Copy

Landschapsbrief 10.2015

Beste <<First Name>>,

Misschien woonde je een van onze evenementen bij? We ontmoetten er de afgelopen twee maanden ruim 3.000 mensen. Leuk! Voor wie er niet kon bij zijn: herbeleef de activiteiten via onze fotoreportages, of - beter nog - trek erop uit met een van onze nieuwe brochures! Deel je jouw ervaringen met ons via www.facebook.com/ScheldeDurme?

Graag traag in BORNEM
1.000 boswandelaars in MELDERT
Schelde Sterk Merk start in TEMSE
Uitrusten in WETTEREN
Primeur in BERLARE
Kort NIEUWS
WEDSTRIJD #ikhouvanmijnstreek

Burgemeester De boeck opent de Slijkneuzenweg

Graag traag in Bornem

Ruim 300 wandelaars kwamen in Bornem de Dag van de Trage Weg vieren. 

Het programma was goed gevuld. Met een schattenjacht voor chiroleden en andere kinderen. Met de opening van een nieuwe trage weg langs het kanaaltje in Weert: de Slijkneuzenweg. En met de lancering van een vernieuwde padenstructuur in natuurdomein Hoogheide. Die maakt een bezoekje aan het domein veiliger voor alle gebruikers: wandelaars, fietsers, ruiters en menners. De aanwezigen genoten van de zon, de natuur, de streekbiertjes en de kennis van de gidsen.
 
Meer 'trage' foto's?
Organisatie: ANB | Bornem | Chiro Branst | Natuurpunt | De Zilverreiger | 
provincie Antwerpen | RLSD | VLM - Schelde-Landschapspark | Werkgroep Trage Wegen Klein-Brabant.
Gezellige drukte op Erembald Kravaal Happening

1.000 boswandelaars in Meldert

Met 14 wandelingen doorheen het Kravaalbos leerden 1.042 mensen het project ‘Landschap van Erembald tot Kravaalbos’ kennen.

Net als minister Joke Schauvliege mochten de wandelaars visjes uitzetten in de Molenbeek-Graadbeek. Die is na jaren van historische vervuiling opnieuw gezond dankzij inspanningen van heel wat partners. Ook de randanimatie en verenigingeninfo in de voortuin van café 'Bij Stinne' vielen bijzonder in de smaak. De nieuwe wandelbrochure (download ze hieronder) werd gretig meegenomen. Alle partners stelden zich kort en ludiek (er kwamen springballen en hoepels aan te pas) aan het publiek voor. Deze fotoreportage al gezien?

Wandeling gemist? Download hier de wandelroute!
Organisatie: provincies Oost-Vlaanderen en provincie Vlaams-Brabant  | stad Aalst en gemeenten Affligem, Asse en Opwijk | Regionale Landschappen Groene Corridor, Pajottenland & Zennevallei en Schelde-Durme | Bosgroepen Groene Corridor en Midden Oost-Vlaanderen | Agentschap voor Natuur en Bos.
Tom Wezenbeek licht de visie van het project toe.

Schelde Sterk Merk start in Temse

Alle 30 (!) projectpartners tekenden present op de startvergadering in AC De Zaat in Temse. Ook het middenveld was vertegenwoordigd.

Schelde Sterk Merk wil de groen-blauwe ader tussen Gent en Antwerpen versterken. Want met haar prachtige natuur en erfgoed heeft deze regio alles in zich om het label 'sterk merk' te verwerven. Tijdens de startvergadering werd onder meer de visie van het project toegelicht en goedgekeurd. Projectcoördinator Tom Wezenbeek maakte alle partners warm om deel te nemen aan de stuur- en/of begeleidingsgroep (eerste bijeenkomst in januari 2016). En er staat al meteen een eerste concrete project in de steigers!

Kasteel van Laarne
Bij Toerisme Vlaanderen werd een projectidee voor impulssubsidies ingediend om een aantal kastelen verder open te stellen, in te bedden in de natuur- en Sigmagebieden in de omgeving en te verbinden met de omliggende dorpen.
Meer weten over Schelde Sterk Merk?
Projectpartners: Vlaamse partners ANB, Natuurpunt, Toerisme Vlaanderen, VLM, W&Z | Provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen | Gemeenten Berlare, Bornem, Dendermonde, Hamme, Kruibeke, Laarne, Puurs, Sint-Amands, Temse, Waasmunster, Wetteren, Wichelen, Willebroek, Zele | Regionale partners Kolena vzw, Natuurpunt Zuid-Waasland, Schelde-Landschapspark, Toerisme Scheldeland, Toerisme Waasland, RLSD | Private partner Scaldisnet.
Klinken op dit prachtige insectenhotel!

Uitrusten in Wetteren

Na talloze rondleidingen en informatiesessies kunnen de boomkwekers in de regio Wetteren weer overgaan tot de orde van de dag.

Eerder dit jaar leverden deze boomkwekers extra inspanningen om de biodiversiteit op hun percelen te vergroten. Ze hingen vele nestkastjes op, bouwden een gigantisch insectenhotel, zaaiden groenbemesters,... Hun bedoelingen en opgedane ervaringen wilden ze graag toelichten aan collega's, leerlingen en het grote publiek. Zo leidden ze respectievelijk 80, 350 en 1.300 mensen rond op percelen in de Halven Akker in Wetteren. Als kers op de taart toonde ook minister Joke Schauvliege interesse in hun duurzame project. Proficiat, boomkwekers!
 
De Halven Akker verkennen? Dat kan hier!
Projectpartners: Vlaanderen | Boomkwekerijcentrum regio Wetteren | 
Hogeschool Gent faculteit ‘Natuur en Techniek’ | RLSD.
De eerste oeverzwaluwwand in de streek!

Primeur in Berlare

In Berlare bouwt DDS de eerste oeverzwaluwwand in de streek!
Die komt er op de oever van  recreatieplas Nieuwdonk. 

De werken kaderen in het landschapsbeheerplan dat ons regionaal landschap opmaakte in opdracht van Intercommunale Dender Durme Schelde (DDS). Onder meer de Provincie Oost-Vlaanderen zorgt voor financiële ondersteuning. Vzw Durme verleent haar expertise en zal ook instaan voor het beheer van de oeverzwaluw- en kijkwand. Die kijkwand laat toe de wandbewoners (maximaal 160 koppels) discreet gade te slaan. Op naar de lente...
Meer weten over dit project?

 
Foto's bekijken van de werken?
Projectpartners: Provincie Oost-Vlaanderen | DDS | vzw Durme | RLSD.

Kort nieuws

Meer nieuwtjes? Volg ons op Facebook!
Jouw foto op een postkaart?


Win jouw foto op 
50 eindejaars-postkaarten!

Lees hier meer over deze wedstrijd
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Regionaal Landschap Schelde Durme, alle rechten voorbehouden.

Ontvang je liever geen landschapsbrieven meer? 


Email Marketing Powered by Mailchimp