Copy
Eikö uutiskirje näy kunnolla? Avaa uutiskirje selaimessa klikkaamalla tästä.

Mun talous -verkoston uutiskirje 1/2017


MUN TALOUS VAIKUTTAA

 • Puhu rahasta -haaste & Global Money Week 27.3.–2.4.
 • Mun talous -tiimi ehdottaa: Sosiaalinen luototus otettava käyttöön valtakunnallisesti!

UUTISET

 • Kysy rahasta -chatneuvonta vakiintui
 • Good reasons for cross-national dialogue: Preventing debt problems among young people in Denmark and Finland
 • Nuorisosäätiön pilotoima asuttamisen ja talousneuvonnan tukipalvelu on herättänyt valtakunnallista kiinnostusta
 • Penno-työkirja auttaa rahatilanteen selvittämisessä
 • TAT Talks: Kohti parempaa nuorten talousosaamista

TUTKIMUKSESSA TAPAHTUU

 • Lapsiköyhyys Suomessa 2010-luvulla (Karvonen & Salmi toim.)

TULEVAT TAPAHTUMAT

 • Puhu rahasta Talk Show 28.3. NUORI2017-tapahtumassa Tampereella
 • Taloustaitohankkeen ja Mun talous -verkoston järjestämä Materiaalikoulutus 3.4.
 • Rahaklubi - NAL:n Mun talous -osahanke ja Pääkaupunkiseudun nuorisoasunnot järjestävät nuorille ryhmätoimintaa säästämisestä ja sijoittamisesta
VINKKINURKKA
 • Omaan kotiin -oppaat uusilla kielillä ovat saapuneet
 • Kysy rahasta -chat Mun talouden sivuilla
 • Takuusäätiön uudet Itseapu-sivut

MUN TALOUS VAIKUTTAA


Puhu rahasta -haaste & Global Money Week 27.3.2.4.
 

Taloudenhallinta on osa elämänhallintaa. Raha-asioista pitäisi puhua enemmän, jotta niistä tulisi osa arkea. Valitettavasti rahasta puhuminen on meille suomalaisille edelleen tabu.

Arjen rahankäyttöön liittyvistä epäonnistumisista ja onnistumisista olisi syytä keskustella nykyistä vapaammin kotona, koulussa, töissä - missä tahansa. Etenkin nuorten vanhemmilla ja nuoria työssään kohtaavilla ammattilaisilla on erityinen vastuu ottaa myös raha-asiat puheeksi nuorten kanssa ja tarvittaessa tukea ja neuvoa.

Mun talous -verkosto on tuonut Puhu rahasta -teemaa näkyväksi suomalaisille. Ensimmäinen Puhu rahasta -haasteviikko keväällä 2016 kannusti suomalaisia puhumaan rahasta ja jakamaan omia kokemuksiaan rahankäytöstä. Haaste tavoitti suuren joukon, mm. nuorten sometähtien Puhu rahasta -videot keräsivät kymmeniä tuhansia katsojia.

Puhu rahasta -haaste on tänä vuonna osa kansainvälistä Global Money Week’ia. Global Money Week on CYFI:n (Child & Youth Finance International) järjestämä teemaviikko, jossa kannustetaan puhumaan enemmän rahasta, säästämisestä, toimeentulosta ja muista rahaan liittyvistä asioista lapsille ja nuorille. Tavoitteena on haastaa monenlaisia toimijoita aina järjestöistä, oppilaitoksista yrityksiin ja viranomaisiin. Viime vuonna Global Money Week’iin osallistui maailmanlaajuisesti yli 7 miljoonaa lasta 131 maasta. Tänä vuonna haluamme aktivoida Global Money Week’iin kaikki suomalaiset mukaan, kun teemana on ”Learn. Save. Earn.” eli "Opi. Säästä. Ansaitse."

OSALLISTUMISOHJEET

1. Kerro somessa (Instagram, Twitter, Facebook & Snapchat) oma rahaan liittyvä tarinasi tai tekosi sanoin, kuvin tai videolla. Voit myös tulostaa Puhu rahasta-kyltin ja käyttää sitä kuvissa/videoissa. Tyyli on vapaa! Pääasia, että puhut rahasta!

2. Voit käyttää omien kuvien tai videoiden lisäksi Puhu rahasta -videoita.

3. Lisää viestin perään #puhurahasta #GMW2017 ja osallistut haasteeseen.

4. Haasta myös ystäväsi, perheesi ja työkaverisi mukaan puhumaan rahasta.

Ole siis rohkea, puhu rahasta ja edistä nuorten talousosaamista!

Puhu rahasta -haaste & Global Money Week 27.3.–2.4.2017

#puhurahasta #GMW2017

Lue lisää

Mun talous -tiimi ehdottaa: Sosiaalinen luototus otettava käyttöön valtakunnallisesti!


Mun talous -hankkeen päätösvuoden aikana Mun talous -tiimi tekee toimenpide-ehdotuksia, joiden tavoitteena on parantaa nuorten ikäluokkien asemaa finanssimarkkinoilla, edistää nuorten taloudenhallintaa sekä ehkäistä ylivelkaantumista.

Mun talous -tiimin ensimmäisen ehdotuksen mukaan toimeentuloa ja itsenäistä selviytymistä tukevat sosiaaliset luototusmuodot pitäisi ottaa käyttöön valtakunnallisesti ennaltaehkäisemään nuorten velkaantumista ja syrjäytymistä.
Lue koko toimenpide-ehdotus

UUTISET


Kysy rahasta -chatneuvonta vakiintui


Takuusäätiön Mun talous -osahankkeessa kehittämä Kysy rahasta -chat sai vuodenvaihteen jälkeen vakituisen rahoituspäätöksen Sosiaali- ja terveysministeriöltä. Näin chat-neuvonta on vakiintumassa osaksi Takuusäätiön neuvontapalveluja. Kasvaneen kysynnän vuoksi chatin aukioloaikoja lisättiin helmikuun alusta alkaen. Chat on auki maanantaista torstaihin klo 12.30–15.00.

Kysy rahasta -chat on osoittautunut erityisen hyväksi tavaksi tavoittaa velkaantumisriskissä olevia nuoria sekä muutoin kokonaan neuvonnan ulkopuolelle jättäytyviä ihmisiä. Lisää chatin hyödyistä raha-asioiden puheeksi ottamisen välineenä voit lukea projektikoordinaattori Henri Höltän blogikirjoituksesta.
Lue Henrin blogikirjoitus

Good reasons for cross-national dialogue: Preventing debt problems among young people in Denmark and Finland


Mun talous -hanke sai elokuussa 2016 vieraita Tanskasta, jossa on aloitettu samankaltainen projekti nuorten taloudenhallinnan edistämiseksi ja velkaongelmien ennaltaehkäisemiseksi. På rette spor -projektin johtaja Turf Jakobsen kirjoitti Mun talouden verkkosivuille blogikirjoituksen, jossa hän kertoo Helsingin vierailusta ja avaa heidän projektiaan.
Lue Turfin blogikirjoitus

Nuorisosäätiön pilotoima nuorten talous- ja velka-asioiden tukikokonaisuus on herättänyt huomiota valtakunnallisesti


Nuorisosäätiön Mun talous -osahankkeessa on pilotoitu vuoden 2015 alusta alkaen ylivelkaantuneille ja talousongelmissa oleville nuorille aikuisille suunnattua asuttamiskokeilua, jossa on asunnon lisäksi tarjottu erityistä tukea ja ohjausta talous- ja velka-asioissa. Toiminta on herättänyt kiinnostusta myös valtakunnan mediassa. Pilotoinnin tulokset julkaistaan syksyllä 2017.
Lue lisää

Penno-työkirja auttaa rahatilanteen selvittämisessä


Takuusäätiö on julkaissut penno.fi-sovelluksen rinnalle paperisen Penno-työkirjan. Työkirja auttaa ihmistä hahmottamaan oman rahatilanteensa ja ammattilaiset voivat hyödyntää sitä neuvonta- ja ohjaustyössä. Pennon avulla saa käsityksen omista tuloista ja säännöllisistä menoista. Lisäksi voi laskea paljonko rahaa on käytettävissä arkimenoihin kuukautta tai päivää kohti. Kun tietää mihin rahat kuluvat, on rahankäytön suunnittelu helpompaa. Penno-työkirja on suunnattu erityisesti ihmisille, joille penno.fi-sovelluksen käyttö ei eri syistä ole mahdollista. Voit tulostaa Penno-työkirjan Takuusäätiön verkkosivuilta.

Lisätietoja ja painetun Pennon tilaukset: projektikoordinaattori Hanna Pieviläinen, hanna.pievilainen(at)takuusaatio.fi

TAT Talks: Kohti parempaa nuorten talousosaamista


Taloudellinen tiedotustoimisto TAT järjesti helmikuussa talousopetuksen parissa toimiville asiantuntijoille suunnatun ”Kohti parempaa nuorten talousosaamista” -keskustelutilaisuuden, jossa etsittiin ratkaisuja muun muassa vanhempien ja koulun roolien tukemiseksi nuorten taloudenhallinnan vahvistamisessa.
Lue lisää

TUTKIMUKSESSA TAPAHTUU

Lapsiköyhyys Suomessa 2010-luvulla (Karvonen & Salmi toim.)


Raportissa kuvataan lapsiperheiden köyhyyden muutoksia ja taustatekijöitä vuoteen 2014 ulottuvien tilastojen valossa sekä perusturvan varassa eläviä lapsia. Toimeentulo-ongelmien merkitystä kuvataan lapsiperheiden toimeentulokokemusten valossa ja analysoimalla niiden yhteyksiä perheiden hyvinvointiin. Lapsiköyhyyden moniulotteisuutta selvitetään köyhyyden määrittelytapojen ja indikaattorien valossa. Raportissa arvioidaan myös harjoitetun politiikan seurauksia ja esitetään suosituksia lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi. Raportin aineistoina ovat Tilastokeskuksen tulonjakotilaston tiedot sekä kaksi THL:n väestökyselyä.

Tutkimus osoittaa, että toimeentulo-ongelmat heijastuvat lapsiperheiden hyvinvointiin monin tavoin. Raportin tulokset vahvistavat, että lapsiperheiden toimeentulon tukeminen ja köyhyyttä tuottavien mekanismien purkaminen on pitkällä tähtäimellä kannattava investointi sekä inhimillisesti että taloudellisesti. Suosituksina esitetään lapsiperheiden tulonsiirtojen kohentamista, opiskelijaperheiden talouden tukemista, helposti saatavan tuen vahvistamista opiskelun kaikissa vaiheissa sekä eri politiikkaratkaisujen arvioimista niistä lapsiperheille aiheutuvien seurausten kannalta.
Lue raportti
TULEVAT TAPAHTUMAT


Puhu rahasta -talk show 28.3. NUORI2017-tapahtumassa Tampereella!


Puhu rahasta -talk show valloitti SuomiAreenan kesällä 2016 ja nyt show saa jatkoa. Mun talous, Nuorisosäätiö ja Nuorisoasuntoliitto järjestävät yhteistyössä kokonaan uuden show´n NUORI2017-tapahtumassa Tamperetalolla 28.3. klo 16-17.

Puhu rahasta -talk show’ssa tuodaan nostetaan esiin nuorten taloudenhallintaan ja asumiseen liittyviä teemoja ja keskustellaan taloudenhallinnan merkityksestä osana kokonaisvaltaista elämänhallintaa. Haluamme helpottaa nuorten parissa työskentelevien kynnystä puhua nuorten kanssa rahasta ja tukea heitä talousongelmien ehkäisyssä.

Keskustelijoina mm. Helsingin kaupungin kulttuuri -ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio ja kirjailija-toimittaja Rosa Meriläinen.

Juontajana toimii tälläkin kertaa Joonas Nordman!
Tervetuloa mukaan!

Lisätietoa NUORI2017-tapahtumasta!

Taloustaitohankkeen ja Mun talous -verkoston järjestämä Materiaalikoulutus 3.4. klo 14-16


Nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille järjestetään koulutus Taloustaitohankkeen tuottamien taloudenhalinnan neuvontamateriaalien käyttöönottoon. Koulutuksen jälkeen saat oikeudet käyttää Taloustaitohankkeen materiaaleja omassa työssäsi.

Seuraava talousosaamisen materiaalikoulutus järjestetään Helsingissä 3.4. klo 14–16 yhteistyössä Mun talous -verkoston kanssa.

Ilmoittaudu mukaan koulutukseen.
Lue lisää

Rahaklubi - NAL:n Mun talous -osahanke ja Pääkaupunkiseudun nuorisoasunnot ry järjestävät nuorille ryhmätoimintaa säästämisestä ja sijoittamisesta


Nuorisoasuntoliiton Mun talous -osahanke ja Pääkaupunkiseudun Nuorisoasunnot ry järjestävät huhti-toukokuussa Rahaklubi-kurssin. Kurssilla saat tietoa ja työkaluja raha-asioiden hoitamiseen, säästämiseen ja sijoittamiseen sekä tapaat aiheen asiantuntijoita. Ohjelmassa on mm. omien taloustavoitteiden asettaminen ja taloussuunnitelman tekeminen sekä tietoa ja vinkkejä säästämiseen ja sijoittamiseen. Osallistuminen on maksutonta ja avointa kaikille alle 35-vuotiaille, ensisijaisesti Nuorisoasuntoliiton asukkaille.
Lue lisää

VINKKINURKKA

 


Omaan kotiin -oppaat uusilla kielillä ovat saapuneet


Nuorisoasuntoliiton Omaan kotiin -opas on nyt saatavilla myös selkosuomeksi, englanniksi ja arabiaksi! Selkokielistä ja englanninkielistä opasta voi tilata painoversiona pakkaus- ja postituskuluilla. NAL postittaa oppaita maaliskuussa ja syksyllä 2017. Jos tarvitset oppaita ennen syksyä, tilaa nyt! Arabiankielistä opasta voi lukea verkossa.

 

Kysy rahasta -chat Mun talouden sivuilla


Takuusäätiön Kysy rahasta -chattiin pääsee nyt myös suoraan Muntalous.fi-sivujen oikeassa alalaidassa olevan chat-ikkunan kautta.

 
Takuusäätiön uudet Itseapu-sivut

Takuusäätiö on avannut verkkosivuillensa uuden Itseapu-osion, jonka avulla voi itsenäisesti selvitellä ja suunnitella omia raha-asioita. Sivuilta löytyy oman taloudenhallinnan työkaluja ja ohjeita, jotka auttavat hahmottamaan omaa raha- ja velkatilannetta, jotta velkaongelmien ehkäisy tai ratkaisukeinojen löytäminen helpottuisivat.
Mun talous twitterissä
Mun talous facebookissa
Mun talous instagramissa
Muntalous.fi-sivusto
Lähetä sähköpostia
Kaikki palautteet tai kehittämisehdotukset uutiskirjeeseen liittyen voit lähettää Villelle (ville.kujanpaa(at)setlementti.fi, 050 591 6252).

Jos et haluaa vastaanottaa näitä kirjeitä, voit poistaa nimesi uutiskirjeen lähetyslistalta täällä: Poistu tältä listalta
 


This email was sent to ville.kujanpaa@setlementti.fi
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Mun talous -hanke · Läntinen Brahenkatu 2 · Helsinki 00510 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp