Copy
Welkom bij de Nieuwsbrief en de website van Museumpeil
Bekijk deze e-mail in uw browser
Met deze Nieuwsbrief heeft u toegang tot een selectie van artikelen uit Museumpeil en ontvangt u nieuws uit de museumsector (zie ook: www.museumpeil.eu).

Juli 2019


Inhoud

 
 1. Museum COMM dicht voor publiek. Sarah-Jane Earle over de nieuwe koers
 2. Chronisch zieken in het museum. Topaz werkt samen met musea in Brussel
 3. Top vijf belevingsconcepten. Tentoonstellingsmaker Pieter van der Heijden, Xpex
 4. Pleidooi voor amateurisme. Arno van der Hoeven over het gevaar van professionalisme
 5. Fonds voor Cultuurparticipatie: subsidies voor inspraak in musea
 6. Vakantietips: nieuw belevingsmuseum en iconische huizen
 7. Kort Nieuws:
  - Joris Luyendijk keynote-speaker op Kennisdag Museumvereniging
  - Museum Arnhem vindt na anderhalf jaar aannemer voor de nieuwbouw
  - Conferentie: Verzamelen van Immaterieel Erfgoed
  - Britse musea getroffen door bezuinigingen
  - Hoe vind je financiële steun voor je museum?
  - Musea en archieven


Inleiding
Museumpeil zomereditie

De zomereditie van Museumpeil gaat over musea en hun verrassende partners. Een nummer boordevol praktijkvoorbeelden, interviews en analyses. In deze nieuwsbrief een voorbeeld uit Brussel. Mocht je nog met vakantie gaan, bezoek dan een van de iconische huizen in Europa of luister naar de podcast over beleving in musea. Verder veel nieuws over musea, slimme subsidietips en de agenda.
Museumpeil 52 (lente 2019) gaat over musea en hun verrassende partnerships. Over nieuwe initiatieven, maar vooral over de impact van maatschappelijke museumprojecten. Boordevol interviews, analyses en praktijkvoorbeelden. Over duurzaam samenwerken met de politie, zorginstellingen, gedetineerden en theatermakers. Musea gaan steeds vaker meerjarige samenwerking aan met bedrijven, het onderwijs en een brede waaier aan groepen uit de samenleving.
Museumpeil

U ontvangt deze mail omdat u actief bent binnen de museumsector of omdat u zich online heeft aangemeld. Als u deze nieuwsbrief niet wenst te ontvangen kunt u zich onderaan de nieuwsbrief afmelden.

Reacties en vragen?
Mail: info@museumpeil.eu

Nieuwe koers voor Museum COMMSarah-Jane Earle: Museum Comm en Beeld en Geluid is een goede combi.

Sarah-Jane Earle is hoofd museale zaken van Museum COMM in Den Haag, ze was verantwoordelijk voor de herinrichting van het museum in 2018. Op 20 juli heeft het museum de deuren voor het publiek gesloten. Hoe nu verder?

Vorig jaar schreef je een mooi artikel in Museumpeil over jullie herinrichting. Nu ruim een jaar later, gaan jullie samen met Beeld en Geluid en sluiten jullie je deuren voor het publiek. Wat ging er mis?
“Het museum verkeerde al langere tijd in zwaar weer, doordat we geen structurele subsidies kregen. Ook kampten we met een dalend aantal bezoekers. We zochten dus al een tijd naar goede partners. Beeld en Geluid past erg goed bij ons en bij onze collectie, onze nieuwe naam wordt Beeld en Geluid Den Haag.

Toch sluiten jullie je deuren voor het publiek.
Klopt, we gaan groot insteken op educatie, vooral voor het voorgezet onderwijs, MBO en het HBO. Daar deden we al veel voor maar we gaan het aanbod sterk uitbreiden. Verder gaan we ons vooral richten op media en journalistiek. We gaan in de toekomst debatten en workshops organiseren over deze onderwerpen.

Jullie gaan dus dicht als museum, maar open met gerichte activiteiten voor onderwijs en publiek.
We gaan veel activiteiten voor, over en met de media organiseren. Dat gaan we doen in een entourage die daarbij past. We gaan dus ook onze presentatie aanpassen. We hopen een deel van de collectie van het Persmuseum in onze presentatie te integreren. We worden dé plek voor media en journalistiek. Ook gaat ons café op de begane grond meer naar de voorkant van het gebouw, zodat iedereen elke dag bij ons kan binnenkomen voor een kop koffie en een werkplek.

Pleidooi voor een zorgzaam museumKMSKB ontvangt elke dag chronisch zieke patiënten ( foto: KMSK Brussel)

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) werken al twee jaar nauw samen met het supportief en palliatief dagcentrum Topaz van het UZ Brussel in Wemmel. Dagelijks komen daar tien à twintig patiënten langs die kampen met een chronische, ernstige of terminale ziekte.

Dialoog en verbinding creëren via kunst: dat is het doel van het programma ‘Museum op Maat’, dat geleide bezoeken organiseert op maat van een kwetsbaar publiek. Ann Weckx, kunstenares en cultureel medewerker bij Topaz, en Isabel Vermote van KMSKB vertellen over hun vruchtbare samenwerking.

Lach en traan
Doen wat ook ‘andere’ mensen doen, even wegstappen uit hun medische context en in een totaal andere omgeving vertoeven: dat is wat ‘de gasten’, zoals de patiënten bij Topaz worden genoemd, op prijs stellen. Onlangs vroeg Ann hen naar de hoogtepunten van het afgelopen jaar. De excursie naar zee en het tweemaandelijkse museumbezoek voerden het lijstje aan.
Voor Ann is het duidelijk: ‘Het museumbezoek heeft een positief effect op de gasten, maar ook op de mensen om hen heen: het verplegend personeel en de vele vrijwilligers. Iedereen kan hieraan deelnemen, ongeacht je socio-culturele achtergrond. De focus ligt op de dialoog en het uitwisselen van ideeën, niet zozeer op het kunsthistorische discours. De rondleidingen vinden plaats op het ritme van de bezoeker en de keuze van de werken staat niet vast. We merken ook hoe belangrijk “la petite histoire” is voor de bezoekers: het leven van de kunstenaar, vaak met een lach en een traan, inspireert hen.’

Teruggevonden geluk
De pijn verdwijnt niet, maar dankzij het museumbezoek kunnen deze mensen voor even hun conditie van ‘zieke’ – waartoe zij vaak gereduceerd worden – achter zich laten. Het brengt hen in contact met kunst én met elkaar. Johnny, een van de gasten en een trouwe bezoeker, beschrijft het zo: ‘Mijn ziekte brak vele dromen. Terug in het museum staan, dat hield ik niet meer voor mogelijk. Bij het binnenkomen kwam er een golf van teruggevonden geluk over mij.’ Een andere gast zei: ‘Ik geniet er echt van. Er komen nog uitstappen en ik kom zeker terug. Pijn of niet, ik kom terug.’
Gewijzigd gedrag is een van de effecten van dit type van projecten. Ook al is de uitstap vermoeiend, dan nog doet het de gasten deugd uit hun dagelijkse omgeving te komen en te merken dat ze ertoe doen.

(Lees verder in Museumpeil 52)

Pieter van der Heijden over belevingsconceptenPieter van der Heijden geïnterviewd over vijf bijzondere belevingsconcepten

Zien, luisteren, ruiken, proeven, voelen. Hoe neem je museumbezoekers mee in een beleving? In Nederland is tentoonstellingsmaker Pieter van der Heijden koploper. Hij maakte de Canon van Nederland in het Nederlands Openluchtmuseum en is bezig met een remake van de Beeld & Geluid Experience in Hilversum, dat vanaf 2021 is te zien. De heilige graal van belevingsconcepten is volgens hem een 360 graden ervaring, fysiek én digitaal.

Pieter bespreekt in een podcast vijf voorbeelden van de inzet van digitale media in tentoonstellingen.. Hij is vooral onder de indruk van Teamlab, een internationaal kunstenaarscollectief, dat gebouwgrote installaties maakt. Het zijn totaalbelevingen en volledig digitaal. De wonderlijke en kleurrijke installaties reageren op bewegingen van bezoekers. Leun je bijvoorbeeld tegen een muur met een waterval, dan stroomt het water om je heen. Pieter: ‘Eén van de beste dingen die ze ooit gemaakt hebben vond ik bloesemende bomen. Van dichtbij zie je bloemen die komen en weer verdwijnen. De veranderingen werden niet geprogrammeerd, maar gegenereerd door het aantal IP-adressen dat online was aangesloten op het online kunstwerk.’,

Beluister alle voorbeelden in de vierde aflevering van de podcast PLAY. Ook te beluisteren of te bekijken via Apple Podcasts, Spotify of Youtube. De podcast is gemaakt door Paul van der Ham van iGlow.

Mag het wat minder professioneel?Arno van der Hoeven: Maak van je werk weer je hobby (foto: Roy Borghouts)

De museummedewerker is te veel expert en te weinig liefhebber. Arno van der Hoeven houdt een pleidooi voor amateurisme. Hij is universitair docent aan de afdeling Media en Communicatie van de Erasmus Universiteit Rotterdam

“De laatste jaren klinkt steeds vaker de roep dat de professionals zich moet herbezinnen op hoe zij zich verhouden tot de niet-professionals. Want wij, experts, zijn soms wel een erg in zichzelf gekeerd clubje. Het lijkt af en toe wel alsof professionals vooral hun hooggeleerde collega’s als publiek zien! Er volgde een herbezinning op de publieke rol van musea en zo kwam er weer meer ruimte voor niet-professionals om mee te doen. Participatie en co-creatie zijn hierbij de toverwoorden. De burger krijgt dus steeds meer een stem in het museum, maar natuurlijk houdt de expert de touwtjes uiteindelijk strak in handen! Het is een beetje zoals je kleine broertje of zusje dat vroeger mee mocht spelen in jouw kindermuseum, maar zich vooral niet moest bemoeien met de meerjarenbeleidsvisie op de stenenverzameling.

Je hoort eigenlijk zelden iemand over de omgekeerde weg om het museum te democratiseren. In plaats van de burger te laten participeren zouden museummedewerkers zélf weer amateurs kunnen worden. Van hun werk weer een hobby maken. Wat zou het toch heerlijk zijn om die professionele teugels soms wat te laten vieren en je vol passie te storten op onderwerpen waar je hart sneller van gaat kloppen. Want het mag best wat minder professioneel. Creativiteit laat zich niet vangen in het hokjesdenken van de professionele werkomgeving.”

Lees het hele verhaal van Arno in Museumpeil 52

Fonds voor Cultuurparticipatie voor inspraak in museaMuseum Rotterdam betrekt en bereikt zijn omgeving ( foto: Museum Rotterdam)

Waarom zou je niet-professionals laten meebepalen over je collectie? En als je dat wilt, waarvoor kun je dan bij het Fonds voor Cultuurparticipatie terecht?

Musea en presentatie-instellingen willen relevant blijven en willen die relevantie, waaronder de meerstemmigheid in hun programmering, zichtbaar maken. Daarom gaan ze steeds vaker een relatie aan met hun omgeving en de mensen in die omgeving. De conservator, specialist of adviseur bepaalt niet meer alléén wat er in het museum gebeurt, wat er wordt tentoongesteld, wat waardevol is, nu en in de toekomst, en dus in de collectie wordt opgenomen.

Cultuurmakers
Bij het aangaan van zulke relaties met de omgeving ziet het Fonds voor Cultuurparticipatie ‘cultuurmakers’ in beeld komen: mensen die in hun vrije tijd aan kunst of erfgoedbeoefening doen. De mensen in de omgeving van een museum of erfgoedinstelling die iets mede te zeggen willen hebben over wat er bewaard blijft of tentoongesteld wordt.

Diverse subsidieregelingen
Het Fonds heeft subsidieregelingen die zich goed lenen voor projecten die musea of andere instellingen in de cultuur- en erfgoedsector, samen met cultuurmakers initiëren en organiseren. Daarbij staat de inbreng van de beoefenaars voor het Fonds centraal, niet het plan van de professional. Voor meer informatie over de subsidieregelingen erfgoed en MeeMaakPodia: www.cultuurparticipatie.nl

Vakantietips: Nieuw belevingsmuseum en iconische huizenDe Proefkolonie in Frederiksoord (foto: Mike Bink)

Blijf je thuis vakantievieren, ga dan een dagje naar het spannende nieuwe belevingsmuseum: De Proefkolonie in Frederiksoord.  Het museum omvat drie zalen en heeft 1,8 miljoen euro gekost. Ze zijn ondergebracht in het Huis van Weldadigheid, waarin ook een toeristisch informatiepunt, de plaatselijke historische vereniging en een grand café een onderkomen hebben. Museumdirecteur Peter Sluiter, tevens baas van het Gevangenismuseum in Veenhuizen, hoopt dit jaar 40.000 bezoekers te ontvangen. Over vier jaar moeten dat er 80.000 per jaar zijn. Museum De Proefkolonie is gevestigd in het Huis van Weldadigheid in Frederiksoord. Bekijk hier de trailer.
 
Wil je tijdens je vakantie nog meer bijzondere plekken bezoeken, kijk dan op de website van “Iconic houses”. Op deze site vind je een fantastische verzameling bijzondere gebouwen en huizen uit de gehele wereld. Bekijk ook even de acht prachtige Frank Lloyd Wright-huizen, die recent aan de UNESCO-werelderfgoedlijst zijn toegevoegd.

Kort nieuws

 


Joris Luyendijk: Museumelite kom uit je bubbel (foto: Kennisdag)

Joris Luyendijk is keynote-speaker op Kennisdag Museumvereniging. Hij zet de schijnwerper op “Zijn Soort Mensen: de elite”. Welke kenmerken hebben ze en welke vooral ook niet? Waarom lijken ze de meerderheid, terwijl ze eigenlijk een minderheid zijn? Luyendijk toont de mechanismes waardoor elites zichzelf en hun privileges in stand houden. Hij laat zien hoe lastig het is om diversiteit en inclusie echt serieus te nemen. En ook hoe belangrijk ze zijn, want polarisatie en talentverlies zorgen voor maatschappelijke erosie. Durven we uit onze eigen bubbel te stappen? Meer info: Kennisdag, 3 oktober, Kerkrade.

Museum Arnhem vindt na anderhalf jaar een aannemer voor de nieuwbouw
De nieuwe aanbesteding voor uitbreiding en verbouw van Museum Arnhem is geslaagd. Als alles mee zit, start de bouw nog dit jaar en is het gebouw eind 2021 klaar.
Het vernieuwde museum krijgt een grote nieuwe vleugel met tentoonstellingsruimte en uitzichten over de stuwwal, de Rijn en de beeldentuin. Onder deze vleugel komen kantoren en een depot voor kunst en archeologie.

In februari 2018 werd de aanbesteding voor Museum Arnhem stopgezet omdat er op dat moment geen aannemer was die het museum binnen het beschikbare budget kon (ver)bouwen. Eind 2018 stelde de gemeenteraad €7,5 miljoen extra budget beschikbaar, waarna een nieuwe aanbesteding kon starten. Om te kunnen inschatten of er voldoende bouwbedrijven geïnteresseerd zouden zijn, vond eerst een marktconsultatie plaats bij circa 20 aannemers. De aanbesteding leverde vervolgens vijf geïnteresseerden op, waarvan er 3 een voorstel hebben ingediend. Uiteindelijk is Rots Bouw als winnaar uit de bus gerold.
Klik hier voor meer informatie over de vernieuwing en verbouwing: Nieuwbouw.

Conferentie: Verzamelen van Immaterieel Erfgoed
Hoe verzamel je levend en dynamisch erfgoed? Wat betekent verzamelen in het kader van immaterieel erfgoed? Met welk doel wordt het verzameld? Welke methodieken zijn er? Wat is de rol van beoefenaren van dit erfgoed in het proces van verzamelen en waarderen?
De eendaagse conferentie ‘Verzamelen van Immaterieel Erfgoed’, die op 11 oktober 2019 in de LocHal in Tilburg plaatsvindt, probeert antwoord te geven op deze vragen. Het betreft een samenwerking van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland en Werkplaats immaterieel erfgoed (Vlaanderen). De organisatoren roepen musea, archieven, bibliotheken en andere collectionerende instellingen in Nederland en Vlaanderen op om een bijdrage te leveren. Abstracts van niet meer dan 250 woorden kunnen tot 5 augustus worden ingediend. Vragen? Bel of mail met Sophie Elpers: s.elpers@immaterieelerfgoed.nl  of Floortje Vantomme: floortje@werkplaatsimmaterieelerfgoed.be.

Britse musea getroffen door bezuinigingen
Onderzoek van de Museums Association (MA) toont aan dat een groot deel van de Britse musea ook afgelopen jaar weer is getroffen door een terugloop in inkomsten. Musea die van subsidies afhankelijk zijn werden het zwaarst getroffen, 34 procent van de lokale musea ontving minder subsidie. Ook het aantal bezoekers voor deze musea loopt sterk terug. Voor meer info: Museums Association Annual Survey

Hoe vind je financiële steun voor je museum?
Hoe vind je financiële steun voor je museum? Speciaal voor kleine culturele organisaties en musea heeft de Stichting Cultuur+Ondernemen de culturele financieringswijzer gemaakt.
Je kunt ook persoonlijk advies krijgen bij het opstellen van een toekomstbestendig financieel plan: Stichting Cultuur+Ondernemen.

Musea en archieven
De komende editie van Museumpeil heeft als thema “Musea en Archieven”. Musea en archieven werken steeds vaker samen, wat zijn de min- en pluspunten? Wat kunnen ze van elkaar leren? Het nummer wordt samen gemaakt met de redactie van het Archievenblad.  
Heb je suggesties of tips, mail ze dan naar: redactie@museumpeil.eu

 

Agenda21 augustus: Zomercollege: Kloosterleven, Erfgoed-Brabant

2 september: Summer school | Reconstructing book ownership, Antwerpen
5 september: Digitalisering: Basiscursus objecten fotograferen, Delft
6 september: Workshop financieel plan, Amsterdam
12 september: Workshop benefietevents, Erfgoedhuis Zuid-Holland
13 september: Communicatiebeleid/ FARO-praktijk, Brussel
16-20 september: Conferentie Digital Preservation, Amsterdam
19 september: Inspiratiedag techniek & marketing, Amsterdam
19 september: Studiedag: Future of Culture, Gent
26 september: Symposium Wikidata in de erfgoedwereld, DEN
30 september: Training creatieve makers in de zorg, Amersfoort

2-5 oktober: Conferentie Museums Association, Brighton
3 oktober: Museumcongres, Kerkrade
4 oktober: Museumkennisdag, Kerkrade
11 oktober: Conferentie: Verzamelen Immaterieel Erfgoed, Tilburg
13 oktober: Canon van Nederland op muziek, Utrecht
16 oktober: Cursus: Hoe maak je een tentoonstelling, Arnhem
18 oktober: Saving the web: a Belgian web archive, Brussel
25 oktober: Leercongres, Delft

7 november: Nemo Conferentie: Museums 2030, Estland
26 november: Europeana Conference 2019, Lissabon

12-18 mei 2020: Conference Iconic Houses, Early bird registration starts 1 October 

ABONNEREN OP MUSEUMPEIL


Museumpeil, vakblad voor museummedewerkers in Vlaanderen en Nederland.
 
Een individueel abonnement kost € 24,50 per jaar. U kunt ook een instellingsabonnement nemen voor € 50,00 per jaar. Met een instellingsabonnement ontvangt u drie exemplaren van elk nummer op één adres voor u en uw collega’s
 .
 
Abonneren: klik hier.
Museumpeil werkt samen met Erfgoedcel Brussel, Erfgoedpartners Groningen, Museumfederatie Fryslân, Huis voor de Kunsten Limburg, Landschap Erfgoed Utrecht, Stichting Erfgoedpark Batavialand, Vereniging van Musea in Zuid-Holland, Erfgoedhuis Zuid-Holland, Erfgoed Brabant, Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland en de Vereniging van Zeeuwse Musea.

Copyright © 2019 Museumpeil, Alle rechten gereserveerd.


Redactie: Franklin van der Pols
Foto’s met dank aan de genoemde musea: courtesy and copyright museums
Productie: Aideon Webdesign

Ons e-mailadres is:
info@museumpeil.eu

Wilt u uw vermelding wijzigen?
U kunt uw voorkeuren veranderen of zich afmelden van deze lijst

Privacy statement:
De AVG is de nieuwe wet ter bescherming van privacy en persoonsgegevens en vraagt instanties haar privacyregels te expliciteren. De Stichting Museumpeil heeft haar privacy regelement op de website gepubliceerd. Dit privacyreglement is bedoeld om u te informeren over uw rechten en onze plichten die gelden op grond van de AVG.

Email Marketing Powered by Mailchimp