Copy
Bekijk online
2 september 2016
Persbericht
 
Een marathon van 1,3 kilometer
Claudicatioloop Spaarne Gasthuis
Op zaterdag 24 september van 10:30 - 13:00 uur is de Toolenburgerplas in Hoofddorp het decor voor een bijzondere marathon. Deelnemers leggen geen 42 kilometer af, maar lopen 1,3 kilometer. Die afstand voelt als een marathon, voor mensen die last hebben van claudicatio intermittens, ook wel etalagebenen genoemd.
 
Patiënten met etalagebenen hebben een vaatziekte. De slagaderen in het been zijn vernauwd. Bij het lopen krijgen de beenspieren te weinig zuurstof door de nauwe slagaderen. Met als gevolg pijn in het been. Als patiënten met deze klachten even stilstaan, komen de spieren tot rust. De bloedstroom kan dan zuurstof aanvullen. Daardoor verdwijnt de pijn. Mensen staan vaak even stil voor een winkelruit totdat de pijn minder is, vandaar de naam etalagebenen.

Het is wetenschappelijk bewezen dat bij patiënten met etalagebenen de loopklachten afnemen als ze juist meer gaan lopen. Het motto van deze dag is dan ook  “ga vooral, lopen, lopen, lopen en lopen!”
 
De vaatchirurgen van het Spaarne Gasthuis en fysiotherapeuten uit de omgeving lopen gezamenlijk met de patiënten de route langs de Toolenburgerplas. Het verzamelpunt voor de loop is bij Restaurant Long Island Restaurant Long Island, IJweg 1215 vanaf 10:30 uur. Een ludieke bewegwijzering wijst de weg. Heeft u zelf ook last van etalagebenen of kent u iemand die deze aandoening heeft? Aanmelden voor de marathon van 1,3 kilometer is noodzakelijk en kan nog tot vrijdag 16 september bij Linda Nieman: lnieman@spaarnegasthuis.nl of 06 11590864.
 
Meer info over claudicatio intermittens is o.a. te vinden op www.claudicationet.nl.
 
 
 
Over het Spaarne Gasthuis
In het Spaarne Gasthuis zien wij iedereen die bij ons komt als gast. Wij realiseren ons dat u op ons vertrouwt en het belangrijkste wat u heeft in onze handen legt: uw gezondheid. Samen werken we aan dit kostbare bezit, zodat u weer verder kunt. U kunt bij ons in Haarlem Zuid, Haarlem Noord, Hoofddorp en Heemstede terecht.

Noot voor de redactie
Neem voor meer informatie contact op met afdeling communicatie, tel (023) 224 2070.

www.spaarnegasthuis.nl
communicatie@spaarnegasthuis.nl
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen?
Dan kunt u zich hier afmelden.