Copy

Nieuwsbrief 3 juni 2021

Goedemorgen. In deze nieuwsbrief aandacht voor: praktische handreiking om Gedragsprofielen Digitaal Erfgoed te vertalen naar je website, verkenning om dynamische websites te archiveren, citizen science-project, fijn nieuws uit Limburg, onze nieuwe digitaal-erfgoed-coach en nog veel meer. Plus: de langste agenda ever in de NDE-nieuwsbrief. Veel leesplezier!

Nieuws uit het netwerk

Zo vertaal je Gedragsprofielen Digitaal Erfgoed naar je website

Iedereen vertoont op erfgoedsites op verschillende momenten verschillende soorten zoekgedrag. Dit inzicht heeft geleid tot acht Gedragsprofielen Digitaal Erfgoed. In een nieuwe, praktische handreiking laat Maurits van der Graaf zien welke eisen elk profiel stelt aan de content en lay-out van een erfgoedsite.

Archivering van het dynamische web

Met traditionele webcrawlingstrategieën konden erfgoedinstellingen grote hoeveelheden statische webpagina’s oogsten. Maar de nieuwe generatie – dynamische – sites vraagt om een andere benadering. In het rapport Server-Side Web Archiving verkent Eoin O’Donohoe (Beeld en Geluid) de mogelijkheden.

Solid-project: een update 

Tim Berners-Lee wil met zijn Solid-technologie particulieren en bedrijven de macht over hun data (terug)geven. De Koninklijke Bibliotheek, Erfgoed Brabant, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Meemoo en het Platform Linked Data Nederland onderzoeken of deze technologie ook te gebruiken is om erfgoedinformatie op te slaan en te beheren.

Limburg aan de slag met Nationale Strategie

Als eerste provincie vertaalt Limburg de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed naar regionaal niveau. Erfgoedinstellingen en de Provincie Limburg gaan de ontwikkelde projecten stapsgewijs samen uitvoeren. Dit biedt inspiratie voor andere provincies.

Hulp gevraagd bij enquête Makers Programma

Het Makers Programma slaat een brug tussen erfgoedinstellingen en de creatieve industrie. Met een enquête willen we inzicht krijgen in wat kunstenaars en andere makers beweegt om digitaal erfgoed te gebruiken. Help ons de enquête te verspreiden

TextielMuseum begint citizen science-project

Samen met burgerwetenschappers en wetenschappers begint Jantiene van Elk (TextielMuseum) een citizen science-project over verfreceptenboeken. ‘In dit project draait het niet langer alleen om de kennis van experts zoals wetenschappers en museumprofessionals.’

Het sneeuwbaleffect van de Verkaufsbücher

Een jaar geleden presenteerde Pointer zijn eerste tv-documentaire over de Verkaufsbücher, een register van onteigend en doorverkocht Joods vastgoed in WOII. Datajournalist Jerry Vermanen vertelt over het sneeuwbaleffect van dit onderzoek naar de vastgoedboeken.

Even voorstellen: Rowan Huiskes

Rowan Huiskes is aan de slag gegaan als digitaal-erfgoed-coach voor Zuid-Holland. Hij heeft al kennisgemaakt met de coaches van de andere provincies. ‘Superfijn dat we kennis kunnen delen, om zo de instellingen verder te brengen met hun digitaal erfgoed.’

Geheugen van Nederland zoekt content

De online campagne Geheugen van Nederland maakt erfgoedcollecties zichtbaar aan de hand van thema’s. Heb je als erfgoedinstelling een idee voor het thema ‘wonen’? Laat het de redactie uiterlijk 21 juni weten.

SOCIALE MEDIA-ARCHIVERING: THE NEXT STEP?
Hoe zetten we als netwerk de volgende stap met de archivering van sociale media? Sluit op 10 juni aan bij onze open discussie. En vul alvast de korte enquête in.

Agenda

Onze selectie van events en cursussen

Tot en met 4 juni: DENs Digitale Transformatie Conferentie; Naar een hybride culturele praktijk

8 juni: Aftrap Samenwerking Museumarchieven

8 juni: Webinar Makers Programma. Uit de praktijk van makers

10 juni: NDE-vragenuur. Sociale media-archivering – hoe gaan we samen verder?

10 juni: De liefde voor muziek. Webinar van Taalunie en Podiumkunst.net

10 en 24 juni: Training Digitale cultuureducatie. Begeleiden bij ontwikkeltrajecten

14-15 juni: Linked open data voor erfgoedinstellingen. Tweedelige cursus met als uitgangspunt de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed en de Digitaal Erfgoed Referentie Architectuur

14-16 juni: Web Archiving Conference 2021

15 juni: Kennissessie Op pad naar archiveren. Eerste kennissessie van het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur 

24 juni: Kiezen voor kansen. AVA_Net symposium

24 juni: Symposium Open-up! Een 3Dimensionaal Verhaal; over inzet van 3D-scantechnieken

25-27 juni: Hackathon over AI, georganiseerd door Allard Pierson en Badische Landesmuseum

29 juni: Webinar Grip op Informatie. Handreiking Duurzaamheidsbeleid

29 juni: Webinar Grip op Informatie. Handreiking Voorkeursformaten

8 juli: NDE-vragenuur. Spoorboekje Digitalisering Erfgoed

Blijf op de hoogte

Twitter
YouTube
Website
LinkedIn
Copyright © 2021 Netwerk Digitaal Erfgoed, All rights reserved.