Copy
November 2020
Beste <<First Name>>,

Op 1 december 2020 neemt Hans Snijders afscheid bij het ROC Nova College. Hans is vanaf het begin betrokken geweest bij Techport als lid van de stuurgroep. Via deze weg wil ik Hans bedanken voor zijn enthousiasme en zijn bijdragen bij de start en de ontwikkeling van Techport. Hans wordt opgevolgd door Florus Roelofsen.

Verder in deze nieuwsbrief
Symphony Wave Power: een innovatief project om energie op te wekken met golven. Vanuit de Innovation Tribes van Techport is Harsveld Apparatenbouw nu aangesloten bij dit project. De samenwerking heeft geleid tot een succesvolle subsidieaanvraag, met ondersteuning van Techport. 

We stellen twee nieuwe partners voor, Selmers en JMF-Filters. Ook verwelkomen we Sorama uit Eindhoven als nieuwe partner bij het Fieldlab Smart Maintenance. Lees verder meer over de mogelijkheden van het organiseren van een studiedag voor je docenten.

Henno van Horssen
Programmamanager Techport
henno.vanhorssen@techport.nl

'Trots op dat we er echt zijn'

Hans Snijders, voorzitter van het College van Bestuur van het Nova College, is vanaf de start in 2013 lid van het bestuur van Stichting Techport en maakt onderdeel uit van de stuurgroep van Techport. Op 1 december 2020 neemt Hans afscheid van het Nova College en dus ook van de stuurgroep. Hij draagt het stokje over aan Florus Roelofsen.

Hans: “Lang voordat Techport werd opgericht had ik al in mijn hoofd om met iets dergelijks te starten. Je moet alleen het juiste moment afwachten. Toen het in 2013 zover was zijn we samen met Jan Boudesteijn gestart met de ontdekkingsfase. We belandden in een zoektocht. Hoe kunnen we het opzetten? Waar kunnen we van leren? En hoe doen anderen het? Als je kijkt naar wat er nu staat, dan hebben we enorme stappen gezet. We hebben een vast programma en zijn een volwassen organisatie. Het team zit goed in elkaar en Henno van Horssen geeft op de goede manier leiding aan de club. We zijn in de stabiele fase terecht gekomen. Veel scholen en bedrijven zijn aangehaakt. Daarin kun je zien dat we echt gegroeid zijn.“

“Ik ben trots op wat we van de grond hebben gekregen. Met een mooie naam voor dit gebied. De mate van betrokkenheid van de IJmond gemeenten, Provincie Noord-Holland en de Metropoolregio Amsterdam is groot. Vorig jaar heeft Femke Halsema zelfs Techport genoemd tijdens een toespraak. Dat zijn goede ontwikkelingen. Ik ben er trots op dat we er echt zijn. Onlangs hebben we de RIF Smart Maintenance toegekend gekregen. Hiermee kunnen we de volgende ontwikkelingen gaan inzetten. Dit moeten we wel echt zelf doen natuurlijk, samen met de bedrijven, instellingen en het onderwijs. Maar zo’n financiële injectie helpt wel.“

“Ik hoop dat Techport over een jaar of vijf een echte plek in de samenleving heeft. Dat dit gebied bekend staat als Techport en dat je als ware echt de Techport-regio binnenrijdt. De plek waar je moet zijn als het gaat om technologische ontwikkelingen. Het Techport Innovation Centre gaat hierbij helpen en tegen die tijd is duurzaamheid ook gekoppeld als de Energiehaven is aangelegd. Ik ben ontzettend blij dat ik een bijdrage heb kunnen leveren aan Techport en dat ik dit voor de regio heb kunnen doen.“

Innovatieversnelling voor Symphony Wave Power door Techport

Door een Innovation Tribe van Techport over Symphony Wave Power is een vruchtbare samenwerking ontstaan tussen Teamwork Technology en Harsveld Apparatenbouw. “We zijn 25 jaar geleden begonnen met het project en je ziet dat het project, mede door samenwerkingen met Techport en bedrijven als Harsveld, nu in een stroomversnelling gaat”, aldus Fred Garder, directeur Teamwork Technology. 

Rob de Visser, directeur Harsveld Apparatenbouw: “De belangstelling was bij ons meteen gewekt na de Tribe. We zijn samen dieper op de materie ingegaan en hebben een begroting gemaakt. Op basis daarvan is met behulp van Techport een subsidie aangevraagd, deze is goedgekeurd en nu zijn we zover dat we daadwerkelijk ook onderdelen gaan maken." 

Uiteindelijk moeten er 4000 systemen voor de kust van Noord-Holland worden geplaatst. Over vier weken komt de installatie uit Portugal richting de IJmond. Fred: "Mochten er partijen zijn die ruimte hebben voor de installatie, dan kan er contact opgenomen worden met Theo Koster. Voor het project is ook nog financiering nodig. Kortom, heb een beetje lef en doe mee! Dit innovatie project slaagt alleen als we het samen doen."

LEES MEER

Geluidssensoren detecteren slijtage

Een afwijking in een machine kun je horen. Een onderhoudsmonteur met geoefende oren kan dit gelijk beamen. Maar waar het precies niet lekker loopt, is weer een ander verhaal. In een ‘proof of concept’ met geluidssensoren is in het Fieldlab Smart Maintenance van Techport een test uitgevoerd met samenwerkingspartner Sorama. De resultaten zijn veelbelovend.

LEES HIER HET VOLLEDIGE ARTIKEL

Paul van Dooren, Product Owner bij Sorama was te gast tijdens de talkshow bij iMaintain Techport 2020. Hier zie je het fragment waarin hij vertelt over de proeffabriek voor slim onderhoud.

Digitaal werkbezoek bij Techport door CDA kamerleden

Op vrijdag 26 november brachten Tweede Kamerleden Mustafa Amhaouch en Michel Rog van CDA een digitaal werkbezoek aan Techport. Er is onder andere gesproken over het belang van smart maintenance en de samenwerking binnen het Fieldlab Smart Maintenance van Techport. Ook is er gesproken over onderwijsvernieuwing en het verrijken van de opleidingen met smart maintenance. 

Nieuw Techportbedrijf: Selmers

Selmers is een organisatie met ruim 50 jaar ervaring in de machinebouw. Samen met klanten delen ze de kennis op het gebied van industrieel proces- en projectmanagement. Het proces begint bij de conceptuele ontwerpfase en dit gaat door tot de opstart van een fabriek of machine on site.

Samen met het netwerk van Techport hoopt Selmers oplossingen te bedenken met het oog op de huidige ontwikkelingen in de maakindustrie. Dat doen zij met behulp van hun technische creatieve geest en organisatorische kennis. Rob Schouten van Selmers: “Door het delen van kennis helpen we elkaar vooruit en zorgen we voor een stabiele instroom van creatief technisch personeel.”

VERDER LEZEN

Techport studiedag voor docenten

Docenten hebben een belangrijke rol in de keuzes die leerlingen maken. Daarom werkt Techport graag samen met docenten om leerlingen te interesseren voor techniek. Om docenten te inspireren en te ondersteunen biedt Techport een speciale techniek studiedag.

Techport organiseert de studiedag in samenwerking met de stichtingsbesturen van de basisscholen in de IJmond en docenten tijdens de Techport Technologieweek. Tijdens deze dag krijgen docenten een beeld van techniekonderwijs. Daarnaast krijgen zij lespakketten en tips mee om op een laagdrempelige manier techniekonderwijs aan te bieden in de klas. In 2020 is de studiedag online georganiseerd. Beleving stond bij deze studiedag centraal. De docenten kregen een lezing en show te zien van Boy Vissers, experimenteerexpert van Quest Junior. Daarna volgde een introductiesessie Bèta & Tech Mentality via onze partner JetNet&TechNet. Aan het einde gingen de docenten zelf aan de slag.

Wil jij het programma, of onderdelen daarvan, alsnog volgen?
Vul dan het formulier op via deze link in.

Sorama nieuwe partner van Fieldlab Smart Maintenance Techport

Sorama heeft als eerste nieuwe partner sinds de oprichting van het Fieldlab Smart Maintenance, een samenwerkingsovereenkomst getekend en is nu officieel lid van het Fieldlab. Nieuwe partner Sorama is enthousiast. Rick Scholte, oprichter van Sorama: “We zien veel mogelijkheden voor slim onderhoud oftewel smart maintenance en willen ook onze nieuwste geluidssensoren gaan testen in de proeffabriek. De samenwerking die gestart is met een co-financieringsproject krijgt nu een vervolg in een volwaardig partnership met het Fieldlab.”

VERDER LEZEN

Techniekonderwijs op basisschool

Directeur basisschool de Sleutelbloem Angelique de Vries en techniekmeester Thijs vertellen tijdens iMaintain Techport 2020 over techniekonderwijs en hoe zij dit in praktijk brengen.

Nieuwe partner: JMF-Filters B.V.

JMF-Filters B.V. adviseert, produceert en levert inmiddels 20 jaar hoge kwaliteit filtersystemen voor de industrie. “We richten ons al enige tijd op duurzaamheid en hoogwaardige filterproducten, gefabriceerd in Europa.“ zegt Marc Jansen.

“Wij denken dat beide partijen elkaar kunnen versterken qua industriële vraagstukken. Zowel Techport als JMF-Filters is gericht op duurzaamheid en we maken ons beide sterk voor langetermijn samenwerkingen. Wij hopen met onze bijdrage elkaar te kunnen helpen en ons netwerk te verbreden.”

VERDER LEZEN

Agenda


30 november | Smart Maintenance as a service | Meer informatie
3 december | Lancering pilot Hybride Docent Techniek | Meer informatie

Techport wordt mede mogelijk gemaakt door

LinkedIn
Twitter
YouTube
Website
Copyright © 2020 Techport, All rights reserved.
Techport Tata Academy Rooswijkweg 61 Velsen Noord, NH 1951 MH Netherlands

Copyright © 2020 Techport, All rights reserved.
Update uw gegevens of uitschrijven