Copy
September 2020
Beste <<First Name>>,

Afgelopen vrijdag was de uitreiking van de Slimste Handen van Nederland. Dé prijs voor technische vakmensen die het verschil maken. Tijdens de online show werden ruim 200 vaklieden in het zonnetje gezet. En deze technische vaklieden zijn zo belangrijk. Nu, maar ook zeker in de toekomst. Daarom ben ik ook zo trots dat wij als Techport ons elke dag weer inzetten voor het behouden van het technisch personeel. Of dat nou is door het ontwikkelen van om-, bij- of herscholingstrajecten of dat het gaat om het werven van techniektalent door het organiseren van de Techport Technologieweek. De technologieweek gaat aankomende maandag starten. Meer informatie vind je hierover in deze nieuwsbrief.

Verder in deze nieuwsbrief
Een nieuwe partner, Haprotech. En kijk de video die is gemaakt van het Fieldlab Smart Maintenance voor het eerste Smart Industrie Noordwest Jaarevent. Ook blikken we nog terug op de Techport Innovatieversneller. 

Henno van Horssen
Programmamanager Techport
henno.vanhorssen@techport.nl

De Techport Technologieweek gaat weer van start!

Van 5 tot en met 9 oktober is de Techport Technologieweek. Een week waarin leerlingen van groep 8 van het basisonderwijs, de onderbouw van het voortgezet onderwijs, ouders en docenten worden ondergedompeld in de zeven werelden van technologie.

Nieuwe technologieën, innovaties en digitalisering zorgen er de komende jaren voor dat er volop baankansen ontstaan op het gebied van techniek, technologie en ICT. Vooral in de IJmond liggen de banen voor het oprapen door de aanwezigheid van grote spelers als Tata Steel, Crown Van Gelder, het sluizencomplex en de opkomst van offshore wind. Binnen Techport werken bedrijven, overheid en scholen samen om te zorgen voor voldoende aanwas voor de technologische beroepen.

Dit jaar ziet de Techport Technologieweek er anders uit vanwege de coronamaatregelen. Alle evenementen vinden online plaats.

VERDER LEZEN

iMaintain Techport Congres 2020

Voor het bedrijfsleven, bestuurders van scholen en de overheid is op vrijdag 9 oktober het jaarlijkse Techport Netwerkevent, via een livestream is dit congres online te volgen. Het programma wordt dit jaar georganiseerd in samenwerking met iMaintain, met als thema ‘Samen sterk voor onderhoud’. Tijdens het congres staat het delen van ervaringen op het gebied van samenwerking binnen Techport en op het gebied van Smart Maintenance centraal. Onderhoud is een woord dat niet vaak voorkomt in de troonrede. Het iMaintainplatform vindt het daarom hoog tijd om een eigen ‘Schaduwparlement van Onderhoud’ op te richten. Er zal tijdens dit congres gedebatteerd worden over onderwerpen die de staat van de Nederlandse assets moeten versterken. Zowel in de infrastructuur als in de industrie.

Deelname aan dit evenement is gratis. Wil je meer informatie of deelnemen aan het evenement? Meld je dan aan.

AANMELDEN iMAINTAIN TECHPORT CONGRES 2020

Tech Your Talent-quiz voor groep 8-leerlingen en ouders

De rol die ouders spelen in het kiezen van een vervolgopleiding voor een kind is groot. Daarom vindt Techport het belangrijk om ook ouders inzicht te geven in de zogenaamde ‘Zeven werelden van techniek’ en daarin de mogelijkheden van het werken in de techniek te laten zien. Op dinsdag 6 oktober om 19.00 uur kunnen ouders samen met hun zoon of dochter uit groep 8 op een interactieve wijze meedoen aan de online Tech Your Talent-quiz. Samen strijden ze tegen andere ouders en kinderen voor de winst.

Deelname aan dit livestream event is gratis.

AANMELDEN TECH YOUR TALENT-QUIZ

De sluizen van IJmuiden tijdelijk versterkt met 31 pompen

De sluizen van IJmuiden zijn van essentieel belang voor het waterbeheer van Noordwest-Nederland. Normaal gesproken regelen in dit gemaal zes superpompen het waterpeil van dit gebied. Twee van deze zes pompen worden enkel ingezet bij hevige regenval. Onverwachts is er één van deze hulppompen uitgevallen en is een andere pomp uit voorzorg buiten bedrijf gesteld. Geen gewenste situatie natuurlijk. Er is daarom met spoed een tijdelijke pompinstallatie geïnstalleerd. Maar liefst 31 tijdelijke pompen zorgen de komende maanden ervoor dat men in Noordwest-Nederland droge voeten houdt tijdens enorme regenbuien. Een klus die nogal wat voeten in aarde heeft. Want waar haal je in een rap tempo 31 grote centrifugaalpompen vandaan?

VERDER LEZEN

Nieuwe partner: Haprotech

Wij zijn Haprotech Lasopleidingen, Certificeringen en Technisch Uitzendbureau. Al bijna 25 jaar leiden wij lassers op aan ons lasintituut in Velsen-Noord. Bedrijven, groot en klein, kunnen bij ons terecht voor alle NIL-erkende handvaardigheidsopleidingen. Naast de opleidingen voor reguliere bedrijven, verzorgen wij onder andere ook leerwerktrajecten lassen en basisvaardigheden metaal. Via ons eigen uitzendbureau, werken deze mensen bij onze klanten.

Wij geloven in regionale samenwerking. In de techniek staan we met elkaar voor talrijke uitdagingen op het gebied van personeel, scholing en innovaties. Door met elkaar op te trekken, kennis te delen, en benodigde scholing af te stemmen, hebben we een goede, gezonde, gezamenlijke toekomst. Samen zijn we sterker dan alleen.

VERDER LEZEN

Van kennis naar succesvolle business

De maakindustrie verandert in rap tempo. Nieuwe productietechnologieën en de verdere integratie van ICT in het gehele proces van ontwerpen, fabriceren en distribueren bieden ook kansen voor een effectievere vorm van onderhoud. Een aanpak waarmee faalgedrag en slijtage voorspelbaar wordt en onderhoud ‘just in time ‘plaatsvindt. Door sensortechnologie en data-analytics wordt onderhoud slimmer, duurzamer en efficiënter en wordt installatiedata sturend voor productie. Hier is nog veel voordeel te behalen. Nog maar 3% van de sensordata in de industrie wordt gebruikt voor onderhoudsdoeleinden. In het Fieldlab werken partners samen aan 100% voorspelbaar onderhoud van installaties in de maak- en procesindustrie.

De partners van het Fieldlab zijn organisaties die samen beschikken over complementaire skills en resources. Leveranciers van sensoren die data genereren, zoals Semiotic Labs door middel van spanningsmetingen en IJssel Predictive door trillingsmetingen, werken bijvoorbeeld samen met organisaties die gespecialiseerd zijn in data-analyse en datavisualisatie zoals de VU en FACTA. Daarnaast is ook een belangrijke rol weggelegd voor eindgebruikers zoals de engineers van Tata Steel die beschikken over de kennis van de productie-installaties om de data die wordt gegenereerd door de sensoren te kunnen interpreteren en te helpen begrijpen.

Door deze unieke combinatie aan kennis en vaardigheden kan inzicht in de werking en optimalisatie van installaties worden verbeterd. In het Fieldlab onderzoeken we ook welke nieuwe businessmodellen passen in dit soort samenwerkingen, ook wel ecosystemen genoemd. Het samenwerken in een Fieldlab biedt kansen en vraagt verandering in de manier van werken. Zoals Darwin al zei: “It is not the strongest of the species that survive, nor the most intelligent, but the one most responsive to change.”

Meer lezen over de verschillende ecosystemen en samenwerken hierin? Lees dan de blog van Dennis van Kampen van de VU, partner van het Fieldlab (leestijd 5 minuten).

LEES HIER DE BLOG VAN DENNIS VAN KAMPEN

Techport pitcht op eerste Smart Industry Noordwest Jaarevent

Gerik ten Berge van het Fieldlab Smart Maintenance Techport is samen met Wim Gielen, regiomanager van IJssel Technologie, tijdens het eerste Smart Industrie Noordwest Jaarevent ingegaan op de meerwaarde van Predictive Maintenance in het productieproces. Vanuit de proeffabriek is een korte videopitch gemaakt die je hieronder kan bekijken.

Tijdens het eerste jaarevent van Smart Industry Hub Noordwest presenteerden de verschillende fieldlabs en ondernemers de nieuwste projecten op het gebied van Digital Twinning en Smart en Predictive Maintenance. Via de chat konden de deelnemers vragen stellen die door dagvoorzitter Mark Beumer aan de sprekers werden voorgelegd. Als follow-up op dit jaarevent hebben de aanwezigen per besproken onderwerp een verdiepingssessie aangeboden gekregen om direct in contact te komen met de Fieldlabs en concrete samenwerkingen aan te kunnen gaan.

De Smart Industry Hub Noordwest zet zich in om zoveel mogelijk ondernemers in de maakindustrie in Noordwest-Nederland actief deel te laten nemen aan Smart Industry activiteiten.

Techport Innovatieversneller

In september was de eerste Techport Innovatieversneller. Deze versneller bestond uit een drietal sessies speciaal voor innovatiemanagers en directies van MKB-bedrijven die actief zijn in de maak- en onderhoudsindustrie. Na de kick-off leerden de deelnemers tijdens de tweede masterclass pragmatisch de toolset, skillset en mindset van versneld innoveren. Er gingen veel interessante en complexe business cases over tafel. In de derde masterclass werd ingegaan op het opschalen van innovaties. Specifiek voor Techport betekent dat: Hoe vertaal je kansen in industrie 4.0, smart maintenance, offshore wind-, waterstof en CO2- & emissiereductie naar jouw businessmodel.

Ook interesse in zo’n Techport innovatieversneller?
Neem contact op met Theo Koster (theo.koster@techport.nl).

LinkedIn
Twitter
YouTube
Website
Copyright © 2020 Techport, All rights reserved.
Techport Tata Academy Rooswijkweg 61 Velsen Noord, NH 1951 MH Netherlands

Copyright © 2020 Techport, All rights reserved.
Update uw gegevens of uitschrijven