Copy

Nieuwsbrief 4 maart 2021

Goedemorgen. In deze nieuwsbrief aandacht voor het vernieuwde Spoorboekje Digitalisering Erfgoed en de resultaten van onderzoek naar sociale media-archivering. Ook kijken we vooruit naar het Makers Programma, de AI-innovatieagenda voor cultuur en media, het deltaplan van oorlogsmusea en nog veel meer. En check vooral onze vacature en save the date. Veel leesplezier! 

Nieuws uit het netwerk

NDE-site in ander jasje

De afgelopen maanden hebben we achter de schermen gewerkt aan een frisse vormgeving en indeling, een daarop aangepaste site en ‘verse’ teksten. Kijk snel op NDE.nl.

Spoorboekje heeft nieuwe opzet 

Het vernieuwde Spoorboekje Digitalisering Erfgoedcollecties is niet alleen interactief, ook vinden gebruikers er informatie om erfgoed zichtbaar te maken en duurzaam te bewaren. Sies Vonk belicht de achtergronden.

Work in progress: Makers Programma

Erfgoedinstellingen werken samen met kunstenaars en andere makers, maar vaak is dat eenmalig. Vanuit het Makers Programma wordt gekeken hoe instellingen en makers meer als partners kunnen optrekken. Programmaleider Nienke van Schaverbeke vertelt.

AI-innovatieagenda voor cultuur en media

Kan artificial intelligence (AI) bijdragen aan cultuur, media en erfgoed? Ja! Beeld en Geluid-directeur Eppo wordt geïnterviewd als kwartiermaker van de Werkgroep Cultuur en Media van de Nederlandse AI Coalitie. Denk jij mee over de innovatieagenda?

Handig: Themafonds Erfgoedvrijwilligers

Vormen vrijwilligers het kloppend hart van je erfgoedorganisatie? Bekijk dan de nieuwe regeling van het Themafonds Erfgoedvrijwilligers. Deze is gericht op educatieve projecten en apparatuur. 

Sociale media-archivering in de praktijk

Vijf erfgoedinstellingen onderzochten verschillende aspecten van sociale media-archivering, van selectie tot ethische aspecten. Hun best practices zijn nu voor iedereen beschikbaar.

Oorlogsmusea maken inhaalslag

Oorlogsmusea en herinneringscentra maken een inhaalslag om het digitale collectie-aanbod te versterken. Projectleider Edwin Klijn vertelt hoe dit deltaplan eruitziet.

Hulp gevraagd bij AI-masterscriptie

Voor zijn masterscriptie AI heeft Simon Dirks een systeem ontwikkeld dat via openbare informatie verbanden tussen kunstwerken en kunstenaars kan leggen. Voor de volgende stap vraagt hij erfgoedcollega’s een enquête over kunstrelaties in te vullen.

Weer nieuwe manifestondertekenaar erbij 

Ook Stichting Oldenzaalse Musea zet haar handtekening onder het manifest van het Netwerk Digitaal Erfgoed. ‘De waarde van digitaal erfgoed is in coronatijd nog groter,' aldus directeur Sandra Schipper

Call for Contributions iPRES2021 geopend

Van 19 t/m 23 oktober vindt de eerste hybride iPRES plaats. Reis jij dit najaar af naar Beijing of log je online in voor iPRES2021? De Call for Contributions is nu geopend. Lever jij een bijdrage aan deze internationale conferentie over digitale duurzaamheid?

Vacature

NDE zoekt een senior projectmanager

Heb je zin in een tijdelijke uitstap naar het NDE? En wil je samen met een enthousiaste groep collega's werken aan projecten die bijdragen aan het veiligstellen van digitaal erfgoed? Lees onze vacature en informeer naar de mogelijkheden!

Agenda

Onze selectie van events en cursussen

4 maart: NDE-vragenuur: Duurzame toegankelijkheid en doelgroepen

5 maart: HackaLOD Online: Hacksessie met tools & software

11 maart: NDE-vragenuur: Medieval Memes

11 maart: Webinar: Leermomenten van Heritage Lab ‘Digitaal Dekoloniseren’

12 maart: Start onderwijsprogramma Duurzaam Digitaal Erfgoed

16 maart: Denktanksessie: Van Gedragsprofielen Digitaal Erfgoed naar how-to

18 maart: NDE-vragenuur: Termennetwerk

23 maart: Workshops ‘Digitale beleving van jouw archief in de klas’

24-25 maart: Transformation Digital Art Symposium 2021

25 maart: Lancering van drie handige wegwijzers voor erfgoedinstellingen

Save the date

Lancering
Nationale Strategie Digitaal Erfgoed 2021-2024

Sinds 2015 werken we met alle instellingen in het NDE aan de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. Binnenkort komt er een geactualiseerde versie uit. In een online event op 20 april belichten we de vernieuwingen en kijken we terug op successen in het netwerk. 

Blijf op de hoogte

Twitter
YouTube
Website
LinkedIn
Copyright © 2021 Netwerk Digitaal Erfgoed, All rights reserved.