Copy
Februari 2022
Beste <<First Name>>,

Het Fieldlab Smart Maintenance maakt na vier jaar de balans op. Daarnaast zit de eerste Tribe van dit jaar erop. Benieuwd hoe dit was? Kijk dan vooral de vlog van Theo Koster.

Verder in deze nieuwsbrief
We verwelkomen een nieuwe partner in ons netwerk: Hoogewerf Engineers. En meer informatie over de lancering van het Techport Innovation Centre.

Henno van Horssen
Programmamanager Techport
henno.vanhorssen@techport.nl

Techport Innovation Tribe Montarent


Op 27 januari 2022 vond de eerste Techport Innovation Tribe van het jaar plaats bij Montarent. Centrale vraag: Hoe kan digitalisering bijdragen aan een vernieuwd businessmodel en het voorspelbaar onderhoud van de vloot mobiele snelmontage torenkranen.

Fieldlab Smart Maintenance maakt de balans op


Lessons learned vertaald naar nieuwe initiatieven
Vier jaar geleden, in 2018, werd het Fieldlab Smart Maintenance opgericht vanuit Techport. In die periode is door alle partners keihard gewerkt om bedrijven, scholen en onderzoeksinstituten samen te laten werken op het gebied van slim onderhoud. Met mooie resultaten. Just Schornagel, technisch programmamanager bij Techport, en Mark Denys, directeur technology transition bij Tata Steel en tevens voorzitter van Techport, blikken terug op de 'lessons learned' en kijken vooral ook naar de toekomst.

Lees hier het volledige artikel uit het vakblad T.I.M. >

Voorspellend onderhoud door kwantitatieve conditiemonitoring


SHM Next gaat samen met de Techportbedrijven Tata Steel en Intures starten met een monitoring van bovenloopkranen. Daniel Tajari, co-founder van SHM Next: “We gaan sensoren plaatsen die elke scheurinitiatie of activiteit in de kraanbanen kunnen detecteren en monitoren in vroege fase en zonder onderbreking van de werkzaamheden. De eerste fase duurt twee maanden.”

SHM Next is een klein technologiebedrijf, dat opgericht is in 2018 en gestart als spin-off van de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO). Daniel: “We ontwikkelen geavanceerde draadloze sensorsystemen voor predictief onderhoud van constructies en (infra)structuren. Voor Rijkswaterstaat bijvoorbeeld hebben we sensoren op verschillende bestanddelen van de bruggen geplaatst. De sensor kan scheuren in zijn omgeving detecteren en de locatie ervan bepalen. We kunnen ook bouten en klinknagels monitoren.”

De waarnemingen van de sensoren zijn via een gebruiksvriendelijk dashboard af te lezen. Daniel: “Bij Tata Steel plaatsen we de sensoren op kraanbanen. De hoop is er dat we met behulp van de sensor de conditie van de kranen continue monitoren om zo effectief voorspellend onderhoud mogelijk te maken.”

Nieuwe partner: Hoogerwerf Engineering


Bij Hoogewerf Engineering werkt een team gepassioneerde hardware en software engineers die het leuk vinden om met techniek bezig zijn. Ze denken graag mee met klanten om samen tot de meest optimale oplossingen te komen.

Marcel Tuip, Technisch Directeur: “Dit doen we door vanuit de technische vraagstukken ons te verdiepen in de verschillende vakgebieden en productieprocessen van onze klanten. Zo komen wij tot creatieve en pragmatische oplossingen waarbij wij de beschikbaarheid van de installaties steeds centraal stellen. Onze expertise ligt op het gebied van industriële automatisering en robotisering, elektrotechniek, instrumentatie en machineveiligheid.”

Hoogewerf Engineering vindt het belangrijk om kennis en ervaring te delen. Sinds jaar en dag is Hoogewerf Engineering een erkend leerbedrijf en heeft vandaaruit contact met de verschillende technische onderwijsinstellingen in de regio. Marcel: “Vanuit Techport worden verschillende activiteiten geïnitieerd op het gebied van innovatie, waarbij Techport de verbindende factor is tussen de Techport bedrijven, scholen en overheid. Graag willen wij sparren met de verschillende deelnemers, om op die manier te ontdekken welke expertise in onze regio aanwezig is en waar mogelijk onze expertise op onder andere machineveiligheid, industriële automatisering en energiemanagement te delen. Voor Hoogewerf Engineering was het dus een logische stap om partner te worden van Techport en samen te gaan werken aan de thema’s ‘kiezen’, ‘leren’, ‘werken’ en ‘innoveren’ in onze regio.”

Lees hier meer >

Lancering Techport Innovation Centre


Jij bent er toch ook bij? Dé live lancering van het Techport Innovation Centre op dinsdag 8 maart 2022 van 15.30 tot 18.00 uur bij de Felison Cruise Terminal, Cruiseboulevard 10 in IJmuiden.

Meer dan alleen een gebouw
Het Techport Innovation Centre wordt in 2023 geopend bij de Academy van Tata Steel (Velsen-Noord). Het Techport Innovation Centre is meer dan alleen een gebouw:
  • 900 m2 voor innovaties: proefopstellingen en innovatieprojecten
  • Subsidiemogelijkheden om je te vestigen in het Techport Innovation Centre
  • Bedrijven en scholen bepalen samen de invulling van de projecten die worden gestart
  • Goede samenwerking met het beroepsonderwijs: ruime mogelijkheden voor training en scholing van studenten en (nieuwe) medewerkers
Het Techport Innovation Centre wordt mogelijk gemaakt door het Nova College, Gemeente Velsen, Tata Steel en Provincie Noord-Holland. De maakindustrie verdient een plek waar samen kan worden gewerkt aan innovaties, ondernemerschap, kennisontwikkeling en uitdagend beroepsonderwijs. Het Techport Innovation Centre is die plek.

Doe mee!
Laat je tijdens dit live evenement inspireren door voorbeelden van andere ecosystemen. Er komen bedrijven aan het woord die al ideeën hebben voor in het Techport Innovation Centre en we dagen jou ook uit om samen met ons het Techport Innovation Centre verder te ontwikkelen.

Aanmelden voor de lancering kan hier >

Ontwikkel je kennis van Smart Industry en Smart Maintenance


Wil jij in een paar uur per week je kennis vergroten op het gebied van Smart Industry en Smart Maintenance? Stap dan aan boord van de Smart Makers Academy Metrolijn en maak kennis met onderwerpen als smart factories, smart maintenance, robotica, 3D printing, internet of things, virtual reality, kunstmatige intelligentie en meer!

Volg een hele metrolijn of alleen die stations waar je interesse ligt. In slechts enkele uren per week en aan de hand van praktische voorbeelden van collegabedrijven brengen we jouw kennis en skills weer up-to-date.

En mocht je verder de diepte in willen gaan?
Meld je aan voor de Masterclass Smart Maintenance!

Techport wordt mede mogelijk gemaakt door

LinkedIn
Twitter
YouTube
Website
Copyright © 2022 Techport, All rights reserved.
Techport Tata Academy Rooswijkweg 61 Velsen Noord, NH 1951 MH Netherlands

Copyright © 2020 Techport, All rights reserved.
Update uw gegevens of uitschrijven