Copy
Welkom bij de Nieuwsbrief en de website van Museumpeil
Bekijk deze e-mail in uw browser
Met deze Nieuwsbrief heeft u toegang tot een selectie van artikelen uit Museumpeil en ontvangt u nieuws uit de museumsector (zie ook: www.museumpeil.eu).

Januari 2017

EEN GOED BEGIN

Het nieuwe jaar is goed begonnen. Veel grote musea in Nederland melden stijgende bezoekersaantallen in 2016 en de meeste musea zijn ook hoopvol voor het komende jaar. Of deze positieve berichten ook gelden voor de kleinere en lokale musea is nog niet duidelijk. Volgens de ConjunctuurWijzer Musea is de meerderheid van de musea optimistisch is. Maar ruim 20 procent van de musea verkeert in zwaar weer, de bezoekersaantallen krimpen en men verwacht ook voor 2017 minder bezoekers.

Voor Vlaanderen zijn alle bezoekcijfers nog niet bekend, maar de cijfers die wel beschikbaar zijn, laten zien dat de terreurdreiging het museumbezoek heeft beïnvloed. In Brussel trokken de musea in 2016 de helft minder bezoekers. In Gent stegen de bezoekcijfers licht, hoewel ook hier de instellingen tijdelijk het effect van de terreurdreiging voelden.
 
Om succesvol te blijven werken steeds meer musea samen. 75% van de musea blijkt op zijn minst projectmatig samen te werken, maar ook structurele samenwerking en zelfs fusie wordt steeds vaker (5%) genoemd. Voor 2017 wordt een verdere toename van samenwerking voorzien.In het recent verschenen nummer van Museumpeil wordt beschreven hoe je succesvol kunt samenwerken. In deze nieuwsbrief nog twee voorbeelden van samenwerking in Vlaanderen.
 

Inhoud

- Goed Begin: Musea zijn optimistisch
- Interview Pauline Slot: Tien tips voor musea
- Audiotours en een subsidiepot van 250 miljoen
- Erfgoedinzicht: interprovinciaal netwerk
- Naar een Museumpas in Vlaanderen
- Kort nieuws
- Boeken
- Agenda

Museumpeil 46 gaat over Succesvol samenwerken in de praktijk, met praktijkcases en artikelen over:
Vier vuistregels voor samenwerking – Het museum als open huis, een gesprek met Manfred Sellink - Samenwerken tussen musea en vluchtelingen – Samen leer je meer; in vijf stappen leertrajecten ontwerpen – Commerciële samenwerking – Het museummenu: Musea en horeca – Brusselse museumraad en samenwerking tussen musea en universiteiten.

 
Museumpeil

U ontvangt deze mail omdat u actief bent binnen de museumsector of omdat u zich online heeft aangemeld. Als u deze nieuwsbrief niet wenst te ontvangen kunt u zich onderaan de nieuwsbrief afmelden.

Reacties en vragen?
Mail: info@museumpeil.eu

Een museum moet anders durven zijn

Tien tips voor musea

Schrijvers zitten veel binnen, en dat geldt ook voor Pauline Slot. Maar als ze eropuit gaat, dan is dat vaak naar een museum. Vanaf haar dertiende is ze gegrepen door musea. Ze bezoekt ze in binnen- en buitenland. Na zes romans heeft ze een bijzonder boek geschreven over haar liefde voor musea, maar ook over de ergernissen tijdens haar bezoeken. Voor dit gesprek spreken we af in het café van het Museum voor Volkenkunde in Leiden. Ze komt er graag. We praten over blockbusters, over de essentie van musea en over wat er moet veranderen, haar nachtmerrie is NEMO in Amsterdam. Ze heeft tien tips voor musea.Je schreef een boek met de titel Museumbezoeking. Wat was de aanleiding om dit boek te schrijven?

De aanleiding was een bezoek aan Londen om er de David Hockney-tentoonstelling te zien. Ik ben gek op Hockney, maar eenmaal daar dacht ik: “wat doe ik in deze mensenzee?” Dat gebeurt me vaker, en mij niet alleen. Je wordt tegenwoordig haast gedwongen om te kiezen: je gaat voor de topstukken en dan ben je met half Nederland, of je kiest voor de subtop, maar dan heb je wel een plezierige ervaring.
Voor mij is een museum een plek waar we het mooie en belangwekkende bewaren. En dat is een heerlijk contrast met de chaotische, rommelige en onvolmaakte buitenwereld. Musea bewaren het mooie en het goede, dat is wat ik graag wil ervaren. Hier in het Museum Volkenkunde voel je dat overal, zelfs in het restaurant: de aandacht voor schoonheid. Maar als iedereen, zoals bij de expositie van Hockney, als een kudde bizons door de zalen dendert, dan ervaar je geen schoonheid meer.

(Klik hier om verder te lezen)

Audiotours en een subsidiepot van 250 miljoen

Het Gooi herbergt behalve veel BN’ers ook een aantal museale pareltjes. Maar wie kent ze? Om deze musea te promoten heeft de VVV samen met izi-Travel het project “Cultuurpark Gooi & Vecht” ontwikkeld. Een gesprek over samenwerking en een subsidiepot van 250 miljoen voor musea.

In het vestingmuseum Naarden spreken we met de initiatiefnemers, Milou Aarts, directeur VVV GooiVechtstreek en Bob Valkckx van izi-Travel. Het vestingmuseum heeft net een nieuwe vergaderruimte in gebruik genomen. Langs steile trappen komen we in een prachtige ruimte diep in het fort. Hier schuiven ook twee museumdirecteuren aan, Oscar Hefting van Vestingmuseum Naarden en Tom van Nouhuys, directeur van Forteiland Pampus.Wat is het voor samenwerkingsproject?

Milou Aarts: "Als VVV willen we aandacht vragen voor musea in onze regio. In samenwerking met izi-Travel hebben we Cultuurpark Gooi & Vecht ontwikkeld. Dit is een netwerk van multimedia tours dat culturele bezienswaardigheden in de regio Gooi & Vecht met elkaar verbindt in een app vol audiotours. We willen op termijn een smart regio worden. Een regio waar alles online te vinden is en alles online gebeurt. Daarom doen we dit project en werken we samen met izi-Travel, dat een open en gratis platform aanbiedt waar je heel gemakkelijk audiotours mee kunt maken."

Dat klinkt te mooi om waar te zijn. Facebook is ook gratis, maar al je gegevens en foto’s zijn dan wel van Facebook.

Bob Valckx: "Bij izi-Travel is dat niet zo. De content blijft altijd eigendom van het museum. Als je morgen besluit dat je weg wilt, kun je gewoon je content weer meenemen. Ons verdienmodel is anders. Wij willen de You Tube van de audiotours worden.

(Klik hier om verder te lezen)

Erfgoedinzicht: een interprovinciaal (digitaal) netwerk

Erfgoedinzicht is een interprovinciaal netwerk van meer dan 300 erfgoedinstellingen (musea, archieven, kerkbesturen etc.) dat het in kaart brengen van, de zorg voor en de bekendmaking van het cultureel erfgoed in Oost- en West-Vlaanderen realiseert. Livia Snauwaert, Elien Doesselaere en Adeline Beurms beschrijven een succesvol samenwerkingsproject.Gemeenschappelijk ontsluiten

Musea, kerken, overheidsgebouwen… ze bevatten niet alleen collecties schone en toegepaste kunsten, maar herbergen verder archeologische vondsten, agrarisch, ambachtelijk, industrieel en volkskundig erfgoed, oorlogsrelicten en andere getuigenissen van ons rijk politiek, religieus en persoonlijk verleden. Heel wat van deze collecties bleven onbekend voor het grote publiek, vaak omdat ze een verborgen bestaan leidden in de reserves en opslagruimten. Doodjammer, zeker omdat dit erfgoed wordt beheerd door publiek gefinancierde instellingen en omdat het onveranderlijk deel uitmaakt van ons collectief geheugen. Erfgoedinzicht wil hierin verandering brengen. De website www.erfgoedinzicht.be geeft het brede publiek toegang tot ruim 178.000 - museumstukken en verborgen schatten die de Provincies Oost- en West-Vlaanderen rijk zijn. Dagelijks worden de databank en website aangevuld met nieuwe gegevens.

(Klik hier om verder te lezen)

Naar een museumpas in Vlaanderen

Met de Nederlandse Museumkaart als inspiratiebron willen ook de Belgische musea graag een museumpas, een betalende kaart of app waarmee bezoekers mits een jaarlijks abonnement gratis naar de deelnemende musea kunnen. Het Belgische museumlandschap is echter complex: de musea ressorteren onder een waaier van verschillende bestuursniveaus. Er is geen museumvereniging zoals in Nederland en ook de financiering van de opstart van het project dient geklaard. Volgens Frans Steenhoudt (Projectmedewerker, CultuurNet Vlaanderen) is het coöperatief samenwerkingsmodel de sleutel voor de lancering van de museumpas.De lancering van een museumpas is een bottom-up initiatief van de musea in samenwerking met CultuurNet Vlaanderen. Het doel is om extra financiering te realiseren door meer museumbezoek. De verzamelde publieksdata kunnen daarnaast nieuwe inzichten bieden en maken marketingprogramma’s op maat mogelijk.

(Kik hier om verder te lezen)

 

Kort nieuws

Twee nieuwe redacteuren
De redactie van Museumpeil is uitgebreid met twee nieuwe redacteuren, Aimee Streefland en Taco Pauka. Aimee Streefland is sinds 2010 directeur van Museum Het Pakhuis in Ermelo. Ze was toen met 25 jaar, de jongste museumdirecteur van Nederland. Taco Pauka werkte bij het Tropenmuseum en Ecomare. Hij was directeur van het Nederlands Politiemuseum en stond aan de wieg van veiligheidsmuseum PIT. Sinds 2013 is hij o.m. verbonden aan Coöperatie Museummakers.
 
Topjaar Museumbezoek
Volgens de eerste resultaten hebben het afgelopen jaar het aantal bezoekers aan musea weer gestegen. Volgens het Parool verbeterden meerdere Amsterdamse musea hun bezoekers record. Ook het NRC meldt goede landelijke resultaten. Maar van de 30 miljoen museumbezoekers gaan er meesten, zo’n 20 miljoen naar musea in Noord en Zuid-Holland.
 
Subsidie voor Museumpeil
De Vlaamse minister van Cultuur heeft besloten Museumpeil een subsidie van 7000 euro toe te kennen voor het jaar 2017, zodat Museumpeil zich kan blijven ontwikkelen als hét praktijkblad voor museummedewerkers in Vlaanderen en Nederland. Ook in 2017 weer veel tips en tricks en praktijkvoorbeelden uit de museale wereld.

Boeken

Alle kennis over musea in twee gratis boeken
De Reinwardt Academie, de opleiding voor musea e andere erfgoedinstellingen, legt sinds enige tijd haar kennis en ervaring vast in kleine handzame boeken. Inmiddels zijn er twee delen verschenen, een over museumpubliek en een over management.
Fantastische boekjes. Een aanrader!

Museum van het gevoel
Olga van Oost en Hildegarde van Genechten, beiden oud-redacteur van Museumpeil, hebben samen met Roel Daenen een boek geschreven over musea en emoties.
Museum van het gevoel, musea op de huid van de samenleving” neemt de lezer op sleeptouw langs grotendeels onontgonnen terrein: nieuwe vormen van museumbeleving, met (hernieuwde) aandacht voor morele verantwoordelijkheid, engagement, empathie, wijsheid, schoonheid, persoonlijke betekenisgeving, zintuiglijkheid en emotionaliteit. Het rationele, intellectuele museum dat alleen maar objecten bestudeert, is voorgoed passé.

Agenda

 


 
 

ABONNEREN OP MUSEUMPEIL


Museumpeil, vakblad voor museummedewerkers in Vlaanderen en Nederland, verschijnt tweemaal per jaar.
 
Een individueel abonnement kost € 22,50 per jaar. U kunt ook een instellingsabonnement nemen voor € 50,00 per jaar. Met een instellingsabonnement ontvangt u drie exemplaren van elk nummer op één adres voor u en uw collega’s
 .
 
Abonneren: http://www.museumpeil.eu/abonnementen/aanmeldformulier/
Copyright © 2017 Museumpeil, Alle rechten gereserveerd.


Ons e-mailadres is:
info@museumpeil.eu

Wilt u uw vermelding wijzigen?
U kunt uw voorkeuren veranderen of zich afmelden van deze lijst

Email Marketing Powered by Mailchimp