Copy

Maart 2017

Nieuws

7 op de 10 Nederlanders weet te weinig over darmkanker

7 op de 10 Nederlanders geeft aan onvoldoende kennis van de darmkanker te hebben, zo blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting onder 1.000 respondenten. Een zorgwekkend percentage, want hoe eerder darmkanker ontdekt wordt, des te beter het te behandelen is. Wanneer darmkanker vroeg wordt gesignaleerd, is het een van de best behandelbare vormen van kanker. Daarom is het belangrijk dan mensen zich bewust zijn van alarmsignalen en risicofactoren.
 

Test jouw kennis en zeg ook ‘Dag tegen Darmkanker’.

Maak de test!

Onderzoek

Onderzoekers bundelen krachten tegen darmkanker


Met jaarlijks 13.000 nieuwe patiënten en ruim 5.000 sterfgevallen, is darmkanker een van de meest voorkomende kwaadaardige aandoeningen in Nederland.
Er is veel onderzoek gaande naar behandeling en nieuwe geneesmiddelen voor mensen waarbij de darmkanker al uitgezaaid is. Een Dream Team van internationale toponderzoekers richt zich nu op de mensen die nog geen uitzaaiingen of zelfs alleen nog maar voorlopers van darmkanker (poliepen) hebben.
Als je darmkanker in een beginnend stadium ontdekt is de kans op overleving veel groter. Maar daar zijn wel goede tests voor nodig. Het Dream Team doet onder leiding van patholoog Gerrit Meijer onderzoek naar zulke tests.
 
Lees meer >

Onvoldoende slaap kan het immuunsysteem beschadigen en je ziek maken.


We wisten al langer dat wanneer onze biologische klok verstoord wordt, het immuunsysteem minder alert reageert en we sneller ziek worden.
Maar het was nog onduidelijk hoe het immuunsysteem precies door de biologische klok werd beïnvloed. Wetenschappers hebben dit nu ontdekt
 
Lees meer >

Geen afname ziekenhuisopnames door geneesmiddelen.


Het aantal patiënten dat in het ziekenhuis belandt vanwege de inname van geneesmiddelen is niet afgenomen, ondanks forse inspanningen om dat voor elkaar te krijgen.Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, in samenwerking met het NIVEL, het PHARMO Instituut, SFK en het Radboudumc. De resultaten van het onderzoek zijn donderdag 9 februari besproken in de Tweede Kamer.
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van VWS.
 
Lees meer >

Preventie


Een gezonde manier van leven kan ervoor zorgen dat 25% minder darmkanker ontstaat. Dit is ca. 12% meer dan het effect van vroegtijdige screening. Dit bljkt uit een langjarige (24 jaar) bevolkingsonderzoek in Engeland. De belangrijkste aanbevelingen voor een gezonde leefstijl zijn, en zijn conform adviezen die al jarenlang gegeven worden door o.a. SNFK - Stichting Nationaal Fonds tegen kanker en complementair werkende artsen. Op de website Kanker Actueel van Kees Braam, zelf kankerpatiënt geweest en tegen alle verwachtingen in genezen, vindt u meer artikelen over preventie.
 
Lees meer >

Activiteiten

Kankeroverleverschap symposium 24 maart
Aanmelden kan nog steeds voor het tweede kankeroverleverschap symposium dat ook dit jaar in de jaarbeurs wordt georganiseerd. Onder leiding van dagvoorzitter Inge Diepman wordt terugkoppeling gegeven over de initiatieven die zijn ontstaan na het eerste Nationale Kankeroverleverschap Symposium en worden de laatste ontwikkelingen op het gebied van werk en werkhervatting en nazorg besproken. Deze bijeenkomst is een initiatief van Quadia in nauwe samenwerking met IKNL en een programmacommissie van deskundigen op dit gebied. Aanmelden 

Wat is de European Colorectal Cancer Awareness Month (ECCAM)?
In 2008 lanceerde EuropaColon in het Europees Parlement in Brussel de eerste Europese Darmkankermaand ECCAM (European Colorectal Cancer Awareness Month)Het is een jaarlijks terugkerend initiatief. Maart is de maand die is gekozen als darmkankermaand. ECCAM 2017 wordt gecoördineerd door EuropaColon en haar 43 lid groepen. Veel mensen realiseren zich niet dat darmkanker (CRC) de derde meest voorkomende kanker is bij mannen (746.000 gevallen - 10,0% van alle kankers) en de tweede bij vrouwen (614.000 gevallen - 9,2% van alle kankers) wereldwijd. Het is verontrustend als je bedenkt dat wereldwijd elke minuut drie mensen de diagnose darmkanker krijgen! In Europa krijgen ieder jaar ongeveer 440.000 mensen deze vorm van kanker en de helft van hen lopen grote kans om hieraan te sterven. In 2017 vormen we een gezamenlijk front tegen darmkanker, een kanker die is zowel te voorkomen en zeer goed te behandelen is bij een vroege diagnose. Wij doen een beroep op regeringen, politici, medisch specialisten, de ministeries van Volksgezondheid, de media, het publiek, patiënten en verzorgers om samen te werken in de strijd tegen darmkanker. Nederland is hierbij vertegenwoordigd door SPKS Darmkanker Nederland, bij monde van Jolien Pon, patiëntenvertegenwoordiger.
Leven met darmkanker is onderdeel van SPKS (Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal). Aangesloten bij NFK.


Contactgegevens:
SPKS
Postbus 8152
Utrecht, 3503 RD
Netherlands

Add us to your address book


Uitschrijven nieuwsbrief    Inschrijving aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp