Copy
Eikö uutiskirje näy kunnolla? Avaa uutiskirje selaimessa klikkaamalla tästä.

Mun talous -verkoston uutiskirje 3/2016

 

TUTKIMUKSESSA TAPAHTUU

 • Velkaongelmien luonne ja pikavippiuudistuksen vaikutukset velkomustuomioiden valossa (Majamaa, Rantala & Sarasoja)
 • Miten köyhät selviytyvät Suomessa? (Isola, Turunen & Hiilamo)
 • Kokemuksia pienlainasta ja pienillä tuloilla elämisestä (Nyholm)

MUN TALOUS VAIKUTTAA

 • Suomi mukaan PISA-tutkimuksen talousosioon

UUTISET

 • Terveiset Suomen ensimmäisiltä nuorten taloudenhallinnan messuilta
 • Olipa kerran velka -koulutukset valloittivat Tampereen ja Rovaniemen
 • Taloudenhallintahaaste YMCA:n Hackathon-viikonlopussa
 • Rästiinnaulittu? – tosielämän velkatilanteita ja keinoja selvitä niistä
 • Kysy rahasta ja asumisesta -pop up Lapin yliopistolla
 • Talous- ja velka-asioiden ajankohtaispäivässä pohdittiin neuvontatyön tulevaisuutta
 • Huoneistoturvavakuutus asunnottomuuden ja syrjäytymisen ennaltaehkäisyyn
 • Takuusäätiö avasi avoimia keskusteluryhmiä Tukinetissä
 • Mun talous -tiimi edustettuna Huomenta Suomessa
 • TarkkaFyrkka – Nuoret taloudenhallinnan taitureina

TULEVAT TAPAHTUMAT

 • Puhu rahasta -haaste & Global Money Week 27.3.–2.4.2017
 • Puhu rahasta Talk Show NUORI2017-tapahtumassa Tampereella!
VINKKINURKKA
 • Toimeentulolaki uudistuu vuonna 2017
 • Taloustaitohanke kouluttaa maksutta tuottamiensa taloustaitoneuvontamateriaalien käyttöönottoon
 • Pankkien työntekijät ryhtyvät Raha-Amigoiksi

TUTKIMUKSESSA TAPAHTUU

Velkaongelmien luonne ja pikavippiuudistuksen vaikutukset velkomustuomioiden valossa (Majamaa, Rantala & Sarasoja)


Tässä raportissa analysoidaan satunnaisotannalla poimittuja, käräjäoikeuksien määräämiä yksipuolisia velkomustuomioita kahden vuoden ajalta 1.7.2012–30.6.2014. Aineistoa analysoidaan etupäässä alkuperäisen velkojan, velallisen (ikäluokka ja sukupuoli), pääomien suuruuden ja ajallisen kehityksen näkökulmasta. Analyysi tarjoaa yleiskuvan siitä, minkälaisista asioista velkomustuomioita ylipäänsä annetaan, missä suhteessa ne ovat toisiinsa ja mitä muutoksia velkaongelmien luonteessa voidaan havaita tarkastelujakson aikana, erityisesti suhteessa pienlainoihin. Erityisenä tarkastelun kohteena onkin 1.6.2013 voimaan tulleet kuluttajansuojalain ja korkolain (pikavippiuudistus) muutokset velkomustuomioiden näkökulmasta. 
Lue raportti

Miten köyhät selviytyvät Suomessa? (Isola, Turunen & Hiilamo)


Pitkittyneessä köyhyydessä elävien ihmisten hyvinvointia edistävät tulojen säännönmukaisuus, elämän ennakoitavuus sekä kokemukset autonomiasta ja elämän merkityksellisyydestä. Köyhyyskokemuksista koostuva laadullinen seuranta-aineisto kertoo myös, että merkityksellisyyden kokemukseen tarvitaan vastavuoroisia ihmissuhteita, joista köyhät kokevat helposti puutetta.
Lue artikkeli
Kokemuksia pienlainasta ja pienillä tuloilla elämisestä (Nyholm)

Takuu-Säätiön Pienlaina-projektissa kehitetään uudenlaista sosiaalisen pienlainoituksen mallia, joka ennaltaehkäisee pienituloisten kotitalouksien ylivelkaantumista ja täydentää nykyistä kuntien sosiaalista luototusta. Pienlainaa myönnetään kertaluonteisiin menoihin ja hankintoihin. Lainan suuruus on 200-2000 euroa, takaisinmaksuaika enintään kaksi vuotta ja kokonaiskorko 4,5%. Raportissa esitellään asiakkaiden kokemuksia pienlainasta ja pienillä tuloilla elämisestä. 
Lue raportti

MUN TALOUS VAIKUTTAA

Suomi mukaan PISA-tutkimuksen talousosioon

Koululaisten osaamista mittaavaa PISA-tutkimusta laajennetaan Suomessa koskemaan myös taloustaitoja. Mun talous -verkoston jäsenet ovat ajaneet vahvasti Suomen osallistumista PISA-tutkimuksen talousosioon, jotta asiasta saadaan kansainvälistä vertailutietoa.
Lue lisää

UUTISET

Terveiset Suomen ensimmäisiltä nuorten taloudenhallinnan messuilta


Mun talous -hanke järjesti Puhu rahasta -messut Helsingissä marraskuussa. Messuilla vieraili koko päivän aikana noin parisataa ihmistä. Messuvieraat olivat pääasiassa nuoria työssään kohtaavia ammattilaisia sekä järjestöjen ja finanssialan ammattilaisia. Osallistujien joukossa oli myös nuoria, useimmat oman koululuokkansa tai opiskeluryhmänsä kanssa.
Lue lisää

Olipa kerran velka -koulutukset valloittivat Tampereen ja Rovaniemen


Suosittu Olipa kerran velka – asiaa nuorten talous- ja velkaneuvonnasta sekä ulosotosta -koulutus järjestettiin ensimmäistä kertaa Tampereella lokakuussa ja Rovaniemellä marraskuussa.
Lue lisää

Taloudenhallintahaaste YMCA:n Hackathon-viikonlopussa


Puhu rahasta -messuillakin näytteilleasettajana toiminut YMCA Finland järjesti marraskuussa Hackathon-viikonlopun, jossa yhtenä haasteena oli kehitellä toimintoja, joiden avulla voidaan helpommin hallita ja suunnitella omaa taloutta sekä tehdä näkyväksi se mihin asioihin omat rahat menevät ja mitä hankintoja on kulloinkin varaa tehdä.
Lue lisää

Rästiinnaulittu? – tosielämän velkatilanteita ja keinoja selvitä niistä


Nuorisosäätiön ja Takuusäätiön Mun talous -osahankkeet järjestivät keskiviikkona 16.11. Rästiinnaulittu? – tosielämän velkatilanteita ja keinoja selvitä niistä -koulutuksen, joka oli suunnattu erityisesti nuorten asumiseen tukipalveluita tarjoaville tahoille.
Lue lisää

Kysy rahasta ja asumisesta -pop up Lapin yliopistolla


Marraskuisena iltana yliopisto-opiskelijat saivat Lapin yliopistolla Rovaniemellä kysellä rahasta ja asumisesta asiantuntijoiden järjestämällä pop up -pisteellä. Pop up -piste koettiin toimivaksi ja helpoksi tavaksi tavoittaa opiskelijat, joita eniten puhututtivat pankkiasiat ja säästäminen. 
Lue lisää

Talous- ja velka-asioiden ajankohtaispäivässä pohdittiin neuvontatyön tulevaisuutta


Takuusäätiö järjestämän vuotuisen Talous- ja velka-asioiden ajankohtaispäivän aiheena oli tänä vuonna neuvontatyön tulevaisuus. Tilaisuus kokoaa yhteen ammattilaisia, jotka kohtaavat työssään talousongelmissa olevia ihmisiä ja tarvitsevat tietoa talous -ja velka-asioista. 
Lue lisää

Huoneistoturvavakuutus asunnottomuuden ja syrjäytymisen ennaltaehkäisyyn


Ympäristöministeriö tiedotti Riskivakuutus-hankkeessaan kehitetystä huoneistoturvavakuutuksesta lokakuussa. Hanke on osa hallituksen Asunnottomuuden ennaltaehkäisyn toimenpideohjelmaa (AUNE). 
Lue lisää

Takuusäätiö avasi avoimia keskusteluryhmiä Tukinetissä


Takuusäätiö on avannut Tukinetiin kaksi kaikille avointa keskusteluryhmää, joissa voi keskustella talous- ja velkaongelmista sekä oman talouden hallinnasta luotettavassa ympäristössä. 
Lue lisää

Mun talous -tiimi edustettuna Huomenta Suomessa


Mun talous -tiimin Nuorisosäätiön projektikoordinaattori Essi Lindberg vieraili Huomenta Suomen Omat rahat -ohjelmassa. Alla olevan linkin kautta kohdasta 30:00 alkaen näet Essin osuuden.
Katso ohjelma

TarkkaFyrkka – Nuoret taloudenhallinnan taitureina


TarkkaFyrkka on Nuorten Akatemian ja Suomen Asiakastieto Oy:n yhteinen hanke, jossa toteutetaan 50 työpajaa pääkaupunkiseudulla vuonna 2017. Hanke on suunnattu yläkouluihin, jossa 9. luokkalaiset pääsevät pohtimaan omaa taloudenhallintaa sekä mitä voi käydä, jos laskuja ei maksa ajoissa. Työpajoissa kartoitetaan nuorten taloustietämystä ja kartutetaan laskujen maksamisen sekä oman taloudenhallinnan tärkeyttä osallistavin ja toiminnallisin menetelmin.
Lue lisää
TULEVAT TAPAHTUMAT

Puhu rahasta -haaste & Global Money Week 27.3.–2.4.2017


Puhu rahasta -haaste kannusti suomalaisia puhumaan rahasta ja jakamaan omia kokemuksiaan rahasta sosiaalisessa mediassa keväällä 2016. Vuonna 2017 Puhu rahasta -haaste viedään ”nextille levelille” ja osaksi kansainvälistä Global Money Week -teemaviikkoa
Lue lisää

Puhu rahasta Talk show NUORI2017-tapahtumassa Tampereella!


Puhu rahasta Talk Show valloitti SuomiAreenan kesällä 2016 ja nyt show saa jatkoa. Mun talous, Nuorisosäätiö ja Nuorisoasuntoliitto järjestävät yhteistyössä kokonaan uuden show´n NUORI2017-tapahtumassa Tampereelle 28.3.2017. 
Lue lisää

VINKKINURKKA

 


Toimeentulolaki uudistuu vuonna 2017


Perustoimeentulotuki on henkilön tai perheen viimesijainen taloudellinen tuki, joka kattaa elämän perusmenoja. Tuki kattaa esimerkiksi ravinto- ja vaatemenoja ja terveydenhoitomenoja sekä asumisesta syntyviä kohtuullisia kustannuksia.

Perustoimeentulotukea haetaan vuoden 2017 alusta Kelasta. Mitä kaikkia muutoksia se tuo mukanaan? Katso uudistukset hyvin kiteyttävä video ja lista usein kysytyistä kysymyksistä.


 

Taloustaitohanke kouluttaa maksutta tuottamiensa taloustaitoneuvontamateriaalien käyttöönottoon 


Nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille järjestetään nyt maksuttomia koulutuksia, jonka käytyään saa oikeudet käyttää omassa työssä Taloustaitohankkeen kehittämiä ja kokoamia materiaaleja. Vuoden 2017 ensimmäinen koulutus järjestetään 20.1. klo 15–16. Ilmoittaudu heti mukaan

Mun talous -hanke ja Taloustaitohanke järjestävät myös yhden materiaalikoulutuksen Puhu rahasta -viikon ja Global Money Week -tapahtumien päätteeksi. Laita jo nyt 3.4.2016 kalenteriisi – ilmoittautumislinkki koulutukseen avataan myöhemmin.Pankkien työntekijät ryhtyvät Raha-Amigoiksi

Raha-Amigo on Taloustaitohankkeen projekti, jossa pankkien työntekijät toimivat vapaaehtoisesti talousvaikeuksissa olevien nuorten mentoreina kahden kuukauden ajan. Mentori ja nuori tapaavat yhteensä kuusi kertaa, joiden aikana pohditaan omaa rahankäyttötapaa, selvitellään omaa tilannetta sekä tehdään ja toteutetaan yhdessä suunnitelma omien raha-asioiden selvittämiseksi sekä ennakoidaan taloudellisten ongelmien syntyä.

Raha-Amigo sopii 16–29-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille, jotka ovat kiinnostuneita ja motivoituneita viemään omia asioitaan eteenpäin. Toiminta vaatii sitoutumista kuuteen tapaamiseen maalis-toukokuun aikana. Raha-Amigo-kokeiluun pyydetään ilmoittautumaan tukitahon kautta.

Lisätietoja Taloustaitohankkeen järjestämistä koulutuksista sekä Raha-Amigo-pilotista: eeva.piha(at)hdl.fi
RAUHALLISTA JOULUA
Mun talous -tiimin Jukka, Ville, Essi, Saara ja Henri haluavat toivottaa kaikille Mun talouslaisille oikein rauhallista ja rentouttavaa joulua ja mitä parhainta uutta vuotta! 

Voitte ottaa mallia joulunviettoon oheisesta kuvasta :)
Mun talous twitterissä
Mun talous facebookissa
Mun talous instagramissa
Muntalous.fi-sivusto
Lähetä sähköpostia
Kaikki palautteet tai kehittämisehdotukset uutiskirjeeseen liittyen voit lähettää Villelle (ville.kujanpaa(at)setlementti.fi, 050 591 6252).

Jos et haluaa vastaanottaa näitä kirjeitä, voit poistaa nimesi uutiskirjeen lähetyslistalta täällä: Poistu tältä listalta
 


This email was sent to ville.kujanpaa@setlementti.fi
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Mun talous -hanke · Läntinen Brahenkatu 2 · Helsinki 00510 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp