Copy
ANNONS

 
Nyhetsbrev från Dagens Arbete
View this email in your browser

 Nyhetsbrev nr 33 2016 


Dagens Arbetes nyhetsbrev ger dig ett axplock av det vi publicerar på webben om vad som händer i arbetslivet inom industrin och den fackligt-politiska världen. Hör gärna av dig med synpunkter!

Hans Strandberg
Webbchef Dagens Arbete
08-786 03 22
hs@da.se

Ps: Det är lättare att läsa nyhetsbrevet om du öppnar det i webbläsaren via länken här ovan. Ds.

 Avtal 2017 

Industrifacken kräver 2,8 procent

 1-årsavtal  
Facken inom industrin (FI) kräver 2,8 procent i löneökning i nästa års avtalsrörelse och vill ha ett 1-årigt avtal. Facken kräver dessutom en fortsatt satsning på deltids- och flexpension.
 

”Tråkiga men kloka krav”

 Låglönestrid  
"Tråkiga men kloka krav", kommenterar GS-fackets Per Olof Sjöö och betonar satsningen på kortare arbetstid. IF Metalls Anders Ferbe spår att den knivigaste frågan i avtalsrörelsen blir låglönekraven. 


Industriarbetsgivarna spår bromsad tillväxt

 Konjunktur  
Industriarbetsgivarna varnar i en ny rapport för att låta den svenska högkonjunkturen pressa upp lönerna. 

”Dålig arbetsmiljö ger osund konkurrens”

 Arbetsmiljöriksdagen 
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vill skärpa kampen mot företag som konkurrerar genom att ha dålig arbetsmiljö, sade hon på Arbetsmiljöriksdagen.

”Vi måste satsa på att hålla alla friska”

 Arbetsmiljö 
Indexator Rotator Systems i Vindeln är bäst i Sverige på säker kemikaliehantering. Nu prisas de för sitt jobb med skärvätskor.

Var tredje skyddsombud hindras

 Undersökning 
LO:s nya rapport visar att en tredjedel av skyddsombuden hindras på olika sätt i sitt jobb, 12 procent har trakasserats. "Det är värre än vi trodde", kommenterar LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström.
 

”Kunskapen kan vara obefintlig”

 Möte med 
2009 startade skyddsombudet Mats Palm Facebookgruppen Support Your Local Skyddsombud, där samtalet om skyddsfrågor hålls levande mellan skyddsombud över alla yrkesgrupper.
 

Forskning ska sätta ljus på facket och SD

 Studie 
Var femte arbetare i Sverige stödjer Sverigedemokraterna, allt fler arbetare har utländsk bakgrund. Forskaren Anders Neergaard befarar en växande motsättning.

"Bara varannan orkar jobba till 65"

 Pension 
Bara drygt hälften av GS-medlemmarna säger att de tror att de kommer att fortsätta sitt jobb fram till pension, enligt en ny undersökning. "En allvarlig signal", kommenterar GS-ordföranden Per-Olof Sjöö

 Opinion 
”Pensionen är en klassfråga”

 Ledare 
"Frågan om pensionen hör samman med frågan om arbetsmiljö och arbetstider. Det vore bra om diskussionen om höjd pensionsålder nu fick mer fokus på arbetslivets innehåll och organisation", skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein. 

”Samverkan med företaget är A och O”

 Gästkrönika 
"Företagen ser helt enkelt ett värde i att från början involvera oss." Huvudskyddsombudet Camilla Falk på SSAB i Oxelösund skriver om sitt uppdrag, angående LO:s rapport om hot och trakasserier mot skyddsombud på arbetsplatserna.

”Så underlättas företagande i glesbygden”

 DA:s debatt 
"Enklare regelhantering och möjlighet att slippa skatta på pengar som används för att få företaget att växa, är två av förslagen som Småföretagarnas riksförbund lyfter fram för att bryta landsbygden negativa trend.

”Vi som är 'utanför' är värda respekt”

 Krönika 
"Vi som är sjuka behöver en vänlig hand på axeln, någon som lyssnar i ett samhälle som verkligen håller ihop", skriver DA-medarbetaren Jeanette Herulf.

Debattera hos oss

 Skriv till oss  
Vilka frågor är viktiga för dig? På DA Opinion vill vi lyfta debatten från industrigolvet till medierummet. Hör av dig till vår debattredaktör Janna Ayres (ja@da.se) om du vill skriva.

 Mer på Dagens Arbete 

Håller dina grejer måttet?

 Säkerhet och standard 
Titta in i testfabriken! Kan man lita på att hjälmen håller, att visiret pallar för ett slagskott eller att ett kilo verkligen väger ett kilo? Dagens Arbete åkte till SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås, där man mäter, testar och har koll på allsköns saker.

Nya ljudreportage ute nu

 Lyssna på DA   Här hittar du oss på Soundcloud och här finns vi i Itunes. Ladda ner någon av apparna och sök på Dagens Arbete. Du kan också hitta oss på Podcaster och motsvarande för Android.
Följ oss på Facebook
DA på Twitter
Dagens Arbetes webbplats
Copyright © 2015 |Dagens Arbete, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp