Copy
Techport Nieuwsbrief - Maart 2020
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser
Beste lezer,

Wereldwijd proberen we op dit moment met elkaar het COVID-19 virus zoveel als mogelijk te bedwingen. Een goede zaak, want onze gezondheid en die van onze dierbaren is het belangrijkste wat er is. Ook in deze tijd staat Techport voor jullie klaar. Wij zijn vanuit onze thuiskantoren goed bereikbaar. Mocht je willen overleggen, sparren of vragen hebben kunnen we een online vergadering inplannen.

Kansen? Ideeën?
Bij iedereen gaat terecht alle aandacht naar het draaiend houden van het primaire proces en de eigen organisatie waarbij zorg voor medewerkers voorop staat. Daarnaast horen wij toch ook geluiden dat er ruimte ontstaat om nieuwe dingen op te pakken. De creatieve ondernemersgeest staat niet stil! Mochten jullie mogelijkheden zien om met elkaar aan nieuwe ideeën te werken waarvoor ruimte ontstaat omdat andere processen stil liggen, dan kijken wij graag met jullie mee.

Techport & Fieldlab gesloten
Het Fieldlab Smart Maintenance en het gebouw van de Academy van Tata Steel, waar Techport is gevestigd, zijn tot nader order gesloten.

Bijeenkomsten geannuleerd
Alle geplande bijeenkomsten vanuit Techport zijn tot in ieder geval eind mei geannuleerd. In overleg met betrokkenen worden nieuwe data gepland waarbij de verwachting is dat deze pas na de zomer zullen plaatsvinden. Ondertussen gebruiken wij de hierdoor vrijgekomen tijd aan het vernieuwen van onze uitingen zoals banieren en de website.

We hopen natuurlijk dat wij jullie weer zo snel mogelijk in goede gezondheid kunnen begroeten!

Verder in deze nieuwsbrief
Beantwoord Gerik ten Berge 10 vragen over de aanpak en skills-programma's van Techport, lees je hoe Basisschool de Zeester het onderwijsprogramma van FIX Maakonderwijs op het gebied van kunst en techniek heeft ervaren en stellen we een nieuw Techport-bedrijf aan jullie voor: Intures Industry.

Veel leesplezier!

Namens alle medewerkers van Techport,

Henno van Horssen
Programmamanager Techport

10 VRAGEN OVER DE AANPAK EN SKILLS-PROGRAMMA'S VAN TECHPORT

Hoe kom je als fieldlab tot een succesvol skills programma? Gerik ten Berge geeft antwoord op 10 vragen over de aanpak en skills-programma’s van het fieldlab Techport in het artikel van Smart Industry over fieldlabs in Nederland.  

Lees meer


FIX MAAKONDERWIJS OP BASISSCHOOL DE ZEESTER

FIX Maakonderwijs is een nieuw onderwijsprogramma van het Cultuurhuis Heemskerk, het Centrum voor de Kunsten Beverwijk en Techport. De Zeester is een van de drie pilotscholen die alle acht gloednieuwe lessenseries gaat testen. In elke lessenserie staat de combinatie van kunst en techniek centraal en is ontdekken en ontwerpen het uitgangspunt.

Dit schooljaar hebben ze op de Zeester al 2 mooie lessenseries mogen testen. De groepen 5 en 6 hebben ‘de droomdrone’- lessen gevolgd. Drones rukken op in het straatbeeld. Kinderen kennen de drones wel, maar wat er allemaal mee kan dat is voor de meeste kinderen niet bekend. Tijd om hier eens goed in te duiken. De kinderen hebben de leuke en minder leuke kanten van de drone ontdekt en hebben hun eigen droom- drone ontworpen, die tijdens de laatste les écht de lucht in ging!

De groepen 7 en 8 zijn aan de slag gegaan met de lessenserie ‘soft robots’. Alles wat wij om ons heen zien is ontworpen en gemaakt en het menselijk lichaam blijft hierin niet achter. Met de vraag ‘is het niet handig om een extra lichaamsdeel te hebben’ worden de kinderen aan het denken gezet. In de eerste les hebben de kinderen hun eigen hand onderzocht en nagemaakt van karton. Door het plaatsen van rietjes en touwtjes konden de kinderen de vingers echt bewegen en zelfs op afstand ‘besturen’.

In de lessen daarna hebben de kinderen nagedacht over maatschappelijke vraagstukken en problemen, om vervolgens met inspiratie uit de natuur en kunst een nieuw lichaamsdeel van siliconen ‘een soft robot’ te ontwerpen. De reacties van de kinderen waren uiteenlopend: ‘Ik dacht dat we met hout een robot gingen maken’, ‘Nooit geweten dat ik met siliconen een eigen robot kon maken En ‘Ik heb heel veel geleerd, terwijl onze robot eigenlijk is mislukt’.

VOLG ONS OP INSTAGRAM!

Technologie is overal! Ook in de Zorg. En dat is juist nu zo belangrijk. Op Instagram delen wij dagelijks via @Techportal.nl een weetje over technologie. Leuk om als juf of meester te delen met je leerlingen! 
INTURES INDUSTRY NU OOK TECHPORT-BEDRIJF
 
Op vrijdag 6 maart jl. ondertekende Jarno Water (directeur Intures Industry) het samenwerkingscontract om Techport-bedrijf te worden. Daarmee geeft het bedrijf uit Velsen-Noord aan dat ze de missie en visie van Techport ondersteunt en bereid is inzet te leveren op de activiteiten die Techport organiseert.
 
Lees meer

TIPS VOOR ONDERWIJS OP AFSTAND

Bijgaand delen wij een aantal tips voor onderwijs op afstand op het gebied van wetenschap- en techniek. Zo kunnen leraren bijvoorbeeld inspiratie opdoen voor hun lessen, maar bijvoorbeeld ook ouders dit thuis doen met hun kinderen als de verveling toeslaat.

Tips van Jet-Net & TechNet voor het primair onderwijs 
Tips van Jet-Net & TechNet voor het voortgezet onderwijs
Proefjes van C3
Proefjes en experimenten van NEMO voor thuis

 

MAAKBEDRIJVEN LOPEN ACHTER IN DIGITALISERING

En juist daarom bestaat Techport. Wij kijken samen met onze partners uit het onderwijs en het bedrijfsleven hoe we digitale kennis kunnen vergroten. Zo hebben wij een Fieldlab Smart Maintenance: dé proeffabriek voor slim onderhoud in de maakindustrie. In het fieldlab simuleren we processen uit fabrieken, testen we sensoren en zetten we installatiedata om in informatie en kennis. Wil jij meer informatie over Techport en hoe je partner kan worden? Mail dan naar secretariaat@techport.nl

Lees meer

Techport maakt de toekomst
Een netwerk bestaande uit ondernemers, scholen, gemeenten, provincie en regionale partners uit de regio maken zich samen sterk voor de toekomst van de unieke en duurzame maak- en onderhoudsindustrie. Dit is Techport! Voor het aanwakkeren van techniektalent. Het opleiden voor de beroepen van morgen die perfect aansluiten op de arbeidsmarkt. Het stimuleren van werken in de technologie. En het innoveren voor een schonere en betere wereld. Het ecosysteem van Techport ligt in de Metropoolregio Amsterdam en is de hotspot van de Nederlandse maak- en onderhoudsindustrie. Techport is de aanjager. Ziet kansen. Produceert. Repareert. Experimenteert. En ziet een duurzame toekomst voor de maak- en onderhoudsindustrie.
 

Volgt u Techport al online?

Facebook
Twitter
Website
Email
Copyright © 2018 Techport, All rights reserved.


Update uw gegevens of uitschrijven