Copy

Nieuwsbrief maart 2020

Nieuws uit het netwerk

In deze editie: nieuwe voorzitter van het bestuur, Summerschool web- en social media archivering, advies van de digitaal-erfgoed-coach, survey Bedreigd digitaal erfgoed en meer.

Over het netwerk

Nieuwe voorzitter: Arjan de Zeeuw

Per 1 februari 2020 is Arjan de Zeeuw voorzitter van het bestuur van het Netwerk Digitaal Erfgoed: ‘Een groeiend, divers bereik en een rijkere erfgoedbeleving, dat is waar we als Netwerk Digitaal Erfgoed aan bijdragen.’
Lees het hele interview »

Het belang van digitaal erfgoed advies

Het werk van een specialist research data management vertoont veel raakvlakken met dat van een digitaal- erfgoed-coach. Lees het dubbelinterview met ‘adviesfluisteraars’ Jolien Scholten en Tamara van Zwol.
Lees verder »

Save the date: 8 oktober Digitaal Erfgoed Conferentie

Kom op 8 oktober 2020 naar de Digitaal Erfgoed Conferentie. De nieuwe Nationale Strategie Digitaal Erfgoed voor de cultuursector wordt daar gelanceerd en gepresenteerd. Zet 8 oktober alvast in je agenda!
Lees verder »

Digitaal Erfgoed Zichtbaar

Digitaal erfgoed in het onderwijs

Digitaal erfgoed in het onderwijs

Kennisnet werkt samen met het Netwerk Digitaal Erfgoed aan het digitaliseren van erfgoed. Vier focusprojecten worden actief gevolgd en begeleid. Eén van die projecten is ‘Expeditie Vrijheid’.
Bekijk de video »

Digitaal Erfgoed Bruikbaar

Resultaten HackaLOD 2019

De HackaLOD 2019 heeft veel opgeleverd: concepten, maar ook concrete resultaten en demo’s. Lees de KB Onderzoekskroniek van Enno Meijers over de waarde van een hackaton en bekijk de demo’s en projectresultaten van de deelnemende teams.

Digitaal Erfgoed Houdbaar

Survey: Bedreigd digitaal erfgoed

Wat heeft jouw erfgoedinstelling nog op floppy's, cd-roms, usb-sticks of harde schijven staan? Doe mee aan het onderzoek 'Bedreigd digitaal erfgoed op fysieke dragers' en vul de vragenlijst in!
Lees verder »

Summerschool web- en social media archivering

Vanuit de kennis die is opgedaan in de projecten organiseert het Netwerk Digitaal Erfgoed een summerschool op 25 en 26 juni 2020: twee dagen waarin we je onderdompelen in de theorie en praktijk.
Meld je aan »

Uit het veld

Manifest Netwerk Digitaal Erfgoed

In het nieuwe jaar hebben alweer 4 erfgoedorganisaties het manifest ondertekend: het Regionaal Archief Tilburg, KVAN/BRAIN, Muziekweb en het Netwerk Oorlogsbronnen. Zij scharen zich hiermee achter de principes van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed.
Meer over het manifest »

Lancering Oorlogslevens.nl

Netwerk Oorlogsbronnen heeft een nieuwe zoekmachine gelanceerd: Oorlogslevens.nl. Persoonlijke tijdlijnen op basis van verschillende databestanden en archiefcollecties maakt verhalen van mensen zichtbaar.
Lees verder »
DEN

De DEN Academie breidt uit

De DEN Academie organiseert nu ook een ééndaags programma over digitale transformatie in cultureel erfgoedorganisaties en een nieuwe ronde van het Managementprogramma Digitale strategie en innovatie.
Bekijk de data »

Archiefdoorlichtingstraject

In 2020 start DEN met een archiefdoorlichtingstraject voor podiumkunstinstellingen. DEN begeleidt daarbij 14 deelnemers met het in kaart brengen en duurzaam organiseren van het eigen archief.
Lees verder »

Agenda

Transformation Digital Art: 19-20 maart

LIMA wil met dit symposium in Amsterdam nieuwe strategieën voor documentatie, presentatie en preserveren van digitale kunst laten zien en bespreken. Voor en door kunstenaars, curatoren en conservatoren.
Lees verder »

Save the date: AVA_Net Symposium 18 juni 2020

Ook dit jaar organiseert AVA_Net hét symposium waar kennis en passie over audiovisueel erfgoed samenkomen, boordevol workshops en lezingen.
Lees verder »
 

Nederlandse Dataprijs: 18 november 2020

De Nederlandse Dataprijs wordt uitgereikt aan onderzoekers die extra bijdragen aan de wetenschap door onderzoeksdata beschikbaar te maken voor onderzoek. Nomineren kan nog tot 1 juni.
Lees verder »
 

Blijf op de hoogte:

Twitter
YouTube
Website
LinkedIn
Copyright © 2020 Netwerk Digitaal Erfgoed, All rights reserved.