Copy

Nieuwsbrief oktober 2020

Goedemorgen. In deze nieuwsbrief: data story laat overeenkomsten Spaanse griep en corona zien, onze top-5 van digitale duurzaamheidspresentaties tijdens WeMissiPRES, grensverleggend onderzoek naar decentrale webtechnieken, Red Hot Chili Peppers in Termennetwerk – en nog veel meer. Veel leesplezier!

Berichten uit het netwerk

Coronalessen uit 20e-eeuwse overlijdensregisters 

De afgelopen jaren zijn registers van de burgerlijke stand gedigitaliseerd en daar plukt de wetenschap nu de vruchten van. Het onderzoeksproject CLARIAH dook in de data, vond overeenkomsten tussen de Spaanse griep en het coronavirus – en maakte er een data story van.

Deze 5 #WeMissiPRES-presentaties moet je zien

800 deelnemers uit 55 landen namen onlangs deel aan #WeMissiPRES, een event over digitale duurzaamheid. We kozen de 5 boeiendste verhalen. Van VN-Vluchtelingenorganisatie, inclusie, behoud van digitale kunst tot het Museumpaleis in de Verboden Stad. 

Een duik in decentrale webtechnieken

Terug naar het internet zoals het ooit bedoeld was. Dat is wat het Netwerk Digitaal Erfgoed en meemoo, Vlaams instituut voor het archief, samen met de UGent gaan onderzoeken. ‘Het is grensverleggend als we dit allemaal voor elkaar krijgen.’

Na Rembrandt ook Red Hot Chili Peppers in Termennetwerk

Muziekweb heeft twee eigen termenlijsten toegevoegd aan het Termennetwerk, een dienst die in het Netwerk Digitaal Erfgoed ontwikkeld wordt. Hoe heeft Muziekweb dit aangepakt?

Flevolandse erfgoedinstellingen willen graag samenwerken, aldus digiscan

Hoever zijn erfgoedinstellingen in Flevoland met het digitaliseren van hun collecties? En welke uitdagingen komen ze tegen? Digitaal-erfgoed-coach Reem Weda zocht het uit.

Otto Frank figureert in Geheugen van Nederland

De Anne Frank Stichting leverde een bijdrage aan de online marketingcampagne Geheugen van Nederland. Projectleider Gerrit Netten vertelt hoe dit ging en wat het zijn organisatie heeft opgeleverd

Weer nieuwe manifest-ondertekenaars erbij 

Ook vier wetenschapsmuseaHeemkring Molenheide en VHIC hebben hun handtekening onder het NDE-manifest gezet.

Zo vergroot je je kennis over auteursrecht

De eerste kennissessie over auteursrecht voor kleine erfgoedorganisaties, georganiseerd door onze digitaal-erfgoed-coaches, krijgt een vervolg. Meld je aan voor de gratis sessie op 12 november, waarin we de praktijk centraal stellen.

Afelonne Doek: 'Benadruk diversiteit'

Afelonne Doek, werkzaam bij het IISG, zit sinds kort in het NDE-bestuur. ‘Met de kracht van het netwerk kunnen we ervoor kunnen zorgen dat erfgoed echt toegankelijk is voor iedereen.’

Verhalenplatform UtrechtAltijd vernieuwd

Bij de herontwikkeling van UtrechtAltijd is aangesloten op de NDE-principes. 'We hebben goed gekeken naar de bruikbaar-, houdbaar- en zichtbaarheid van het gepresenteerde erfgoed en de verhalen.'

Ook interessant

 

* Een dag uit het leven van een digitaal archivaris. Dit is het thema van ons online programma op de Werelddag van de Digitale DuurzaamheidWelke workshop, vlog of webinar ga jij op 5 november volgen?

Voor veel gemeenteambtenaren is het bestaan van digitaal erfgoed een ontdekking, aldus ErfgoedAcademie-directeur Yvonne Ploum. En dus komt de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed aan bod in de introductiecursussen.

Door de nieuwe coronamaatregelen is de HackaLOD uitgesteld tot voorjaar 2021. In de aanloop naar deze hackathon voor de erfgoedwereld kunnen deelnemers alvast online met elkaar kennismaken. Doe je mee?

* Dit najaar start DEN Kennisinstituut cultuur & digitalisering een reeks over kunstmatige intelligentie. De eerste sessie op 27 oktober behandelt de invloed van AI op inclusiviteit.


De volgende nieuwsbrief verschijnt op 10 november.

Blijf op de hoogte

Twitter
YouTube
Website
LinkedIn
Copyright © 2020 Netwerk Digitaal Erfgoed, All rights reserved.