Copy
Welkom bij de Nieuwsbrief en de website van Museumpeil
Bekijk deze e-mail in uw browser
Met deze Nieuwsbrief heeft u toegang tot een selectie van artikelen uit Museumpeil en ontvangt u nieuws uit de museumsector (zie ook: www.museumpeil.eu).

mei 2020 Corona-special


Corona-special


Musea gaan weer open In Vlaanderen mogen de musea deze week alweer open, de Nederlandse musea volgen vanaf 1 juni. In deze nieuwsbrief richtlijnen en praktische tips.

1. Onder welke voorwaarden mogen musea in Vlaanderen en Nederland weer open?
2. Hoe garandeert het Muiderslot de veiligheid van bezoekers en personeel?
3. Hoe kom je aan de benodigde materialen voor de 1,5 meter museumbeleving?
 
Museumpeil

U ontvangt deze mail omdat u actief bent binnen de museumsector of omdat u zich online heeft aangemeld. Als u deze nieuwsbrief niet wenst te ontvangen kunt u zich onderaan de nieuwsbrief afmelden.

Reacties en vragen?
Mail: info@museumpeil.eu
Museumpeil 55 (voorjaar 2020) gaat over nieuwe en vernieuwde musea. Opvallend veel musea ondergingen een ware metamorfose. Hoe was dat, die make-over. Een nummer boordevol praktijk-voorbeelden en tips. Over musea in Frederiksoord, Gent, Zaanstad, Brussel en nog veel meer.  Stof voor gesprek, voer voor discussie. En zoals gewoonlijk vindt u in dit nummer ook prikkelende columns en stevige gesprekken. Bent u nog niet moe van al het nieuws over corona, check dan onze website.

Onder welke voorwaarden mogen musea open?
Vlaanderen
Musea in Vlaanderen mogen vanaf 18 mei weer beperkt hun deuren openen. Alle musea moeten zich aan de voorwaarden houden zoals omschreven in het ministerieel besluit (d.d. 15/05/2020). Dit besluit is geïnspireerd op het 7-puntenplan dat door het Vlaams Museumoverleg in samenwerking met vele anderen is opgesteld. Elke bezoeker moet tenminste 15 m2 ruimte kunnen krijgen, vooraf reserveren en vooral genoeg materiaal beveiligings- en sanitair materiaal plaatsen op strategische plaatsen voor bezoekers en medewerkers. FARO heeft een handige brochure op haar website geplaatst met tips en antwoorden op de meest gestelde vragen.

Nederland
Culturele instellingen waaronder musea en monumenten kunnen de deuren weer openen op 1 juni vanaf 12.00 uur.
De belangrijkste  voorwaarden zijn dat bezoekers altijd anderhalve meter afstand bewaren en vooraf hun tickets reserveren. Voor culturele instellingen geldt een maximum van 30 bezoekers. Voor musea en monumenten is het maximale aantal bezoekers gebouw-afhankelijk. Tevens moet men zich aan het museumprotocol houden dat door de Museumvereniging is opgesteld. Klik hier voor het protocol.

Lees het artikel op de website

Hoe garandeert het Muiderslot de veiligheid van bezoekers en personeel?
Vanaf 1 juni zijn het kasteel en de tuinen weer open. Om de drukte te spreiden en de veiligheid van bezoekers en personeel te garanderen, moet iedereen vooraf via de website een kaartje met datum en tijdslot reserveren. Dat geldt ook voor mensen die al in het bezit zijn van een geldig entreebewijs, zoals een museumkaart. Op de aangegeven tijd kunnen bezoekers naar binnen in het kasteel.

Wat zijn de aanpassingen?
Er komt een gescheiden in- en uitgang en op diverse plekken worden extra hygiëne maatregelen getroffen. Trapleuningen, toiletten en deurklinken worden vaker schoongemaakt. Bezoekers kunnen op diverse plekken hun handen wassen of desinfecteren. In het kasteel is een eenrichtingsroute uitgezet en ook in de tuinen is een verplichte looprichting. Alle gasten moeten zich houden aan de ‘spelregels’ die voor alle musea gelden en die op diverse plekken voor en tijdens het bezoek terug te vinden zijn. Op diverse punten in het kasteel staan medewerkers die letten op inachtneming van de regels.
Om te zorgen dat er nooit meer bezoekers rondlopen dan toegestaan is het gebruik van een audiotour verplicht. De audioapparaten worden voor en na ieder gebruik goed schoongemaakt. Om de drukte te spreiden zijn twee extra audiotours ontwikkeld.

Wat kan wel en wat kan niet?
Het kasteel en de tuinen zijn dagelijks open tussen 10 en 17 uur. Naast de audiotours is er een speurtocht met kijk- en doe-opdrachten voor kinderen. Verder is er op het terrein gelegenheid om een kop koffie te drinken, een ijsje te eten of een souvenir aan te schaffen in de museumwinkel. Helaas is het voorlopig nog niet toegestaan om evenementen, rondleidingen etc. te organiseren voor groepen.

Lees het artikel op de website

Hoe kom je aan de benodigde materialen voor de 1,5 meter museumbeleving?

Een van de bedrijven die een uitgebreid ondersteunend pakket voor het 1,5 meter museum biedt is Art Salvage, met zowel een vestiging in Nederland als in Vlaanderen. Hieronder een overzicht van hun aanbod.


Scheidingswanden en kuchborden

Art Salvage levert scheidingswanden, kuchwanden etc. die geproduceerd worden met recyclebare materialen zoals gehard glas en aluminium. Producten die op eenvoudige wijze te recyclen zijn.
De voordelen van gehard glas: Veilig, Duurzaam (eenvoudig recyclebaar), Blijft helder, Antistatisch, Krasvast, Bestand tegen agressieve schoonmaakmiddelen, Snelle levertijden, Glas is te beschrijven met whiteboard stiften.


Reinigingsprotocol en reinigingsproducten

Art Salvage kan helpen bij het opstellen van reinigingsprotocollen. Daarnaast heeft men een goed aanbod aan handgels, oppervlakte reinigingsproducten en desinfectiebehandelingen.
Tevens kunnen musea de professionele hulp van Art Salvage inschakelen voor het (periodiek) reinigen van de collectie of de ruimtes waarin bezoekers komen. Zodoende zorgt u voor een zo veilig mogelijke omgeving waar bezoekers kunnen genieten van uw tentoonstelling. Maar ook voor uw medewerkers die de objecten hanteren of dagelijks in de ruimte aanwezig zijn. Ze bieden eveneens extra collectiediensten aan zoals conditiechecks en schaderapporten die plaats kunnen vinden tijdens de reiniging.


Communiceer duidelijk en frequent
Communiceer proactief met zowel het personeel als het publiek over uw plannen en de geldende protocollen voor hun gezondheid en veiligheid. Uit onderzoek blijkt dat mensen communicatie met werkgevers beschouwen als de meest geloofwaardige bron van informatie over COVID-19, en we weten dat musea tot de meest vertrouwde instellingen in hun gemeenschap behoren.
Art Salvage kan musea helpen met vloerstickers, posters en advies op maat.

Training voor museummedewerkers
Zorg voor opleiding van uw suppoosten om medewerkers te beschermen en veilige interactie met bezoekers te bevorderen. Art Salvage biedt educatieve middelen die bedoeld zijn voor werknemers die het grootste risico lopen op blootstelling tijdens COVID-19-pandemie. Bijvoorbeeld suppoosten moeten duidelijke richtlijnen krijgen over hoe te reageren als bezoekers de gezondheids- en veiligheidsprotocollen niet naleven.
Wenst u meer informatie over onze aanpak en welke veiligheidsmaatregelen wij nemen, klik dan hier.


Mondmaskers

Binnen enkele weken kunt u het Art Salvage mondmasker verkrijgen. Een katoenen mondmasker met filter dat u eenvoudig in de wasmachine kan wassen. OPGELET dit is geen medisch mondmasker.


Corona-apparaat

Iedereen kent het Belgische corona-apparaat ondertussen. Art Salvage biedt deze slimme oplossing aan. Je kunt er onder meer de effectiviteit van de huidige maatregelen mee testen. Je kunt het apparaat ook gebruiken om bezoekers te helpen en te voorkomen dat ze te dicht in de buurt komen van anderen.

Voor meer informatie over bovenstaande adviezen en artikelen: Art Salvage België en Art Salvage Nederland.

ABONNEREN OP MUSEUMPEIL


Museumpeil, vakblad voor museummedewerkers in Vlaanderen en Nederland.
 
Een individueel abonnement kost € 24,50 per jaar. U kunt ook een instellingsabonnement nemen voor € 50,00 per jaar. Met een instellingsabonnement ontvangt u drie exemplaren van elk nummer op één adres voor u en uw collega’s
 .
 
Abonneren: klik hier.
Museumpeil werkt samen met Erfgoedcel Brussel, Erfgoedpartners Groningen, Museumfederatie Fryslân, Huis voor de Kunsten Limburg, Landschap Erfgoed Utrecht, Stichting Erfgoedpark Batavialand, Vereniging van Musea in Zuid-Holland, Erfgoedhuis Zuid-Holland, Erfgoed Brabant, Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland en de Vereniging van Zeeuwse Musea.
(Sinds 15 mei 2020 werkt Museumpeil ook samen met de Nederlandse Museumvereniging en het Vlaams Museumoverleg)

Copyright © 2020 Museumpeil, Alle rechten gereserveerd.


Redactie: Franklin van der Pols
Foto’s met dank aan de genoemde musea: courtesy and copyright museums
Productie: Aideon Webdesign

Ons e-mailadres is:
info@museumpeil.eu

Wilt u uw vermelding wijzigen?
U kunt uw voorkeuren veranderen of zich afmelden van deze lijst

Privacy statement:
De AVG is de nieuwe wet ter bescherming van privacy en persoonsgegevens en vraagt instanties haar privacyregels te expliciteren. De Stichting Museumpeil heeft haar privacy regelement op de website gepubliceerd. Dit privacyreglement is bedoeld om u te informeren over uw rechten en onze plichten die gelden op grond van de AVG.

Email Marketing Powered by Mailchimp