Copy
Deze e-mail in uw browser bekijken?

Seizoenstips Hartje winter 2016-2017


Veel plezier met deze winterse aflevering van de permacultuur-seizoenstips!

We zijn benieuwd wat je ervan vindt. Laat je het ons weten :-) En deel het gerust verder in je netwerk, waar je denkt dat ze van pas zullen komen!
 
  • Agenda: Voorjaarscursus Permacultuur met excursies, Heksendriedaagse Utrecht, Valburg.
  • Boekentip: Toby Hemenway, The permaculture city
  • Doe tip: Xylotheek maken
  • Kijk en Luistertips
  • Blogs
  • Festivaltip: Het Living Village Festival
  • Boeken
  • Nieuwjaarswens

Naast doorlopende activiteiten zoals het schrijven van artikelen/blogs, de jaaropleiding in de Webschool, de cursussen samenvoorzienend voedselverwerken proberen we zo breed mogelijk informatie over permacultuur te verspreiden. Dus waren er het afgelopen seizoen een aantal bijzondere trainingen op locatie. De workshops "Verander de wereld met mes en vork" door Maranke en Chantal van Voeding & Verbeelding, en een workshop permacultuur op de biomeiler van het Green Living Lab, beiden te Amsterdam en vervolgens een mooie introductiedag via Transition town Houten op de prachtige tuinderij de Volle grond in Bunnik. We droegen ook een steentje bij aan een interactieve benefietlezing over permacultuur in DeWar. En we waren op de Future Food markt in de hortus botanicus van de Universiteit Utrecht, om bezoekers te laten proeven uit ons fermentatie-lab.We hebben er ontzettend van genoten en wensen het komende jaar weer zinvolle samenwerkingen en bondgenootschappen!
 


Agenda...

Vijfdaagse voorjaarscursus permacultuur! - Dit voorjaar kun je meedoen aan onze permacultuurcursus in nieuwe vorm, namelijk in een luxe kleine groep! Te midden van onze boeken, fermentatiepotten en gereedschappen. De cursisten van dit jaar geïntroduceerde cursus samenvoorzienend voedselverwerken waren zo enthousiast over de huiskamersessies dat we deze opzet nu toch ook eens gaan gebruiken voor een algemene permacultuurcursus. Er zitten twee excursies in deze opleiding van vijf zaterdagen en als zesde is er later in het jaar een terugkomdag. Je kan deze cursus gebruiken om snel op stoom te komen, al dan niet in combinatie met de jaaropleiding in onze interactieve webschool, zodat je het beste van beide werelden kunt ervaren, als opfriscursus of om de laatste ontwikkelingen in permacultuur mee te maken. Lees er hier meer over.

Interactieve webschool: Onze jaaropleiding permacultuur volgen vanuit je eigen omgeving, in je eigen tijd? Met observatie-opdrachten, ontwerp-opdrachten, individuele feedback van de docenten en uitwisseling met mede-studenten? Dat kan sinds anderhalf jaar in onze interactieve webschool. Net als onze opleidingen op diverse locaties biedt de webschool je structuur, en tegelijk maken de webschool-studenten gebruik van de flexibiliteit en bepalen hun eigen ritme. Lees hier meer om te kijken of de webschool ook iets voor jou is!

Nieuwe Huiskamersessies:  fermenteren, wecken en ander slow-food! De cursus samenvoorziendend voedsel verwerken, ook wel liefkozend de Heksendriedaagse voor hem en haar genoemd, is een reeks van drie verdiepingsdagen over het bewaren van voedsel, op gezonde en veilige manieren. Maak je eigen muesli-repen, kimchi en allerlei lekkers meer, waar je buik maar blij van wordt! De 7e, 8e, 9e en 10e reeksen vinden plaats in februari (Valburg en Utrecht) en in maart (Utrecht) Meer weten over deze driedaagse cursus?
 
Info & aanmelden? Ga naar de cursussen-webpagina...

Maranke's blogs

(klik op een titel om het blog te lezen)

Doe tip : Xylotheek maken

In de botanische tuinen op de Uithof in Utrecht kijken we altijd met plezier naar de xylotheek: een collectie plankjes waarin je de houtkleur en nerven van verschillende soorten bomen kunt zien. Sommige xylotheken bestaan zelfs uit doosjes in boekvorm, waarin ook gedroogde zaden en schors zitten, zoals je kunt zien in Franeker en andere plekken.Maar al deze verzamelingen zitten achter glas. Wil je een xylotheek die je kunt aanraken, maak er dan samen één! Het hoeft allemaal niet zo opgeschuurd en uitgebreid, kijk hier maar eens.


Stuur je ons een foto van je beginnende verzameling? Veel zaag plezier!

Marankes boekentip
Met eerbetoon aan Toby Hemenway (1952-2016)

The Permaculture City
Door Toby Hemenway
ISBN: 1603585265

Op 20 december 2016 is, de zeer ervaren permaculturist/schrijver, Toby Hemenway uit de tijd gekomen. We zullen hem herinneren als een meesterlijk uitzoemer die helder kan vertellen. En dat is zo welkom geweest om kernthema's in een nieuw licht te bezien. Werden mensen vroeger echt minder oud en minder gezond? En wat verstaan we onder 'ontwikkeling' en 'welvaart'? In het populaire college 'How Permaculture Can Save humanity and the planet, but not civilization' tref je op 4 minuten een alleraardigst grapje aan, over duurzaamheid, en gaat het over bovengenoemde thema's.

Toby Hemenways zeer recente boek, The Permaculture City, geeft het belang van permacultuur in steden aan, het type nederzetting waar nu meer dan de helft van de wereldbevolking woont. Het biedt handvatten om een stad te bekijken door een permacultuur-lens, stategieën voor verandering van paradigma, prachtige voorbeelden en oefeningen in holistisch systeemdenken. Veel cultuur (zie bijvoorbeeld onze blog over De War elders in deze seizoenstips) komt uit steden, en biedt aanknopingspunten voor regeneratieve (herstellende) manieren van leven. Naast the Permaculture City, is Toby’s boek: Gaia’s Garden, nog altijd een veel geraadpleegde gedegen introductie tot permacultuur. Kijk hier voor zijn website.

Bestel je het boek via deze link, dan is Stichting Permacultuur Onderwijs voorgeselecteerd als Goed Doel waaraan YouBeDo een stukje van het aankoopbedrag doneert; je kunt ook een ander goed doel kiezen, of je kunt het boek bij je lokale boekhandel bestellen als je dat een prettige, goede winkel vindt.)
Kijk en Luistertip:
Wat is een overeenkomst tussen de twee bovenstaande kijktips, hetgeen een essentie is van permacultuur?

-- klik op de plaatjes om de links te bekijken --

En ten slotte een luistertip:  Charles Eisenstein heeft zijn eigen podcast reeks, fijn luistervoer voor de donkere dagen….
Festivaltip:
Het experimentele Living Village Festival wordt georganiseerd door een diverse groep pioniers (waaronder oud cursisten van de permacultuur-jaaropleiding) die een zo groot mogelijk bijdrage willen leveren aan onze veranderende wereld, warm aanbevolen!
Je kunt al reserveren om erbij te zijn straks…. Wellicht ontmoeten we je dan daar, want wij zijn van de partij! 
Meer lezen:
Meer informatie en bestellen?
Meer informatie en bestellen?
Permacultuur in je moestuin wordt herdrukt :-) Je kunt dit boek, net als natuurlijk het prachtige praktisch-filosofische "Herstellende Landbouw" (dat in de oorspronkelijke taal literaire prijzen won!) nog altijd rechtstreeks bij ons te bestellen.

Of bestel je andere boeken die je wilt lezen in de reuzengrote online winkel van dan wordt uit jou naam een stukje van de vaste prijs van die boeken gedoneerd aan een goed doel, dat je bij het afrekenen uitkiest. Je kunt onze Stichting Permacultuur Onderwijs kiezen, daar moet je dan wel even actief naartoe scrollen, of een ander goed doel natuurlijk. Hartstikke bedankt als je ons werk langs die weg ondersteund!
 

We wensen je een mooi nieuwjaar. Zoem uit, leer over je landschap, economisch en ecologisch, alleen en samen met andere mensen. Een kalm gemoed, je tijd nemen, en genoeg lekker buitenzijn kunnen ons veel goeds doen. Vrolijke wintergroeten van,
Lucas Brouns
Maranke Spoor
Share
Tweet
Forward
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
CC-BY-SA-NC 4.0, 2016, Stichting Permacultuur Onderwijs,


Afmelden van deze nieuwsbrief?    Uw instellingen wijzigen? 

Email Marketing Powered by Mailchimp