Copy
Welkom bij de Nieuwsbrief en de website van Museumpeil
Bekijk deze e-mail in uw browser
Met deze Nieuwsbrief heeft u toegang tot een selectie van artikelen uit Museumpeil en ontvangt u nieuws uit de museumsector (zie ook: www.museumpeil.eu).

Juli 2017

Mooiste musea in Europa


Inhoud nieuwsbrief
 1. Het museaal DNA van Museum Plantin-Moretus
 2. Taco de Bie: ‘Bezoekers willen graag een level hoger komen.’
 3. Mooiste musea in Europa
 4. De favoriete musea van Alexandra van Steen
 5. De beste familiemusea en de beste vrijwilligersmusea
 6. Masterclass immaterieel erfgoed
 7. Boeken: het fenomeen Pierre Janssen
 8. Agenda

Inleiding

Mooiste musea in Europa

Er zijn veel mooie musea, maar wat zijn de musea die je echt moet zien. Mocht je nog geen vakantieplannen hebben, lees dan de tips van de redactie van Museumpeil. Verder een korte impressie van de eerste masterclass immaterieel erfgoed, een interview met vormgever Taco de Bie en directeur Iris Kockelbergh over het vernieuwde Museum Plantin-Moretus.

Ook geven we twee exemplaren weg van Petra Timmers boek over het fenomeen Pierre Janssen.
Museumpeil 47 gaat over Beleef de collectie, nieuwe mogelijkheden om de collectie te laten beleven. Met praktijkcases en artikelen.

 
Museumpeil

U ontvangt deze mail omdat u actief bent binnen de museumsector of omdat u zich online heeft aangemeld. Als u deze nieuwsbrief niet wenst te ontvangen kunt u zich onderaan de nieuwsbrief afmelden.

Reacties en vragen?
Mail: info@museumpeil.eu

Het museaal DNA van Museum Plantin-MoretusMuseum Plantin-Moretus (foto: Museum P-M/Victoriano)


Het Museum Plantin-Moretus is vernieuwd en uitgebreid. Directeur Iris Kockelbergh beschrijft in Museumpeil 47 het museumconcept én het museaal DNA waaraan dit nieuwe concept werd getoest.
 
‘In 2016 is het huis veranderd. Er kwam een nieuwe museumopstelling en het complex werd uitgebreid met een nieuw depot en leeszaal. Met het oog op een intensere bezoekerservaring en een ruimer publieksbereik zetten we in op meer sfeer in het huis. We laten bezoekers ervaren hoe het er hier honderden jaren geleden aan toe ging. We versterken de levendigheid in het woonhuis en de bedrijvigheid in de werkplaatsen. De beleving wordt zo op een hoger niveau getild, maar zonder de authenticiteit en integriteit van het huis aan te tasten.’
 
‘Het hele concept is afgetoetst aan het DNA van het museum. Een totaalbeleving van think-feel-do: alles wat we brengen moet deze drie parameters combineren en in evenwicht houden. En moet een antwoord bieden op deze kernwoorden en –vragen:
Toegankelijk; begrijpt een geïnteresseerde, maar niet gespecialiseerde bezoeker het?
Helder; niet té moeilijk? Authentiek; draagt het bij tot de bekendheid van het verhaal van Museum Plantin-Moretus? Wauw; boeit dit de benieuwde en passie-delende bezoeker? Draagt het bij tot een onvergetelijke ervaring? Deelbaar; kan een bezoeker zijn ervaring met anderen beleven en delen? Herinnering; is dit iets wat bezoekers zich blijvend zullen herinneren? Of wat ze zullen vertellen aan anderen?

(klik hier om verder te lezen)

Taco de Bie: ‘Bezoekers willen graag een level hoger komen.’Tentoonstellingsmaker Taco de Bie vindt musea een fantastische plek om kennis over te dragen. Vooral in een wereld met een overdaad aan digitale informatie. Zijn tentoonstellingen worden gekenmerkt door een groot gevoel voor de balans tussen schoonheid en informatie.


Musea moeten zich staande zien te houden in een wereld met een overdaad aan digitale informatie. Hoe doe je dat?
‘Authenticiteit is het kernwoord. De authenticiteit van het object zorgt voor het onderscheidend vermogen. Je hebt het nodig. Misschien niet altijd, maar het helpt enorm.’

Wat is het belang van het object?
‘Voorop staat de authenticiteit van het object en zijn kwaliteiten. Zijn dat esthetische kwaliteiten of vertelt het object een verhaal? Dat is het cruciale verschil tussen kunstmusea en historische musea. Er zijn ook voorwerpen die meerdere kwaliteiten in zich verenigen. Ik heb in het Rijksmuseum een tentoonstelling gemaakt met prachtige kunstvoorwerpen, die ook nog eens samen een prachtig verhaal vertelden over onze geschiedenis. Wat we niet moeten vergeten is dat bezoekers niet alleen willen genieten van mooie voorwerpen of interessante opstellingen, maar gewoon ook willen wéten. Men wil een beetje expert worden. Ik geloof dat bezoekers graag een level hoger willen komen, net als in een computergame. Elke keer dat je een level hoger komt, krijg je een complimentje en voor je het weet ben je verslaafd.’

Kun je in een museum wel kennis overdragen?
‘Ja, in een museum doe je lopend kennis op. Er is veel onderzoek gedaan naar bewegen en kennis opdoen. Hoe meer je beweegt, hoe makkelijker kennis binnenkomt. Laat kinderen lekker touwtjespringen en ondertussen de tafels van vermenigvuldigen leren. Verder heb je in het museum de mogelijkheid om al je zintuigen te gebruiken. Als informatie op verschillende wijzen bij je binnenkomt, blijft het veel beter hangen. Het museum is hiervoor gewoon de beste plek…’

(klik hier om verder te lezen)
 

Mooiste musea in EuropaMuseum Louisiana, Denemarken (foto: website)

Voor wie nog geen vakantieplannen heeft, hierbij vier vakantietips van redacteur Franklin van der Pols. Er zijn veel mooie musea, maar er zijn maar een paar musea waar het echt plezierig vertoeven is. Dat zijn musea met een interessante collectie én een prachtig terras of tuin. Musea waar je graag terugkomt, waar je heengaat om rond te dwalen en daarna rustig een kop koffie te drinken of een middag in de tuin een boek te lezen.
 
 1. Museum Peggy Guggenheim in Venetië. Wat een collectie, wat een prachtige villa en vooral wat een prachtige tuin. Hier kun je dagen doorbrengen.
 2. Musée Rodin in Parijs. De beelden van Rodin zijn niet te versmaden, maar het terras in de tuin maakt het tot dé plek in Parijs.
 3. Museum Louisiana in Kopenhagen. Op de site van Tripadvisor met de tien beste musea in Denemarken wordt Museum Louisiana niet genoemd, gelukkig maar.
 4. Museum Insel Homborich in Neuss. Dit museum vlak over de grens bij Venlo wordt door velen ‘het paradijs om de hoek’ genoemd. Het gedroomde museum!

De favoriete musea van Alexandra van SteenLa Piscine (foto: Wikipedia Commons)

Redacteur Alexandra van Steen verrast met een bijzondere lijst. Als je vakantie zegt dan denkt zij aan Frankrijk en Italië. Prachtige landen met bijzondere musea. Hier haar top-vijf:
 
 1. Palazzo Strozzi, Florence; heeft altijd verrassende tentoonstellingen
 2. Museum Egnazia; nieuw museum bij de opgraving van Egnazia in Puglia
 3. La Piscine, Roubaix; bijzondere plek en collectie in voormalig zwembad
 4. Institut Du Monde Arabe, Parijs; prachtige collectie Oosterse kunst
 5. Maison du Tapissier in Aubusson geeft een prachtige kijk op de wandkleden door de eeuwen heen. Het museum ligt tussen Clermont-Ferrand en Limoges.

De beste familiemusea en de beste vrijwilligersmuseaMemorial de Caen (foto: Wikipedia)

De favoriete musea van redacteur Aimée Streefland zijn musea, die ze met haar gezin kan bezoeken. Op nummer één staat Museum Memorial in Caen. Dat museum is volgens haar “echt fantastisch, een gehele dag in rond gelopen. Ik vertel ook echt iedereen over dit museum”.

Ook geeft ze  haar top-drie van geheel door vrijwilligers bemenste musea. De meeste musea in Nederland zouden moeten sluiten als er geen vrijwilligers waren.
 
De top-drie familietentoonstellingen van Aimée:
 1. Mémorial de Caen in Normandië
 2. Huis van Alijn in Gent
 3. Limburgs Museum Venlo
De favoriete vrijwilligersmusea van Aimée:
 1. Museum de Casteelse Poort in Wageningen
 2. Visserijmuseum  in Zoutkamp
 3. Museum Schoonewelle, het museum voor natuur en ambacht in Zwart Sluis

Er is te veel moois om een keuze te maken. Maar als redacteur Koeki Claessens dan toch moet kiezen, dan kiest ze drie musea dichtbij huis en een op weg naar het zuiden.
 
De favoriete musea van Koeki:
 1. Fondation Folon in Terhulpen: idyllische plek. In een enorm groot park werd een boerderij (deel van een kasteeldomein) ingericht als museum met werk van Jean-Michel Folon. Pure poëzie van het begin tot het einde. Ideaal voor familie uitstap met picnic etc. vanaf 3 jaar zelfs.
 2. Koninklijk instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel: altijd een succes, ook met jonge kinderen
 3. Museum van Elsene in Elsene: voor diegenen die van moderne/hedendaagse kunst houden
 4. Le musée des confluences in Lyon: voor zij die een verpozing willen op weg naar het zuiden is Lyon is dit nieuwe museum een aanrader. De permanente tentoonstelling vertelt ’het grote verhaal van de mensheid’.

Masterclass immaterieel erfgoedDimphy Schreurs (Catherijne Convent) en Kia Tsakaridis (Tapis Plein)

Het gloednieuwe kenniscentrum voor immaterieel erfgoed (Kiem) gaf op vrijdag 7 juli jl. haar eerste masterclass voor Nederlandse en Vlaamse musea. Keynote-speaker was Rieks Smeets, voormalig hoofd van de sectie immaterieel erfgoed bij de UNESCO. Hij schetste de moeizame ontstaansgeschiedenis van het verdrag, veel landen begrepen niet wat men hieronder moest verstaan, of hoe men het kon beschermen.
 
Bij de deelnemers bestond ook nog enige scepsis, maar dat veranderde toen het woord werd gegeven aan Wijnand Stomp. Hij is de initiator van de Anansi vertelboom, een verteltraditie uit Suriname, in het Openluchtmuseum. Hij houdt dit immaterieel erfgoed levend, door verleden, heden en toekomst met elkaar te verbinden in zijn verhalen en gesprekken met bezoekers.  Veel waardering was er ook voor het project Sint-Maarten Parade uit Utrecht. Rien Sprenger heeft het Sint Maartensfeest weer nieuw leven ingeblazen, door deze beschermheilige van de gemeente Utrecht te eren met een prachtige parade. Inmiddels wordt intensief samengewerkt met Museum het Catherine Convent. Volgens een enthousiaste Dimphy Schreurs bereikt haar museum hierdoor grote groepen mensen, die anders nooit in het museum komen. Namens het Tapis Plein, het Vlaamse Centrum voor immaterieel erfgoed te Brugge, gaf Kia Tsakaridis een toelichting op de vele activiteiten van het centrum in Vlaanderen. Een geslaagde dag!
 
Voor meer info en voorbeelden: Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed
 

Boeken: Het fenomeen Pierre JanssenPierre Janssen, bevlogen en veelzijdig

Pierre Janssen was een fenomeen. Hoe kan het dat Pierre Janssen na zoveel jaren nog steeds bij veel mensen herinneringen oproept? Zodra iemand op de televisie een bevlogen verhaal over kunst houdt klinkt het al snel: ‘Er is een nieuwe Pierre Janssen opgestaan.’ Petra Timmer belicht in haar biografie de veelzijdigheid van het fenomeen Pierre Janssen: de performer, de museumdirecteur, de verteller. Een museum zonder grenzen, zonder drempels, dat was zijn droom. Pierre Janssen was zijn tijd vooruit.
 
Pierre Janssens ideeën, zijn leven, zijn werk vormen nog steeds een inspiratiebron en ijkpunt voor velen. Museumpeil verloot i.s.m. uitgeverij Scriptum twee exemplaren van dit mooie informatieve weg. Wil je in aanmerking komen voor een exemplaar, stuur dan voor 7 augustus een mail naar: thea@scriptum.nl o.v.v. Pierre Janssen/Museumpeil.

 
Petra Timmer: Pierre Janssen, journalist, tv-presentator, museumdirecteur, kunstverteller
Uitgeverij Scriptum, Schiedam, prijs 22,50

AGENDA


28-29 juli: Zomercarnaval, Rotterdam

19-20 augustus: William Morris weekend, Museum De Zwarte Tulp, Lisse
 
20 augustus: ‘Op handen gedragen’: dag over processies en erfgoed, Hasselt
 
11-15 september: Summerschool: Kunsten & Publiek domein, Museum Diepenheim
 
14-16 september: Conferentie: Duurzaam verbouwen en museumtechniek, FARO
 
21 september: Congres over digitale duurzaamheid, Rotterdam
 
23 september: Netwerkdag Archeologie, Dordrecht
 
5 oktober: Museumcongres, Haarlem
 
6-7 november: Congres: Museum guides now! Amsterdam
 
15-16 november: Jaarcongres Museum Association, Manchester

ABONNEREN OP MUSEUMPEIL


Museumpeil, vakblad voor museummedewerkers in Vlaanderen en Nederland, verschijnt tweemaal per jaar.
 
Een individueel abonnement kost € 22,50 per jaar. U kunt ook een instellingsabonnement nemen voor € 50,00 per jaar. Met een instellingsabonnement ontvangt u drie exemplaren van elk nummer op één adres voor u en uw collega’s
 .
 
Abonneren: klik hier.
Copyright © 2017 Museumpeil, Alle rechten gereserveerd.


redactie: Franklin van der Pols 
productie: Aideon Webdesign

Ons e-mailadres is:
info@museumpeil.eu

Wilt u uw vermelding wijzigen?
U kunt uw voorkeuren veranderen of zich afmelden van deze lijst

Email Marketing Powered by Mailchimp