Copy
Welkom bij de Nieuwsbrief en de nieuwe website www.museumpeil.eu
Bekijk deze e-mail in uw browser
Met deze Nieuwsbrief heeft u toegang tot een selectie van artikelen uit Museumpeil en ontvangt u nieuws uit de museumsector (zie ook: www.museumpeil.eu).

In deze nieuwsbrief

De QR-code is haast niet meer los te zien van de pandemie, toch bestond de code al ruim voor die tijd en lijkt het nu bezig met een opmars. In musea wordt de QR-code bijvoorbeeld ingezet om bezoekers, tijdens of na het bezoek, te voorzien van meer informatie bij de tentoonstelling. Verder in deze nieuwsbrief: toegankelijk museumbezoek voor iedereen en de vernieuwende bewaarmethode Het Doornroosje-scenario. Museumpeil is een blad voor musea in Vlaanderen en Nederland, voor groot en klein, van en voor vrijwilligers en professionals met hart voor het museumvak.

Museumpeil

U ontvangt deze mail omdat u actief bent binnen de museumsector. Als u deze nieuwsbrief niet wenst te ontvangen kunt u zich onderaan de nieuwsbrief afmelden.

Reacties, vragen of tips?
redactie@museumpeil.eu
Museumpeil 58 gaat over Musea en de digitale transformatie. Veel musea hebben de gedwongen sluitingen door corona aangegrepen om vol in te zetten op digitalisering. Niet alleen de collecties, maar ook het publieksaanbod en de bedrijfsvoering. Een nummer boordevol tips van musea in Nederland en Vlaanderen over digitale collecties, digitale verdienmodellen en ook aandacht voor de groeiende digitale kloof in de samenleving. 

Het volgende nummer Museumpeil 59 gaat over Duurzaamheid en verschijnt in mei.

Toepassingen van QR-codes in musea

 
Twee bezoekers kijken naar een expositie
Bezoekers van de tentoonstelling Radical Austria - Everything is Architecture in Design Museum Den Bosch kunnen hun bezoek online verrijken. Foto: Peter Tijhuis
 

Als gevolg van de pandemie zijn QR-codes bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Niet alleen als coronatoegangsbewijs of Covid Safe Ticket, maar ook op reclamezuilen, als hulpmiddel bij betalingen én in musea.

Maan Leo van Design Museum Den Bosch, vertelt in Museumpeil 58 dat het museum QR-codes gebruikt om bezoekers extra informatie aan te bieden. “Door het scannen van de QR-code kon de bezoeker de video naar zichzelf mailen en op een later moment bekijken. QR-codes zijn door de coronacrisis ondertussen ingeburgerd, bezoekers weten ze nu goed te gebruiken.”

Niet alleen bezoekers zijn beter bekend met de technologie, ook veel mobiele telefoons kunnen met behulp van de camera tegenwoordig eenvoudig QR-codes scannen zonder dat de installatie van een app nodig is. Voor musea is het relatief eenvoudig om een QR-code aan te maken en daarmee is het een relatief goedkope en gemakkelijke manier om een museumbezoek te verrijken.

Tijdens de IJsselbiënnale 2021 werd de QR-code zelfs ingezet als extra verdienmodel. Bezoekers scanden een QR-code en kregen daarmee toegang tot een deel van de informatie bij de kunstwerken. Tegen betaling kregen bezoekers toegang tot extra informatie. MuseumNext verzamelde ook een aantal voorbeelden van toepassingen bij internationale musea en geeft tips. De belangrijkste tip: de QR-code lijkt een goed hulpmiddel om een bezoek te verrijken, maar pas op dat het geen verzamelplaats wordt van alle informatie die de tentoonstelling niet haalde.

Museumbezoek voor iedereen

 
Zittende vrouw kijkt naar schilderijen
Foto: gilber franco via Unsplash
 
De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) organiseren met Mensen op Maat activiteiten voor specifieke doelgroepen, waaronder voor bezoekers met een visuele beperking. Doorgaans worden personen met een visuele beperking en hun begeleiders uitgenodigd, maar onlangs werd een rondleiding bij de tentoonstelling van Fabrice Samyn georganiseerd waarvoor ook ziende bezoekers werden uitgenodigd. Tijdens de rondleiding beschreef een van de gidsen de werken tot in detail. Dit helpt blinden en slechtziende bezoekers om het werk voor te stellen en het daagt de ziende bezoekers uit om nog beter te kijken. De gidsen nodigden de deelnemers aan de rondleiding uit om in gesprek te gaan, op die manier leerden bezoekers ook van elkaar.

Ook in het Fries Museum is veel aandacht voor toegankelijkheid en inclusie. Het museum ontwikkelde al programma’s voor mensen met dementie, de LHBTI-gemeenschap en bezoekers met een visuele beperking. Interviews met deze laatste doelgroep en aanvullend onderzoek vormden de basis voor een op maat gemaakte rondleiding. Tijdens het bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling Icons met portretten uit de Londense National Portret Gallery en aan de vaste tentoonstelling Ferhaal fan Fryslân, de schatkamer van Friesland stonden ruiken, horen en voelen centraal. Speciaal voor deze rondleiding werd ook een toegankelijke replica van een wapenschild ontwikkeld in reliëf en braille.

Het Doornroosje-scenario: een vernieuwende bewaarstrategie

 
Bezoek studenten Reinwardt Streekmuseum
Bezoek van studenten van de Reinwardt Academie aan Streekmuseum Jan Anderson
 

Jan Anderson, oprichter en eigenaar van het Streekmuseum Jan Anderson in Vlaardingen, is 85 jaar. Wat gebeurt er wanneer hij niet meer voor zijn museum kan zorgen? Wordt hij opgevolgd, of is er een andere toekomst voor dit museum? De omvangrijke collectie van 150.000 objecten omvat ca. 150 kleine deelverzamelingen, waaronder objecten uit de Tweede Wereldoorlog, boeken over volkscultuur, maar ook alledaagse zaken zoals stofzuigers, brillen, sleutels, speelgoed en muizenvallen.

De ondertekening van een intentie-overeenkomst, in november 2021, was de start van een experimenteel project om een bewaar-strategie te ontwikkelen. Het Erfgoedhuis Zuid-Holland, de Reinwardt Academie (AHK) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) buigen zich met initiatiefnemers Jan Anderson en etnoloog Gerard Rooijakkers over de vraag hoe de museumcollectie over generaties heen te tillen om in de toekomst herontdekt te worden. De aanpak wordt omschreven als het Doornroosje-scenario. Net als Doornroosje wordt de collectie ‘in slaap’ gebracht om over vele decennia weer ‘te ontwaken’.

Bekijk een video over dit project

Het Bijbels Museum ‘nieuwe stijl’


Boek
 

Het Bijbels Museum rondde na een ontzamelproces van ruim twee jaar zijn ingrijpende koerswijziging af met de succesvolle overdracht van vrijwel de gehele collectie aan collegamusea en andere erfgoedinstellingen.

In mei 2017 besloot het toenmalige bestuur van het Bijbels Museum om de gehele collectie van circa 22.000 objecten af te stoten en als museum zonder eigen collectie verder te gaan. Hiermee begon een intensief traject want het overdragen van museale objecten door een geregistreerd museum is gebonden aan strikte regels, vastgelegd in de Ethische Code voor Musea, de Leidraad Afstoten Museale Objecten (LAMO 2016) en – voor collecties in overheidsbezit – de Erfgoedwet. De regels zijn bedoeld om musea te helpen hun collectiebeleid aan te scherpen en bijvoorbeeld collecties op te schonen. Het ontzamelen van een gehele collectie vormde echter een uitzonderlijke situatie waarvoor de bestaande wet- en regelgeving niet altijd een oplossing bood.

Objecten zijn onder andere overgedragen aan Museum Catharijneconvent, het Rijksmuseum van Oudheden, het Joods Museum, het Nationaal Onderwijsmuseum, het Nederlands Openluchtmuseum, Beeld en Geluid en de Vrije Universiteit. Als bijzonder praktijkvoorbeeld wil het Bijbels Museum zijn ervaringen meegeven aan erfgoedprofessionals. Daartoe maakte het een uitvoerig verslag onder de titel De toekomst van een collectie.

Lees meer over de koers van het Bijbels Museum en de publicatie

Kort nieuws


💡 Ann Demeester verlaat na acht jaar het Frans Hals Museum in Haarlem en is per 1 februari directeur van het Kunsthaus Zürich. Ze treft daar ook de omstreden collectie Bührle. In het radioprogramma Nooit meer Slapen spreekt Ann Demeester met Pieter van der Wielen. Luister de aflevering terug >

💡 De Boekmanstichting, het Nederlandse kenniscentrum voor kunst- en cultuurbeleid, publiceert naast een tijdschrift ook een digitale publicatie onder de noemer Boekman Extra. In de meest recente publicatie staat de toegang tot kunst en cultuur voor mensen met een beperking centraal. Lees deze Boekman Extra online > 

💡 Eind 2021 ontving het Museum van Elsene de prestigieuze Prijs Art Explora - Académie des beaux-arts. De prijs moedigt initiatieven aan die een nieuw publiek aanspreken. Het Museum van Elsene kreeg de prijs voor het project Museum aan Huis. Het idee van dit project is dat buren van het museum twee keer per jaar een werk uit de collectie ontvangen. In de huiskamers maken buurtbewoners en andere geïnteresseerden kennis met het werk. Lees meer over de prijs en het project >

💡 Alle lang- of kortlopende subsidieregelingen voor de erfgoedsector op een rij gezet, op volgorde van hun deadline. Bekijk alle subsidieregelingen >

💡 Het Engelse Leicester Museum & Art Gallery vraagt bezoekers hun gedachten te delen over getoonde objecten. Het museum toont deze inzichten naast de beschrijving van een object op een e-ink scherm, vergelijkbaar met een e-reader, en hoopt daarmee ook een ‘alternatieve interpretatie’ te bieden. Lees meer over dit project >

💡 De KBR, de Koninklijke Bibliotheek van België, digitaliseert in rap tempo de 19e- en 20e-eeuwse collectie Belgische boeken en tijdschriften. Hoe dat in zijn werk gaat? Lees meer over het digitaliseringsproject >

Agenda


📅 11 februari To imagine otherwise: future archives (online)
Wie bepaalt de waarde van archieven? Een feministische benadering.

📅 2 en 9 maart  An introduction to the Spectrum standard (non-UK based museums) (online)
Een kennismaking met de basis van collectie management systeem Spectrum.

📅 vanaf 18 maart Driedaags managementprogramma
Benieuwd hoe je jouw culturele organisatie kunt laten groeien in het digitale domein?

📅 21 maart Online storytelling voor erfgoedverenigingen (online)
Wat zijn de bouwstenen van een goed verhaal?
Copyright © 2022 Museumpeil, Alle rechten gereserveerd.


Ons e-mailadres is:
redactie@museumpeil.eu

Wilt u uw vermelding wijzigen?
U kunt uw voorkeuren veranderen of zich afmelden van deze lijst

Email Marketing Powered by Mailchimp