Copy
Deze e-mail in uw browser bekijken?

Permacultuur-Seizoenstips zomer 2016


Wat een uitbundige groei en bloei! Onze tuinen doen denken aan Bill Mollisons film getiteld In grave danger of falling food... Zoveel overvloed!

We oogsten zoveel mogelijk om nu lekkere maaltijden mee te maken, maar we verwerken ook meteen de overvloed zodat we er later dit jaar nog steeds van kunnen genieten! We komen er af en toe niet aan toe om alles te oogsten, een daarmee delen we dat meteen mooi met andere diersoorten. Intussen genieten we van de dwergkwee-limonade en ander lekkers dat we in voorgaande seizoenen hebben gemaakt.

Toch hebben we ook met veel aandacht een najaars-programma samengesteld, dat we presenteren in deze nieuwsbrief. Met zoals je van ons gewend bent ook allerlei Seizoenstips om te doen, of om te studeren tijdens een regenachtige zomerdag of wanneer je even aan het uitrusten bent, bijvoorbeeld tijdens je vakantie!

 
 • Najaars-programma: Activiteiten in Liessel (Noord-Brabant), Amsterdam, Houten en opnieuw 3 reeksen van de Heksendriedaagse in Utrecht en een extra reeks in Valburg
 • Webschool: wat anderen zeggen...
 • Blogs: Recente blogs op een rij
 • Doe tip: Teken een plant
 • Marankes boekentip: Eigen geld maken: @nder geld
 • Terugblik: wat we hebben gedaan
 • Boeken bestellen via Youbedo
 • Kruiswoord-raadsel... een zomerpuzzel


Najaars-programma...

 • Zaterdag 6 augustus- Interactieve Lezing / Wandeling op Het Eibernest, Liessel (Noord-Brabant)
 • Vrijdag 30 september - Permacultuur, licht verteerbaar. Over Permacultuur op je bord, in samenwerking met Voeding & Verbeelding, in Amsterdam
 • September, Oktober en November: 4 herfst-reeksen van de 'Heksendriedaagse': Hoe zorg je dat je voedsel, op gezonde wijze, veel langer bewaren kunt? Welke techniek gebruik je wanneer, en waarom? Huiskamer-keukenworkshops voor heksen m/v, 3 reeksen in Utrecht en 1 reeks in Valburg... (Tijdig aanmelden lijkt noodzakelijk.)
 • 9 en 30 oktober verzorgt Maranke Spoor workshopdagen/excursies georganiseerd door Bernadette Oskam van Transition Town Houten, op 9 Oktober in een tuin van Transition Town Houten en op 30 Oktober op Tuinderij De Volle Grond! Een uitgelezen kans om die locaties te bezoeken en Maranke te ontmoeten, dus schrijf deze data vast in je agenda!
 • Wil je een cursus op jouw locatie? Je vindt hierover informatie via de link meteen hieronder, naar onze cursussen-webpagina.
Info & aanmelden? Ga naar de cursussen-webpagina...Hoe de permacultuur-webschool werd besproken in de Z.O.Z.
 
Een van onze studenten in de permacultuur-webschool, die bij Omslag actief is, schreef een fijn artikel in het vorige nummer van Z.O.Z. over het studeren in de jaaropleiding permacultuur (pdc-plus), waaruit we als volgt citeren:

"Hierdoor is het ook mogelijk om in je eigen tempo, op je eigen tijden, permacultuur te studeren. (...) De cursus bevalt goed tot nu toe. Er komen interessante hoofdstukken aan bod zoals Bodem, Ecologie, Bouwen en Sociale Permacultuur. De hoofdstukken zijn onderverdeeld in stukken om te lezen, hoorcolleges, projecten en activiteiten. De activiteiten kun je delen met je medecursisten op het forum, waardoor je ook meteen van anderen kunt leren en samen discussiëren. De cursisten zijn een bont gezelschap met heel verschillende achtergronden, wat het nog leuker maakt. De feedback van de docenten Maranke Spoor en Lucas Brouns, is ook prettig" 

We wensen Marion veel geluk en plezier met het vervolgen van deze opleiding!
 

Er is momenteel plek om je in te schrijven voor de jaaropleiding in onze webschool.

Klik hier voor informatie over de webschool

Maranke's blogs

 
(klik op de titels om het blog te lezen)
Doe tip : Teken een plant!

Mensen vragen mij weleens: Hoe heb jij zo veel planten geleerd... Op een diversiteit van manieren: observaties tijdens wandelingen, cursussen, en een ervan is ook het maken van tekeningetjes van planten. Dat begon met een vakantie-liefhebberij. Naast de tent planten bekijken en de rust hebben om ze te tekenen. Vaak had ik dan ook wel een plantengidsje bij me, eentje reeds voorzien van allerlei botanische tekeningen! Heel handig want iets natekenen dat al getekend is, is altijd een stuk makkelijker. Bovendien geven de tekeningetjes de kenmerkende vorm van de plant weer, en niet een afwijkende vorm die op een bepaalde plek door toevallige omstandigheden is ontstaan. Heel handig dus deze tekeningetjes. Het heeft het toenemen van mijn plantenkennis flink versneld en vergroot.

     

Zelf heb ik hierbij een voorkeur voor de zwart-wit-tekeningetjes. Hiermee leerde ik goed vormen herkennen. Kleur kan ik als afleidend of verwarrend ervaren, ook omdat sommige bloemen in diverse kleuren voorkomen. Maar goed, wellicht vind jij botanische tekeningen in kleur wel juist fijner; ieder mens is anders, een reden waarom ik dan ook niet zal zeggen dat de ene plantengids fantastisch is en alle andere niet, leve de diversiteit!
 
Ik kan je wel vertellen welke ik prettig vind werken: ik werk vooral met de flora van Eggelte. Ik vind deze momenteel prettiger dan de flora van Heukels die ik eerst gebruikte. De Heukels is wat meer tekstgericht dan de Eggelte, die meer uitgaat van de tekeningen.
 
Het feit dat dit een flinke kluif is die ook voor mij zeker niet op is vind ik een gerustellende gedachte. Er blijft veel te leren. Gelukkig maar! Ik vind dat heel mooi aan plantkunde en al helemaal aan ecologie... Het is een soort van lollie die nooit opraakt.
/Maranke
Marankes boekentip

Eigen geld maken: @nder geld (meer krediet en klanten dankzij @nder geld) 
Door Henk van Arkel 

 
STRO i.s.m. uitgeverij Jan van Arkel, 2016
ISBN 9789062245468
www.socialtrade.nl

Ons eigen geld maken? Kan dat? Jazeker! Henk van Arkel schreef er een boek over dat recent is verschenen. Ik vind het een erg spannend boek, ik had het zo uit, het leest lekker, en het is ook helemaal niet dik.

De titel van het boek belooft nogal wat... Als kritisch denkend mens denk ik dan al vlot, is dat wel waar?! Meer krediet en klanten? Echt? Maar in dit geval heb ik er niet alleen vertrouwen in dat het waar is: ik merk het ook al, het prille @nder geld circuit leverde ons vandaag weer een klant op!   
Op naar duurzaamheid, samenwerking & overvloed. Helemaal in de geest van permacultuur.  
 
Wil jij ook duurzaamheid / samenwerking & overvloed in plaats van trashing the planet, concurrentie & schaarste?! Sluit je dan nu aan bij Circuit Nederland van STRO - Social Trade Organisation. Bij onze Stichting Permacultuur Onderwijs en een groeiend aantal andere plekken kun je er al mee betalen... 
Terugblik:

De drie heksendriedaagsen die we dit voorjaar organiseerden deden wat stof opwaaien. Waarom zou je je willen associëren met heksen? (Wijze vrouwen, denken wij...) En er komt toch hopelijk geen hocus pocus of magie aan te pas?? Nou, het proces dat d.m.v. fermentatie voedsel langer houdbaar maakt terwijl het DE VOEDINGSWAARDE VERHOOGT, is in onze optiek ontzettend magisch, maar ook wetenschap hoor, maar dat weten we nu dan. Hier lees je nog wat meer over de sessies voedings-  en conserverings-technieken. Dit najaar volgt een herhaling, wegens succes.
 
24 uurs Oefenboerderij
Lucas was afgelopen lente in Utrecht en in Brabant voor een 24 uurs Oefenboerderij:  "In Utrecht hielp ik een eetbare ontmoetingstuin, het Spinoza Plantsoen, waar mensen van allerlei leeftijd samenwerken. Ik trok twee middagen met de organisatrice en tuinwerker op. We werkten aan de indeling van planten in tuinbedden om de gewenste diversiteit op praktische manieren vorm te geven. Dus overzichtelijk in zo'n buurtsituatie, en nuttig voor zowel degenen die herkenbare oogst willen als voor degenen die ook willen experimenteren.
In Esbeek was ik op een bedrijf waar kinderen en paarden elkaar kunnen ontmoeten: Paarden-kracht (.nl). Op het bedrijf is ook een bos. Dat bos is door een boer aangeplant in de tijd van de ruilverkaveling. Deze boer wilde een plek waarborgen voor dieren om te schuilen. Nu wilden de huidige eigenaars de biodiversiteit daar verder laten groeien, en ook zorgen dat de paarden zich er thuis voelen maar niet aan alles kunnen knagen.
Afgelopen winter heb ik deze dienst van de 24 uurs Oefenboerderij ontwikkeld. Ik kan er zo echt zijn, luisteren en meewerken, en daarbij adviezen geven die dan ook gegrond zijn in de ideeën die er leven en in de situatie ter plaatse."
 

Lent-cursus excursies
In een lopende cursus in Lent hadden we deze lente twee geslaagde excursies. Een middag in mei naar Kiemkracht 64 in Malden: een fijne plek met een poel, een nog jong voedselbos en diverse tuinpraktijken. Eerder in het voorjaar waren we op de Duivelsberg (Wylerberg). In het vroege voorjaar was de structuur van het bos goed te zien, en de diverse manieren waarop bomen groeien, bijvoorbeeld als meerstammige eiken die vanouds hakhout moeten hebben geleverd. En de hoge concentratie Tamme kastanjes, door de Romeinen meegenomen als voedselbron. We vonden er ook op diverse plaatsen de eveneens door de Romeinen meegenomen vaste plant & groente zevenblad, waarmee het eigenlijk een oud Romeins voedselbos is. Aan de voet van de berg stroomt de Filosofenbeek de vlakte in. Verderop aan de Filosofenbeek werden we rondgeleid op Voedselpark Beek. Ook een stoer project, een voedselbos met een bewust minimaal beheer van de kruidlaag, en dat in de openbare ruimte!
 
 (foto: Margo Schellekens)
 
 
Boek bestellen via You Can Be the Change Do it now?
Koop eens een boek via - en steun ons gratis!
 
YouBeDo is een zeer breed gesorteerde boeken-webwinkel waar een stukje van de prijs van een gekocht boek (jouw besteding) niet naar een tweede Maserati of een derde huis van een 'hoog' geplaatst persoon gaat... Maar: naar een 'goed doel'... Je kiest zelf per bestelling het goede doel dat je wilt steunen. Een van de goede doelen die je langs deze weg kunt steunen, is Stichting Permacultuur Onderwijs (je vindt ons achteraan bij de letter 'S'.

Heel hartelijk dank als je dat doet! We hebben zelf goede ervaringen met het ruime assortiment, de snelle bezorging en YouBeDo is een leuk bedrijf om bijvoorbeeld de blogs van te bekijken bovendien. Ik, Maranke, maakte er een account aan met dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord als ik vroeger elders had. Dat, plus de leuke vrolijke naam YouBeDooooooo, maakte dat ik de oude gewoonte los kon laten om boeken die ik elders moelijk krijgen kon nog toch bij dinosaurus-economie-reuzen te bestellen.
Meer informatie en bestellen?
Meer informatie en bestellen?
Daarnaast blijft het gewoon mogelijk om de boeken die Stichting Permacultuur Onderwijs heeft vertaald en bewerkt, direct bij ons te bestellen. Zo draag je nog meer bij aan de aandacht die we hier, met veel werkplezier, aan hebben besteed. Je ontvangt bij ons als bedankje een zakje verrassingszaad bij je boek. Bedankt lieve lezers!
klik hier om naar de zomerpuzzel te gaan
Zomerpuzzel
 
Vul onze zomerpuzzel in, een kruiswoord-raadsel, je kunt er diverse prijzen mee winnen!
 
Ondergenoemde prijzen worden verloot onder de beste inzendingen. (Ze worden dus altijd uitgereikt, tenzij er minder inzendingen zijn dan prijzen natuurlijk want er is max. 1 prijs per persoon. Je mag de puzzel 1x inzenden.)
 
Deze puzzel hebben we gemaakt voor de zomertijd. Je kan t/m 31 aug. a.s. een foto van jouw oplossing insturen aan Seizoenstips@PermacultuurOnderwijs.nl of uitgeprint aan ons postadres Minister De Visserstraat 10, 3555 EW Utrecht, Nederland. -> Vermeld je naam en adres, zodat we in geval van geluk jou de te verloten prijs kunnen opsturen... Mocht je een van de prijzen al hebben o.i.d., geef dat dan even aan dan loten we je mee in een andere prijs.
 
Onze prijzen:
- Twee smaken van fruitleer (gedroogd fruit)
- Een exemplaar van het boek 'Herstellende landbouw' (ter waarde van 24,95 plus verzendkosten)
- Een boekenbon t.w.v. 10 euro te besteden op YouBeDo.com
- 3 exemplaren van het blad  "Genoeg"  (dat zijn 3 prijzen!) Het gaat om het recente nummer met als thema "Goed boeren".
- 7 credits door ons te storten op je bestaande (dan wel vanwege deze fijne gelegenheid door jou te openen!) rekening in Circuit Nederland...
 
Veel puzzelplezier! Klik hier om het kruiswoordraadsel te openen.

Vele vriendelijke groene groenten,  :-)


Lucas Brouns
Maranke Spoor

 
Share
Tweet
Forward
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
CC-BY-SA-NC 4.0, 2016, Stichting Permacultuur Onderwijs,


Afmelden van deze nieuwsbrief?    Uw instellingen wijzigen? 

Email Marketing Powered by MailChimp