. Maar ook: goed nieuws van onze softwareleveranciers. En schrijf je in voor de lancering van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed op 20 april. Veel leesplezier! 

Nieuws uit het netwerk

Welkom, coördinator preservation watch!

Velen kennen Tamara van Zwol van Erfgoedhuis Zuid-Holland. Sinds kort werkt ze vanuit Beeld en Geluid als coördinator preservation watch voor het NDE. Ze vertelt wat haar functie inhoudt en hoe het erfgoedveld input kan leveren.

Zo maak je je erfgoedsite gebruiksvriendelijk

Wil je als organisatie digitaal erfgoed nog gebruiksvriendelijker op je website presenteren? Lees dan onze gloednieuwe handleiding, vol met praktische adviezen die zijn gebaseerd op gebruikersonderzoek.

3x nieuw: tools voor digitale duurzaamheid 

Drie handige tools helpen je op weg om digitale informatie duurzaam toegankelijk te houden. Het gaat om de Wegwijzer Duurzaamheidsbeleid, de Wegwijzer Voorkeursformaten en de Wegwijzer Certificering.

Yes, softwareleveranciers maken stappen met het Termennetwerk 

Goed nieuws voor collectiebeheerders die vanuit hun collectiebeheersysteem het Termennetwerk willen gebruiken, om realtime te zoeken in terminologiebronnen. Drie softwareleveranciers hebben op dit gebied vorderingen gemaakt. 

Geen 404-melding meer voor MijnStadMijnDorp

Alle verhalen op het Overijsselse platform MijnStadMijnDorp hebben nu een eigen duurzame identifier, een soort ISBN. Het is een volgende stap om het erfgoed voor de langere termijn vindbaar te maken. ‘Het was zo geregeld,' vertelt Marina van der Ploeg. 

‘Vrije liefde’ gezocht

De online campagne Geheugen van Nederland zoekt content! Heb je een idee voor het thema 'Vrije liefde?' dat het spanningsveld tussen liefde, seks en vrijheid verbeeldt? Laat het de redactie voor 20 april weten.

Leren van digitaal dekoloniseren

Een groep cursisten ging tijdens het Heritage Lab Digitaal Dekoloniseren aan de slag met dekolonisatie, diversiteit en inclusie. Kees Huntink (Erfgoed Gelderland) en Els Baetens (Red Star Line Museum) vertellen over hun lessons learned.

Bossche samenwerking scholen en erfgoed

De samenwerking ‘Niet stapelen maar vervangen’ zorgt er in ’s-Hertogenbosch voor dat scholen gemakkelijk lesmateriaal van culturele instellingen kunnen gebruiken. Hoe gaat dit in z'n werk?

Marcel Ras neemt afscheid van het NDE

Op 1 april maakt Marcel Ras als coördinator Netwerk Research Data Support bij de VU de overstap naar de wetenschap. In een afscheidsinterview blikt hij terug op zijn rol als domeinmanager Houdbaar bij het NDE.

Uitgelicht

Laat je op 20 april inspireren door de
Nationale Strategie Digitaal Erfgoed 2021-2024

Onlangs verscheen de geactualiseerde versie van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. In een online event op 20 april geven organisaties op het gebied van erfgoed, podiumkunsten en digitale cultuur inspirerende voorbeelden van hoe zij met de Nationale Strategie aan de slag zijn gegaan. Meld je nu aan

Agenda

Onze selectie van events en cursussen

1 april: NDE-vragenuur: Termennetwerk

8 april: NDE-vragenuur: Preservation Watch

9 april: Hackalod Online: Wikidata en erfgoed

12 april: Symposium: Is uw collectiebeherende instelling doelwit voor cybercriminaliteit? Een dreigingsanalyse

13 april: AVA_Net webinar Wegwijzer Voorkeursformaten

15 april: NDE-vragenuur: Zo maak je je erfgoedsite gebruiksvriendelijk

20 april: Lancering nieuwe Nationale Strategie Digitaal Erfgoed 2021-2024

20 april: Start cursus Leren Preserveren 2021

23 april: Symposium ‘Bronnen over slavernij en slavenhandel'’

29 april: DEN's Digitale Podium: Archivaris Henrik Lillin van Nationale Opera & Ballet vertelt over hun nieuwe archiefsysteem

Blijf op de hoogte

Twitter
YouTube
Website
LinkedIn
Copyright © 2021 Netwerk Digitaal Erfgoed, All rights reserved.