Copy
Heeft u problemen met de weergave van deze nieuwsbrief? Bekijk hem in uw browser.
     
Logo

Nieuwsbrief september 2016

Beste lezer,                                                                     Nieuwsbrief delen: 

Komt er een eind aan de gevaarlijke situaties met migranten bij Calais en hoe overleven we de Brexit? Van onze eigen medewerkers deze maand een portret van Jerry Schlüter.
 
Veel leesplezier,


Fred Spijksma
managing director


Stijging Franse tolheffing voor milieu

De tarieven op Franse tolwegen stijgen tussen 2018 en 2020 met 0,3 à 0,4 procent per jaar extra om meer ecoducten en geluidsschermen te kunnen financieren. Dat heeft de staatssecretaris van transport, Alain Vidalies, laten weten. Hij wil hier één miljard euro in investeren. Dit komt boven op de tien miljard die de exploitanten van de tolwegen zelf in hun wegen willen steken. Begin dit jaar werden de tarieven al met 1,12 procent verhoogd.

The Jungle van Calais

De Franse president Hollande heeft aangekondigd dat hij komende maand al wil beginnen met de definitieve ontmanteling van migrantenkamp The Jungle bij Calais. Gespreid over het land worden er nieuwe opvangcentra gecreëerd voor in totaal 12 duizend migranten.

De afgelopen jaren werd The Jungle al verschillende keren gedeeltelijk ontruimd, maar het aantal migranten groeide telkens weer snel aan. Ze proberen aan boord te klimmen van vrachtauto's die wachten op de overtocht met de ferry of de trein. Met stokken en stenen bekogelen ze de cabines, in de hoop dat de chauffeur stopt. Ook blokkeren ze met boomstammen en brandende hooibalen de weg. Veel Nederlandse vrachtwagenchauffeurs willen dan ook niet meer naar de Franse havenstad rijden.

Om de migranten bij de vrachtwagens weg te houden waren al hoge hekken met prikkeldraad langs de toegangsweg geplaatst. Ze vinden nu andere plekken om aan boord te komen. Het jongste plan is om de toegangsweg af te schermen met hoge muren. Critici vrezen dat de migranten ook hier gewoon om heen zullen lopen.

Of het plan van de nieuwe opvangcentra kans van slagen heeft, valt te bezien. Een dergelijk centrum bij Calais wordt door migranten gemeden, omdat ze zich dan moeten laten registreren voor asiel. De meesten echter komen niet voor asiel in aanmerking. Maken ze wel kans op asiel, dan is dat in Frankrijk, het land van registratie, en niet het gewenste VK.

Verder wordt gevreesd dat de maatregelen bij Calais leiden tot export van de problematiek naar noordelijker Noordzeehavens met VK-verbindingen, zoals Oostende, Zeebrugge, Rotterdam en IJmuiden. Tot nu toe lijkt dat mee te vallen.


Het leven na de Brexit

In juni stemde de Britse bevolking voor vertrek uit de Europese Unie. Vanuit Europa werd onmiddellijk op snelheid aangedrongen. Vorige week maakte buitenlandminister Boris Johnson bekend dat de Britse regering de uittredingsprocedure begin 2017 wil starten, zodat het op z’n vroegst in 2019 zo ver is. Tot die tijd is de onzekerheid voor het bedrijfsleven en dus ook de transportsector groot. Groot-Brittannië en Europa zullen immers een nieuw handelsakkoord moeten sluiten en er is vooralsnog geen garantie dat de nieuwe verdragen net zo soepel zijn als de huidige regelingen. Ongetwijfeld leidt het ook tot grenscontroles met de bijkomende papierwinkel. Efficiënter wordt het zeker niet.

Voor Nederland is Groot-Brittannië een belangrijke handelspartner. Dagelijks rijden er zo’n 500 vrachtwagens heen. TLN, EVO en Fenedex verwachten dat dit afneemt. Daarnaast zullen ook logistiek dienstverleners nadelige gevolgen ondervinden. ABN Amro voorziet ook een afname van het vervoer van natte en breakbulk en van roro-vervoer.

Maritime Strategies International (MSI) verwacht dat de waarde van de Britse pond en de euro op termijn daalt, waardoor handel met landen buiten de EU flink afneemt. Dat zou dan gevolgen hebben voor de containervaart. Bovendien bestaat de mogelijkheid dat de Britten straks een soepeler zwavelnorm stellen, wat gunstig uitpakt voor zeehavens als Liverpool en Bristol ten koste van onder meer Rotterdam en Antwerpen.

ABN Amro meent dat de invloed van de Brexit vooralsnog beperkt is, omdat voor het Nederlandse goederenvervoer vooral Nederland zelf en andere EU-landen belangrijk zijn. Ook Havenbedrijf Rotterdam wil niet al te somber zijn: ‘Het blijft een nabije markt met ruim 60 miljoen inwoners.’ Volgens Hochschule Würzburg kan een Brexit zelfs positief uitpakken: grote internationale bedrijven kunnen overwegen hun hoofdkantoor van Groot-Brittannië naar het Europese vasteland te verhuizen. Zo bereidt CargoLogicAir (CLA) al de verplaatsing voor van zijn operationele basis van Londen-Stansted naar Schiphol, voor het geval nieuwe handelsverdragen ongunstig uitpakken.


Rijverboden

Er geldt een rijverbod op zon- en feestdagen in o.a. de volgende landen:
Duitsland (DE), Frankrijk (FR), Hongarije (HU), Italië (IT), Oostenrijk (AT), Polen (PL), Roemenië  (RO), Slovenië (SI), Slowakijke (SK), Spanje (ES), Tsjechië (CZ), Zwitserland (CH).


Hieronder treft u de belangrijkste rijverboden en feestdagen voor de komende maand: 
 Datum  Rijverbod / Feestdag  Betreft
 03-10-2016                   Tag der Deutschen Einheit  DE
 12-10-2016      Fiesta Nacional de España    ES
 26-10-2016  Nationale feestdag Oostenrijk   AT
 31-10-2016  Reformationstag  DE*
* Deelstaten: Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen, Sachsen-Anhalt en Thüringen (er geldt een rijverbod in deze deelstaten)  

Voor een compleet overzicht van de feestdagen en rijverboden, afkomstig van TLN,  in de maand oktober klik hier. Bij vragen en/of onduidelijkheden kunt u contact met ons opnemen

Wij van GEBA Trans: Jerry Schlüter

U kent ons bij naam van de mail of van de telefoon. Of u hebt ons opgezocht op onze site. Hoog tijd om dat allemaal wat meer kleur te geven. In deze nieuwsbrief: Jerry Schlüter (28).

Jerry is een van de weinige GEBA-medewerkers die niet wekelijks op de wielrenfiets zit. Hij heeft in 2014 voor het goede doel met zijn collega’s de Galibier beklommen, maar daarna de fiets nauwelijks meer aangeraakt. Hij is meer een voetballer. Rechtsbuiten bij Venlosche Boys. Maar nu even niet: ‘Vorig jaar september is mijn voorste kruisband volledige afgescheurd en in oktober ben ik geopereerd. Sindsdien volg ik een intensief fysioprogramma. Dat kan negen tot twaalf maanden duren, dus tel maar uit. Ik mag wel al voorzichtig meedoen met groepstrainingen, maar duels zijn nog taboe.’ Allerminst taboe is de derde helft in de kantine.


Lees hier meer

Contact

Kunnen wij iets voor u betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
 
Twitter Facebook Linkedin RSS

Uitschrijven · Inschrijving bijwerken