Copy
Welkom bij de Nieuwsbrief en de website van Museumpeil
Bekijk deze e-mail in uw browser
Met deze Nieuwsbrief heeft u toegang tot een selectie van artikelen uit Museumpeil en ontvangt u nieuws uit de museumsector (zie ook: www.museumpeil.eu).

Januari 2018
Inhoud nieuwsbrief

1. De top tien musea van Nederland in 2017 De tien interessantste kleinere musea
2. De top tien musea van Vlaanderen in 2017Verrassende keuze van Villa Empain tot Rockoxhuis
3. Huis van Alijn verrassend vernieuwdVoortdurend veranderende gewoontes
4. Eindelijk een verbouwing zonder vertraging Museum Lakenhal Leiden
5. Virtual reality in het museumVan Hoorn naar Koksijde
6. Boeken
- Open museum: 3,5 miljoen mensen met een beperking
- Toolkit voor educatoren
7. Kort nieuws
- Italiaans erfgoed is spotgoedkoop
- Personeel eist directeur met inhoudelijke kennis
- Registratie museumobjecten vernieuwd
- Dementie en musea
8. Agenda

Inleiding

In deze nieuwsbrief de interessantste kleinere musea van Vlaanderen en Nederland, volgens de redactie van Museumpeil. Verder aandacht voor verbouwingen, voor virtual reality en voor twee praktische boeken.
 
Museumpeil 48 gaat over Verzamelen, met artikelen en tips over het nieuwe verzamelen en ontzamelen.
 
Museumpeil

U ontvangt deze mail omdat u actief bent binnen de museumsector of omdat u zich online heeft aangemeld. Als u deze nieuwsbrief niet wenst te ontvangen kunt u zich onderaan de nieuwsbrief afmelden.


Reacties en vragen?
Mail: info@museumpeil.eu

De top tien musea in Nederland


Het Bakkerijmuseum in Hattem is een van de vele leuke kleinere musea in Nederland

In de afgelopen weken stonden de kranten weer vol met goed nieuws over nog hogere bezoekerscijfers. Het lijkt wel of bezoekcijfers steeds meer alleenzaligmakend te zijn. Museumpeil wil de kwaliteit en veerkracht van het museumveld tonen. Hier aandacht voor de tien beste kleinere musea in Nederland uitgekozen door de redactie. Deze tien staan symbool voor de diversiteit en rijkdom aan kleine en middelgrote musea in Nederland. Het zijn musea die wij bewonderen en graag aanbevelen. Ze zijn, zoals de Guide Michelin zegt, een omweg waard: ‘museum excellente, mérite un detour’. Hier onze tien nummers één voor dit jaar in willekeurige volgorde.
 
1. Bakkerijmuseum in Hattem
Kleinschalig museum en een beetje ‘kneuterig’, maar zeer educatief en succesvol.
 
2. Cuypershuis in Roermond
Dit museum is een waar walhalla voor de architectonische liefhebber van het ambacht.
 
3. Nationaal Modelspoor Museum in Sneek.
De liefde voor de treintjes is in alles voelbaar waardoor zelfs de grootste hater van modelspoortreintjes ervan gaat houden.
 
4. Nederlands Dakpannen Museum in Alem.
We kiezen voor het dakpannenmuseum, omdat het door één man, een particulier, wordt gerund en dit het enige Nederlandse museum was dat dit in 2017 met een aankoop op CNN te zien was. Dat was een dakpan van de Aya Sofa.
 
5. Theepottenmuseum in Weert.
Dit museum is hét bewijs dat je je als klein museum moet specialiseren. Eén van de best bezochte musea uit Limburg.
 
6. Archeologisch Museum Aardenburg.
Bijna niemand kent het archeologisch verleden van Aardenburg. Een museum met een heel mooie en bijzondere collectie.
 
7. Rien Poortvliet Museum in Korendijk
De tekenaar Rien Poortvliet was in de jaren zeventig van de vorige eeuw ‘wereldberoemd’. Zijn boeken met tekeningen over de natuur en het boerenleven gingen als warme broodjes over de toonbank. Op het kleine natuureilandje Tiengemeten houden vrijwilligers de herinnering aan deze bizondere autodidact levend. Een prachtig doel voor een dagtrip.
 
8. Museum Helmantel in Westeremden
Museum Helmantel in Westeremden is eigenlijk geen echt museum, het is de expositieruimte van fijnschilder Henk Helmantel. De aandacht en precisie in de schilderijen van Helmantel vind je ook terug in dit museum. Het gebouw is steen voor steen weer in middeleeuwse staat teruggebracht. Een bezoek aan het mooiste terpdorp van Nederland in combinatie met een kijkje in dit museum is een genot, vooral op een mooie zomerdag.
 
9. Museum Tongerlohuys in Roosendaal
Het voortbestaan van dit museum leek lang aan een zijden draadje te hangen. Inmiddels is het samengevoegd met het stadstheater, het zijn nu voordeurdelers. Het museum is opnieuw ingericht en straalt weer. Met beperkte middelen is een wondertje verricht.
 
10. Museum Broeker Veiling in Broek op Langedijk
Toen Bik Versteegen, columnist van Museumpeil, hoorde dat hij naar Broek op Langedijk moest was hij enigszins teleurgesteld. Na een heerlijk boottochtje in combinatie met een bezoek aan de door enthousiaste vrijwilligers gerunde doorvaartveiling was hij om. “Een genot om in dit museum te zijn geweest en de spanning te hebben gevoeld van het veilen bij afslag, ook al was dat maar voor een kilootje wortelen en uien.”

De top tien musea van Vlaanderen


Villa Empain is een van de vele museale parels in Vlaanderen
 
Vlaanderen herbergt veel pareltjes. Hier de keuze van de redactie voor Vlaanderen. Dit zijn de tien musea die we graag onder de aandacht willen brengen. Dit zijn in willekeurige volgorde de tien musea die ons het afgelopen jaar hebben verrast, niet door hun bezoekcijfers, maar door de combinatie van enthousiasme, zorgvuldigheid en vakmanschap. Ze zijn een bezoekje in 2018 meer dan waard.
 
1. Villa Empain in Brussel
Alleen al voor het gebouw is deze parel van Art deco architectuur een bezoek waard.
Sinds 2010 heeft de Boghossianstichting er haar zetel. In de steeds verrassende tentoonstellingen staat de dialoog tussen oosterse en westerse culturen centraal. Daarbij wordt veel plaats gelaten voor verwondering en emotie.
 
2. Wiels, Centrum voor Hedendaagse Kunst in Brussel
Wie op de hoogte wil blijven van de hedendaagse kunst moet zeker Wiels op zijn programma zetten. Dit kunstencentrum opende in 2007 de deuren in een voormalige brouwerij. Het museum slaagt er steeds in de kunstwerken - van welke aard ook - in deze industriële ruimtes te laten leven. Het werkt zeer internationaal. Elke tentoonstelling is een ware ontdekkingstocht. Een absolute meerwaarde in het Brusselse museumlandschap.
 
3. Het Letterenhuis te Antwerpen
Dit museum draagt zorg voor het literaire erfgoed van Vlaanderen, in wezen immaterieel erfgoed. Maar de permanente expositie over de Vlaamse literatuur uit de 19de en 20ste eeuw kan de liefhebber, jong en oud, boeien door zijn sfeervol gepresenteerde en overzichtelijke mix van dagboekfragmenten, handschriften, brieven, kunst, beeld en geluid. Heerlijk verrassend is de ontdekkingstocht naar de originele schrijfsels en curiosa van onze vroegere en huidige literatoren, en om over hun schouder en ook wat in hun ziel te kunnen kijken.
 
4. Het Huis van Alijn in Gent
Dit museum van het dagelijks leven vindt zichzelf steeds opnieuw uit. Gevestigd in de zestiende-eeuwse woningen van een besloten Godshuis werd het recent heringericht tot een multi-sensorieel en participatief museum voor alle leeftijden. Het spreekt een brede waaier van bezoekers aan. Men heeft voorzieningen voor blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden en mensen met dementie en met autisme.
 
5. Het Jenevermuseum in Hasselt
Het museum is gehuisvest in de woon- en werkruimtes én ossenstal van een voormalige Jeneverstokerij, een industrieel-archeologische site aan de rand van de binnenstad. Dat levert al een 10 op voor sfeer en authenticiteit. De aandacht gaat er niet alleen naar het productieproces maar evenzeer naar de sociale aspecten van de toeleveranciers en de jeneververbruiker. Neus en smaakpapillen worden er danig verwend. Het museum heeft een eigen proeflokaal.

6. Museum Mayer van den  Bergh in Antwerpen 
Dit is een klein maar fijn museum met een rijke kunstcollectie. De sfeer is er huiselijk en intiem. De kunstverzamelaar Fritz Mayer van den Bergh stierf toen hij amper 43 jaar oud was. Zijn moeder Henriëtte Mayer van den Bergh liet na zijn dood dit museum bouwen om er zijn collectie in onder te brengen.
 
7. Het Maagdenhuismuseum in Antwerpen
Het museum is gehuisvest in een historisch gebouw. Vroeger was het een weeshuis voor arme meisjes (‘maegdeckenshuys’). Je vindt er voorwerpen uit het dagelijks leven van de meisjes, maar ook een verrassend rijke kunstcollectie van de 15de tot 18de eeuw. Het Maagdenhuismuseum toont erfgoed van arm en rijk. De kleine binnentuin is een oase van rust.
 
8. Rockoxhuis in Antwerpen
Het kleine maar fijne Rockoxhuis was een paar maanden gesloten wegens renovatiewerken, maar op 24 februari opent het als het Snijders & Rockoxhuis. Het was het woonhuis van de kunstverzamelaar Nicolaas Rockox die in het begin van de zeventiede eeuw burgemeester was van Antwerpen. Zijn buurman was de beroemde Antwerpse dierenschilder Frans Snijders. Het vernieuwde museum zal straks de wereld van deze bewoners oproepen met stukken uit de eigen collectie, aangevuld met binnen- en buitenlandse bruiklenen. Onze verwachtingen zijn hoog gespannen. Het museum heeft ook een mooie binnentuin.
 
9. Kasteel van Gaasbeek in Gaasbeek
De laatste eigenares markiezin Arconati Visconti liet het kasteel renoveren en richtte in de het kasteel in als museum voor haar kunstcollectie. Zo schiep zij voor haarzelf een bijzondere tijdmachine, waarin zij het verleden kon herbeleven. Ook in 2017 wist het museum weer te verrassen met een poëtische tentoonstelling over het verglijden van de tijd
 
10. Red Star Line Museum in Antwerpen
Dit museum slaagt erin om op een zeer evenwichtige wijze emotie en informatie te combineren rond een toch wel beladen thema: migratie. In de voormalige havenloodsen van de Red Star Line treedt de bezoeker in het voetspoor van de migranten die tussen 1873 en 1934 vanuit Antwerpen de oversteek naar Amerika waagden op zoek naar geluk. Migratie: een zeer actueel thema dat het museum ook naar het heden vertaalt met boeiende tijdelijke tentoonstellingen.

Huis van Alijn volledig vernieuwd


Huis van Alijn toont onze voortdurend veranderende gewoontes, tradities en rituelen

Na meer dan 15 jaar heeft  het Huis van Alijn zijn museumverhaal over het dagelijks leven volledig vernieuwd. Het museum was elf weken dicht, maar is weer open voor het publiek.
 
Het dagelijks leven zit vol rituelen, tradities en gewoontes. Ze vormen de rode draad doorheen het nieuwe Huis van Alijn waar je als bezoeker een volledig jaar beleeft. Elke museumkamer is verbonden met een datum in de jaarkalender, die iets vertelt over het thema van de kamer. Deze gebeurtenissen, klein en groot, tonen dat het alledaags allerminst gewoon is.

Els Veraverbeke, conservator Huis van Alijn, is erg enthousiast: “Je allereerste babyfoto’s, paasontbijt bij oma en opa of je eerste liefdesverdriet. De jaarlijkse gezinsvakantie en de terugkeer naar school, het vieren van je pensioen of het afscheid van een dierbare. Hoe we omgaan met deze momenten en emoties is tegelijk persoonlijk én universeel. Het nieuwe Huis van Alijn legt gewoontes, tradities en rituelen bloot die voortdurend in verandering zijn. De verbinding met het heden en de evoluerende maatschappij is heel belangrijk. Op die manier wordt een maximum aan herkenning gecreëerd, voor iedereen.”
De aangescherpte keuzes die het Huis van Alijn de laatste jaren gemaakt heeft op het vlak van participatie, collectie- en onderzoeksbeleid zijn veel explicieter en duidelijker een onderdeel van de nieuwe opstelling. Zo krijgt de collectie foto en film die de afgelopen jaren volledig dankzij het publiek is opgebouwd een centrale rol in het vernieuwde museum.
 
(klik hier om verder te lezen)

Eindelijk een verbouwing zonder vertraging


Renovatie Museum De Lakenhal: Het dak zit erop

Na de eindeloze vertragingen bij verbouwingen van musea, denk aan het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum Amsterdam, leek het of moeizame verbouwingen en musea bij elkaar hoorden. Maar in Leiden loopt alles op rolletjes. Boerhaave is weer open en de werkzaamheden rondom de restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal in Leiden liggen op schema. De nieuwe tentoonstellingszalen zijn ondertussen voorzien van schaaldaken, zodat in snel tempo verder gebouwd kan worden naar het hoogste punt. Dat wordt in het voorjaar verwacht. Volgens directeur Meta Knol betekent dit dat ze “op tijd de sleutel van de aannemer terugkrijgen om het gebouw weer in te richten, als voorbereiding op de feestelijke heropening”. De uitgebreide informatie over de verbouwing op de website is perfect. Zou verplichte kost moeten zijn voor pr-mensen van musea.

Virtual reality in het museum


Tien minuten terug naar de Middeleeuwen
 
Virtual reality in musea wordt steeds vanzelfsprekender. In december 2014 presenteerde het Westfries Museum in Hoorn een wereldprimeur, de eerste virtual reality presentatie in een museum. De reacties waren lovend. Dit ondanks de kinderziekten die nu eenmaal horen bij een nieuwe techniek, zoals een lichte vorm van misselijkheid die beoekers voelden als ze iets te snel door het programma navigeerden. Ook de virtual reality in het nieuwe Waterliniemuseum in Bunnik is goed gelukt . Hier wordt je voor je gevoel honderden meters de lucht in gelanceerd. In de praktijk is het nauwelijks een halve meter, maar met je vr-bril op is het effect zeer overtuigend.
 
De nieuwste vr-presentatie staat in het Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde. Bezoekers kunnen nu de middeleeuwse abdij virtueel bezoeken. Zet je virtual reality-bril op en het lijkt alsof je echt in de middeleeuwen bent beland. In een tiental minuten keer je terug naar het Coxyde van 1490. Als leerjongen van een boekbindersatelier uit Brugge kom je terecht voor de poort van de abdijkerk. Je komt in de abdij een boek ophalen dat hersteld moet worden, maar je bent wat aan de late kant. De abt staat je op te wachten en neemt je mee.

Boeken

Open museum: 3,5 miljoen mensen met een beperking
Nederland kent zo’n 3,5 miljoen mensen met een beperking. Voor hen is een museumbezoek praktisch gezien een lastige aangelegenheid. Door de gastvrijheid van je museum ook voor deze mensen te vergroten zul je meer bezoekers trekken. Het Landelijk Contact van Museumconsulenten (LCM) heeft een handig boekje uitgegeven. In deze toolkit staat alles wat je kunt doen om de toegankelijkheid voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking te verbeteren. Dit kan al met relatief eenvoudige, low-budget oplossingen. Aan de hand van een handige zelfscan-checklist en inspirerende voorbeelden loodst u uw museum eenvoudig een gastvrije toekomst in. Hier gratis te downloaden.
 
Educatie Toolkit
Arja van Veldhuizen heeft voor educatoren in musea een handig boekje gemaakt met daarin verschillende methodes en werkvormen. Het is een soort kookboek met 18 verschillende recepten voorzien van ‘do’s & don’ts’ en praktische voorbeelden.
Waarom heb je dit boekje gemaakt?
“Ik was voor mijn studenten aan de Reinwardt Academie op zoek naar een praktisch overzicht van didactische werkvormen. Er is van alles geschreven over educatiebeleid en speciale doelgroepen, maar er is nauwelijks iets te vinden hoe je het dan moet aanpakken. Toen ben ik zelf maar aan de slag gegaan. Omdat mijn recepten in de smaak bleken te vallen, heb ik er op verzoek een boekje van gemaakt. Erg leuk vind ik dat het boekje ook gelijk in het Engels is vertaald.” Het boekje is hier gratis te downloaden

Kort nieuws


Colosseum in Rome is een koopje (foto: Wikipedia)

Italiaans erfgoed is spotgoedkoop
Volgens het Italiaanse Ministerie van Economische Zaken zou het Colosseum bij verkoop 151.5 miljoen euro moeten opbrengen. Volgens het Reformatorisch Dagblad is dit een koopje. De waarde van het Colosseum bedraagt slechts driemaal de opbrengst van de verkoop aan toegangskaarten. De totale waarde van al het erfgoed in Italië is volgens dit Ministerie 219 miljard euro waard, met als uitschieter het Uffizi Museum in Florence met een waarde van 1,9 miljard.
 
Personeel eist directeur met inhoudelijke kennis
Vincent Robijn (1976) is de nieuwe directeur van Historisch Centrum Overijssel. De aanstelling voldoet ook aan de uitdrukkelijke wens van het personeel om een directeur te benoemen met inhoudelijke archiefkennis. Dhr. Robijn is momenteel gemeentearchivaris bij Archief Eemland in Amersfoort
 
Registratie museumobjecten vernieuwd
Het MovE invulboek, een registratiehandleiding voor museumobjecten dat wordt onderhouden door de Provincie Oost-Vlaanderen, is vervangen door het Invulboek Erfgoedinzicht. Ook registratieregels evolueren mee met hun tijd daarom is het Invulboek aan een grote onderhoudsbeurt onderworpen. Om beter in te kunnen spelen op de veranderende noden van erfgoedregistratoren is het Invulboek nu een wiki geworden.
 
Dementie en musea
Op de website Onvergetelijk Museum vind je tips om kunst en cultuur toegankelijk maken voor mensen met dementie en hun dierbaren
 
Preventieve conservatie en Testo
Het bedrijf Testo heeft zijn kennis op het vlak van preventieve conservatie van kunst samengebracht in een document met advies over factoren die invloed hebben op kunst- en cultuurcollecties. Plus tips om uw tentoonstellingen te beschermen.

Agenda


29 januari: Values and significance, Masterclass Sophia Labadi, Brussel
 
1 februari: Virtual reality & serious gaming, Leeuwarden
 
2 februari: Conferentie Cultuur & Gemeenten, Leeuwarden

7-8 februari: Cursus Art Handling, Zoeterwoude

7-9 februari: Winter School for Audiovisual Archiving, Hilversum

15-16 februari: Urban Cultures, Superdiversity and Intangible Heritage, Utrecht
 
20 februari: Ontmoetingsdag Religieus Erfgoed, Leuven
 
27 februari: College Materieel en immaterieel erfgoed, Roosendaal
 
27 februari: Conferentie Museums, Intangible Heritage and ParticipationPalermo
 
5 maart: Cursus Adlib museumcollectie software, Arnhem
 
12 maart: Symposium Collectie Groningen, Erfgoedpartners Groningen
 
15-16 maart: Ticketing Professionals Conference, Birmingham
 
16-17 mei: Cursus Collectie Hulpverlening (CHV) voor uitvoer, Zoeterwoude
 
21 mei: Dag van het kasteel, Nederland
 

ABONNEREN OP MUSEUMPEIL


Museumpeil, vakblad voor museummedewerkers in Vlaanderen en Nederland.
 
Een individueel abonnement kost € 22,50 per jaar. U kunt ook een instellingsabonnement nemen voor € 50,00 per jaar. Met een instellingsabonnement ontvangt u drie exemplaren van elk nummer op één adres voor u en uw collega’s
 .
 
Abonneren: klik hier.
Museumpeil werkt samen met Erfgoedcel Brussel, Erfgoedpartners Groningen, Museumfederatie Fryslân, Huis voor de Kunsten Limburg, Landschap Erfgoed Utrecht, Stichting Erfgoedpark Batavialand, Vereniging van Musea in Zuid-Holland, Erfgoedhuis Zuid-Holland, Erfgoed Brabant, Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland en de Vereniging van Zeeuwse Musea.

Copyright © 2018 Museumpeil, Alle rechten gereserveerd.


redactie: Franklin van der Pols 
productie: Aideon Webdesign

Ons e-mailadres is:
info@museumpeil.eu

Wilt u uw vermelding wijzigen?
U kunt uw voorkeuren veranderen of zich afmelden van deze lijst

Email Marketing Powered by Mailchimp