Copy
View this email in your browser

Beste vrijwilligers van SMOW,

Voor jullie ligt weer een nieuwe editie van onze nieuwsbrief waarin we jullie graag informeren over relevante ontwikkelingen en wetenswaardigheden.

Het jaar 2021 is het ‘Nationaal Jaar Vrijwillige inzet’ met de slogan ‘Mensen maken Nederland’. Want  vrijwilligerswerk is ontzettend belangrijk om de maatschappij te laten functioneren en hulpbehoevende naasten te ondersteunen.  SMOW sluit zich graag bij de nationale slogan aan: ‘Mensen maken Wassenaar’. 

Maandelijks brengen wij daarom in de media een vrijwilliger van SMOW voor het voetlicht. Want we geven vrijwilligers graag meer gezicht en natuurlijk hopen we meer vrijwilligers aan te kunnen trekken. Want dat is en blijft hard nodig. 

In deze nieuwsbrief informeren  wij jullie over diverse thema's. Ik wens jullie veel leesplezier en mochten jullie ergens op willen reageren of een idee aanreiken: neem contact met ons op! 


Vriendelijke groeten,

Mieke Ruigrok - directeur/bestuurder

________________________________________________________________________________

Het jaar van de vrijwillige inzet
Het jaar 2021 is het ‘Nationaal Jaar Vrijwillige inzet’.
Lees hier het artikel in de Wassenaarse krant van 5 februari 2021

Klik hier om het volledige artikel te lezen.
Financiele training voor vrijwilligers Samen Schulden Voorkomen
Negen vrijwilligers van Samen Schulden Voorkomen hebben in maart een financiële training voor budgetmaatjes doorlopen en afgesloten met een certificaat. De cursus omvatte de volgende onderwerpen: administratie ordenen, budgetteren, soorten schulden herkennen en een aflossingsplan opstellen. En ook gespreksvoering over hoe je om moet gaan met een klant met geldproblemen, de ondersteuning en samenwerking. 

De cursus was online via beeldbellen en interactief. De deelnemers zijn enthousiast en gemotiveerd om aan de slag te gaan!

Carla van den Berg, coördinator vrijwillige inzet
Gert van Stralen, vrijwilliger Samen Schulden Voorkomen  

Sinds kort ben ik Budgetmaatje bij SMOW 

Al jaren speelde bij mij het idee om mensen te helpen met hun administratie en financiën. Spelen met cijfers is voor mij een soort hobby en als ik mensen iets kan leren dan geeft mij dat voldoening. 

Als ZZP-er in de evenementenbranche had ik het te druk om daarnaast vrijwilligerswerk te doen. Toen ik door de coronamaatregelen een paar maanden thuis zat begon het te kriebelen. Ineens had ik tijd om me te oriënteren op vrijwilligerswerk.

Bij SMOW waren ze op zoek naar een Budgetmaatje, een schot in de roos. 

De professionaliteit van SMOW viel me op. Eerst online trainingen volgen en huiswerk doen. Er komt nog best veel bij kijken zoals op het gebied van subsidies, wet -en regelgeving en belastingen. 

Na de training te hebben afgerond ben ik met mijn eerste cliënt aan de slag gegaan. De bedoeling is om eerst rust in de situatie te creëren en overzicht te krijgen. Het is ook van belang om een band met de cliënt op te bouwen want een traject kan wel tot een jaar duren. Het idee dat de cliënt schuldenvrij is en meer eigen regie gaat krijgen maakt me nu al blij. 

Als de coronamaatregelen voorbij zijn, wil ik dit één dag in de week blijven doen. Voor mezelf en voor anderen. 

Portret van een vrijwilliger


In het jaar van de vrijwillige inzet zetten wij maandelijks één van onze vrijwilligers in de schijnwerpers.
Onze redactie-vrijwilliger Marina Madera-Peters weet altijd een goed gesprek op gang te brengen en hiervan een prachtig interview vast te leggen. Wie zijn onze vrijwilligers, wat zijn hun vrijwilligerswerkzaamheden en wat motiveert hen om dit werk te doen? 

Inmiddels zijn er al 3 interviews gepubliceerd, klik op de afbeelding om het artikel te lezen!
SMOW nieuws

Een leuke paasverrassing van Lions club de Pauw

Op verzoek van de Lions club Wassenaar de Pauw hebben we samen met de vrijwilligers belastinginvullers 25 klanten geselecteerd voor een leuke paasattentie. 

Op donderdag 1 april hebben een aantal dames van Lions club Wassenaar de Pauw heerlijke Paaspakketten bezorgd bij 25 Wassenaarse dames en heren. Vele dankbare gezichten en lieve woorden van deze dames en heren maakten deze Paasactie onvergetelijk. Mooi om in deze tijd met een kleine gebaar anderen blij te maken.

Lions club Wassenaar de Pauw

Teamversterking voor SMOW; ontmoet Annette
 
Per 1 april 2021 is Annette Gieszen gestart als procesregisseur psychosociale zorg. Zij gaat zich richten op een goede samenwerking met alle partijen waar inwoners van Wassenaar terecht kunnen met psychosociale problemen*.  Ook brengt ze in kaart op welk gebied meer psychosociale hulp kan worden ontwikkeld en stelt ze verbeteringen voor. 

*Psychosociale problemen zijn combinaties van psychische en sociale problemen die tot lichamelijke klachten kunnen leiden, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, hartkloppingen of slecht slapen.

Zelfstandigenloket Wassenaar
Ondernemen in coronatijd is moeilijk. Door de huidige maatregelen zitten veel ondernemers in zwaar weer. Daarom is SMOW in samenwerking met de ondernemersgroep Wassenaar en de gemeente het Zelfstandigenloket Wassenaar gestart.

Bij dit loket kunnen ondernemers en zzp’ers terecht met tal van vragen. Welke landelijke en lokale regelingen zijn er? Welke noodsteun kan ik aanvragen? Kan ik mij omscholen of ergens tijdelijk aan de slag? Maar ook vragen of zorgen over emotionele stress of de balans tussen werk en privé kunnen hier neergelegd worden. Klik hier voor meer informatie

Nabel-actie gedupeerden Kinderopvangtoeslag.
Van veel ouders is de Kinderopvangtoeslag tussen 2005 en 2019 onterecht stopgezet waardoor ouders in financiële problemen zijn gekomen. Ook in Wassenaar zijn er 40 gedupeerden. De gemeente heeft SMOW gevraagd om deze ouders/opvoeders actief te benaderen met de  vraag hoe het met ze gaat en of er ondersteuning gewenst is met de financiële situatie. SMOW deelt de signalen van de ouders met de gemeente en biedt ondersteuning indien nodig.
De ouders waarderen deze nabel-actie zeer. Enkele reacties:

“Wat goed dat jullie actief de ouders benaderen! Ik hoop dat de mensen die nog steeds diep in de penarie zitten goed geholpen kunnen worden”.   

“Ik wil je bedanken voor het luisteren naar mij en je geduld. Het was een heel moeilijk gesprek voor mij. Ik heb de herinneringen die bij me opkwamen teruggekregen. Maar ik hoop dat alles ten goede zal veranderen en dat het alle pijn zal goedmaken die ik heb ervaren”.
13 nieuwe vrijwilligers in het eerste kwartaal 2021
Het nieuwe jaar is goed gestart met een enthousiaste groep nieuwe vrijwilligers die zich voornamelijk hebben aangemeld voor de projecten; Budgetmaatje en Samen Winkelen en zo..
 
Het  project “Samen Winkelen enzo”  is meer dan alleen boodschappen doen en gaat vooral om meedoen en ontmoeten. Wil iemand regelmatig gebeld worden voor een gezellig praatje, op zoek naar iemand voor een wandeling of een eerste keer meegaan naar een activiteit.

Leuk dat zoveel vrijwilligers willen helpen en iets voor een ander willen doen!
Voorbeelden uit de praktijk:
  • Een man die net uit het ziekenhuis is ontslagen wordt geholpen door een werkzoekende met boodschappen en een praatje. 
  • Een wat vergeetachtige dame wordt vergezeld bij een wandeling, een boodschapje en ondertussen wordt er gezellig gekletst.
  • Een echtpaar dat nogal geïsoleerd leeft en door fysieke aandoeningen moeilijk uit de voeten kan, krijgt regelmatig een bezoekje voor een kopje thee, een praatje en zo nodig worden er wat boodschappen meegenomen.
Chauffeurs gezocht
Bij ANWB AutoMaatje vervoeren plaatsgenoten met hun eigen auto minder mobiele mensen die niet meer zelf voor vervoer kunnen zorgen. Een prachtig initiatief van de ANWB dat al in veel gemeenten naar grote tevredenheid loopt.

Wat hadden we graag in 2020 het eerste ritje met  AutoMaatje willen maken! Maar helaas zijn wij door het coronavirus genoodzaakt maatregelen te nemen en zal het introductiemoment later plaatsvinden.

Zodra de maatregelen dit toelaten gaan we van start en hopen wij veel mooie ritjes te mogen maken. We hebben al een leuke groep met enthousiaste vrijwilligers, maar we zouden graag nog wat chauffeurs aan ons team willen toevoegen. Heb je interesse, of ken je iemand die dit leuk zou vinden, neem dan contact op met Claudia Oosterman. 
Klik hier voor meer informatie over AutoMaatje en de vrijwilligers vacature


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
SMO Wassenaar · van Heeckerenstraat 2 · Wassenaar, Zh 2241 AA · Netherlands