Copy
Arbo Update geeft  informatie en praktische adviezen over arbeidsomstandigheden in het hbo
nr. 5, Oktober 2016
Preventief én proactief beleid rondom ongewenst gedrag

Pesten, discriminatie of (seksuele) intimidatie op het werk. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid startte begin juni een landelijke campagne om aandacht te vragen voor dit probleem. Hoe vaak komt het voor én is er een duidelijk beleid voor ontwikkeld? Een praktijkvoorbeeld van HZ University of Applied Sciences.
Lees meer

Branche RI&E voor het hbo in de maak

De hbo-sector heeft sinds een aantal jaar een eigen Arbocatalogus. Naast de branche-specifieke arbocatalogus wordt momenteel ook hard gewerkt aan het bouwen van een branche-RI&E voor het hbo, waarbij hbo-specifieke risico’s behandeld worden. Verwachting is dat dit instrument begin 2017 gereed zal zijn.

Lees meer
Het belang van veiligheidsinformatiebladen (VIB)

Om veilig en gezond te werken met gevaarlijke stoffen en mengsels, is een veiligheidsinformatieblad (VIB) van de leverancier onmisbaar. Het bevat alle eigenschappen van het product. Van de gevaren en de chemische samenstelling tot informatie over beschermingsmiddelen, veilig gebruik, transport en afvoer. Zuyd Hogeschool, met vier chemische laboratoria, hamert bij studenten op het belang van veiligheid en het gebruik van het VIB.
Lees meer
Blijf aandacht besteden aan KANS

Een iPad-pols. Een WhatsApp-duim. Een Smartphone-hand. Over RSI horen we niet meer zoveel, maar van KANS (klachten aan de arm, nek en/of schouder) is wel degelijk nog sprake. Deze klachten leiden jaarlijks tot 185.000 verzuimgevallen in Nederland. In de hogeschoolpraktijk ervaren medewerkers vaak nog een drempel om aan de bel te trekken, waardoor niet  tijdig kan worden ingegrepen. Actief beleid vanuit de hogeschool en een goed aanbod van maatregelen blijven van belang, zo betoogt Nathan Hutting, onderzoeker van het Lectoraat Arbeid & Gezondheid van de HAN en gepromoveerd op dit onderwerp.Lees meer
Veilig leren en werken – een integrale benadering

Veiligheid is een breed begrip. Het gaat van privacy tot hoe je omgaat met werkdruk en stress, van gevaarlijke werktuigen tot zorgwekkend gedrag (inclusief radicalisering ongeacht ideologie). Hoe creëer en behoud je een veilige leer- en werkomgeving voor studenten en medewerkers? Belangrijk is om in eerste instantie goed zicht te hebben op de risico’s waar je als hogeschool mee te maken hebt. En vervolgens bewuste keuzes te maken in het omgaan met deze risico’s. Liefst vanuit een integrale benadering. Het programma Integraal Veilig Hoger Onderwijs biedt veel informatie, handige links en gratis handreikingen en tools op hun digitale platform. 
Lees meer

Copyright © Zestor - Alle rechten voorbehouden
Aanmelden / afmelden voor de Arbo Update

Zestor, arbeidsmarkt- en opleidingfonds hbo is opgericht door partijen bij de cao-hbo:
 


This email was sent to teeuwen@zestor.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Zestor · Prinsessegracht 21 · The Hague, Zh 2514 AP · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp