Copy
Oktober 2020
Beste <<First Name>>,

Ik ben er enorm trots op dat de bedrijven en scholen die samenwerken binnen Techport een plan opgesteld hebben om opleidingen bij het Nova College te vernieuwen. Voor de uitvoering van dit plan ontvangt het ROC Nova College bijna 1,6 miljoen euro van het Regionaal investeringsfonds mbo 2019-2022 van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In deze nieuwsbrief meer over deze Smart Maintenance MBO, bijscholingsprogramma Smart Maintenance voor onderhoudsmonteur en een Associate Degree (verkort hbo) Smart Maintenance.

Verder in deze nieuwsbrief
We stellen twee nieuwe partners voor, Montarent en InnoMax. Ook kijken we terug op de Techport Technologieweek. En we vertellen hoe het fieldlab van Techport nu onderdeel is van de opleiding bij Tata Steel

Henno van Horssen
Programmamanager Techport
henno.vanhorssen@techport.nl

High-tech pompen uit proeffabriek Techport nu lesmateriaal voor leerlingen Tata Steel

Fieldlab Smart Maintenance van Techport is dé proeffabriek voor onderhoud. Deze proeffabriek staat naast de Academy van Tata Steel. “Bedrijven kunnen hier proeven doen voor het verbeteren van hun onderhoud. Zo hebben we onlangs nog de Marine ontvangen voor trillingsmetingen. Voor leerlingen die bij ons op school zitten zijn de proeven zelf minder interessant. Maar de frequentie gestuurde pompen die in het fieldlab staan, die zijn wel interessant”, vertelt Albert-Jan Butter, Procestechniekcoach opleidingen bij de Academy van Tata Steel.

Albert-Jan: “Op de Academy hebben we pompen met regelkleppen waar leerlingen les mee krijgen. Dit terwijl pompen aansturen met een frequentieregelaar de toekomst is. Deze pomp kun je efficiënter inregelen. Uiteindelijk is dit een stuk goedkoper en duurzamer. Bij Tata Steel gaan we ook steeds meer gebruik maken van de nieuwe pompen. Ik verwacht dat de regelkleppen op termijn helemaal verdwijnen. In samenwerking met Techport hebben we nu lesmateriaal gemaakt op deze nieuwe configuratie. Zo stomen we onze leerlingen klaar voor de nieuwe technologieën.” Het nieuwe lesmateriaal is een verbreding op de bestaande stof. “Met het nieuwe materiaal leren de leerlingen over de werking van elektrotechniek (frequentie geregelde processen), de besparing van energie en ze leren een hele andere vorm van opstarten. Het is echt een heel leuk lesprogramma dat we hebben gemaakt. Helaas gooit corona nu nog even roet in het eten, maar als we straks weer op school zijn ben ik de eerste die staat de springen om met het lesmateriaal aan de slag te gaan!”

Opleiding voor digitale experts in de maak- en onderhoudsindustrie

De digitalisering in de maak- en onderhoudsindustrie, maar ook in de (off)shore wind, is in volle gang. Dat betekent dat de gevraagde kennis en vaardigheden voor onderhoudsmonteurs is veranderd. Het onderhoud wordt steeds vaker ‘slim’ uitgevoerd. Als eerste in Nederland wordt daarom in de IJmond-regio de technische opleidingen verrijkt met Smart Maintenance (‘slim onderhoud’).

De bedrijven en scholen die samenwerken binnen Techport hebben samen een plan opgesteld om de opleidingen te vernieuwen. Voor de uitvoering van dit planontvangt het ROC Nova College bijna 1.6 miljoen euro van het Regionaal investeringsfonds mbo 2019-2022 van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

LEES HIER HET VOLLEDIGE ARTIKEL

Masterclass Smart Maintenance

Smart Maintenance vraagt, behalve nieuwe vakkennis, een complete gedragsverandering van onderhoudsmonteurs. Zij moeten kennis opbouwen en vertrouwd raken met een ander onderhoudsmodel. Om het continu ontwikkelen van soft en hard skills binnen de maak- en onderhoudsindustrie te faciliteren, werken het Nova College, Techport, de Learning Engineer en zeven bedrijven uit de Metropoolregio Amsterdam aan de allereerste masterclass Smart Maintenance.

LEES HIER HET VOLLEDIGE ARTIKEL

Theo Verkooijen van Microtechniek Staal vertelt tijdens iMaintain Techport 2020 over de masterclass Smart Maintenance. Theo: “We hebben mensen nodig die in staat zijn om data te vertalen naar concrete acties in de uitvoering. In de masterclass geven we inzicht hoe je data het beste kunt verzamelen. En wat je met de data kunt doen. Op basis daarvan kun je voor jezelf bepalen wat je voor onderhoud kunt doen.”

Meld je aan voor de Techport Inspiratietafel op 26 november


“Een leven lang leren”, of scherper nog, “Een leven lang presteren”, zijn korte oneliners waar niemand tegen kan zijn. Maar hoe implementeer je een professionele, maar vooral praktische “leercultuur” in jouw bedrijf? Techport nodigt jou uit voor een inspirerende, open Innovatietafel, waarbij bedrijven met elkaar hun kennis en ervaring delen om versneld aan de slag te gaan.

De bijeenkomst is bedoeld voor HRM managers van bedrijven of managers die verantwoordelijk zijn voor talentontwikkeling en -begeleiding binnen hun bedrijf.
 
MEER INFORMATIE EN AANMELDEN

Nieuwe partner: Montarent

Montarent is een jong, dynamisch bedrijf die zijn eigen snelmontage torenkraan ontwikkeld en produceert. Montarent heeft 152 hijskranen afgeleverd en daarvan hebben ze 35 stuks in hun eigen verhuurvloot. Daarnaast levert Montarent de Winlet glasrobots en de Mobylift deurenplaatsmachine. Cor Koopmans: “Wie kan delen kan ook vermenigvuldigen. Kennisoverdracht is macht. En samen vraagstukken oppakken. Door partner te worden van Techport willen wij kennisverrijking en een sterkere IJmond bewerkstelligen.”

VERDER LEZEN

Techniekpromotie op zijn best tijdens Techport Technologieweek

Dit jaar organiseerde Techport de Technologieweek volledig online. In een week tijd zijn 700 leerlingen voortgezet onderwijs, ruim 200 docenten van het basisonderwijs, 900 leerlingen basisonderwijs en 45 ouders met hun kind ondergedompeld in de 7 werelden van techniek door middel van een echte techniekquiz. De vragen van de quiz werden in korte video’s gesteld door medewerkers van lokale bedrijven.

Ook vond tijdens deze week het iMaintain Techport Congres plaats. Ruim 250 partners hebben tijdens de Techport talkshow de veelzijdigheid van Techport kunnen zien. Of het nu gaat om techniekpromotie, een project rond hybride docenten, het Fieldlab Smart Maintenance of de nieuwe masterclass Smart Maintenance. Techport is er voor de toekomst van de maak- en onderhoudsindustrie.

Hybride Docent

Techport is gestart met een project rond Hybride Docenten. Rianne Jaspers, projectleider van het project Hybride Docent bij Techport, vertelt tijdens iMaintain Techport 2020 over wat hybride docenten zijn, de status van het project en hoe jij ook mee kunt doen.

Nieuwe partner: InnoMax

InnoMax is een advies- en engineeringbureau op het gebied van milieu- en recyclingtechnologie. De senior consultant en eigenaar Cees Duijn is al 35 jaar specialist en adviseur in de milieu- en recyclingindustrie: “Ik adviseer recyclingbedrijven over het inzamelen, verwerken en hergebruiken van de grondstoffen en energie uit het afval. Van afval naar grondstoffen: zowel uit huishoudelijk afval, bedrijfsafval en bouw- en sloopafval. Bij Techport wil ik netwerken en krachten bundelen, jonge techneuten een stageplaats bieden en de toepassing van techniek versterken. Recyclingtechnologie is ‘high tech’, een combinatie van bestaande technieken die samen een innovatieve recycling technology met toegevoegde waarde generen.”

VERDER LEZEN

Provincie investeert 100 miljoen in verduurzaming, cultuur en technisch personeel

De provincie Noord-Holland heeft 100 miljoen euro beschikbaar gesteld om de economische en maatschappelijke effecten als gevolg van de uitbraak van corona te verzachten.

LEES HIER HET VOLLEDIGE ARTIKEL

Agenda


5 november | Lancering Programma investeringsgereed Innovatief MKB (PIM) informatie
26 november | Techport Inspiratietafel: Een leven lang presteren | Informatie
LinkedIn
Twitter
YouTube
Website
Copyright © 2020 Techport, All rights reserved.
Techport Tata Academy Rooswijkweg 61 Velsen Noord, NH 1951 MH Netherlands

Copyright © 2020 Techport, All rights reserved.
Update uw gegevens of uitschrijven