Copy

Nieuwsbrief 6 mei 2021

Goedemorgen. In deze nieuwsbrief aandacht voor het Literatuurmuseum dat met de overgang naar collectiebeheersysteem Atlantis ook stappen zet op het gebied van linked open data. Verder aandacht voor het beheer van duurzame identifiers, een nieuw gezicht in het NDE-bestuur en een terugblik op ons netwerkevent ‘Lancering nieuwe Nationale Strategie’. En vul vooral ook onze enquête over de nieuwsbrief in. Dank alvast en veel leesplezier!

Nieuws uit het netwerk

Literatuurmuseum gaat over op Atlantis

Het Literatuurmuseum zegt vaarwel tegen zijn catalogussysteem en verwelkomt collectiebeheersysteem Atlantis. Met deze software zet het museum ook de eerste stappen op het gebied van linked open data.

Josien Paulides over design en digitale cultuur

Sinds kort zit Josien Paulides namens Het Nieuwe Instituut in het bestuur van het Netwerk Digitaal Erfgoed. In een interview stelt ze zich voor. ‘We moeten ook nadenken over het effect van digitalisering op de lange termijn.’

Tips voor beheer van duurzame identifiers

Om duurzaam naar digitale erfgoedobjecten te verwijzen, werken organisaties met duurzame identifiers, te vergelijken met een ISBN bij boeken. Een nieuwe handleiding bevat tips voor het beheer van duurzame identifiers én praktijkervaringen.

Hoe onderwijs erfgoed kan hergebruiken

Wil je als erfgoedinstelling dat je digitale materiaal door docenten wordt hergebruikt? En zonder dat ze daarbij de Auteurswet overtreden? Wijs deze doelgroep op de nieuwe publicatie Auteursrecht en digitaal erfgoed in het onderwijs.

VUL DE ENQUÊTE OVER ONZE NIEUWSBRIEF IN
We hebben je hulp nodig! Wat doen we goed en wat kan beter in onze nieuwsbrieven? Laat het ons weten door de korte enquête in te vullen. Dit kost slechts een paar minuten van je tijd.

Ook Overijssel krijgt eigen erfgoedplatform

Overijssel werkt aan een erfgoedplatform, gericht op deskundigheidsbevordering van vrijwilligersorganisaties en kleine instellingen. Coördinator en digitaal-erfgoed-coach Martine de Boer belicht de plannen.

NDE-manifestondertekenaars nr. 100 & 101

Ook de Nederlandse Kastelenstichting en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork tekenden het NDE-manifest.

Bias in collectiebeschrijvingen

Hoe ga je als organisatie om met bias in collectiebeschrijvingen? Daar is het projectteam van Social Bias Observatory, kortweg SABIO, nieuwsgierig naar. Vul uiterlijk 10 mei de korte enquête in.

Terugkijken: lancering Nationale Strategie

Op 20 april lanceerden we in de Kleine Komedie Amsterdam de nieuwe Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. Heb je dit event gemist of wil het nog een keer terugkijken? Alle presentaties staan op YouTube.

Agenda

Onze selectie van events en cursussen

20 mei: Hoe maak je als erfgoedinstelling je collectie beschikbaar voor makers? Kennissessie van het NDE Makers Programma

20 mei: Samen bouwen aan de toekomst van ons digitale geheugen. Studiemiddag t.g.v. het afscheid van Marcel Ras als NDE-domeinmanager Houdbaar

20 mei: NDE-vragenuur. Digitaal Dekoloniseren met archiefcollecties

21 mei: Hackalod Online. Special AI met Cynthia Liem en andere gastsprekers

31 mei t/m 4 juni: DENs Digitale Transformatie Conferentie; Naar een hybride culturele praktijk

10 juni: De liefde voor muziek. Webinar van Taalunie en Podiumkunst.net

14 juni: Linked open data voor erfgoedinstellingen. Tweedelige cursus met als uitgangspunt de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed en de Digitaal Erfgoed Referentie Architectuur

24 juni: Kiezen voor kansen. AVA_Net symposium

Blijf op de hoogte

Twitter
YouTube
Website
LinkedIn
Copyright © 2021 Netwerk Digitaal Erfgoed, All rights reserved.